Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити документи на квартиру?

Кожен власник нерухомості повинен мати на руках пакет документів, без якого проведення будь-яких угод буде вельми скрутним. Але як бути, якщо необхідні документи пропали або зіпсовані? Як отримати на руки їх дублікати і уникнути подібних проблем в майбутньому? Розбираємося.

Пропажа правовстановлюючих паперів на квартиру, зрозуміло, ніяк не означає втрати самої нерухомості . Так, неприємно, звичайно, але якщо діяти грамотно і оперативно, можна відбутися «малою кров'ю».

Ілюстрація: Поліна Васильєва Ілюстрація: Поліна Васильєва

Виявивши пропажу, власник повинен звернутися в ту організацію, яка цей документ видавала. Зазвичай слід взяти з собою паспорт, заяву на відновлення і квитанцію про сплату держмита. Зовсім добре, якщо на руках є копії загубленої паперу.

правоудостоверяющій документ

Це головний документ власника квартири, який підтверджує право власності на житло. Тому, виявивши пропажу реєстраційного свідоцтва, необхідно негайно звернутися в Росреестр із заявою, в якому слід вказати причину зникнення (вкрадені, зіпсовані, втрачені). Крім того, важливо згадати, що ви не оформляли ніяких доручень на розпорядження вашою власністю і забороняєте кому б то не було проводити будь операції з нею. Це дозволить захиститися від махінацій шахраїв, якщо вони викрали правоудостоверяющіх паперу. На підставі цієї заяви фахівці Росреестра зроблять спеціальну відмітку, наявність якої не дозволить шахраям, які мають на руках підроблену довіреність, провести які-небудь угоди з нерухомістю.

З собою слід захопити пакет документів, зазначений вище, і на місяць запастися терпінням. Саме в такий термін буде зроблений дублікат папери, а також занесена запис до Єдиного реєстру права (ЕГРП). Він буде трохи відрізнятися від оригіналу: вгорі тепер буде вказано - «замість втраченого», а внизу проставлено відмітку про причини пропажі, серія документа дата його видачі та інші необхідні дані.

Відновлювати паперу про часткової власності на житлоплощу доведеться всім власникам квадратних метрів за вказаною вище алгоритмом.

Правовстановлюючі документи

До правовстановлюючим документам ставляться паперу, в яких зазначено, як у конкретної людини виникло право власності на нерухомість. Сюди відносяться:

  • договори купівлі / продажі, міни, дарування ;
  • свідоцтва про право на спадщину, які оформлюються нотаріусами і видаються на руки спадкоємців за заповітом або законом;
  • договори про перехід права власності (свідчать про приватизацію державного та муніципального житла);
  • різні судові рішення (якщо право спадкування визначив суд);
  • нормативні документи пайового будівництва (договір пайової участі і квитанція з виплати паю).

Що стосується договору купівлі / продажі, є 4 варіанти його відновлення.

  1. Якщо він оформлений нотаріально, то, звернувшись до нотаріуса і сплативши держмито, реально відновити копію.
  2. Якщо договір був укладений без нотаріуса і в звичайній письмовій формі (реєстрація такого плану дозволена з 2006 року), слід звернутися в Росреестр. В його архівах буде зберігатися копія, отримати яку можливо, сплативши держмито.
  3. Операцію могли проводити в так званий «перехідний період». З 1996 по 1998 роки реєстрація у нотаріуса не була необхідною, і закону про єдину реєстрації ще не існувало. Все оформлялося в простій письмовій формі у двох примірниках для кожного боку. Тому паперів, що підтверджують право власності, ні у нотаріусів, ні в архівах Росреестра немає. В цьому випадку потрібно звернутися за ксерокопією договору до продавця нерухомості (Оскільки другий примірник зберігається саме у нього) і, отримавши копію на руки, запевнити її нотаріально. У разі, якщо папір відсутня і у нього, відновити документ, на жаль, вже ніяк не вийде.
  4. Крайніми інстанціями, куди можна звернутися за копією договору, стануть податкова і БТІ. Перша дасть довідку про платника податків та періоді сплати податків, друга містить архів даних про всіх власників житла.

