Реклама
Реклама
Реклама

Ambient Design ArtRage

Про користь спаму

У ті далекі часи це дійсно означало, що на Вашу електронну адресу будуть приходити новини з цікавого вам інтернет-ресурсу У ті далекі часи це дійсно означало, що на Вашу електронну адресу будуть приходити новини з цікавого вам інтернет-ресурсу. Ви з нетерпінням чекали прес-релізів від виробників жаданих програмних продуктів, коли натискали на кнопочку «підписатися на новини». З тих пір спливло багато води, і тепер ви вже будуєте лінію електронної оборони від спаму, щоб не захлинутися в потоці непотрібної інформації. Але і сьогодні часом трапляється виявити в сміттєвому ящику поштового клієнта сліди тієї прекрасної епохи. Ось і на дно мого електронної поштової скриньки недавно впало таке «лист з минулого». Мене переконували купити оновлену програму Ambient Design ArtRage Deluxe 2.5, про попередній версії якої я все ніяк не міг зібратися написати. Чесно кажучи, за зазначеними посиланнями я не пішов і рекламований продукт купувати не став. Позначився-таки стійкий імунітет до спаму. Однак отримане послання підштовхнуло мене до того, щоб все-таки розповісти читачам про цю дивовижну програму для малювання.

Взагалі кажучи, програма Art- Rage - вкрай нехитра і, якщо чесно, абсолютно не потребує коментарів. Той, хто наважиться завантажити і поставити собі цей продукт, легко розбереться в його роботі без підглядання в журнал і вивчення скріншотів. Однак кілька дуже цікавих деталей варті того, щоб про них розповісти.

Поки йде інсталяція

На сайті Ambient Design ( www.ambientdesign.com ) Безкоштовно викачуємо мікроскопічну (за сучасними мірками) програму ArtRage Starter Edition. Як випливає зі слів Starter Edition, це щось на зразок trial-версії, тобто пробної, стартовою «дражнилки», яка повинна дати користувачеві уявлення про те, що саме він отримає, якщо заплатить за повну версію свої кровні 25 дол. Ми в даній статті будемо використовувати повну версію ArtRage, так що заздалегідь просимо вибачення за можливі розбіжності з ArtRage Starter Edition.

А поки програма встановлюється на комп'ютер, дозволимо собі невеличкий історичний екскурс.

Відходять у минуле часи, коли продукція компанії MetaCreations буквально приголомшувала уяву Відходять у минуле часи, коли продукція компанії MetaCreations буквально приголомшувала уяву. На рубежі тисячоліть поняття про інтерфейси ще не закостенілі, експериментатори інтерфейсостроенія не встигли перетворитися в консерваторів, а «турбота» про «тупому користувача» була не номенклатурним зведенням строгих правил, а захоплюючою грою. У той світле і казковий час зібралися під дахом MetaCreations Кай Краузе (Kai Krauze) і його однодумці. Цією командою було створено Painter, Expression, а також широко відомі й колись повсюдно використовувалися Kai's-плагіни для Adobe Photoshop. Випускали в MetaCreations і трохи менш відомі (швидше за все в силу вітчизняної ментальності) самостійні програми Kai's Show, Kai's Photo Soap, Kai's PhotoTools і навіть деякі додатки для Microsoft Excel, що дозволяють створювати діаграми на високому художньому рівні, якщо цей термін може бути застосований до даного роду діяльності. Всі ці програми відрізнялися простотою, зручністю і (увага!) Дивним інтерфейсом. Нині події п'ятирічної давності сприймаються як «перекази давнини глибокої». І все приголомшливі новації MetaCreations вже стали нормою речей.

Ми не задавалися питанням, чому команда, яка робила такі дивовижні програми, саморозпустилася. Достеменно відомо, що її лідер Кай Краузе практично відійшов від справ, а частина команди в особі Енді Берслі (Andy Bearsley) і Метта Фокс-Вільсона (Matt Fox-Wilson), влаштувавшись в новозеландському лісі, стала називатися Ambient Design. Вони зайнялися тим, що у MetaCreations виходило найкраще, - дизайном інтерфейсів. І в результаті в уже далекому 2004 р випустили перший ArtRage.

Позбувшись від історичної спадщини, вони «з чистого аркуша» створили абсолютно новий продукт!

Зрозуміло, проникнути на сформований ринок графічних програм, давним-давно поділений між лідерами, новому продукту важко. Але у нього є деякі переваги перед «монстрами», історія яких налічує не один десяток років. Новачки позбавлені вантажу історичного минулого. Замість того щоб доробляти і переробляти старі програми, намагаючись реалізувати нові функції і відповідати сучасним вимогам, вони просто роблять НОВУ програму з новою ідеологією і новими принципами інтерфейсу. Інше питання, що до версії ArtRage 5 всі ці інновації, можливо, теж стануть інтерфейсним анахронізмом. Але, на щастя, за станом справ на момент версії 2.5 цього не сталося.

Зрозуміло, не відбулося і моментального завоювання став вже консервативним ринку графічних програм. Але через два роки в бізнесі Берслі і Фокс-Вільсона відбувся певний прорив - компанія Wacom, лідер у виробництві дигитайзеров, почала поставляти ArtRage в комплекті безкоштовного програмного забезпечення з деякими своїми моделями.

В результаті шанувальників у цієї програми відчутно додалося.

Отже, інсталяція завершена, і перед нами постає інтерфейс ArtRage 2.5. Але це предмет нашого наступного розповіді.

Далі буде.

Про автора: Олег Тищенков - ілюстратор Студії Лебедєва.