Реклама
Реклама
Реклама

Обережно шахраї в ВКонтакте!

Будьте уважні і обережні, онлайнові шахраї освоїли новий спосіб обману користувачів соціальної мережі «ВКонтакте», пише   Digit

Будьте уважні і обережні, онлайнові шахраї освоїли новий спосіб обману користувачів соціальної мережі «ВКонтакте», пише Digit.ru . За даними видання, яке посилається на власні дослідження, метод «розлучення» ґрунтується на створенні контактів-двійників.

Для створення підробленої сторінки людини копіюється інформація з оригінального облікового запису, включаючи фотографії. Після цього від імені реальної людини його друзям розсилається прохання про переведення грошових коштів - наприклад, на банківську карту або гаманець в онлайновій платіжній системі.

Прес-секретар «ВКонтакте» Георгій Лобушкін підтвердив Digit.ru, що проблема існує. «Так, ми фіксуємо сплеск подібного шахрайства в останні дні. Підтримка завалена питаннями. Є навіть прохання про видалення подібних сторінок в інших соціальних мережах, - заявив він. - Поки єдина порада користувачам - проводити профілактичну роботу з друзями ».

В якості ще одного заходу захисту рекомендується змінити налаштування «ВКонтакте» так, щоб повідомлення користувачу могли відправляти тільки ті, кого він додав до списку друзів.

Співробітник підтримки соціальної мережі ВКонтакте Максим Бабічев спеціально для читачів ЦП розповів, як діяти, якщо ви зіткнулися з шахраєм:

«Завжди при спілкуванні в мережі треба бути обережним, адже ти спілкуєшся зі сторінкою, не знаючи, хто за нею сидить. І будь-які прохання слід сприймати з обережністю, особливо прохання дати грошей в борг.

Якщо ж написали з таким проханням, і є бажання дати в борг, то можна або запропонувати зустрітися особисто, або перевірити, чи є хто просить тим, за кого себе видає. Зайти на сторінку прохача. Вона в друзях у вас? Якщо сторінка в друзях, то треба просто упевнитися, що пише саме ваш друг ».

Фейки - проблема не тільки Росії. Наприклад, згідно квартального звіту Facebook, від 5,5 до 11,2% акаунтів цієї соцмережі - фейковий, а це, без малого, 67 мільйонів профілів. При цьому до 7,9% сторінок (близько 90 мільйонів) - дублікати, які люди створили помилково.

За словами євангеліста ВКонтакте Олександра Круглова, у російській соціальній мережі кількість фейків в рази менше, - в першу чергу, за рахунок того, що ні з однієї країни ВКонтакте неможливо зареєструватися без прив'язки номера телефону.

Як нам відомо, з ростом популярності ВКонтакте росла популярність сайту у хижаків всесвітньої павутини - інтернет шахраїв. Їх існує величезна кількість, не буду заглиблюватися, коротко нагадаю на які хитрощі не варто попадатися, як би спокусливо вони не виглядали!

Отже, що стала в своєму роді номінальною діяльність зловмисників - відправка смс повідомлень на «спеціальний» номер. Ось тільки ВКонтакте не вимагає від користувачів відправки смс на будь-які номери.

Наступний вид обману - гра на почуттях і доброчесності користувачів. Саме граючи, шахраї, розчулюючись, віднімають у вас кровні гроші, які нібито, повинні були піти на лікування важкохворого родича, дитини, жертви.

Ще одні популярний вид шахраїв: сервіси-обманщики. Підроблені додатки, що розсилаються зловмисниками у вигляді спаму. «Додаток»: Знайди собі двійника або знайди собі половину, є підробкою.

Плавно переходимо до спаму - тобто найпопулярнішому у зловмисників роду діяльності на сайті. Пам'ятайте, що пропозиція, отримане в особистих або суспільних повідомленнях, пройти по посиланню, де вже, нібито оцінили вашу фотографію або пропозицію відправити смс, і виграти надзвичайний грошовий приз, є обманом. Метою зловмисників є ваші сторінки, а так само кошти вашого мобільного пристрою.

Ігри ВКонтакте - шахраї пропонують «крякнути» ВКонтакте, після чого, купивши один раз голосу, вони ніколи не закінчаться. «Ліки» - програма, яка дозволяє отримати «халяву», само собою, платне. Ось тільки ніякого безліміту ви не отримаєте!

Також шахраї спекулюють на сервісі перегляду сторінки. ВКонтакте досі не ввів (і найближчим часом не збирається цього робити) можливість переглядати список відвідувачів сторінки користувача. Встановлюючи додаток, користувач ніколи не дізнається, хто ж відвідував його сторінку, зате «запросить» геть небезпечні інтернет віруси або втратить доступ до своєї сторінки.

Будьте уважні і пам'ятайте, що попереджений, значить озброєний. А я лише закликаю залишатися розсудливими і не потрапляти в «безкоштовні» мишоловки!

Вона в друзях у вас?