Реклама
Реклама
Реклама

Федеральна цільова програма "Створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру" - Сучасна Росія

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Уряду
Російської Федерації
від 3 серпня 1996 року N 932

1. Зміст проблеми та обґрунтування необхідності її розв'язання програмними методами

Федеральна цільова програма "Створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру" (далі - Програма) розроблена в розвиток постанови Уряду Російської Федерації від 25 серпня 1992 р N 622 "Про вдосконалення ведення державного земельного кадастру в Російської Федерації" і передбачає розробку, розгортання і функціонування автоматизованої системи ведення земельного кадастру на території Російської Федерації, яка сприятиме забезпеченню надходження Державного бюджету я платежів за землю, функціонуванню цивілізованого ринку землі та нерухомості та захисту прав на землю.

З початку 90-х років в Російській Федерації йде процес реформування земельних відносин, відбувається значний перерозподіл землі, передача її в приватну і колективно-часткову власність. Близько 16 млн. Особистих підсобних господарств громадян, 15 млн. Колективних садівників і більше 5 млн. Індивідуальних забудовників мають майже 7,5 млн. Га землі, розвиваються селянські (фермерські) господарства.

Новий тип земельних відносин, заснований на різних формах власності на землю, закріплений в Конституції Російської Федерації та інших законодавчих актах.

Узаконені такі норми суспільних відносин, як інститути власників і орендарів землі, застава, продаж і інші операції з земельними ділянками, платність землекористування, реєстрація прав на землю та видача відповідних документів.

Більше 30 млн. Юридичних і фізичних осіб отримали документи, що підтверджують права на землю.

Знадобилося в терміновому порядку провести суцільну інвентаризацію земель населених пунктів. Станом на 1 січня 1996 року такі роботи проведені на площі близько 4,5 млн. Га і в даний час тривають.

Формується ринок землі, так в 1995 році було зареєстровано понад 200 тис. Угод купівлі-продажу земельних ділянок між громадянами і юридичними особами.

В ході проведення реформ стало очевидним відсутність сучасних методів ведення державного земельного кадастру як адекватного інструменту управління земельними ресурсами.

У містах до початку земельної реформи не було необхідності в реєстрації землекористувань - вони розглядалися виключно як просторовий базис для вирішення містобудівних завдань. При обстеженні великих міст практично скрізь були відсутні документи на право користування земельними ділянками.

Світова практика показує, що земельно-кадастрові системи є невід'ємною частиною управління, без їх створення неможливе формування ринку землі і нерухомості, а також розвиток інвестиційного процесу.

До прийняття відповідних федеральних законів основними документами, що регламентують ведення державного земельного кадастру як системи, що містить достовірні відомості і документи про правове становище, кількості, якості та кадастрової оцінки земель, є Положення про порядок ведення державного земельного кадастру, затверджене постановою Уряду Російської Федерації від 25 серпня 1992 р N 622 "Про вдосконалення ведення державного земельного кадастру в Російської Федерації", а також Указ Президе нта Російської Федерації від 11 грудня 1993 р N 2130 "Про державний земельний кадастр та реєстрації документів про права на нерухомість".

Відповідно до них державний земельний кадастр, реєстрація та оформлення документів про права на земельні ділянки і міцно пов'язану з ними нерухомість ведуться Роскомземом за єдиною системою на всій території Російської Федерації і є основою для створення ефективної системи платежів за землю, регулювання всіх операцій з нею, захисту прав на земельні ділянки й остаточно пов'язану з ними нерухомість.

Відсутність сучасних вітчизняних методів ведення земельного кадастру, особливо в області захисту прав на землю, зумовило необхідність системного вивчення зарубіжного досвіду. Роскомземом були встановлені контакти з національними кадастровими службами Швеції, Швейцарії, Данії, Німеччини, Італії, Фінляндії, Іспанії, Австралії, Канади, Нової Зеландії та інших країн.

До фінансування робіт зі створення автоматизованої системи ведення земельного кадастру залучені Всесвітній банк реконструкції і розвитку (проект "ЛАРІС"), Європейський банк реконструкції і розвитку (проект "ТАСІС") та інші міжнародні фінансові інститути. Виконуються роботи в рамках російсько-німецького проекту "ГЕРМЕС", що дозволить в 1996 - 1997 роках технічно оснастити 400 кадастрових бюро.

