Реклама
Реклама
Реклама

Засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри в 2019 році

  1. Як поділяються засоби індивідуального захисту шкіри
  2. Дерматологічні засоби індивідуального захисту шкіри
  3. Засоби індивідуального захисту шкіри ізолюючого типу
  4. Правила видачі
  5. Відповідальність роботодавця за невидачу ЗІЗ

На виробництвах, пов'язаних з небезпечними і шкідливими умовами праці, роботодавець зобов'язаний видавати співробітникам засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри. При цьому повинен дотримуватися не тільки алгоритм їх видачі, а й своєчасний догляд і заміна. Розглянемо докладніше основні правила забезпечення працівників ЗІЗ органів дихання і шкіри.

Засоби індивідуального захисту шкіри (коротко ЗІЗ шкіри) - це технічні матеріали, що використовуються для запобігання і зменшення впливу негативних факторів. згідно статті 221 ТК РФ , Відповідальність за забезпечення ними лежить на наймача. У свою чергу працівники зобов'язані правильно і своєчасно використовувати ЗІЗ. Для цього роботодавець повинен проводити інструктажі серед персоналу.

Як поділяються засоби індивідуального захисту шкіри

Шкірні покриви працівника схильні до різних негативних виробничих факторів. Вони можуть відрізнятися в залежності від виду діяльності підприємства. Наприклад, це можуть бути хімічні та термічні опіки, обмороження, механічні пошкодження, біологічні зараження, різні забруднення. Що відноситься до засобів індивідуального захисту шкіри:

  • спецодяг та взуття;
  • матеріали для захисту рук (наприклад, рукавички);
  • спецзасоби для захисту голови і очей (наприклад, каски і окуляри);
  • дерматологічні засоби.

Спецодяг буває:

  • фільтрувальна - виготовляється з тканин, просочених спеціальними складами, що перешкоджають проникненню шкідливих газів і інших субстанцій;
  • ізолює - виготовляється з прогумованих тканин.

Окремо варто відзначити загальновійськові засоби індивідуального захисту шкіри. Вони включають в себе спецзасоби для захисту від різного зброї, отруйних речовин і випромінювань. Крім того, особовий склад забезпечується медичними матеріалами та препаратами для надання першої допомоги.

Дерматологічні засоби індивідуального захисту шкіри

При виконанні тонкої роботи, коли використання рукавичок неможливо, застосовуються дерматологічні ЗІЗ. Такі засоби індивідуального захисту шкіри та очей, на відміну від ізолюючих, являють собою різні склади, які наносяться прямо на шкіру. Вони можуть захистити від високих і низьких температур, ультрафіолетового випромінювання, агресивних хімічних середовищ, а також від вітру і різних біологічних загроз. Дерматологічні ЗІЗ бувають:

  • захисні - захищають від небезпечних факторів робочого середовища;
  • очищаючі - для зняття серйозних забруднень;
  • відновлюють - склади, що сприяють регенерації шкірних покривів.

Особливу увагу на виробництвах повинно бути приділено очищує складам. Це може бути, наприклад, мило, миючі креми і гелі, а також склади з абразивними частинками для видалення сильних забруднень. Норми видачі таких складів обумовлені в Стандарті безпеки праці «Забезпечення працівників змивають і (або) знешкоджувальними засобами» (додаток 2 до Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 17.12.2010 № 1122н ).

Засоби індивідуального захисту шкіри ізолюючого типу

Ізолюючі засоби індивідуального захисту шкіри є різні матеріали і пристосування, які виконують бар'єрну функцію між шкірою і навколишнім середовищем. До таких ЗІЗ відноситься спецодяг, взуття, маски, окуляри, щитки, каски, респіратори та інші.

Правила видачі

Засоби індивідуального захисту шкіри, очей, органів дихання повинен видавати роботодавець за свій рахунок. Якщо він нехтує цим правилом, працівники мають право не виконувати небезпечну роботу. За простій виробництва, який може статися через це, буде відповідати наймач.

Порядок видачі ЗІЗ міститься в Наказі Міністерства охорони здоров'я № 290н від 01.06.2009 . Він говорить, що видаються засоби повинні відповідати розміру, підлозі та умов праці співробітника. Крім цього, вони повинні бути сертифіковані в установленому порядку. Термін їх використання обчислюється з дати видачі, але не може перевищувати встановлений виробником термін служби або придатності.

Норми видачі регламентуються Наказом Мінпраці Росії № 997 від 09.12.2014 , А також іншими галузевими документами. Якщо на підприємстві є типи робіт, пов'язані зі специфічними умовами праці, норми видачі ЗІЗ для яких не обумовлені в нормативних актах, роботодавець має право розробити свої правила, спираючись на існуючі норми щодо таких професій.

У будь-якому випадку роботодавець при видачі ЗІЗ повинен керуватися наступним алгоритмом покроково.

Крок 1. Затвердити положення про забезпечення працівників ЗІЗ.

Крок 2. Підготувати на його підставі наказ про забезпечення співробітників ЗІЗ із зазначенням відповідального за це особи.

Крок 3. Видати ЗІЗ.

Крок 4. Своєчасно здійснювати заходи щодо догляду, чищення і заміну спецзасобів.

Безпосередньо видача повинна супроводжуватися веденням карток обліку на кожного співробітника. У них фіксується факт передачі, який завіряється підписом одержувача. Вести картки можна в паперовому та електронному вигляді. Однак в електронному документі повинна міститися посилання на бухгалтерський документ, що підтверджує передачу матеріалів, завірений підписом співробітника.

Однак в електронному документі повинна міститися посилання на бухгалтерський документ, що підтверджує передачу матеріалів, завірений підписом співробітника

Відповідальність роботодавця за невидачу ЗІЗ

Засоби індивідуального захисту шкіри та БЖД - два невіддільних поняття. Для тих роботодавців, які вважають інакше і не забезпечують своїх співробітників захисними матеріалами, в статті 5.27.1 КоАП РФ передбачена відповідальність у вигляді штрафу:

  • від 20 000 до 30 000 рублів - для посадових осіб та ВП;
  • від 130 000 до 150 000 рублів - для юридичних осіб.

Крім того, наймач не має права вимагати виконання трудових обов'язків, якщо він не забезпечив працівників ЗІЗ.

Положення про забезпечення ЗІЗ

Наказ про забезпечення ЗІЗ

картка обліку