Реклама
Реклама
Реклама

Код 95 / KURS NA PRZEWOZ RZECZY

Код 95 або KURS NA PRZEWÓZ RZECZY (Курс з перевезення речей) - обов'язковий документ для роботи водієм на території Європи

Код 95 або "KURS NA PRZEWÓZ RZECZY" (Курс з перевезення речей) - обов'язковий документ для роботи водієм на території Європи.
Отримати його можна тільки в країні, яка знаходиться в складі Євросоюзу. У різних країнах назва може відрізнятися, але сенс не змінюється - це документ, що підтверджує професійну кваліфікацію водія.

Після проходження курсу водій отримує сертифікат (в Польщі це - Świadectwo kwalifikacji zawodowej),
в якому вказані категорії транспортних засобів, на які поширюється даний документ.
З отриманим сертифікатом можна рабоать 5 років, після - заміна на новий.
Для отримання 95го коду найважливішим критерієм є дата отримання водієм категорії "С". Якщо категорія "С" відкрита до 09 вересня 2009 року - Ви проходите "переодичними" курс навчання (okresowy), який передбачає навчання протягом 35 годин і коштує до 1000 злотих в Польщі (я отримував в жовтні 2016р. Ціна 800 злотих). Якщо ж категорія "С" відкрита після 09.09.2009г. - Ви повинні пройти "вступний" курс навчання (wstępny), який триває 140 годин і коштує в районі 3000 злотих (чув що люди робили і за 2400 злотих і за 3500).

На курсах Ви слухаєте викладача або самі читаєте лекції на комп'ютері, які роз'яснюють як правильно кріпити вантаж, як користуватися тахографом і ще багато корисної інформації. По закінченню терміну дії сертифіката - Ви повинні пройти курс заново, однак цього разу курс тільки "переодичними".
На підставі посвідчення водія та трудового договору (Umowa o pracę) - Ви отримуєте "świadectwo kierowcy", свідоцтво державного зразка, що дозволяє професійну діяльність водія (робить цей документ роботодавець). Цей документ і водійське посвідчення міжнародного зразка дає право не громадянам ЄС на професійне управління вантажним транспортом в Євросоюзі. Видається цей документ на термін дії візи або трудового договору. Слід зазначити, що цей документ потрібно робити заново при зміні роботодавця!


95й код отриманий в Україні чи Білорусі - не дає право працювати на території Євросоюзу!
Цей документ правильніше назвати "За посвідчення водія міжнародника", який дає право виїжджати на територію Європи працюючи в Україні чи Білорусі, але працювати по ньому в Європі не можна!