Реклама
Реклама
Реклама

Оскарження рішення суду про позбавлення водійських прав

  1. Підстави для оскарження судового рішення
  2. порядок оскарження

Постійно зростаюче число правопорушень у сфері дорожнього руху, особливо кількості діянь, здатних стати причиною нанесення шкоди життю, здоров'ю людей, призводить до посилення законодавцем   заходів відповідальності   за подібні порушення ПДР Постійно зростаюче число правопорушень у сфері дорожнього руху, особливо кількості діянь, здатних стати причиною нанесення шкоди життю, здоров'ю людей, призводить до посилення законодавцем заходів відповідальності за подібні порушення ПДР.

Зокрема, сьогодні широко практикується позбавлення автомобіліста водійських прав, яке спрямоване на запобігання можливих ДТП та інших серйозних правопорушень на дорозі.

Позбавлення автомобіліста права керувати автотранспортом виступає досить серйозної адміністративної санкцією, тому рішення про її призначення стосовно правопорушника приймається не інспекторами дорожньої служби, а лише судом.

Як показує судова статистика, число автомобілістів, позбавлених посвідчення водія , Досить високо. Однак не завжди подібна санкція буває накладена правомірно, і тоді можна спробувати оскаржити негативне для водія рішення судді.

Можливість оскарження присутній і в разі, коли фіксація правопорушення була здійснена інспекторами ДАІ з певними порушеннями і неточностями. В останньому випадку можна звернутися з апеляцією і добитися позитивного результату, навіть якщо судове позбавлення прав автоводія, за великим рахунком, правомірно і обгрунтовано.

За правилами, співробітники ГИБДД має право тільки зафіксувати факт вчиненого автомобілістом порушення ПДР, яке може стати підставою для позбавлення останнього водійських прав. Головним обов'язком інспектора в даному випадку є тільки максимально точне і достовірне відображення в протоколі обставин правопорушень та належних до них фактів.

Відповідний протокол, складений інспектором дорожньої інспекції, передається в судову інстанцію для розгляду. Якщо суддя постановляє про позбавлення автоводія його прав, відповідач може оскаржити зазначене рішення суду в десятиденний строк у вищій інстанції суду.

Підстави для оскарження судового рішення

На жаль, однією лише впевненості автомобіліста у власній правоті недостатньо для результативного оскарження постанови судді. Не може стати серйозною підставою для апеляції і переконаність водія в тому, що суддя наклав дуже сувору міру адміністративної відповідальності за допущене порушення правил дорожнього руху.

Щоб вищестоящий суд виніс позитивне рішення в апеляційному порядку і скасував постанову про позбавлення автомобіліста водійських прав, складене нижчестоящим судом, необхідна достатня доказова база невинності водія в порушенні ПДР або обгрунтування невідповідності призначеної санкції характеру допущеного правопорушення.

Відповідач, позбавлений прав, звертаючись з апеляцією, може посилатися на неправомірність дій інспекторів дорожньої інспекції або на некоректну трактування суддею з нижчої судової інстанції положень вітчизняного законодавства.

Якщо ви вирішили зробити ставку на порушення, допущені співробітниками ДАІ, потрібно підготувати відповідні докази, якими, наприклад, можу виступити свідчення очевидців, запис відеореєстратора або камери, диктофонний запис, фотографії з місця ДТП та інші докази, що свідчать про порушення посадовою особою правил фіксації правопорушення або перевищення ним своїх повноважень.

Досить часто водії, позбавлені прав, посилаються на неточності і помилки протоколу співробітника ДІБДР, який зафіксував факт адміністративного правопорушення. Наприклад, такими неточностями можуть виступати помилкове написання імені, прізвища правопорушника, невірно вказана посада інспектора, некоректне написання назви населених пунктів або інші описки.

Слід знати, що протокол співробітників ГИБДД вважається юридичною документацією, тому в ньому не можна робити помилки, робити закреслення, вказувати неточні відомості.

Переважна кількість адміністративних судових справ, що стосуються позбавлення прав водія, ініціюються дорожньої інспекцією в зв'язку з алкогольним сп'янінням автомобіліста, керуючого автотранспортом. З підтримкою досвідченого Автоюрист можна спробувати апелювати до судді, зачепившись за спосіб, за допомогою якого інспектор ГІДД проводив визначення алкогольного стану автомобіліста.

У заявника є шанс на сприятливе вирішення справи в порядку апеляції, якщо в матеріалах адміністративної справи відсутня інформація про технічний стан вимірювальної техніки, якої фіксувалася ступінь нетверезості автоводія, відсутність даних про її виробника, сертифікації, проведенні спеціалізованої перевірки приладу.

Якщо автомобіліст сам або за допомогою Автоюрист зможе аргументовано довести, що відсутність вищевказаних даних про вимірювальному приладі робить достовірність алкогольного тесту досить сумнівною, у нього є шанс на оскарження рішення нижчестоящого судді. Головне тут - знайти, за що зачепитися, і грамотно аргументувати свою позицію. Зрозуміло, підтримка досвідчених Автоюрист в ситуації, що розглядається зайвою не буде.

порядок оскарження

Оскарження, як і будь-яка взаємодія з судовими інстанціями, має починатися з коректного і грамотного складання заяви. В даному випадку мова йде про апеляційній скарзі, що містить прохання переглянути рішення судді, яка позбавляє автомобіліста-заявника прав водія. У заяві автоводії повинен вказати:

  • точні дані апеляційного суду;
  • персональні відомості про самого автомобіліста;
  • номер та інші реквізити судової постанови про позбавлення заявника права керування автотранспортом;
  • максимально аргументований виклад суті самої скарги з детально викладеними аргументами, які підтверджують необхідність перегляду початкового судового рішення.

Крім того, в документі повинна міститися сама прохання автоводія переглянути судове рішення з нижчої інстанції, а також весь перелік додатків до письмової скарги.

Як вже говорилося, сприятливе вирішення справи в апеляційних інстанціях можливо, коли у заявника є чіткі аргументи, здатні вплинути на рішення апеляційного суду. Збираючи доказову базу, бажано заручитися підтримкою юриста, який допоможе автомобілісту знайти неточності або некоректні відомості в протоколі (якщо вони є) або використовувати іншу можливість для оскарження.

Якщо мова йде про неправомірні дії інспектора дорожньої інспекції, який вказав в протоколі правопорушення, яке автоводії не скоював, можуть допомогти свідчення очевидців, інформація з відеореєстратора.

Автомобіліст, позбавлений прав, може не тільки звернутися з апеляцією, але і заявити судді клопотання про зміну покарання, зокрема про застосування до нього штрафних санкцій замість позбавлення прав. Звичайно, і тут заявнику доведеться підготувати конкретні аргументи і грамотно юридично обгрунтувати своє прохання.