Реклама
Реклама
Реклама

Хто має право отримати податкове вирахування на відсотки по іпотеці?

  1. Що таке податкове вирахування при оплаті відсотків по іпотеці?
  2. Як розрахувати суму вирахування?
  3. Максимальна сума до повернення
  4. Способи отримання вирахування
  5. Необхідні документи і алгоритм дій
  6. Податкові відрахування при частковій власності

Майновий вирахування при купівлі нерухомості частково компенсує пов'язані з придбанням квартири витрати.

Так і податкове вирахування з відсотків по іпотеці нехай часом незначно, але все ж відшкодовує пов'язані з оплатою кредиту витрати. Претендувати на нього можуть позичальники, які отримують офіційний дохід.

Що таке податкове вирахування при оплаті відсотків по іпотеці?


Необхідна для покупки житла сума грошових коштів є не у кожного. Тому багато хто користується цільовими кредитами на покупку нерухомості. Придбання житла в іпотеку , Згідно зі ст. 220 НК РФ, дає право претендувати на отримання податкового вирахування з відсотків по кредиту.

Якщо ви хочете дізнатися, як в 2019 році вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

На відшкодування можна розраховувати, оформивши в іпотеку покупку:

  • Квартири, в тому числі в споруджуваному будинку;
  • Заміського будинку, в тому числі що будується.

Податкові відрахування з відсотків по іпотеці - своєрідна компенсація, сума грошових коштів в розмірі сплаченого за період ПДФО, яку громадянин може повернути з бюджету у зв'язку з несенням певних витрат.

Претендувати на отримання податкового вирахування можуть громадяни, які відповідають таким вимогам: Претендувати на отримання податкового вирахування можуть громадяни, які відповідають таким вимогам:

  • які уклали договір в рамках іпотечного кредитування і оплачують відсотки за користування грошовими коштами;
  • Ті, що купили житло, розташоване на території РФ;
  • Отримують офіційний дохід, з якого в бюджет сплачується прибутковий податок.

Не можуть розраховувати на повернення:

  • Неофіційно працюючі громадяни;
  • Підприємці на ССО або патенті;
  • Власники квартир, що не оплачували придбання житла самостійно;
  • Громадяни, раніше реалізували право на відрахування ПДФО зі сплачених банку відсотків.

Як розрахувати суму вирахування?


При придбанні житла в першочерговому порядку доцільно повернути податкове вирахування з купівлі квартири . Максимальний розмір становить 260 тис. Руб. (13% від 2 млн. Руб.). Потім можна приступити до повернення вирахування по відсотках.

Розрахуємо його розмір на конкретному прикладі Розрахуємо його розмір на конкретному прикладі. Для цього будуть потрібні документи, які необхідно попередньо запитати у роботодавця і банку-кредитора:

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

  • Довідка 2-ПДФО за попередній податковий період (рік);
  • Довідка про сплачені за попередній податковий період (рік) відсотках.

Припустимо, в документах є такі такі відомості:

  • Заробіток за рік - 800 000 руб.
  • Утриманий ПДФО за рік - 104 000 руб.
  • Сума виплачених за рік банку відсотків по іпотеці - 115 000 руб.

Таким чином, за рік зароблено 800 тис. Руб; з яких утримано ПДФО в розмірі 104 тис. руб. Сума виплачених банку відсотків по іпотеці склала 115 тис. Руб.Соответственно, суму вирахування визначаємо наступним чином:

115 000 × 13% = 14 950 руб.

Такий розрахунок необхідно здійснювати щорічно до тих пір, поки:

  • Сума виплачених банку відсотків не складе 3 млн. Руб (якщо квартира придбана після 01.01.2014 р);
  • Кредит не буде повністю виплачений.

Максимальна сума до повернення

Розберемо докладніше недавні коригування в податковому законодавстві. Право на повернення раніше оплачених в бюджет податків закріплено за громадянами, що оплачують іпотеку , Давно.

Зокрема, зміни торкнулися максимального розміру відрахування за відсотками:

Дата покупки нерухомості Максимальна сума сплачених банку відсотків, з якої може бути отримано відшкодування, руб. Максимальна сума до повернення, руб. До 31.12.2013 (включно) необмежений необмежений Після 01.01.2014 р 3 000 000 3 000 000 × 13% = 390 000

Таким чином, за умови покупки житла до 31 грудня 2013 року включно, громадянин має право повертати кошти без обмежень по сумі виплачених банку відсотків.

Якщо нерухомість придбана в 2014 році і пізніше, сума відсотків, з якої Якщо нерухомість придбана в 2014 році і пізніше, сума відсотків, з якої   може бути отримано відшкодування, не може перевищувати 3 млн може бути отримано відшкодування, не може перевищувати 3 млн. руб.

Скористатися правом на відрахування за відсотками по іпотеці можна одіножди в життя в рамках одного об'єкта нерухомості. При цьому дата покупки нерухомості із залученням іпотеки не має значення.

Способи отримання вирахування

Повернути сплачений до бюджету прибутковий податок можна двома способами:

  1. Через організацію-роботодавця. В цьому випадку відвідування податкового органу все одно не уникнути, оскільки в бухгалтерію за місцем роботи має бути надане повідомлення про те, що податкове вирахування не була отримана через ИФНС;
  2. Самостійно, подавши декларацію 3-ПДФО і встановлений законодавством пакет документів до податкової інспекції. Зробити це можна вже на наступний рік після оформлення іпотечного кредитного договору. Декларацію можна подати в будь-який час протягом року. Перший раз декларація подається після закінчення податкового періоду, на наступний рік після покупки житла в іпотеку.

Необхідні документи і алгоритм дій

Для того, щоб повернути частину коштів, які купили житло і оплачують цільовий кредит громадянам, необхідно підготувати наступний пакет документів: Для того, щоб повернути частину коштів, які купили житло і оплачують цільовий кредит громадянам, необхідно підготувати наступний пакет документів:

  • Декларація 3-ПДФО. Форма декларації та інструкція для заповнення щорічно оновлюються і на початку року викладаються на сайті ИФНС. Крім того, роздрукувати заповнену декларацію можна з особистого кабінету платника податків;
  • Копія паспорта;
  • Оригінал довідки 2-ПДФО;
  • Кредитний договір з графіком повернення кредиту (оригінал і копія);
  • Квитанції про оплату щомісячних платежів або довідка з банку про виплачені за рік відсотках (оригінал).

В іншому випадку необхідні свідчення і договір на покупку житла, а також підтверджують розрахунок з продавцем платіжні квитанції (розписки).

документи надаються в податкову інспекцію за місцем прописки заявника особисто, через довірену особу або поштою Росії. Щоб не стояти в черзі, до фахівця можна записатися заздалегідь на певний час через сайт ИФНС. При відвідуванні з собою бажано мати копію ІПН.

Прийняті документи будуть передані на перевірку. Камеральна перевірка даних на отримання вирахування здійснюється співробітниками територіального органу податкової інспекції протягом 3 місяців. Після цього уповноважена особа виносить рішення про надання вирахування або відмову в поверненні ПДФО.

Причинами відмови можуть бути:

  • Вказівка ​​недостовірної інформації;
  • Надання неповного пакету документів.

Громадянин може усунути недоробки і зауваження, після чого у нього знову з'явиться право на отримання вирахування.

Якщо виправити ситуацію неможливо, і громадянин не згоден з рішенням ИФНС про відмову в наданні повернення частини відсотків по іпотеці, він може оскаржити рішення: Якщо виправити ситуацію неможливо, і громадянин не згоден з рішенням ИФНС про відмову в наданні повернення частини відсотків по іпотеці, він може оскаржити рішення:

  • У вищих підрозділах податкового органу;
  • В суді.

Якщо винесено позитивне рішення про повернення ПДФО, громадянин заповнює заяву на повернення, в якому вказує банківські реквізити для перерахування грошових коштів. Йдеться про відкрите на ім'я заявника розрахунковому рахунку.

Протягом місяця з моменту подачі заяви гроші надійдуть на вказаний рахунок. Для повернення ПДФО можна використовувати рахунки, відкриті в будь-яких банках на території РФ.

Детальна інформація про те, що необхідно для отримання вирахування і про порядок його надання, присутній на сайті ИФНС.

Податкові відрахування при частковій власності

Нерідко при покупці квартири подружжя оформляють нерухомість в   часткову   власність Нерідко при покупці квартири подружжя оформляють нерухомість в часткову власність . У цьому випадку право на відшкодування ПДФО залишається у кожного з подружжя.

Неважливо, хто фактично здійснює оплату кредиту: понесені подружжям витрати в будь-якому випадку вважаються загальними. Тому відрахування за відсотками можна розподілити як навпіл, так і в будь-який інший пропорції, надавши в податкову відповідну заяву за підписом того з подружжя, хто відмовився від свого права на відрахування.

наприклад:

Подружжя придбали квартиру в іпотеку, оформивши її по ½ в праві власності кожного. Одночасно з документами на повернення ПДФО надали заяву про пропорційний розподіл пов'язаних з оплатою кредиту витрат, розподіливши їх навпіл. Сума виплачених ними спільно банку відсотків за рік становить 115 000 руб. Отже, кожен з них може розраховувати на повернення 13% від 57 500 руб; що становить 7 475 руб.

Варто враховувати, що і максимальна сума до повернення (3 млн. Руб.) В даному випадку ділиться навпіл: по 1,5 млн. Руб. на кожного власника житла, якщо квартира придбана після 01.01.2014 р

Мінфін Росії в рекомендаційних листах (№ 03-04-05 / 63984 від 06.11.2015 р та № 03-04-05 / 49106 від 01.10.2014 р) допускає, що подружжя може щорічно на підставі заяви визначати суму витрат кожного з них в податковому періоді на погашення відсотків по іпотеці

Отже, багато громадян можуть одержати відрахування з відсотків по іпотеці. Реалізувати це право не так складно, а виручені гроші можуть прискорити процес повернення кредиту.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Що таке податкове вирахування при оплаті відсотків по іпотеці?
Як розрахувати суму вирахування?
Що таке податкове вирахування при оплаті відсотків по іпотеці?
Як розрахувати суму вирахування?