В результаті спільної діяльності розроблена і випробувана в різних варіантах вдосконалена модель реєстраційної частини земельного кадастру. Проведено навчання технологіям кадастрових робіт понад 2000 російських фахівців, створено і оснащено необхідним обладнанням понад 250 кадастрових бюро в різних регіонах Росії.

Разом з тим об'єктивна оцінка ситуації з усією наочністю дозволяє зробити висновок, що, незважаючи на значний обсяг виконаних робіт, вирішальний крок до створення в Російській Федерації національної земельно-кадастрової системи може бути зроблений тільки в рамках прийняття Програми, що передбачає заміну технології ведення земельного кадастру та перехід до цифрових методів отримання, обробки, зберігання та надання земельно-кадастрових даних.

Необхідність прийняття Програми обумовлюється також тим, що відповідно до чинного законодавства Російської Федерації питання формування об'єктів нерухомості, реєстрації прав на них і їх економічної оцінки перебувають у віданні різних міністерств і відомств, підвідомчих їм організацій (комітети по земельних ресурсів та землеустрою, комітети з управління державним і муніципальним майном, комітети з архітектури та містобудування і інші).

2. Основні цілі, завдання, терміни та етапи реалізації Програми

Мета Програми - розробка та розгортання автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру (далі - система) як державної інформаційної системи, що забезпечує на всій території Російської Федерації проведення єдиної політики в області земельного кадастру.

Програма спрямована на забезпечення інтересів держави і населення країни, захисту прав власників, власників, користувачів та орендарів землі, а також на інформаційне забезпечення функціонування цивілізованого ринку землі і міцно пов'язаної з нею нерухомості.

Досягнення поставленої мети здійснюється шляхом поетапного розгортання і нарощування системи, починаючи зі створення реєстраційної частини, з переходом на автоматизований кількісний і якісний облік і суцільну оцінку земель.

У міру накопичення даних буде розгорнута комплексна земельно-інформаційна система, орієнтована на інформаційне забезпечення управління земельними ресурсами на всіх адміністративно-територіальних рівнях.

Основними завданнями Програми є:

  • створення на основі новітніх комп'ютерних систем та інформаційних технологій дієвого механізму, що забезпечує ведення державного земельного кадастру;
  • вдосконалення міжвідомчої взаємодії в управлінні земельними ресурсами;
  • забезпечення земельно-кадастрової інформацією Федеральної комісії з нерухомого майна й оцінки нерухомості для ведення Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та угод з ним, а також інших споживачів інформації;
  • сприяння створенню механізму державного захисту прав власників, власників, користувачів та орендарів землі, стимулюючої більш ефективне виробництво і інвестиції;
  • сприяння забезпеченню своєчасних і в повному обсязі надходжень платежів за землю;
  • підтримка функціонування ринку землі та іншої нерухомості;
  • вдосконалення механізму розрахунку величини земельного податку та інших платежів за землю;
  • створення і управління банками даних про наявність і стан земельних ресурсів;
  • інформаційне забезпечення і підтримка землеустрою, моніторингу земель, державного контролю за використанням земель, розробки програм щодо раціонального використання земельних ресурсів, оптимального регулювання розвитку територій, а також встановлення меж територій з особливим правовим режимом (природоохоронний, заповідний, рекреаційний).

Ця Програма не передбачає автоматизацію реєстрації прав на землю та нерухоме майно.

Програма буде реалізовуватися в 1996-2000 роках в два етапи, основними завданнями яких будуть відповідно створення нормативно-правової та технологічної бази і створення земельно-інформаційного банку даних.

3. Основні програмні заходи

Основними заходами Програми є:

  • створення нормативно-правової бази державного земельного кадастру;
  • формування єдиної системи кадастрових бюро, що входять в структуру Роскомзема;
  • розробка системного і технічного проектів, технологій і програмних засобів створення системи;
  • створення підсистеми захисту інформації від несанкціонованого доступу;
  • створення підсистеми передачі даних;
  • розгортання програмно-технічних комплексів і супровід системи;
  • інтеграція системи в єдине інформаційно-комунікаційний простір Росії;
  • інформаційне забезпечення системи;
  • підготовка і перепідготовка кадрів.

