Реклама
Реклама
Реклама

Професійний відбір водіїв транспортних засобів

  1. профвідбір НЕОБХІДНИЙ

З 12.08.2016 вступив в силу Порядок проходження професійного відбору та професійного навчання працівниками, які приймаються на роботу, безпосередньо пов'язану з рухом транспортних засобів автомобільного транспорту та міського наземного електричного транспорту, затверджений Наказом Мінтрансу Росії від 11.03.2016 № 59 [1] .

Розглянемо докладніше, що включає в себе професійний відбір водіїв транспортних засобів.

профвідбір НЕОБХІДНИЙ

Обов'язок по проходженню професійного відбору водіями покладено на них трудовим законодавством. Згідно ч. 1 ст. 328 ТК РФ працівники, прийняті на роботу, безпосередньо пов'язану з рухом транспортних засобів, повинні пройти професійний відбір і професійне навчання в установленому порядку.

Проведення професійного відбору кандидатів на посаду «водій транспортних засобів» включає в себе наступні заходи:

1. Перевірка наявності у водія права на керування транспортними засобами відповідних категорій і підкатегорій [2] .

Це право підтверджується посвідченням водія [3] , Яке водій (крім інших документів, зазначених у ч. 1 ст. 65 ТК РФ) повинен пред'явити роботодавцю при прийомі на роботу [4] . У посвідченні зазначено категорія транспортного засобу, яким працівник має право керувати.

І якщо в посвідченні водія немає необхідної категорії (підкатегорії), роботодавець зобов'язаний відмовити кандидату в прийомі на роботу.

2. Проведення обов'язкових попередніх та періодичних медичних оглядів для визначення придатності водія для виконання доручається роботи та попередження професійних захворювань [5] .

Обов'язок проходити медичні огляди для деяких категорій працівників встановлена ​​в ст. 213 ТК РФ. Однією з таких категорій є працівники, зайняті на роботах, пов'язаних з рухом транспорту.

Переліки шкідливих і (або) небезпечних виробничих факторів і робіт, при виконанні яких проводяться обов'язкові попередні та періодичні медичні огляди (обстеження), та Порядок проведення обов'язкових попередніх та періодичних медичних оглядів (обстежень) працівників, зайнятих на важких роботах і на роботах зі шкідливими і (або) небезпечними умовами праці, затверджені Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 12.04.2011 № 302Н (в ред. від 05.12.2014).

Відповідно до п. 27 Переліку робіт, при виконанні яких проводяться обов'язкові попередні та періодичні медичні огляди (обстеження) управління наземними транспортними засобами віднесено до робіт, при виконанні яких проводяться обов'язкові попередні та періодичні медичні огляди (обстеження) працівників.

3. Перевірка відповідності водія вимогам до необхідного рівня професійної освіти і стажу (досвіду) роботи [6] .

Рівень професійної освіти водіїв повинен відповідати Професійним і кваліфікаційним вимогами до працівників юридичних осіб та індивідуальних підприємців, які здійснюють перевезення автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом, затвердженим Наказом Мінтрансу Росії від 28.09.2015 № 287.

Відповідність працівників встановленим вимогам підтверджується:

  • щодо вимог до рівня професійної освіти - документами про освіту і (або) про кваліфікацію (якщо інше не встановлено законодавством РФ);
  • щодо вимог до стажу (досвіду) роботи - трудовою книжкою або іншими документами відповідно до трудового законодавства (наприклад, довідка про період роботи у роботодавця (ч. 1 ст. 62 ТК РФ)).

4. Проведення співбесіди з водієм (якщо подані працівником документи підтверджують його відповідність встановленим вимогам до його кваліфікації) [7] .

В ході проведення співбесіди підтверджується відповідність або невідповідність працівників вимогам, що пред'являються до їх знань, на підставі Професійних і кваліфікаційних вимог до працівників юридичних осіб та індивідуальних підприємців, які здійснюють перевезення автомобільним транспортом та міським наземним електричним транспортом, затвердженим Наказом Мінтрансу Росії від 28.09.2015 № 287 .

Співбесіда проводиться в усній формі, але за рішенням роботодавця на додаток до усній формі може використовуватися також письмова форма (тестування).

Результати співбесіди заносяться в аркуші співбесіди, які складаються у вільній формі і повинні зберігатися роботодавцями не менше п'яти років.

Якщо за підсумками співбесіди буде підтверджено відповідність кандидата встановленим вимогам і будуть дотримані інші вимоги, встановлені трудовим законодавством РФ, оформляється прийом водія на роботу.

5. Проведення стажування і професійного навчання водіїв [8] .

Після прийому водія на роботу при необхідності проводиться його стажування та професійне навчання.

Для допуску до самостійної роботи, пов'язаної з управлінням транспортним засобом, водій повинен пройти у роботодавця стажування в наступних випадках:

  • якщо вперше приймається на роботу на посаду водія;
  • при наявності перерви у трудовій діяльності, безпосередньо пов'язаної з керуванням транспортними засобами, більше одного року;
  • в разі переведення при прийомі на роботу з одного типу транспортного засобу на інший.

[1] Далі - Порядок.

[2] Пункт 5 Порядку.

[3] Стаття 25 Федерального закону від 10.12.1995 № 196-ФЗ «Про безпеку дорожнього руху» (в ред. Від 03.07.2016).

[4] Частина 2 ст. 65 ТК РФ.

[5] Пункт 6 Порядку.

[6] Пункти 7, 8 Порядку.

[7] Пункти 9-12 Порядку.

[8] Пункти 13-22 Порядку.

Умяров І. Г., юрист