Реклама
Реклама
Реклама

У Дніпрі планують облаштувати 36 км веломаршрутів

Фото: pixabay.com

Незабаром власникам двоколісних буде простіше крутити педалі, що їздять вулицями Дніпра. На проїжджій частині і тротуарах міста планують облаштувати спеціальні доріжки для їзди на велосипедах загальною протяжністю в 36 км. "Сегодня" з'ясувала, де з'являться доріжки і о котрій годині вони обійдуться скарбниці.

Будівництво велодоріжок йде повним ходом вже не перший місяць. У мерії зазначають: створення інфраструктури для велосипедистів - тренд, який місто активно підтримує.

"Все великі і масштабні проекти, які ми виконуємо, в обов'язковому порядку передбачають наявність велодоріжок. Це сучасний тренд, це зручно. Тим більше що все більше і більше жителів міста користуються велотранспортом. Тільки за останні 10 років кількість учасників велоруху в Дніпрі зросла приблизно в вісім разів. Ми повинні зробити пересування по місту для цих людей комфортним ", - розповідає" Сегодня "заступник мера Дніпра Михайло Лисенко.

Найдовшим для їзди на мотоциклі стане ділянку дороги від житлового масиву Перемога до житлового масиву Парус. Частина цього інфраструктурного плану будівельники вже реалізують, займаючись реконструкцією Набережної Перемоги.

"Нами виготовлено проектну документацію на реконструкцію Набережної від житлового масиву Парус до Кайдацького мосту, ділянку велодоріжок від Кайдацького мосту до річпорту, від річпорту до житлового масиву Парус. Всі ці проекти готові, вони пройшли експертизу. Залишається тільки фінансове питання", - говорить Михайло Лисенко.

Зараз велодоріжки будують також в ході капітального ремонту на вул. Курчатова, пр-ті Свободи, пл. Успенської, вул. Княгині Ольги, пр-ті Петра Калнишевського, вул. Юрія Кондратюка, бул. Рубіновому, вул. Скелювате, вул. Шодуаровской. Загальна протяжність доріжок тут складе 5,975 км. Однак більшу частину доріжок облаштують під час капітального ремонту тротуарного покриття. Орієнтовна вартість проекту - 362 млн грн (див. Інфографіку).
У центральній частині міста створювати велодоріжки будуть під час реконструкції головного проспекту.

"У майбутньому плануємо приступити до масштабної реконструкції проспекту Дмитра Яворницького, на якому будемо облаштовувати велосипедну інфраструктуру. Ремонт тут почнеться після перенесення мереж, необхідних для будівництва метрополітену. Ми підводимо туди нові комунікації", - відзначають в мерії.

Долучитися до розвитку велосипедного руху в Дніпрі пропонує і місцевий житель Олександр Радуль, який зареєстрував на сайті єдиної системи місцевих петицій документ, в якому пропонує створити в місті муніципальний велопрокат.

"У цьому році муніципальний велопрокат відкрили у Львові і Харкові, скоро відкриття в Києві. У всіх трьох випадках оператором міського велопрокату стала відома європейська компанія. Прошу підтримати петицію до Дніпровського міській раді з пропозицією укласти аналогічний договір і створити в Дніпрі муніципальний велопрокат", - пише автор.

Однак в міськраді цю ідею поки не підтримують, посилаючись на часті крадіжки і псування комунального майна.

"Якщо комусь із підприємців цікаво зробити велопрокат, нехай приходить до міськради, особисто до мене. Я впевнений, ми знайдемо спільну мову, виділимо їм землю, допоможемо з оформленням. Але в доступному для огляду майбутньому купувати велосипеди за бюджетні гроші, з якими невідомо, що буде відбуватися, ми не готові ", - підкреслює заступник мера Михайло Лисенко.

БАЙК НАПРОКАТ: ВАРТІСТЬ І ЗНИЖКИ

Орендувати на день велосипед і влаштувати покатушки в Дніпрі можна за 200-300 грн. При цьому більш прийнятно для гаманця можна взяти напрокат байк з погодинною оплатою, адже орендарі нерідко пропонують клієнтам хороші знижки на двоколісні. Так, в середньому по місту вартість години оренди велосипеда обійдеться в 40-50 грн, тоді як наступні години вже йтимуть зі знижкою, яка іноді досягає 20-30%.

Пункти прокату в Дніпрі:

  • вул. Європейська, 50.Час оренди тут обійдеться в 40-50 грн, день - 200 грн. Тел. (050) 388-25-01;
  • вул. Харківська (ТЦ "Кубометр"). Година оренди коштує 60-70 грн, день - 250-300 грн. Тел. (066) 109-11-19;
  • вул. Святослава Хороброго, 13 (турцентр "Риба Андрій"). Часовий прокат коштує 40 грн, цілий день - 150 грн. Тел. (063) 350-02-14.

Раніше ми писали, що майже два тижні в Харкові працює муніципальний велопрокат . Поки мережа складається з 14 станцій, які розташовані в центрі міста і наближених до нього районах. Правда, в тестовому режимі працює тільки п'ять: на пл. Конституції, біля станцій метро "Держпром" та "Наукова", на вул. 23 серпня - поруч з пам'ятником Воїну-визволителю, а також біля входу в парк Горького. На станціях поки розміщено по 5-7 велосипедів. "Сегодня" перевірила, як працює новинка, і порівняла її з уже існуючими велопрокатом міста.

Нагадаємо, в Україні прийшли світові тренди: українці пересідають на електрокари і велосипеди .

Як повідомлялося, Uber збирається запропонувати клієнтам пересісти на велосипеди .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку