Реклама
Реклама
Реклама

Список документів для відкриття ІП в 2019 році

  1. Приватне (індивідуальне) підприємництво - запорука розвитку суспільства За законами економіки і здорової...
  2. Список документів на реєстрацію ІП
  3. З чого почати?
  4. готуємо документи
  5. Що потрібно зробити далі?
  6. передостанній крок
  7. завершення
  8. Перелік документів для відкриття ІП розрахункового рахунку в банку
  9. Чи потрібна печатка?

Приватне (індивідуальне) підприємництво - запорука розвитку суспільства

За законами економіки і здорової конкуренції саме мале підприємство вносить найважливішу лепту в розвиток економіки держави За законами економіки і здорової конкуренції саме мале підприємство вносить найважливішу лепту в розвиток економіки держави. Індивідуальним підприємцем може стати тільки фізична особа, яка пройшла процедуру державної реєстрації уповноваженими органами виконавчої влади. Також законом передбачено наступне: індивідуальний підприємець не може в майбутньому стати юридичною особою. У цьому полягає головна відмінність між ТОВ - господарським товариством з обмеженою відповідальністю - та ВП.

Справа в тому, що суспільство - це тільки юридична особа, але сформувати його може навіть один єдиний учасник-засновник. Так і виходить, що фізична особа стає юридичним. Однак список документів для реєстрації ІП та процедура їх оформлення виглядає значно простіше, ніж при відкритті господарського товариства.

Як стати підприємцем?

Для отримання статусу індивідуального підприємця необхідно бути правомочним в даній сфері, тобто, бути дієздатним в області підприємництва. Підприємницька дієздатність, як і цивільна, виникає з моменту досягнення фізичною особою повноліття, яке настає в 18 років.

Згідно із законом бути підприємцями можуть;

  • громадяни держави;
  • Іностранні громадяни;
  • апатриди.

Людина, перед тим, як стати на непростий, але в той же час прибутковий і приємний шлях підприємництва, повинен зібрати список паперів для ІП і отримати передбачені законодавчими актами держави ліцензії та дозволи. У деяких випадках необхідно отримати патент. Наприклад, ви маєте диплом лікаря-стоматолога та отримали можливість займатися приватною практикою. Крім стандартних документів для реєстрації вас як підприємця, ви повинні отримати ліцензію, що дозволяє вам надавати медичні послуги. Ухилення від виконання перерахованих вище базових вимог тягне за собою міри покарання, визначені законом.

Список документів на реєстрацію ІП

Що потрібно зробити перед початком збору реєстраційних документів? Найголовніше в будь-якому бізнесі - початковий або стартовий капітал. Це ті гроші, які дадуть вам можливість створити оборотні і необоротні фонди. Наприклад, купити або орендувати приміщення, де буде реалізовуватися підприємницька діяльність, придбати знаряддя праці і т.д. Підприємець як стартовий капітал може використовувати:

  • власні гроші або майно;
  • позикові кошти;
  • взятий кредит у банку.

Далі можна приступати до складання пакету паперів, які будуть спрямовані на реєстрацію:

  1. визначаємося з видом діяльності і створюємо стартовий капітал;
  2. складаємо список документів для реєстрації ІП;
  3. зібрані документи представляємо в Федеральну податкову службу Російської Федерації (ФПС РФ);
  4. якщо документи зібрані і оформлені правильно, то ФНС повертає їх нам вже в готовому зареєстрованому вигляді;
  5. продовжуємо реєстрацію, але вже в Пенсійному фонді РФ і інших необхідних структурах: у Фонді соціального страхування, Фонді обов'язкового медичного страхування та інших.

Незважаючи на свою «многоступенчатость», захід по оформленню ІП проходять дуже просто і швидко. Такі умови сприяють появі на вітчизняному ринку нових суб'єктів господарювання.

З чого почати?

Після вдалого вибору виду діяльності необхідно вибрати систему оподаткування, яка найбільш прийнятна для вас. Їх в нашій державі дві:

  • загальна система оподаткування, або ОСНО;
  • спрощена система оподаткування (ССО).

Під першу автоматично потрапляють всі ті, хто з яких-небудь причин не захотів або не встиг оформитися на другу. Подаючи список документації для оформлення ІП, подбайте про подання заяви на надання вам «спрощенки». Норми закону свідчать, що цю заявку можна подати до закінчення місячного терміну після отримання листа записи ЕГРІП. Але ніхто не забороняє це зробити відразу разом з усіма документами. Краще вчинити так, адже якщо платник податків забуде, то ця помилка йому обійдеться в штраф. А все тому, що платники податків, які перейшли на ССО, полегшують свій податковий тягар. Їм не потрібно платити ПДВ, податки на прибуток, майно. Вони сплачують єдиний податок ССО.

ФЗ-129 регламентує право всіх фізичних осіб, які бажають стати індивідуальними підприємцями, реєструвати документи за місцем проживання (прописку). Також необхідно сплатити суму держмита. З 2010 року вона становить 800 російських рублів.

готуємо документи

Тут наведено основний перелік паперів, необхідних для реєстрації індивідуального підприємця в місцевих органах виконавчої влади:

  1. Заява про реєстрацію ІП за формою №Р21001. Воно повинно бути заповнене тільки друкованими літерами з правильно вказаними реквізитами реєструє служби та кодами КВЕД.
  2. Паспорт і його ксерокопія.
  3. Копія ідентифікаційного коду платника податків (ІПН).
  4. Заповнений і оплачений бланк квитанції про сплату державного мита.
  5. Два примірника заяви про перехід на ССО. Форма №26.2-1 повинна бути заповнена друкованими літерами із зазначенням реквізитів податкової служби, що видала ідентифікаційний код.

