Реклама
Реклама
Реклама

Коли за законом можна проводити галасливі ремонтні роботи у вихідні дні?

  1. Головні положення закону «Про тишу»
  2. Місцеві нормативи по часу ремонту у вихідні
  3. Як домогтися тиші в призначені години?
Юридична консультація

>> Коли за законом можна проводити ремонтні роботи у вихідні дні?

Мешканцям багатоквартирних будинків доводиться враховувати інтереси один одного, щоб спільне проживання в одній будівлі було комфортним для всіх. Одним із проблемних питань залишаються ремонтні роботи у вихідні дні : В будні займатися ремонтом колись, а у вихідні сусіди хочуть відпочивати, і їх дратує шум перфораторів та іншого будівельного обладнання. Це питання регулюється законодавством, і потрібно знати права і обов'язки власника житла в міському багатоквартирному будинку.

Головні положення закону «Про тишу»

Ремонтні роботи у вихідні дні - випробування для сусідів

Це питання докладно розглядається в № 52-ФЗ, присвяченому санітарно-епідеміологічному благополуччю населення. Коротко перерахуємо його основні положення:

  • будь-які ремонтні роботи в багатоповерхових будинках заборонені в неділі та у святкові дні. Це означає, що по суботах в денний час ремонт проводити можна, якщо робота не була закінчена за перші п'ять днів тижня.
  • На протязі дня рівень шуму не може бути більше 40 децибел, вважається, що більш гучні звуки будуть порушувати спокій сусідів. Цей рівень шуму допускається з 7 ранку до 11 вечора. Однак є уточнення: галасливі роботи з використанням, наприклад, перфоратора, можна вести виключно з 9 до 19 годин. Широкі тимчасові рамки встановлені для інших робіт, наприклад, для фарбування стель і поклейки шпалер.
  • У нічні години, з 11 вечора і до 7 ранку, ремонтні та будівельні роботи заборонені взагалі, а рівень домашнього шуму не може перевищувати 30 децибел. Для порівняння: автомобільна сигналізація спрацьовує з шумом в 80 децибел.
  • Закон обмежує термін проведення ремонту: він не повинен перевищувати 4 місяців, навіть якщо господар займається переплануванням квартири. Природно, на практиці важко проконтролювати процес в чужому житлі, але якщо сусід затіяв нескінченний ремонт, який тягнеться більше півроку, на нього можна скаржитися.
  • Власникам житла заборонено забруднювати сміттям громадські приміщення. Будь-будівельне сміття, будь то уламки перегородок, старі двері і вікна, бита цегла і т. Д., Необхідно відразу вивозити і утилізувати на спеціальних полігонах відповідно до вимог законодавства.
  • Не можна використовувати звичайні пасажирські ліфти для вивезення меблів і будівельних матеріалів. Це правило повинне дотримуватися в тих будинках, де є спеціальні вантажні ліфти, найбільше їх в російських столицях. У регіонах зі зрозумілих причин дотримання такого правила просто неможливо.

Закон покликаний підтримувати тишу в багатоквартирних будинках і забезпечувати спокій кожного мешканця. Однак на практиці все одно виникають численні суперечки, і не завжди вдається вирішити справу миром.

Місцеві нормативи по часу ремонту у вихідні

Тиха година - з 13 до 15 год.

Норми федерального закону доповнюються регіональними нормативними актами, тому вимоги до «часу тиші» можуть значно відрізнятися в різних містах. Як приклад розглянемо правила, що діють в Московській області і Москві:

  1. Повністю заборонено ремонт у неділю та святкові дні. Також діє тимчасове обмеження в будні дні з 9-ї вечора до 8 ранку.
  2. З 13 до 15 годин днем ​​проведення робіт також забороняється. «Тиха година» розрахований на сім'ї з маленькими дітьми, а також на тих, хто звик до денного сну, і кому заважають працьовиті сусіди з перфораторами та електродрилі. Звичайно, така вимога є спірним, і в багатьох регіонах воно відсутнє.
  3. Крім того, мешканцям заборонено використовувати будівельні інструменти, рівень шуму яких перевищує встановлений норматив. Якщо ремонтними роботами доводиться займатися більше 4 місяців, то для цього потрібно отримати попередній дозвіл. Воно видається в Мосжілінспекциі.
  4. У Санкт-Петербурзі діють дещо інші вимоги: у вихідні і в свята не можна шуміти з ночі до полудня, в нічний час не можна не тільки проводити ремонт, а й пересувати меблі. Крім того, штраф накладаються за використання будь-аудіотехніки в нічний час, якщо вона порушує спокій громадян. Тимчасові рамки тиші можуть бути посилені за рішенням кожної окремої керуючої компанії.

Таким чином, місцеві нормативи не скасовують, а доповнюють існуючий закон, ще більше звужуючи рамки часу, коли можна шуміти і проводити ремонтні та будівельні роботи. Якщо мешканці не вирішили питання мирно, на порушника буде накладено штраф в розмірі 4000 рублів.

Як домогтися тиші в призначені години?

Рівень шуму вимірює Росспоживнагляд

Якщо ви опинилися сусідом галасливих будівельників і не можете спокійно відпочивати вночі і в вихідні дні, потрібно знати, як грамотно захистити свої права і добитися тиші. Для рішення на вашу користь перш за все потрібна фіксація порушення . Заміри рівня шуму мають право проводити Росспоживнагляд і санепідемстанція, крім того, правопорушення повинні бути зафіксовані дільничним співробітником поліції.

Щоб довести, що вам не дають спокійно жити вам буде потрібно доказова база. Це свідчення всіх сусідів з вашого і сусіднього поверху, так як зазвичай «будівельник» не дає спокою всьому під'їзду. Зберіть підписи і напишіть скарги в перераховані інстанції. Якщо роботи проводить не сам сусід, а найнята ним будівельна фірма, то необхідно з'ясувати, чи є у неї дозвіл, і які інструменти вона використовує.

Якщо ніяких документів у будівельників немає, можна домогтися призупинення діяльності фірми і забезпечити собі спокій хоча б на час. Як тільки чергові будівельні роботи почалися в недозволений час, викликайте поліцію. Боротьба може затягнутися на довгий час, однак вона увінчається успіхом. Рано чи пізно дільничний почне вживати заходів і штрафувати порушника , Це змусить його дотримуватися встановлених тимчасові рамки. Якщо ж і це не допомагає, питання можна розбирати вже в судовому порядку.

За 293 статтею ГК РФ порушнику може бути винесено офіційне попередження. Якщо і після цього розпорядження не виконано, може бути розпочато процедуру виселення порушника. Його житло при цьому буде продано з аукціону, і з отриманої суми будуть відніматися судові витрати. Це крайній захід, до якої зазвичай не доводиться вдаватися: як тільки в справу втручається суд, самий злісний порушник зазвичай починає шукати шляхи компромісу.

Звичайно, бажано домовлятися з сусідами полюбовно і не доводити справу до розгляду в судових інстанціях. Можна вимагати узгодити графік будівельних робіт для всього під'їзду за участю керуючої компанії, щоб знайти компромісне рішення. Сім'ї з маленькими дітьми можуть зажадати дотримання режиму тиші в певні години, що відрізняються від встановлених. Переговори допоможуть знайти оптимальне рішення, яке влаштує всіх мешканців будинку.

Закон про тишу: коли можна шуміти з чистою совістю? Розповість відеоматеріал:

Як домогтися тиші в призначені години?
Закон про тишу: коли можна шуміти з чистою совістю?