Реклама
Реклама
Реклама

ФАС порушила справу проти Google після скарги «Яндекса»

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) порушила справу проти Google за підозрою в порушенні російського антимонопольного законодавства. позов ініційований компанією «Яндекс» , Яка буквально днями попросила перевірити діяльність Google в Росії. Про це РІА Новини повідомило з посиланням на главу антимонопольного відомства Ігоря Артем'єва. Федеральна антимонопольна служба (ФАС) порушила справу проти Google за підозрою в порушенні російського антимонопольного законодавства

«Ми порушували і, звичайно, порушуємо багато справ проти різних компаній. Ось остання справа, яку ми порушили буквально сьогодні, проти компанії Google, наприклад, дуже відомої компанії », - сказав Артем'єв, виступаючи в Держдумі.

Раніше 18 лютого «Яндекс» подав у ФАС заяву , Вимагаючи перевірки Google на порушення антимонопольного законодавства РФ. Російська інтернет-компанія вважає, що американському конкуренту необхідно відокремити операційну систему Android від пошуку Google та інших сервісів. Це звернення може бути викликано тим, що в 2014 році три виробника, почали встановлювати на свої смартфони операційну систему Yandex.Kit на базі Android, швидко припинили співпрацю.

«Виробники вільні вибирати, які програми попередньо встановлювати на свої пристрої, при цьому споживачі також мають контроль над тим, якими додатками користуватися», - прокоментували в прес-службі Google ставлення до позову.

ФАС порушила справу за 14-ю статтею закону «Про захист конкуренції», що зачіпає недобросовісну конкуренцію. Зараз вийшов наказ про порушення справи, а приблизно через два тижні служба випустить ухвалу про порушення справи, в якому сформулює, які їй ще потрібні документи від «Яндекса», Google і виробників пристроїв, а також призначить дату розгляду справи.

Якщо буде доведено порушення компанією антимонопольного законодавства, ФАС випустить розпорядження про внесення змін до угоди між Google і виробникам пристроїв. У разі відмови від виконання приписи Google загрожують штрафи від 200 000 до 500 000 руб.

Компанія «Яндекс» в свою чергу хоче, щоб список сервісів, якими користуються власники пристроїв (пошук, карти, пошта та ін.), Не залежав від операційної системи. Найбільше компанію хвилює питання про попереднього встановлення цих додатків на смартфони та планшети з ОС Android.

«Люди не звикли міняти налаштування телефону і користуються тим, що на ньому вже встановлено», - пояснює представник «Яндекса» Ася Мелкумова. - «А встановлено всюди різне: скажімо, на пристроях Android пошуковик« Яндекса »(який доводиться встановлювати вручну) обробляє всього 44% запитів, а на Nokia X (де« Яндекс »встановлено за замовчуванням) - 76%».