Щоб уникнути повторного збору документів або їх переоформлення, настійно рекомендується ретельно перевіряти правильність заповнення всіх заяв та необхідних бланків. Це заощадить ваші сили, час і кошти.

Що потрібно зробити далі?

Список паперів на ІП успішно зібрано, державне мито оплачена, тепер потрібно здати документи на реєстрацію. Для надійності приготуйте ще й електронні варіанти подаються паперів. Реєструє служба після отримання від вас пакету документів для реєстрації, зобов'язана видати вам розписку про отримання документів та один з примірників заяви про застосування до вас «спрощенки».

Якщо ви все зробили правильно, то отримання листа записи ЕГРІП не затягнеться більш, ніж на п'ять робочих днів.

передостанній крок

Після закінчення п'ятиденного терміну, реєструючий орган видає ІП документи, що входять до списку установчих для ІП, а саме:

  • ідентифікаційний номер (ІПН) платника податків в особі індивідуального підприємця;
  • листа записи з Єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців (ЕГРІП).

Рекомендація: запитайте у реєструє вас податкової служби повідомлення про те, що ви офіційно перейшли на ССО.

завершення

Свідоцтва та повідомлення отримані. Тепер потрібно приступати до реєстрації в Пенсійному фонді. Цим процесом також займається сама податкова служба. Зареєструвавши підприємця, вона спрямовує всю необхідну інформацію про нього в ПФ РФ, де і відбувається подальша постановка його на облік. ІП через певний проміжок часу отримує поштою повідомлення про те, що він поставлений на облік в цих інстанціях. Якщо повідомлення протягом тривалого часу не спадає заявнику, то він повинен самостійно подати необхідні документи до місцевого органу Пенсійного фонду РФ.

Запам'ятайте, що займатися підприємницькою діяльністю без реєстрації в ПФ, ФОМС і ФСС на території Російської Федерації заборонено. Більш того, якщо ви не зацікавлені в наймі на роботу співробітників і працюєте один, в такому випадку ці служби реєструють вас автоматично, і ніяких зайвих внесків вносити непотрібно. Якщо ви прийняли працівників, то необхідно зареєструватися самому або зареєструйтесь як роботодавець зареєструвати своїх працівників. Сплачувати страхові внески ви зобов'язані за себе і за своїх співробітників.

Щоб скоротити свій час ви можете замовити готові квитанції з вашими реквізитами на кожен місяць або відразу на рік. Останній варіант найзручніший. Потрібно просто сплатити всю суму річного внеску до закінчення року, а краще - не пізніше, ніж за десять днів до його закінчення. Також багато підприємців вважають за краще вносити страхові платежі за допомогою розрахункового рахунку. Цей спосіб став одним з найпопулярніших.

Перелік документів для відкриття ІП розрахункового рахунку в банку

Згідно із законом, для здійснення господарської діяльності індивідуальний підприємець не зобов'язаний відкривати на своє ім'я розрахунковий рахунок в банку. Робити це чи ні - вирішує він сам. Підприємець зобов'язаний це зробити тільки в разі, якщо він збирається здійснювати транзакції на суму понад ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також з розрахункового рахунку можна оплачувати всі страхові внески.

Щоб правильно вибрати відповідний банк, необхідно провести порівняльний аналіз запропонованих комерційних банків. Поради експертів тільки підштовхнуть вас до потрібного рішення.

Щоб відкрити рахунок в банку, IP необхідно представити такі документи:

  • завірене в нотаріальній конторі свідоцтво про отримання ІПН;
  • копія виписки з ЕГРІП;
  • копія повідомлення Федеральної служби держстатистики;
  • копія паспорта;
  • ліцензії, дозволи, патенти, які необхідні для здійснення підприємницької діяльності.

Також безпосередньо під час оформлення рахунку в банку вам доведеться заповнити надані банком квитанції, бланки, форми. Корисно було б відразу ж після відкриття рахунку оформити і пластикову картку, щоб в будь-який час знімати гроші. Обслуговування карти за рік може обійтися в суму до 150 рублів.

Чи потрібна печатка?

Крім відкриття розрахункового рахунку в банку, закон не примушує індивідуального підприємця мати свою печатку. Вона може знадобитися в самому банку при відкритті рахунку. Справа в тому, що деякі банківські установи можуть вимагати не тільки вищевказані документи, а й наявність у ІП друку.

Якщо ви не знаєте, чи варто отримувати друк чи ні, то запам'ятайте:

  • наявність печаток і штампів викликає довіру у клієнтів ІП - вони вважають, що такому підприємцю варто довіряти;
  • документи без печатки набагато простіше сфальсифікувати, тобто, друк грає роль «захисника» ваших документів;
  • якщо ви почали використовувати друк, то тепер це доведеться робити весь час, поки ви маєте статус ВП.

Щоб отримати печатку, вам не потрібно збирати якісь документи, завіряти їх. Просто звертаєтеся у фірму, що займається виготовленням печаток, платите певну суму за обрану вами модель і все. Запам'ятайте, що на відбитку печатки повинні бути ваші ПІБ, ІПН і ІН. Головне у пресі - це її зміст, тобто, ваші дані. Форма, розмір, колір і матеріал футляра не грає ніякого значення для закону. Будь вона кругла, квадратна або трикутна, в пластиковому або металевому футлярі - головне, щоб її відбиток повністю відповідав вашим реквізитами.

стати автором

стати експертом

Поділіться матеріалом в соц мережах:

Як стати підприємцем?
З чого почати?
Що потрібно зробити далі?
Чи потрібна печатка?