Вся паперова тяганина з відновлення договорів займе від одного дні (при зверненні до нотаріуса) до місяця (при отриманні дублікатів Росреестра).

Договори міни та дарування, і навіть свідчення на спадщину допоможе відновити нотаріус, який оформляв папір, або регпалати на підставі поданої заяви. Звертаючись до них, стоїть захопити паспорт і квитанцію про оплату держмита. Майте на увазі: якщо нотаріус, спочатку працював з документами, більше свою діяльність не веде, слід звернутися в нотаріальну палату, де порадять того, хто зможе документи відновити. Почекати доведеться тиждень.

Що стосується пропажі договору соціального найму слід звертатися до органу влади муніципального освіти. У різних областях вони називаються по-різному: житлові відділи, управління, комітети, департаменти і т.д., але роботу роблять одну і ту ж.

Надавши заяву на відновлення, наймач може розраховувати, що дублікат буде зроблений безкоштовно протягом п'ятнадцяти робочих днів.

Правовстановлюючі судові рішення відновлять в тому відділенні суду, в якому вони були прийняті. Нормативні документи з області пайового будівництва допоможуть повернути забудовники . Вони навіть можуть видати на руки не дублікат, а заново зробити довідку, що не є порушенням, оскільки ключовим моментом тут буде не день, коли забудовники видали довідку повторно, а день виплати пайового внеску, на основі якого і виникло право власності.

Відновлення технічних документів

Без технічних документів (технічний план, технічний і кадастровий паспорта ) Неможливо здійснювати операції з нерухомістю. Документи видають в БТІ, тому при зникнення саме в цю інстанцію і слід звертатися. З собою необхідно мати паспорт громадянина РФ, довідку про сплачену держмито і свідоцтво про право власності. Також слід написати заяву і прикласти копії вищевказаних документів. Поки отримані фахівцем БТІ документи оформляються, заявник отримує на руки розписку, в якій вказано ПІБ одержувача документів і конкретний день, коли їх можна забрати. А якщо документ видається вперше, мала місце перепланування або після оформлення цих документів пройшло більше 5 років, чекайте в гості техніка з БТІ (його візит, до речі, не безкоштовний). Він огляне квартиру і все зафіксує в письмовому вигляді. А в призначений день, при пред'явленні паспорта і розписки, співробітники БТІ видадуть новенький техпаспорт житла. Документ буде безстроковим, при проведенні перепланувань в нього будуть записуватися зміни.

Як себе убезпечити?

Документи повинні бути у власника у порядку і на руках навіть у тому випадку, якщо він не збирається продавати або дарувати нерухомість. Якщо господар квартири проживає в ній без документів, цим він законів, звичайно, не порушує, але в будь-який момент можуть скластися непередбачені обставини, коли швидка продаж або обмін квартири раптом стануть життєво необхідними, а відновити документи одномоментно не вийде.

Сьогодні, як ми з'ясували, можливо відновити практично будь-який документ. Але щоб потім не довелося возитися з паперами, простоювати в чергах і бігати по інстанціях, слід заздалегідь себе убезпечити:

  • Зробіть копії всього пакету документів (цю послугу зараз пропонують практично всі нотаріуси). Так, у разі втрати оригіналу, ви зможете швидше отримати дублікат.
  • Зберігайте всі папери в одній папці, в ідеалі - в сейфі. Коли вони знаходяться разом, не доведеться перевертати будинок догори дном, щоб відшукати необхідну папірець.
  • Якщо сейфа немає, а документів і цінних паперів багато, можна орендувати банківську комірку. Там вони будуть під надійною охороною, а доступ до них буде лише у орендаря комірки. Така послуга обійдеться до двох тисяч рублів на місяць, в залежності від банку.

Ангеліна Беркут

24.08.2016

Але як бути, якщо необхідні документи пропали або зіпсовані?
Як отримати на руки їх дублікати і уникнути подібних проблем в майбутньому?
Як себе убезпечити?