Основними правовими актами, що регламентують реалізацію Програми, будуть Положення про порядок ведення державного земельного кадастру, затверджене постановою Уряду Російської Федерації від 25 серпня 1992 р N 622 "Про вдосконалення ведення державного земельного кадастру в Російської Федерації", Указ Президента Російської Федерації від 11 грудня 1993 р N 2130 "про державний земельний кадастр та реєстрації документів про права на нерухомість", а також нові Земельний кодекс Російської Федерації та інші ф деральние закони, що регулюють питання державного земельного кадастру, реєстрації прав на землю, розмежування державних і муніципальних земель, оцінки та оподаткування землі і нерухомості, землеустрою та моніторингу земель, прийняття яких дозволить забезпечити державний захист прав на землю і міцно пов'язану з нею нерухомість, а також систему контролю і управління використанням земельних ресурсів.

Підготовка зазначених законопроектів, а також інших нормативних документів буде вестися у взаємодії з Федеральною комісією з нерухомого майна й оцінки нерухомості та Міністерством юстиції Російської Федерації.

Система створюється і буде функціонувати на основі документів про правовий статус і режим використання земель, їх кількісних і якісних характеристиках, а також кадастрових карт і планів.

Функціонування системи забезпечується єдністю принципів і методів ведення державного земельного кадастру, уніфікацією кадастрових номерів і системою земельно-кадастрових документів. Зв'язок між ланками системи різних рівнів організовується по мережах електрозв'язку.

Інформація про земельні ресурси максимально наближається до органів влади і управління, у віданні яких ці ресурси перебувають.

Інформаційна сумісність з Єдиним державним реєстром прав на нерухоме майно та угод з ним, забезпечення ведення якого покладено на Федеральну комісію з нерухомого майна й оцінки нерухомості, а також з інформаційними системами інших відомств здійснюється за допомогою єдиної загальнодержавної системи ідентифікації земельних ділянок, використання єдиних класифікаторів, кодів, форматів обмінних файлів.

Використання сучасних інформаційних технологій забезпечить можливість нарощування потужності системи і її розвиток.

Захист інформації від несанкціонованого доступу забезпечується проведенням організаційних заходів, що обмежують доступ до інформації сторонніх осіб, а також програмними засобами.

Збереження інформації при аваріях буде забезпечуватися за рахунок її дублювання на різних носіях, а також технічними засобами.

Комплекс технічних засобів, що забезпечують роботу кожного з рівнів системи, реалізується у вигляді локальної мережі персональних і при необхідності більш потужних ЕОМ. Кількість автоматизованих робочих місць, ємність запам'ятовуючих пристроїв та інші параметри визначаються в залежності від обсягу отримуваної, оброблюваної і переданої інформації.

На першому етапі між ланками системи буде здійснюватися пряма модемний зв'язок, а також зв'язок з використанням електронної пошти.

Для успішної роботи системи в цілому необхідно в стислі терміни здійснити підготовку і перепідготовку понад 15 тис. Фахівців.

Підготовка кадрів для ведення державного земельного кадастру в основному буде здійснюватися в системі вищої і середньої спеціальної освіти за спеціальностями земельний кадастр, землеустрій і земельне право. Базовими вищими навчальними закладами будуть Державний університет із землеустрою, Воронезький, Омський, Красноярський, Кубанський і Санкт-Петербурзький державні аграрні університети, Кабардино-Балкарська, Пермська і Приморська державні сільськогосподарські академії, а також Московський державний університет геодезії і картографії та Сибірська державна геодезична академія.

Підвищення кваліфікації, перепідготовка та стажування фахівців буде здійснюватися в вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в створюваних регіональних сервісних центрах, а також в провідних вітчизняних та іноземних організаціях і фірмах.

В рамках наукового супроводу Програми передбачаються:

  • вдосконалення і розробка нових методів ведення державного земельного кадастру, збору і обробки первинної інформації на основі застосування цифрових і геоінформаційних технологій;
  • розробка і вдосконалення методів оцінки земель;
  • вдосконалення методів землеустрою, моніторингу та охорони земель в нових економічних умовах.
  • Структура системи відповідає організаційної побудови органів, на які покладено ведення державного земельного кадастру.

Розгортання системи передбачається здійснити в два етапи по мірі готовності нормативної правової бази, програмного та технологічного забезпечення, підготовки технічних засобів і формування баз даних.

Перший етап створення та розгортання системи передбачає вдосконалення нормативно-правових документів, що регулюють ведення державного земельного кадастру, підготовку технічного проекту системи в цілому і окремих її компонентів, виконання інвентаризації та картографування земельного фонду, завершення розробки програмного забезпечення всіх рівнів системи, технічного оснащення кадастрових бюро, в першу чергу в економічно більш розвинених районах. Здійснюватимуться розробка та затвердження складу та регламенту обміну інформацією всередині системи, порядку надання її користувачам, а також вирішуватися питання, пов'язані із взаємодією з суміжними інформаційними системами, організацією перепідготовки кадрів.

З урахуванням проведених в 1992-1995 роках підготовчих робіт реалізацію першого етапу передбачається здійснити в три черги.

У 1996-1997 роках Програма реалізується в 25 суб'єктах Російської Федерації, найбільш підготовлених до розгортання системи:

  • Архангельська область
  • Республіка Адигея (Адигея)
  • Волгоградська область
  • Воронезька область
  • Калінінградська область
  • республіка Карелія
  • Краснодарський край
  • Ленінградська область
  • м Москва
  • Московська область
  • Мурманська область
  • Нижегородська область
  • Новгородська область
  • Новосибірська область
  • Омська область
  • Республіка Татарстан (Татарстан)
  • Пермська область
  • Псковська область
  • Кіровська область
  • м. Санкт-Петербург
  • Самарська область
  • Тульська область
  • Ульяновська область
  • Ярославська область
  • Чуваська Республіка - Чаваш республіки

Для розгортання і організації експлуатації системи створюються 10 регіональних сервісних центрів, в складі яких утворюються постійно діючі навчальні центри.

Завданнями регіональних сервісних центрів є:

  • установка програмного забезпечення и Впровадження автоматизованого технологій Обробка даних в кадастрових бюро;
  • Надання необхідніх консультаційних послуг при ЕКСПЛУАТАЦІЇ системи;
  • організація навчання персоналу;
  • організація и доля в обслуговуванні технічних засобів системи.

Для виконання перерахованих вище робіт відповідно до порядку розробки та реалізації федеральних цільових програм і міждержавних цільових програм, в здійсненні яких бере участь Росія, затвердженим постановою Уряду Російської Федерації від 26 червня 1995 N 594 "Про реалізацію Федерального закону" Про поставки продукції для федеральних державних потреб ", залучаються організації, розташовані безпосередньо в областях, районах і містах, що дозволить підвищити оперативність супроводу технічні еских і програмних засобів системи.

У 1997-1998 роках Програма реалізується в наступних 33 суб'єктах Російської Федерації:

  • Республіка Алтай
  • Алтайській край
  • Астраханська область
  • Республіка Башкортостан
  • Бєлгородська область
  • Брянська область
  • Володимирська область
  • Вологодська область
  • республіка Дагестан
  • Іванівська область
  • Калузька область
  • Республіка Калмикія
  • Кабардіно-Балкарська Республіка
  • Кемеровська область
  • Ростовська область
  • Костромська область
  • Курська область
  • Курганський область
  • Ліпецька область
  • Республіка Мордовія
  • Республіка Марій Ел
  • Оренбурзька область
  • Пензенська область
  • Рязанська область
  • Саратовська область
  • Ставропольський край
  • Свердловська область
  • Смоленська область
  • Орловська область
  • Тамбовська область
  • Тверська область
  • удмуртская Республіка
  • Челябінська область

З 1998 по 2000 роки Програма реалізується в інших суб'єктах Російської Федерації.

У 1998 році почнеться другий етап розгортання системи, головним завданням якого є створення земельно-інформаційного банку даних на всіх рівнях, що забезпечує підтримку облікової та оціночної частин державного земельного кадастру.

Основні заходи щодо реалізації Програми вказані в додатку.

4. Джерела фінансування Програми

Програма буде реалізовуватися за рахунок коштів федерального бюджету, бюджетів суб'єктів Російської Федерації, місцевих бюджетів, а також за рахунок коштів позик, що залучаються відповідно до міжурядових угод Російської Федерації, та інших позабюджетних джерел.

Обсяги та джерела фінансування Програми наведені в таблиці.

Витрати на 1996-2000 роки (млрд. Рублів, в цінах 1995 года)

Всього

1996 рік

1 997 рік

1998 рік

1999-2000 роки

Всього за Програмою

8718,4

одна тисячі п'ятсот дев'яносто одна

2323,8

2021,4

2782

з них:

Федеральний бюджет

3633,3

617,1

616,2

708

1692

в тому числі:

науково-дослідні та

дослідно-конструкторські роботи

96,2

25,2

21,3

21,3

28,4

капітальні вклади

120

33

30

27

30

бюджети суб'єктів Російської Федерації

і місцеві бюджети

4381,5

973,9

1440,2

1113,4

854

інші позабюджетні джерела

703,6

-

267,6

200

236

5. Управління реалізацією Програми та контроль за ходом її виконання

У реалізації Програми беруть участь Роскомзем (державний замовник Програми), Мінсільгосппрод Росії, Мінбуд Росії, Держкоммайна Росії, Федеральна комісія з нерухомого майна й оцінки нерухомості, Роскомінформ, ФАПСИ, органи виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації, а також наукові та виробничі установи та організації, які залучаються відповідно до порядку розробки та реалізації федеральних цільових програм і міждержавних цільових програм, в здійсненні яких бере участь Фе дераціі, затвердженим постановою Уряду Російської Федерації від 26 червня 1995 N 594 "Про реалізацію Федерального закону" Про поставки продукції для федеральних державних потреб ".

Програмно-технічні комплекси системи інформаційно і технологічно поєднуються з базами даних про об'єкти земельно-майнового комплексу та реєстрації прав на нерухоме майно (бюро технічної інвентаризації, комітетів з управління державним і муніципальним майном, органами статистики, містобудування та архітектури, податковими інспекціями та іншими) і забезпечують взаємну передачу даних між ними.

З огляду на, що система створюється в умовах відсутності усталеного земельного законодавства, вона формується за принципом модульності і адаптованості до можливих змін правової бази ведення державного земельного кадастру та реєстрації прав на землю.

Державний замовник в установленому порядку може вносити до Програми зміни і уточнення за погодженням з органами виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації.

Контроль за виконанням заходів Програми здійснюється в порядку, встановленому для контролю реалізації федеральних цільових програм.

6. Основні очікувані результати

Вичерпна кадастрова інформація про склад, стан і рух земельних ресурсів, отримана в результаті реалізації Програми, дозволить забезпечити ведення державного земельного кадастру на сучасному технічному і технологічному рівні, наявність достовірної і повної інформації про земельні ресурси сприятиме збільшенню надходження платежів за землю, функціонуванню цивілізованого ринку землі і нерухомості, захисту прав громадян та юридичних осіб на землю.

Накопичена кадастрова інформація дозволить внести суттєві зміни в податкову систему, підвищити її стимулюючу роль у розвитку виробництва, а також обґрунтовувати встановлення правового режиму користування земельними ділянками (сервітути, обмеження, обтяження та інше), що в кінцевому підсумку повинно привести до нормалізації соціальних проблем, гостро що стоять перед суспільством в області земельно-майнових відносин, дасть можливість розвиватися ринку землі та нерухомості.

Достовірна кадастрова інформація дозволить приймати більш ефективні рішення на всіх рівнях, більш точно прогнозувати і моделювати рівень ринкових цін на землю, що важливо саме по собі не тільки з точки зору більш обгрунтованого справляння податкових платежів, а й для поповнення федерального і місцевого бюджетів, а також впливати на ринок землі і нерухомості, забезпечувати надійність операцій із землею та нерухомістю перш за все у сфері іпотечного кредитування. Тим самим будуть використані додаткові чинники стимулювання інвестиційного процесу не тільки в агропромисловому комплексі, а й у всіх сферах суспільного відтворення.

Споживачами інформації будуть як органи державної влади та місцевого самоврядування, так і громадяни, науково-дослідні, навчально-консультаційні, проектні та інші організації різних форм власності та різного напрямку діяльності, які здійснюють операції з землею та нерухомістю, вітчизняні та зарубіжні фінансово-кредитні та комерційні структури, господарства, служби економічного контролю.

Зіставлення витрат по чергах розгортання системи з очікуваними надходженнями коштів показує, що вона повністю окупає себе на третьому році експлуатації.

Текст документа звірений по: офіційну електронну текст документа з НТЦ "Система"

1996 р


ЗАТВЕРДЖЕНО   постановою Уряду   Російської Федерації   від 3 серпня 1996 року N 932   1