Реклама
Реклама
Реклама

Що включає в себе пожежна сигналізація

  1. В даний час існують

У пожежну сигналізацію входить комплекс технічних засобів, які повинні своєчасно подавати достовірну сигнал тривоги про те, що на об'єкті, що охороняється виникло загоряння

У пожежну сигналізацію входить комплекс технічних засобів, які повинні своєчасно подавати достовірну сигнал тривоги про те, що на об'єкті, що охороняється виникло загоряння. При цьому детектується пожежа, обробляється і фіксується первинна інформація, формуються сигнали, які подаються на центральний пункт, а також включають систему димовидалення та автоматичного пожежогасіння.

Будь-яка система пожежної сигналізації включає в себе два типи пристроїв.

Перший тип - це все ті пристрої, які реагують на зміну параметрів зовнішнього повітря - температури, задимленості, концентрацію газу і т.д. Сюди відносяться датчики і сповіщувачі, що працюють за різними принципами.

В даний час існують

Другий тип пристроїв - це приймально-контрольні панелі, які обробляють інформацію, що надходить від зовнішніх датчиків, і, аналізуючи її, формують керуючі сигнали.

Датчики, які подають сигнал про початок загоряння, можуть бути різні за своїм принципом дії і за принципом передачі сигналу на контрольну панель. Незважаючи на надійність автоматичних датчиків, будь монтаж систем пожежної сигналізації завжди включає в себе установку ручних сповіщувачів (добре відомі аварійні пожежні кнопки), які передбачають ручну подачу сигналу про пожежу.

За точністю місця виявлення пожежі існуючі системи пожежної сигналізації можуть бути як неадресними, так і адресними або адресно-аналоговими.

Монтаж систем пожежної сигналізації неадресного характеру добре зарекомендував себе на невеликих об'єктах. Коли охоронюваний будинок має всього дві кімнати, немає сенсу встановлювати складну адресну систему. У неадресної системі сигналізації у всіх датчиків є один і той же певний поріг чутливості, а всі вони об'єднані в один загальний шлейф (електричний ланцюг). Якщо спрацьовує один датчик, він подає загальний сигнал, який повідомляє, що в одному з приміщень, які контролює цей шлейф, виникло загоряння.

Адресні системи пожежної сигналізації складніше, так як датчик передає на контрольну панель не тільки сигнал про пожежу, але і свій номер, завдяки чому вдається більш точно встановити місце пожежі.

Адресно-аналогові системи є найскладнішими, вони повідомляють одержувані параметри сукупно з місцем свого знаходження на центральний керуючий пункт, а він, грунтуючись на сукупності фактів, сам виробляє рішення щодо подачі сигналу тривоги. Така система встановлюється на великих об'єктах зі складною плануванням.

Дуже часто, при установці пожежної сигналізації на великому підприємстві її комбінують з іншими системами - наприклад, об'єднують з системами димовидалення, пожежогасіння, системами, які керують евакуацією людей з небезпечного приміщення. Організація таких комбінованих систем дозволяє забезпечити найкращий рівень охорони офісів, складів, держустанов, приватних будинків і багато чого іншого.

Одним з таких оптимальних поєднань є з'єднання охоронної та пожежної сигналізації, яка, завдяки встановленим охоронним і протипожежним датчикам, дозволяє сповіщати господарів і про небажаному проникненні зловмисників, і про випадки загоряння. Таким чином, забезпечується подвійний захист приміщення.

Однак слід пам'ятати, що ефективність роботи систем протипожежної сигналізації залежить від того, наскільки професійно вироблено обстеження будівлі та вироблено проектування. Саме тому краще всього буде звернутися до професіоналів. Навіть якщо вартість розрахунку систем пожежної сигналізації висока, вона не перевищує збитку, який може бути нанесений пожежею.