Реклама
Реклама
Реклама

Порядок ведення касових операцій в 2019 році

  1. Що змінилося в порівнянні з минулим періодом?
  2. Порядок обліку касових операцій
  3. Кому дозволено не оформляти касові документи?
  4. Підготовка нової документації для ведення каси, розрахунок лімітів (формули)
  5. Відповідальні обличчя
  6. Видача грошових коштів під звіт
  7. Методика
  8. депонування залишків
  9. Особливості касової дисципліни для різних форм бізнесу
  10. для ІП
  11. Для юридичних осіб, в т.ч. бюджетних організацій
  12. Відео про новий порядок ведення касових операцій

З 1 червня поточного року засновуються заходи, здатні налагодити касову дисципліну на підприємствах країни.

Позаурочний, що не грамотне проведення касових документів, витрачання готівки, які знаходяться в касі не за призначенням, зміст готівки, що перевищують встановлений ліміт залишків, обмежень призводить до порушень касової дисципліни, які вказівку ЦБ РФ дозволити уникнути. Внаслідок чого встановитися належний порядок і дисципліна у документації.

Що змінилося в порівнянні з минулим періодом?

Нові правила мають специфічні ознаки, які відрізняють їх від старих положень, що дозволяють підприємствам грамотно здійснювати касові операції.

Зазнали змін положення ЦБ РФ № 373-П:

  1. Всі організації без ухилення призначають ліміт залишку каси. Даний пункт змінений на: ВП і малим підприємствам дозволяється не встановлювати ліміт каси.
  2. У функціональні обов'язки ІП та малих підприємств, ТОВ входить заповнення касової книги. А також вчинення виписок з документів, які містяться в касі. Знову прийнята формулювання: ІП і малі підприємства звільняються від здійснення касових операцій та заповнення касової книги.
  3. У касовій книзі прошиваються аркуші, нумеруються, засвідчуються підписом керівника, головного бухгалтера і закріплюються печаткою. Положення виключено з тексту Вказівок.
  4. Підлягають зберіганню касові документи і книга в архіві протягом п'яти років. Положення видозмінилася: касові документи, книга зберігаються за рішенням адміністрації організації.
  5. Якщо використовується ККТ, то вся сума від виручених грошей заноситься в касу одним прибутковим ордером. Внесені поправки: скасовується застосування ККТ, замість нього вводяться бланки строгої звітності - БСО, товарні чеки, документи, що задовольняють вимогам ЕНВД або ПСН, пов'язаних з оплатою.
  6. Розрахунок ліміту залишків готівки виконувати за формулою 2, якщо немає приходу готівки від проданого товару, виконаних робіт, наданих послуг. Положення скасовується, підприємство має право вибрати будь-яку з нововведених формул, щоб розрахувати свій ліміт.

Порядок обліку касових операцій

Порядок обліку касових операцій

У функціональні обов'язки касира входить виконання касових операцій, які здійснюються на бланках прибуткових і видаткових ордерів під номерами відповідно 0310001 і 0310002.

Керівник підприємства, якщо касир в штаті не числиться, то може провести операції по касі.

Оформлення робиться в письмовому та електронному варіанті з занесенням відомостей в базу даних. Касир, беручи готівку, звіряє підписи керівника головного бухгалтера, бухгалтера в документах каси зі зразками підписів.

Кому дозволено не оформляти касові документи?

Звільняються від вчинення дій в касових документах малі підприємства та ВП, які мають право за новими правилами не призначати ліміт залишку готівки, зберігати в касі будь-яку кількість грошей.

Дозвіл стосується ВП, які фіксують доходи або доходи і витрати, фізичні показники, що підлягають оподаткуванню.

Закон РФ про податки і збори служить підставою для ІП і малих підприємств, звільнених від оформлення касових документів.

Закон РФ про податки і збори служить підставою для ІП і малих підприємств, звільнених від оформлення касових документів

Індивідуальний підприємець може оформляти свої документи за спрощеною схемою. Читайте, чи потрібна печатка для ВП.

Для відкриття кафе швидкого харчування потрібно зібрати безліч документів. Ознайомитися з докладним переліком можна тут.

Підготовка нової документації для ведення каси, розрахунок лімітів (формули)

Розраховується ліміт залишку готівки з урахуванням кількості грошей, виручених за проданий товар, виконані роботи або надані послуги. Знову організоване підприємство виконує розрахунок з урахуванням очікуваної кількості готівки за свою господарську діяльність.

Розрахунки можна проводити по одній з наведених нижче формул:

  • Якщо підприємство отримує готівку, то обчислюється ліміт по формулі:

L = (V / P) * Nc, в якій

L - дорівнює ліміту залишку в рублях;

V - є кількість виручених грошей за свою діяльність протягом розрахункового періоду, в рублях. Якщо юридичну особу має відокремлений підрозділ, то до розрахунку включається кількість вирученої готівки підрозділу;

P - відповідає розрахунковому періоду в робочих днях, не повинен перевищувати 92 дня. При встановленні розрахункового часу враховуються періоди з максимальною кількістю надходжень за минулі роки;

Nc дорівнює проміжку часу між вчинюваними передачами надійшли готівки в банк, повинен бути не більше 7 робочих днів. Якщо банк не має в населеному пункті, де розташоване юридична особа, то складає 14 робочих днів.

  • Якщо готівкові гроші не надходять, то брати в розрахунок кількість грошей, які призначені для видачі заробітної плати, стипендій. Юридична особа, організоване вперше враховує кількість грошей відповідає об'єму видачі.

Розрахункова формула: L = (R / P) * Nn, в якій

R - тобто кількість готівки для здійснення виплат працівникам за розрахунковий період, в рублях. Юридична особа, що має в складі окремий підрозділ, приймає до уваги гроші, що зберігаються в ньому. Але виключається окремий підрозділ, який здає готівку в банк на розрахунковий рахунок юридичної особи;

Р - дорівнює відрізку часу, протягом якого видається готівка гроші, вимірюється в робочих днях. Його встановлює юридичну особу, але не більше 92 робочих днів. Враховується проміжок часу з максимальною кількістю виданих грошей, динаміка з найбільшими періодами видачі за минулі роки;

Nn - дорівнює відрізку часу, коли був оприбуткований грошовий чек в банку юридичною особою для отримання готівки. З отриманих грошей віднімається сума, яка витрачається на виплату заробітної плати, стипендій, одиницею виміру є робочі дні. За відрізок часу беруть сім робочих днів, якщо в населеному пункті немає банку, то він дорівнює чотирнадцяти робочих днях.

Відповідальні обличчя

Відповідальні обличчя

Наказом затверджуються особи, які несуть відповідальність за проведення касових операцій підприємства.

У число відповідальних осіб входять:

  • головний бухгалтер;
  • бухгалтер або інша посадова особа;
  • касир або фізична особа, що уклала трудовий договір на надання послуг з проведення бухгалтерського обліку.

Видача грошових коштів під звіт

Видача грошових коштів під звіт

Методика

Щоб отримати готівку під звіт для провадження діяльності підприємства з 2019 року співробітник пише заяву довільної форми і представляє його в касу з візою керівника. У заяві керівником вказується конкретна сума, термін використання їх.

По закінченню терміну протягом трьох днів підзвітна особа повинна подати авансовий звіт. До нього прикріплюються документи, що обгрунтовують витрати. Підзвітна особа зобов'язана погасити цілком взяту суму, щоб мати можливість отримати знову готівкові гроші.

депонування залишків

Якщо заробітну плату працівник не отримав вчасно, то вона підлягає депонуванню, тобто повернення в касу.

Режим здійснення депонування:

  1. у платіжній відомості по заробітній платі навпаки невиплаченої суми робиться позначка «задепонувати»;
  2. заводиться документ «Депонування», через нього формується проводка Дт 70-Кт 76. Він містить пояснення, що стосуються не виплаченої заробітної плати, руху по регістрах взаєморозрахунків;
  3. виплата з депонента здійснюється за видатковим ордером.

Видатковий касовий ордер виконує проводку по виплаті депонентів - ДТ 76.04 - Кт 50.01, відповідно відбувається рух за регістром взаєморозрахунків з депонентами підприємств.

01, відповідно відбувається рух за регістром взаєморозрахунків з депонентами підприємств

Подача заявки в Реєстраційну Палату повинна супроводжуватися оплатою держмита. Дізнайтеся, що ще необхідно для реєстрації торгової марки.

При відсутності зарплати за розрахунковий період лікарняний розраховується по МРОТ. Читайте про інші особливості нарахування в цій статті.

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах має верхню межу. Дивіться, скільки він становить, в цій публікації.

Особливості касової дисципліни для різних форм бізнесу

Нове законодавство дещо змінило порядок обліку касових операцій, давши господарюючим суб'єктам трохи більше свободи. При цьому є незначні відмінності в процедурі для підприємців і юридичних осіб.

