Реклама
Реклама
Реклама

Відумерле майно: що це таке, загальні правила його переходу і успадкування

  1. визначення понять
  2. Законодавче регулювання питання
  3. Коли це можливо
  4. порядок визнання
  5. Хто є спадкоємцем
  6. Правила переоформлення прав власності
  7. порядок оформлення
  8. У разі виявлення законних спадкоємців

Як правило, при наявності великої квартири або пристойної суми грошей в банку спадкоємці знаходяться завжди, більш того вони готові буквально розірвати один одного на шматки, відстоюючи свої права Як правило, при наявності великої квартири або пристойної суми грошей в банку спадкоємці знаходяться завжди, більш того вони готові буквально розірвати один одного на шматки, відстоюючи свої права.

Зворотною ситуація виглядає, якщо мова йде про скромному будиночку в селі або ж машині в кредиті, які рідко хто прагне успадкувати на увазі зобов'язання погашення супутніх боргів.

І, тим не менше, навіть таке майно не кидається напризволяще, а визнається відумерлою і успадковується в порядку визначеному законом.

визначення понять

Якщо слідувати буквальному трактування терміна виморочної майна, то можна сказати, що такими є речі або предмети померлої людини, на які після його смерті ніхто не претендує і, по суті, дана спадкова маса стає нічиєю.

Але ж без господаря та ж квартира залишитися не може, з огляду на, що є особи, які в силу важкого фінансового становища придбати власне житло не в силах. Тому приміщення переходить у володіння держави, яка вже і розподіляє зазначені метри між нужденними особами за допомогою надання житла в соціальний найм .

До речі, відумерлою може бути визнана не тільки квартира, а й її частина, а також ряд іншого майна, зокрема:

Законодавче регулювання питання

В рамках цивільного законодавства отримати право на майно померлого громадянина можливо лише двома шляхами:

якщо заповідальне розпорядження відсутня, як, власне, і потенційні спадкоємці, речі і предмети покійного визнаються відумерлою майном в силу ст.1151 ЦК РФ. При цьому з огляду на, що будь-яке майно не може залишатися нічийним, незатребувані предмети передаються державі, права якого в подібній ситуації є імперативними. Тобто, по суті, РФ набуває майнових прав на будь-який виморочне майно навіть з обтяженням у вигляді боргових зобов'язань в порядку закону, причому без можливості відмовитися від оного на користь інших осіб або організацій. якщо   заповідальне розпорядження   відсутня, як, власне, і потенційні спадкоємці, речі і предмети покійного визнаються відумерлою майном в силу ст

Слід враховувати і той факт, що спадкова маса, навіть якщо мова йде про її частині, що не переходить до РФ автоматично, так як в рамках закону право власності потрібно ще документально закріпити за допомогою переоформлення. Так в рамках Постанови Радміну №683 на початковому етапі речі і предмети померлого підлягають обліку, а також оцінці, яка здійснюється в рамках Інструкції №185, затвердженої Мінфіном ще в 1984 році і діє до цього дня з урахуванням останніх змін від 2007 року з подальшою передачею податковому органу, а потім і муніципалітетам, якщо мова йде про нерухомість.

Коли це можливо

Порядок визнання майна відумерлою регулюється нормами ст.1151 ЦК РФ, в силу якої такимвизнається спадкова маса померлого громадянина в наступних випадках:

Тобто, якщо законні спадкоємці відсутні або не мають прав на отримання спадкової маси помер внаслідок вищевказаних обставин, всі рухомі і нерухомі речі переходять у власність Російської Федерації в порядку спадкування. Причому речі і предмети, а також грошові вклади успадковуються РФ в загальному, а ось ті ж житлові приміщення, а також земельні ділянки передаються у власність муніципальних утворень по територіальності для подальшого розподілу або застосування в інших цілях.

порядок визнання

Основною складністю визнання майна відумерлою є відсутність покрокового керівництва, затвердженого законом про виявлення такого.

Тобто нотаріус, контора якого розташована в тому чи іншому місті, автоматично не відчиняє спадкову справу зі смертю всіх громадян, що проживають в даному населеному пункті, для цього потрібно як мінімум звернення зацікавленої особи.

Тому виявлення майна, на яке ніхто не претендує, проводиться шляхом періодичного моніторингу житлового фонду в загальному на території того чи іншого поселення або ж за заявою тих же офіційних установ, які тривалий час, а саме понад півроку, не отримують щомісячні платежі Тому виявлення майна, на яке ніхто не претендує, проводиться шляхом періодичного моніторингу житлового фонду в загальному на території того чи іншого поселення або ж за заявою тих же офіційних установ, які тривалий час, а саме понад півроку, не отримують щомісячні платежі.

Тобто після з'ясування всіх обставин про той чи інший житловому приміщенні або земельній ділянці муніципалітет в якості представника від РФ звертається до нотаріуса в своєму місті про відкриття спадкової справи, але тільки після закінчення півроку, які дані потенційним спадкоємцям для пред'явлення законних прав.

У свою чергу нотаріус проводить опис речей померлого і передає її разом зі свідоцтвом про право на спадкову масу уповноваженому представнику від податкових органів, які в силу Постанови №683 відповідають за збереження майна аж до його передачі до відповідного фонду або реалізацію.

Наступним етапом є вже оцінка всього, що залишив колишній власник, відповідно до опису, складеної нотаріусом, і переоформлення прав власності вже на місцевий муніципалітет, звичайно, за умови, що в спадок входить і нерухомість. Якщо ж мова йде про побутові речі таких як меблі або техніка, проводиться їх реалізація з подальшою передачею виручених коштів до бюджету РФ.

