Реклама
Реклама
Реклама

Дорога в обхід Хабаровська: проект, схема, проблеми

  1. концесійна історія
  2. «Темно-зелене горлечко»
  3. Планів немає

Будівництво об'їзної автодороги «Обхід Хабаровська» обговорювалося кілька років і, здавалося б, що передбачили практично все - по крайней мере, так рапортували місцеві чиновники. І ось, вже після початку реалізації це масштабного проекту, встав перший серйозний питання. Проблему, яку не врахували при затвердженні документів, озвучив колишній головний інженер ДВЖД, а нині член громадської ради міністерства промисловості і транспорту Хабаровського краю, Володимир Антонович Кропив'яний. Але про все по порядку.

концесійна історія

Початок проекту побічно поклав президент Російської Федерації Володимир Путін - в 2011-му році глава держави поставив перед владою Хабаровського краю завдання побудувати в далекосхідної столиці сучасну дорогу. І ось, через п'ять років, в грудні 2016- го року відбулося підписання знакового концесійної угоди на 15 років між урядом регіону і ТОВ «Регіональної концесійної компанією» (консорціум «Газпромбанку» і виробничої будівельної фірми «ВІС»).

Як раніше повідомлялося на сайті Habinfo.ru, дорога «Обхід Хабаровська км 13 - км 42» це перший транспортний проект на Далекому Сході , Який передбачає значну частку приватних інвестицій. Основна мета, з якою будують нову автомагістраль - розвантаження міста від транзитного транспорту. Згідно з документами, ця дорога повинна з'єднати в єдину артерію траси «Амур» (Чита - Хабаровськ), «Схід» (Хабаровськ - Знахідка) і «Уссурі» (Хабаровськ - Владивосток), а в перспективі - ув'язати сюди ще і Китай (завдяки відкриттю автомобільного пункту пропуску на острові Великий Уссурійський).

Можна сказати, що старт великої будівництві дали через майже рік після підписання концесійної угоди - 6 вересня 2017 го - на Східному економічному форумі. На заході погодили питання про надання позикового фінансування за проектом. В уряді краю тоді ж повідомили, що при загальній вартості проекту в 43 мільярди рублів, 19 мільярдів виділять з федерального бюджету, 12 - з крайового, а ще 11 мільярдів нададуть приватні інвестори.

При затвердженні проекту передбачалося розбити його на кілька етапів, але в результаті від такого плану відмовилися - трасу вирішили здавати цілком. Крім самого дорожнього полотна будівельникам належить звести п'ять транспортних розв'язок, а також 24 моста і шляхопроводу. Якщо говорити про саму автомагістраль, то її довжина трохи менше 27 кілометрів - передбачено рух по чотирьох смугах (ширина проїжджої частини - 15 метрів) на швидкості до 120 кілометрів на частину. Клас дороги - «1Б».

Ось тут і виникає резонне питання - а як всю цю красу збираються окупити? Нічого несподіваного - дорога буде платною. Всього протягом всієї траси збираються встановити цілих п'ять пунктів стягнення грошей. Мінімальний тариф за 1 кілометр шляху поки визначений в розмірі 6 рублів 30 копійок за кілометр, а максимальний - 11 рублів. Термін будівництва дороги становить 3,5 року, і ще 12 років становить експлуатаційна стадія, під час якої будуть «відбиватися» гроші інвесторів. Чи зроблять потім трасу безкоштовної - невідомо.

«Темно-зелене горлечко»

Навантаження на дорогу очікується чимала - і саме в цьому криється головна проблема, яка безпосередньо, здавалося б, не пов'язана з будівництвом «Обходу Хабаровська». За словами начальника технічного відділу Крайового центру розвитку державно-приватного партнерства Євгена Юрійовича Степанова, при проектуванні нової траси передбачили пропускну здатність в чотири тисячі автомобілів на годину - і значна частина цього потоку піде через Амурський міст. Ось з ним якраз і заковика.

Ось з ним якраз і заковика

Начальник технічного відділу Крайового центру розвитку державно-приватного партнерства Євген Юрійович Степанов

Про надмірну завантаженість переходу через річку Амур в районі Хабаровська говорять вже не перший рік. Ще в 2016-м заступник голови крайової Законодавчої Думи Павло Сімігін відзначав, що пропускна спроможність мосту знаходиться практично на межі - з того часу ситуація стала тільки гірше. Тоді ж парламентарій згадав, що йдуть вишукувальні роботи для підготовки проекту розширення моста. Однак, пройшло майже два роки, а актуальної інформації немає до сих пір.

Однак, пройшло майже два роки, а актуальної інформації немає до сих пір

На думку фахівця, вже зараз треба підняти питання про включення Амурського мосту в проект «Обхід Хабаровська», поки не стало пізно. Крім того, до цих пір не вирішена проблема з 13-кілометровим ділянкою траси від моста до села Тополева, в який упреться об'їзна дорога. Цей двосмуговий проміжок зараз знаходиться в поганому стані - якщо не передбачити його реконструкцію, то розбитий асфальт тільки додасть труднощів.

Планів немає

На сьогоднішній день будівництво «Обходу Хабаровська» йде повним ходом: зводяться розв'язки і облаштовується земляне полотно майбутньої автостради. Зараз будівельники чекають закінчення опалювального сезону, щоб почати працювати над перебудовою інженерних комунікацій. Підрядники рапортують про дотримання термінів реалізації проекту, а також відсутності проблем з фінансування. Тільки ось озвучена вище проблема поки нікуди не рухається.

Дуже не хочеться, щоб несприятливі прогнози експертів збулися, але, судячи з усього, транспортних труднощів, пов'язаних з недостатньою пропускною спроможністю амурського мосту, не уникнути. Ми сподівалися, що в місцевому управлінні Далекосхідної залізниці щось знають про можливе розширення річкового переходу, проте дива не сталося. Ніяких планів по реконструкції споруди поки немає навіть у проекті, як і надії, на те що вони з'являться в найближчі три роки.

ФОТО: Ольга Цикарева, invest.khv.gov.ru, rosavtodor.ru

Ось тут і виникає резонне питання - а як всю цю красу збираються окупити?