для ІП

Для ІП та малих підприємств введений спрощений порядок ведення касових операцій. Вона має право не підтримувати ліміт залишку готівки, також звільняються від ведення касової книги і оформлення касових документів.

Для юридичних осіб, в т.ч. бюджетних організацій

Дотримання юридичними особами і бюджетними організаціями касової дисципліни зводиться до:

  • виконання касових операцій по прибуткових і видаткових ордерів;
  • здійсненню записів у касовій книзі про проведені операції;
  • вільні гроші, що перевищують ліміт залишку грошей, зберігати на рахунку в банку;
  • в касі мати накопичені гроші, що перевищують ліміт залишку тільки в дні виплати заробітної плати, стипендій. В інші дні накопичення готівки вважаються протизаконними;
  • готівкові гроші в банк здає уповноважена особа;
  • при наявності відокремленого підрозділу уповноважений представник здає готівку в касу або в банк на рахунок юридичної особи.
  • формулу для розрахунку ліміту залишку готівки вибирають самостійно.

Відео про новий порядок ведення касових операцій

Можливі претензії податкових перевірок та способи протистояння

Мета перевірки касової документації полягає у виявленні недотримання правил роботи з готівкою грошима. Право на перевірку закріплено Вищим Арбітражним Судом РФ, який опублікував постанову в кінці листопада 2012 року.

Податкові органи проводять перевірки двох видів:

  1. Камеральна перевірка здійснюється в податковій інспекції в період здачі бухгалтерського звіту.
  2. Планова виїзна перевірка здійснюється у відповідності зі ст. 87 НК РФ на території підприємства.

Проблеми, що виникають при камеральній перевірці:

  • При перевірці декларації з ПДВ і податків на прибуток. Термін, відведений на перевірку документів і винесення рішення, становить три місяці, але податкова інспекція найчастіше не дотримується термін.

З даної ситуації можна вийти наступним шляхом: необхідно почекати три місяці, якщо рішення не винесено за даний проміжок часу, то відправити лист в інспекцію. Якщо відповіді не буде то звернутися до суду з позовом про визнання бездіяльності інспекції незаконним та відшкодування ПДВ з бюджету. В результаті підприємство доводить недбалість податківців.

  • Перевірка відповідності закону або предмету перевірки документів, запитуваних для перевірки. До них відносяться додаткові документи, які не значаться в ст. 88 ПК.

Проблема регулюється поданням до податкової інспекції додаткових документів з супровідним письмом для мінімізації ризику та підтвердження правоти здійснюваних дій, наприклад, експертні висновки про економічну доцільність проведеної діяльності, бізнес-план підприємства, маркетингова політика.

  • Якщо несвоєчасно здали запитувані документи. Додаткові документи повинні подаватися в терміни відповідно до НК РФ по ст.88 (при виявленні помилок в деклараціях протягом 5 днів), по ст. 98 (при заяві на відшкодування ПДВ, пільги по податках протягом 10 днів), по ст. 126 (при несвоєчасній передачі документів до податкової інспекції підприємство оплачує штраф за один прострочений документ в розмірі 50 рублів).

Рішення: подати заяву про продовження терміну із зазначенням причин. При судовому розгляді лист може вплинути на рішення суду. Але в будь-якому випадку, треба намагатися вчасно передавати документи для перевірок.

При проведенні виїзних перевірок виникають проблеми, які полягають в порядку витребування та вилучення документів.

наприклад:

  • Перевіряючий інспектор всупереч вимогам ст. 93 НК РФ просить надати інформацію в усній формі, які не мають відношення до питання перевірки. Всі види документів повинні запитуватися письмово за формою, що затверджується ФНС РФ. У ньому зазначаються найменування, реквізити, Інші документи індивідуального характеру і період, до якого вони належать. Всі документи передаються по протоколу або опису.
  • Якщо запитуються нотаріально завірені копії документів, то даний випадок є порушенням. Необхідно керуватися прямими вказівками п. 2 ст. 93 НК РФ.
  • Інспектори податкової інспекції вимагають документи, раніше представлені для перевірки. Повторна передача документів не повинна здійснюється, тому треба мати перелік переданих в інспекцію документів з візою про отримання їх.

Касові операції знаходяться під пильною увагою як керівництва компанії, так і перевіряючих інстанцій, оскільки саме тут часто зустрічаються махінації з фінансами. Тому дотримання норм і вимог щодо порядку ведення касових операцій допоможе уникнути марних підозр і, як наслідок, санкцій.

Що змінилося в порівнянні з минулим періодом?
Що змінилося в порівнянні з минулим періодом?
Кому дозволено не оформляти касові документи?