Хто є спадкоємцем

В силу ст.1151 ЦК РФ наслідувати виморочне майно може тільки Російська Федерація, але від її імені можуть виступати:

  • органи місцевого самоврядування або муніципалітети, які, як правило, успадковують житлові приміщення з метою поповнення державного житлового фонду для покриття дефіциту соціальних квартир;
  • суб'єкти Російської Федерації, яким крім усього іншого належать і земельні ділянки різного призначення і повноваження по їх розподілу.

Правила переоформлення прав власності

Майно, визнане в порядку, визначеному законом, відумерлою, успадковується державою в рамках універсальної правонаступництва, яка передбачає безумовне прийняття будь-яких речей і предметів померлого громадянина, в разі відсутності у нього законних спадкоємців Майно, визнане в порядку, визначеному законом, відумерлою, успадковується державою в рамках універсальної правонаступництва, яка передбачає безумовне прийняття будь-яких речей і предметів померлого громадянина, в разі відсутності у нього законних спадкоємців. При цьому слід враховувати той факт, що беручи до володіння речі і нерухомість померлого, РФ умовно є спадкоємцем 9 черзі і, відповідно, отримує права і покладає на себе зобов'язання, які притаманні і іншим спадкоємцям в загальному порядку.

Тобто, якщо квартира обтяжена великими боргами за комунальні платежі , Заборгованість доведеться погасити з місцевого бюджету. Якщо ж у володіння перейде інше майно також з боргами, їх необхідно буде оплатити, але в межах встановлених ст.1175 ЦК РФ, тобто в сумі не перевищує ціну отриманих речей. До речі, державі доведеться сплатити також послуги з охорони спадкового майна до його переоформлення, а також можливо і витрати з поховання спадкодавця, звичайно, якщо такі витрати мали місце і кредитори виставили рахунок.

Варто зазначити, що незалежно від того, який розмір спадщини, а також яке його технічний стан, не кажучи вже про розмір боргів, РФ на увазі імперативності не може відмовитися від прийняття спадщини або ж передати подібні повноваження іншим особам, так як в силу закону не має права нехтувати будь-якими ресурсами, навіть майновими, які можуть використовуватися на благо населення.

порядок оформлення

В цілому процедура успадкування майна, віднесеного до відумерлою, мало чим відрізняється від стандартної схеми успадкування приватними особами за деяким винятком.

Тобто Російської Федерації не потрібно доводити своє право на спадщину за рахунок кровної спорідненості або заповідального розпорядження, так як в силу ст.1151 ЦК України таке право виникає автоматично після закінчення півроку і відсутності законних спадкоємців.

А в іншому процедура аналогічна, враховуючи, що представнику від РФ, також як і приватному спадкоємцю, необхідно всього лише отримати свідоцтво про право на спадкування певної спадкової маси і переоформити свої права в Росреестра, якщо мова йде про нерухомість, але з урахуванням деяких нюансів.

Зокрема, після видачі свідоцтва про право власності на руки разом з описом податковим органам, для початку здійснюється оцінка всієї спадкової маси спеціальною комісією, яка може залучати експертів з різних областей, починаючи від мистецтвознавців і закінчуючи землеустроителями. Потім готуються документи про безоплатну передачу тієї ж квартири або ділянки землі муніципалітету, який власне в Росреестр і звертається вже для отримання свідоцтва про право власності зі стандартним пакетом документів від імені РФ.

Майно, що залишилося, що включає в себе предмети побуту, меблі, одяг, книги й інші складові життя колишнього власника реалізуються податковими органами в порядку визначеному в конкретному суб'єкті федерації якому населеному пункті з подальшою передачею виручених коштів до бюджету країни.

У разі виявлення законних спадкоємців

Життя дуже непередбачувана, що призводить до багатьох казусів, в тому числі і в юридичному полі, в зв'язку з чим законом передбачений позовної термін, протягом якого особи, чиї права порушені, можуть відновити справедливість через суд Життя дуже непередбачувана, що призводить до багатьох казусів, в тому числі і в юридичному полі, в зв'язку з чим законом передбачений позовної термін, протягом якого особи, чиї права порушені, можуть відновити справедливість через суд. Зокрема, при вирішенні спадкових спорів ст.196 ГК РФ передбачено загальний позовної термін в три роки, який в ряді випадків може бути продовжений до 10 років, причому з відліком не з дати смерті спадкодавця, а з моменту, коли особа, чиє право було порушено, дізналося про смерть оного.

Тобто, якщо той же син, який проживає на півночі і відвідує свого батька жителя південних областей всього 1 раз в два роки, після приїзду виявить, що його тато помер, а квартира вже належить місцевому муніципалітету, він може подати до суду і відновити свої права на спадщину шляхом скасування свідоцтва про право на спадщину щодо органів місцевої влади на підставі судового рішення.

До речі, про отримання в натурі решти вже рухомого майна спадкоємцеві доведеться забути, враховуючи, що до моменту скасування свідоцтва про спадкування, воно може бути вже й реалізовано. Саме тому в рамках закону місцеві органи зобов'язані будуть повернути частину спадщини, яке не збереглося, вже в грошовому еквіваленті.

Про передачу спадкової маси, що залишилася без господаря після смерті власника, в право власності муніципалітетам розказано в наступному відеосюжеті: