Реклама
Реклама
Реклама

По місту на велосипеді: чи варто ризикувати? - Let's bike it!

  1. Смерть і аварії
  2. Брудне повітря
  3. Користь для здоров'я

Страх за своє життя часто є основним чинником, що заважає жителям великих міст частіше використовувати велосипед як транспорт. Так, в дослідженні Міністерства транспорту Великобританії в 2014 році 64% респондентів відповіли, що вважають пересування на велосипеді небезпечним. Таку думку часто засноване на внутрішніх відчуттях або випадки з життя: один, що володіє досвідом поїздок на роботу на велосипеді, може надихнути взяти з нього приклад, в той час як спостереження або слух про серйозне дорожній пригоді за участю велосипедиста назавжди змусити забути про цей вид транспорту.

Спостереження важливі. Але що говорять цифри? Financial Times попросили трьох своїх журналістів дослідити ризики і переваги поїздок на роботу на велосипеді у великих містах (в тій чи іншій мірі кожен з них здійснює такі поїздки на регулярній основі).

Financial Times попросили трьох своїх журналістів дослідити ризики і переваги поїздок на роботу на велосипеді у великих містах (в тій чи іншій мірі кожен з них здійснює такі поїздки на регулярній основі)

Смерть і аварії

Роберт Райт, транспортний кореспондент Financial Times

У 2015 році в Лондоні загинули дев'ять велосипедистів. Всі вони були збиті на перехрестях, що в черговий раз підкреслило підвищену небезпеку цих ключових точок концентрації трафіку. Проектувальники нових лондонських велохайвеев поставили безпеку на перехрестях на перше місце і позбавили місто від давно існувала небезпеки - світлофори були відрегульовані таким чином, щоб велосипедисти не перетинали перехрестя разом з автомобілями.

«Транспорт для Лондона» (TfL), державне агентство з питань організації транспортної системи столиці і розробник концепції велохайвеев, також працює з перевізниками, щоб ті використовували нові типи вантажівок з поліпшеним оглядом: саме великі вантажні автомобілі служать причиною непропорційно високу кількість аварій за участю велосипедистів .

Дані кроки типові для міст індустріального світу і необхідні для підвищення безпеки поїздок на велосипеді. Політики розраховують, що надання кращих умов для поїздок на велосипеді призведе до підвищення популярності чистого, бюджетного виду транспорту, який запобіжить наступаючий колапс транспортних систем.

«Основна відмінність велосипедистів від тих, хто не користується велосипедом як транспортом, полягає в постійному страху бути збитим машиною або вантажівкою», - каже Бен Плоуден, старший директор з проектування TfL.

Як би там не було, згідно даних Міністерства транспорту пішохід в Великобританії більш схильний до ризику смерті, ніж велосипедист. В середньому на кожен мільярд подоланий кілометрів в минулому році загинуло 19,3 велосипедистів. На такій же відстані під час прогулянок пішки загинуло 22,4 пішоходів. Обидва способи пересування значно безпечніше, ніж пересування на мотоциклі: в середньому 76,3 мотоцикліста гинуло на кожен мільярд кілометрів подоланого шляху.

Більше занепокоєння викликає статистика по травмам. Загальна кількість смертей і травм, понесених велосипедистами в Великобританії, більш широкий показник, що враховує в тому числі смертельні випадки, серйозні поранення і невеликі травми, склав в 2015 році близько 3625 випадків на мільярд кілометрів. Даний показник практично збігається з аналогічним для мотоциклістів, і майже в три рази вище, ніж у пішоходів, чиє середнє число смертей і травм на кожен подоланий мільярд кілометрів становить 1312,5. Разом зі зниженням показника смертності, «Транспорт для Лондона» розраховує і на зниження числа травм завдяки запропонованій програмі підвищення безпеки.

Разом зі зниженням показника смертності, «Транспорт для Лондона» розраховує і на зниження числа травм завдяки запропонованій програмі підвищення безпеки

Більшість міст, безпечних для пересування на велосипеді, розташовані в Північній Європі. У журналі City Cycling за 2012 рік під редакцією Джона ПУЧЄРО і Ральфа Бюхлер наведено розрахунок середнього числа щорічних смертей велосипедистів за попередні п'ять років на кожні 10 000 поїздок на роботу і назад в великих європейських і американських містах. Для Лондона показник склав 1,1, що значно краще за показник Нью-Йорка - 3,8. Однак обидва міста далеко за собою залишили Копенгаген і Амстердам, де середнє щорічне число смертей в перерахунку на кожні 10 000 поїздок склало відповідно 0,3 і 0,4.

Симон Манк, учасник кампанії на підтримку розвитку інфраструктури London Cycle Campaign, вважає, що ця інформація свідчить про більш високому рівні використання велотранспорту в містах із захищеними велодоріжками і правильно спроектовані перехрестями. У той час як велосипедисти багатьох міст світу радіють рідкісним ділянкам розділення потоків велосипедистів і автомобілів, їх брати в Амстердамі та Копенгагені часто взагалі не перетинаються з дорогами для автомобілів по дорозі на роботу і назад.

Нью-Йорк та багато інших міст світу змінюють дорожню інфраструктуру для підвищення безпеки пересування на велосипеді. Пол Стилі Уайт, виконавчий директор Transportation Alternatives, спільноти на підтримку велоруху, розповідає, що його організація також працює з Департаментом транспорту Нью-Йорка для створення більш безпечних перехресть. 78-річний Майкл Шекман збитий 24 серпня став вже шістнадцятим велосипедистом, який загинув в Нью-Йорку в цьому році. «Такі трагедії, як правило, відбуваються на міській периферії, де немає велоінфраструктури, а трафік більш напружений і швидкий», - вважає Уайт.

Деякі люди ніколи не виїдуть на дорогу, поки не будуть створені повністю відокремлені від машин велодоріжки, як це зроблено в Нідерландах. За більш ніж 20 років поїздок на велосипеді по місту мене двічі збив автомобіль і один раз інший велосипедист. Завдяки щасливому випадку мені вдалося уникнути серйозних травм. Але найяскравіше опис цих зіткнень - ніщо в порівнянні з цілим комплексом ризиків, яким я схильний взагалі: захворювання серця, рак, інсульт і тенденція до набору ваги. Все це несе набагато більші ризики по відношенню до тривалості моєму житті, ніж відносно невеликий ризик бути збитим на смерть.

Переміщення на будь-якому виді транспорту має на увазі певний ризик. Одного разу мене зніс дитина, що перебігає дорогу. Я розбив машину мого батька під час першої навчальної поїздки. Я опинявся замкненим в поїзді метро під час пожежі. Переміщення на велосипеді є, з урахуванням поточних не цілком оптимальних умов, хороший баланс між ризиками та перевагами. А разом зі створенням інфраструктури, що захищає велосипедистів, переваги пересування на велосипеді стають ще більш очевидними.

Брудне повітря

Федеріка Кокко, журналіст FT в області статистики

Під час недавньої поїздки по Лондону в районі Саусвак Бридж я здивувалася, побачивши велосипедиста, який був схожий на героя постапокаліптичного фільму «Скажений Макс». Трохи пізніше я зрозуміла, що велосипедист надів стилізовану маску для захисту від вихлопів.

Хто може звинувачувати його в бажанні відчувати себе захищеним? Забруднення повітря Лондона, в якому суттєву роль відіграють автомобілі, особливо з дизельними двигунами, стає причиною 9500 передчасних смертей щороку (за даними дослідження Королівського коледжу Лондона). В силу свого безпосереднього знаходження поруч з джерелами викидів, машинами, велосипедисти можуть бути схильні до великих концентрацій чадного газу, діоксиду азоту та озону, ніж пішоходи. Але справа не тільки в цьому. Через підвищену фізичної активності велосипедисти, на відміну від пішоходів, частіше і глибше дихають, що призводить до вдихання більшого числа суспензій.

Через підвищену фізичної активності велосипедисти, на відміну від пішоходів, частіше і глибше дихають, що призводить до вдихання більшого числа суспензій

Дослідники Лондонської школи медицини вивчили цей аспект в 2011 році. Результати їх дослідження говорять про те, що велосипедисти вдихають в 2 рази більше чорних вуглецевих частинок, ніж пішохід, який пройшов ту ж відстань. Єдиний спосіб зменшити цей ефект - уникати місць скупчення транспорту, вибираючи альтернативні маршрути всюди, де це можливо.

Вдихання вихлопних газів вантажівки в пробці вкрай неприємне заняття для велосипедиста, але все не так сумно, якщо подивитися на проблему в перспективі. Недавнє дослідження Кембріджського університету довело, що в 99% міст користь для здоров'я під час поїздок на велосипеді, як і прогулянок пішки, переважує ризики для здоров'я, пов'язані з необхідністю дихати забрудненим повітрям.

Після вивчення різних рівнів забруднення в тисячах міст по всьому світу, що потрапляють в моніторинг Всесвітньої організації охорони здоров'я, дослідники обчислили тривалість часу, після якої поїздка на велосипеді або прогулянка пішки перестають приносити користь: переломний момент, коли шкода від вдихання забрудненого повітря починає переважувати позитивний ефект від фізичної активності.

На сайті
На сайті

Financial Times можна скласти такий графік для будь-якого міста світу, для цього достатньо вказати дані про вміст у повітрі шкідливих домішок (Можна взяти з рейтингу ВООЗ . На жаль, з міст Росії в ньому вказана тільки Москва).
У Москві ситуація не така погана: щоб шкода від поїздок почав перевищувати користь, потрібно проводити більше 6 годин на день на велосипеді. UPD: На цьому сайті можна дивитися актуальну інформацію забрудненості повітря. Виходячи з неї, ситуація ще краще.

«Навіть в Делі - місті з найбруднішим повітрям в світі, де рівень забруднення в 10 разів вище, ніж в Лондоні - жителі можуть проводити 5 годин на тиждень на велосипеді до того, як ризики погіршення здоров'я переважать принесену йому користь», - пояснює доктор Марко Тайніо, який керував дослідженням. - «По Лондону ви можете їздити годинами безперервно кожен день. Найбільш невдалий місто в дослідженні - захворівши, в Ірані - але велика кількість суспензій тут викликано піщаними бурями, а не вихлопами ».

Вищесказане не означає, що забруднене повітря безпечний, безумовно, багато що належить зробити, щоб вирішити проблему докорінно. Для людей, з астмою, хворобами серця, або захворюваннями дихальної системи, це серйозне питання, що вимагає окремого обговорення. Велосипедисти можуть озброїтися респіраторними масками типу «Скажений Макс», вибирати більш спокійні маршрути і пам'ятати про всі переваги поїздок на велосипеді.

Користь для здоров'я

Джон Берн-Мердок, журналіст FT в області візуалізації даних

Для велосипедистів ризик отримання серйозної травми в результаті аварії вище в порівнянні з автомобілістами і пішоходами. Чи означає це, що варто взагалі уникати поїздок на велосипеді? Широка доказова база відповідає на це питання негативно. Небезпеки, з якими ви стикаєтеся, нівелюються безліч переваг, які пов'язані з активним пересуванням, що для багатьох людей призводить до збільшення тривалості життя.

Я їжджу на роботу і в дощ, і в сніг, і в град. Безумовно, рішення використовувати велосипед як транспорт - індивідуальне рішення кожного. Які аргументи на користь велосипеда? Як говориться в одному афоризмі, кращий режим дієти або фізичних вправ не самий екстремальний, а той, який тобі під силу. Існує небагато настільки ж чудових, простих способів гармонійно вписати фізичну активність в повсякденний коло ваших обов'язків.

Поїздки на роботу на велосипеді - це не тільки практично, є свідчення того, що для деяких вони просто необхідні. Фахівці державних органів охорони здоров'я рекомендують близько півгодини помірної фізичної активності на повітрі щодня для підтримки загального рівня здоров'я, але численні дослідження показали, що навіть ці півгодини не завжди рятують від набору зайвої ваги.

Не приймаючи до уваги індивідуальні особливості стану здоров'я конкретної людини, виконання більш 2,5 рекомендованих годин фізичних вправ на повітрі протягом тижня, як було доведено, дозволяє знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Для багатьох людей більше півгодини фізичних вправ в день означає, що просто не залишиться часу на відпочинок. Отже, додаткова фізична активність повинна якимось чином вписуватися в робочий день.

У порівнянні з іншими формами фізичної активності, поїздки на велосипеді мають дві суттєві переваги. По-перше, зручність, а саме - швидкість. Якщо прийняти 30 хвилин як ліміт часу, який людина готова витрачати, щоб дістатися до роботи чи з роботи своїм ходом, то в сучасному місті знайдеться мало щасливчиків, які живуть в радіусі такої тридцятихвилинної прогулянки від робочого місця.

Максимальна відстань, яку людина готова пройти пішки, становить 2,3 кілометра, в той час як на велосипеді ця цифра зростає до 10 кілометрів, після подолання такого відстані не спітнієте, не буде потрібно одягатися в спеціальний обтягуючий костюм або приймати душ і міняти одяг в офісі .

Помірна пробіжка до роботи може бути інтенсивніше помірною поїздки на велосипеді - людина вагою 70 кг за дев'ятихвилинного пробіжку (10,7 кілометрів на годину) спалює 400 калорій в перерахунку на годину, велосипедист - 300 на швидкості 19,2 кілометрів на годину. При цьому ударна сила від дотику стоп з тротуаром може мати негативні наслідки для ваших колін, чого не відбудеться від більш плавного поступального руху при обертанні педалей.

comments powered by HyperComments

Але що говорять цифри?
Хто може звинувачувати його в бажанні відчувати себе захищеним?
Чи означає це, що варто взагалі уникати поїздок на велосипеді?
Які аргументи на користь велосипеда?