Реклама
Реклама
Реклама

Наука в Сибіру | Академік Фортів став новим президентом РАН | Наука в сибіру

За підсумками таємного голосування учасників загальних зборів Російської академії наук, що проходить в Москві, в першому турі її президентом обрано академіка Володимир Євгенович Фортов За підсумками таємного голосування учасників загальних зборів Російської академії наук, що проходить в Москві, в першому турі її президентом обрано академіка Володимир Євгенович Фортов. Йому віддали перевагу 766 з 1314 зареєстрованих учасників зборів. Академік буде вважатися виконуючим обов'язок президента РАН до моменту затвердження на цій посаді Президентом Російської Федерації.

Володимир Фортов, виступаючи на вищому академічному форумі, прокоментував основні положення своєї передвиборної програми: «Ми повинні проводити реформи не заради реформ, а заради наших співробітників, які є у нас основною конкурентною перевагою. Слід розробити сучасну систему відбору талановитих вчених, систему професійного зростання ». За словами В.Е.Фортова, доходи вчених потрібно збільшити - наприклад, в Москві середня зарплата науковця повинна становити близько 100 тисяч рублів. «Потрібно подумати і про створення в Академії свого пенсійного фонду, як це зроблено в Московському університеті». Говорячи про омолодження Академії, вчений висловився за обов'язкову ротацію керівних кадрів, яку він назвав «найкращими ліками від застою». На думку В.Е.Фортова, перебування на будь-який управлінської посади, від завідувача лабораторією до президента РАН, має бути обмежена двома термінами.

«Справи в регіональних відділеннях РАН - я можу судити про це по Новосибірську, Санкт-Петербургу - йдуть краще, ніж у центральній її частині, і ці підрозділи треба далі розвивати», - впевнений В.Е.Фортов.

«Робота із засобами масової інформації в РАН йде виключно слабо і фактично провалена. Люди мало знають про Академію, як вона влаштована і як працює. Правда про нашу Академії, - вважає В.Е.Фортов, - це зброя в боротьбі з тими, хто хоче її зруйнувати ».

Академік Геннадій Андревич Місяць: «Фортів - всесвітньо відомий учений, причому дуже широкого профілю. Він продовжує активно працювати і публікуватися. Сім з 15 відділень і президію РАН виступили на його підтримку ».

Академік Микола Леонтійович Добрецов: «Володимир Євгенович Фортов знає конструкцію академічної машини, яка, при всіх достоїнствах, має недоліки і збої. Важливо не тільки перейти від стратегії виживання до стратегії розвитку, а й від оборонної тактики до тактики наступальної ». Президії РАН, - розвинув цю думку Н.Л.Добрецов, - слід в найближчий термін виступити з ініціативою програм міждисциплінарних досліджень і відстоювати ці програми в уряді.

«Академія повинна бути сильною, незалежною, повинна бути творчою і служити нашому народу, нашій державі. У подальшій роботі ми повинні знайти заг ий мову і з нашими опонентами, і з тими, хто не розуміє, чим живе Академія наук і як вона розвивається », - сказав В.Е.Фортов в подячному слові.

www.COPAH.Info

Фото: Ю. Позднякова

Поділися з друзями: