Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок ЕНВД для ІП

  1. В якій сфері застосовується?
  2. Які показники застосовуються для розрахунку?
  3. Хто є платником?
  4. Що є об'єктом оподаткування?
  5. Правила складання та подання звітності
  6. Які замінюються податки?
  7. Правила сплати податку
  8. Які зміни були внесені в 2018 році?
  9. Куди перераховуються кошти?
  10. Відповідальність за порушення
  11. Правила розрахунку
  12. приклад розрахунку
  13. Як розраховувати за неповний квартал?
  14. Використання спеціальних калькуляторів
  15. висновок

ЕНВД вважається цікавим і вигідним вибором податкового режиму для багатьох підприємців. Скористатися цією системою можна тільки в обмеженій кількості регіонів, де місцева влада дозволяють використання режиму. Додатково він діє тільки щодо деяких сфер роботи. Розрахунок ЕНВД володіє певними нюансами, так як розмір податку залежить від фізичного показника бізнесу, а також враховуються різні коефіцієнти і базова прибутковість. Більшість використовуваних значень встановлюються владою, тому підприємці не можуть на них впливати.

В якій сфері застосовується?

У ст. 346.26 НК перераховуються всі види діяльності, за якими може застосовуватися поставлений дохід. Стандартно сюди відносяться вантажоперевезення, перевезення пасажирів, відкриття закладу громадського харчування, а також надання побутових, перукарень і багатьох інших послуг.

Перед подачею повідомлення про перехід на даний режим потрібно звернутися до відділення ФНС, щоб уточнити можливість його застосування.

Перед подачею повідомлення про перехід на даний режим потрібно звернутися до відділення ФНС, щоб уточнити можливість його застосування

Які показники застосовуються для розрахунку?

Щоб правильно визначити розмір податку, який має бути перераховано до бюджету щоквартально, слід добре розібратися в тому, які показники для цього повинні використовуватися. Розрахунок ЕНВД в 2018 році передбачає використання різних значень:

  • базова прибутковість представлена ​​потенційним доходом від діяльності протягом місяця, що розраховується владою, тому він значно відрізняється для вантажоперевезень або роздрібної торгівлі;
  • фізичний показник представлений різними параметрами бізнесу, до яких відноситься площа торгового або демонстраційного залу, кількість місця для пасажирів в транспорті або інші параметри;
  • поставлений дохід представлений множенням фізичного показника на базову прибутковість;
  • К1 - коефіцієнт-дефлятор, установлюваний на державному рівні, причому він змінюється щорічно;
  • К2 - коригуючий коефіцієнт, що розраховується місцевою владою кожного регіону, для чого враховується економічне становище області, особливості малого бізнесу і інші значущі критерії;
  • ставка податку, що дорівнює 15%.

Саме вищевказані показники дають можливість провести грамотно розрахунок податку. Дізнатися більшість значень можна тільки в ФНС, а також потрібні цифри можна дізнатися на офіційному сайті інспекції.

Хто є платником?

Розрахунок ЕНВД повинні виконувати всі підприємці, які добровільно обрали цей податковий режим для ведення діяльності.

Перед переходом на систему важливо переконатися, що вона діє на території конкретного регіону. Додатково слід перевірити, що обрана сфера роботи підходить під цю систему. Кількість працевлаштованих працівників у підприємця не повинно перевищувати 100 осіб.

Що є об'єктом оподаткування?

Як об'єкт оподаткування виступає безпосередній поставлений дохід, що розраховується для кожної діяльності окремо. Він додатково залежить від фізичного показника роботи.

Як фізичного показника зазвичай виступає розмір торгового приміщення, кількість працівників в компанії, число місць для пасажирів в транспорті або площа демонстраційного залу в закладі громадського харчування.

Податкова база є розміром поставлений дохід, для чого базова прибутковість множиться на фізичний показник діяльності.

Правила складання та подання звітності

Кожен підприємець повинен не тільки займатися розрахунком ЕНВД, але і щоквартально здавати декларацію в ФНС.

Документація повинна формуватися раз в три місяці, після чого вона передається в інспекцію до 20 числа місяця, наступного за закінченням кварталу.

Які замінюються податки?

При використанні поставлений податку можуть підприємці не сплачувати багато інших податки:

  • ІП не сплачують ПДФО і податок на майно;
  • компанії звільняються від необхідності перераховувати ПДВ, податок на майно і збір на прибуток.

Такі параметри ЕНВД вважаються його незаперечним плюсом, так як значно зменшується податкове навантаження на платників податків. Податковим періодом по ЕНВД виступає квартал, тому податок повинен перераховуватися раз в три місяці.

Правила сплати податку

Розрахунок ЕНВД і сплата податку проводиться щоквартально до 25 числа місяця, що настає після закінчення податкового періоду. В якості підстави для цього виступають положення ст. 346.32 НК.

Платники податків мають право зменшити розраховану суму на страхові виплати, що перераховуються в різні фонди, до яких відноситься ПФ, ФСС і ФОМС. Якщо у підприємця відсутні офіційно працевлаштовані працівники, то він може зменшувати збір на всю перераховану за себе суму.

Якщо у ІП працюють наймані фахівці, то він може зменшувати податок тільки на 50% всієї перерахованої до фондів суми. Тому потрібно грамотно здійснювати розрахунок страхових внесків ЕНВД, щоб мати можливість знизити податкове навантаження з підприємця.

Які зміни були внесені в 2018 році?

У податкове законодавство регулярно вносяться різні зміни, тому всі бізнесмени повинні регулярно відстежувати різні нововведення, що дозволить їм уникнути порушення законодавства та нарахування значних штрафів. Зміни стосуються навіть розрахунку ЕНВД. 2018 рік приніс деякі зміни для цього режиму оподаткування.

З початку 2018 року відтепер використовується новий показник К1, рівний 1,868. Саме цей коефіцієнт-дефлятор потрібно множити на базову прибутковість, щоб в результаті отримати суму, що підлягає сплаті.

Куди перераховуються кошти?

Важливо не тільки розібратися в тому, як реалізується розрахунок ЕНВД для ІП в 2018 році, але і визначитися з тим, куди перераховується правильно визначена сума.

Підприємці, що працюють з використанням різних стаціонарних приміщень, перераховують кошти за місцем розташування їх магазину, торгового залу або заклади громадського харчування.

Якщо ж ІП займається развозной або розносної торгівлею, спеціалізується на розміщенні реклами на різних об'єктах, а також пропонує вантажні або пасажирські перевезення, то реєстрація проводиться в регіоні проживання громадянина. Додатково для цього може використовуватися місто, де знаходиться головний офіс.

Відповідальність за порушення

Якщо у встановлені терміни відсутні перерахування в бюджет, то підприємець неодмінно залучається до адміністративної відповідальності.

На підставі ст. 45 НК йому доведеться сплатити штраф, який дорівнює 20% від суми податку. Якщо ж будуть матися у податківців докази того, що платник податків навмисне відмовляється від перерахування коштів, то збільшується штраф до 40% від розміру збору.

Додатково за кожен день прострочення нараховується пеня.

Правила розрахунку

Розрахунок ЕНВД вважається досить простим, тому зазвичай підприємці займаються даним процесом самостійно. Це дозволяє економити на оплаті праці кваліфікованого бухгалтера.

Формула розрахунку ЕНВД представлена ​​в наступному вигляді:

Розмір збору = податкова база (фізичний показник * базова прибутковість * К1 * К2) * ставка податку.

Якщо потрібно провести розрахунок не за весь квартал, а за місяць або навіть кілька днів, то слід визначити точну кількість днів, коли здійснював діяльність підприємець з цього режиму. Це показник множиться на податкову базу, після чого отримане значення ділиться на всі дні в кварталі.

Розрахунок ЕНВД в 2018 році вимагає визначення базової прибутковості, причому подивитися актуальні відомості можна в ст. 346.29 НК. Для кожного виду діяльності це значення має унікальний розміром. Тільки при використанні актуальних відомостей проводиться правильний розрахунок ЕНВД. Вантажоперевезення вважаються затребуваним напрямком роботи. При розрахунку потрібно брати базову прибутковість в розмірі 6 тис. Руб.

Якщо спеціалізується підприємець на розносної торгівлі, то базова прибутковість на місяць становить 4,5 тис. Руб.

Щоб дізнатися коефіцієнт К2 рекомендується звернутися в місцеве відділення ФНС, так як для кожного регіону цей показник значно відрізняється. Він може варіюватися від 0.005 до 1. На підставі цього показника зменшується розмір базового прибутку, тому він знижує суму, що підлягає сплаті.

приклад розрахунку

У кожному регіоні можуть встановлюватися унікальні види діяльності, за якими можуть працювати підприємці з режиму ЕНВД. У більшості міст дозволяється вести роздрібну торгівлю товарами.

Розрахунок ЕНВД для роздрібної торгівлі вважається досить простим. Наприклад, підприємець займається продажем товарів для тварин в стаціонарному магазині, площа якого дорівнює 20 кв. м.

Для розрахунку збору використовуються показники:

  • базова прибутковість для такого виду діяльності дорівнює 1800 руб. у місяць;
  • фізичний показник дорівнює 20 кв. м .;
  • К1 встановлений на уровне1,868 для 2018 роки;
  • К2 в регіоні дорівнює 0,4.

Всі значення підставляються в формулу: 20 х 1800 х 1,868 х 04 = 26899,2 руб. За квартал податкова база складе: 26899,2 х 3 = 80697,6 руб. З неї стягується 15%, тому за квартал підприємець зобов'язаний сплатити державі 80697,6 х 15% = 12104,64 руб.

Якщо користуватися цим прикладом, то не важко буде провести розрахунок ЕНВД для ВП. Роздрібна торгівля може замінюватися развозной або розносної реалізацією різних товарів, побутовими послугами або іншими роботами. При цьому буде змінюватися тільки базова прибутковість і фізичний показник.

Додатково може зменшуватися даний платіж на страхові внески. Якщо ІП працює самостійно, тому не привертає найманих працівників, то він може віднімати з розрахованої суми все кошти, сплачені в різні державні фонди за себе. Це значно знижує податкове навантаження.

Як розраховувати за неповний квартал?

Якщо пропрацював підприємець неповний квартал, то враховуються дні, які фактично вів діяльність ВП. Наприклад, працював бізнесмен тільки два місяці по ЕНВД, тому до розрахунку включається 60 днів, а отримане значення ділиться на загальну кількість днів в кварталі, що дорівнює умовно 90 днів.

Податкова база = 20 х 60 х 1800 х 1,868 х 04/90 = 17932,8 руб. Уже з цього значення далі стягується 15%, тому в бюджет перераховується: 17932,8 х 0,15 = 2689,92 руб.

Уже з цього значення далі стягується 15%, тому в бюджет перераховується: 17932,8 х 0,15 = 2689,92 руб

Використання спеціальних калькуляторів

Для спрощення розрахунків підприємці можуть користуватися спеціальною програмою, створеною безпосередньо ФНС. Вона називається «Платник податків ЮЛ». З її допомогою можна складати різні декларації або інші звіти, а також в автоматичному режимі проводиться розрахунок податку.

Для використання такої програми досить тільки ввести в її форму потрібні відомості про фізичну показнику, прибутковості і інших значеннях. Вказується, яка кількість днів фактично працював по ЕНВД підприємець протягом кварталу. Далі проводиться автоматичний і правильний розрахунок.

У мережі є численні онлайн-калькулятори, які також дозволяють швидко і грамотно розрахувати податок.

висновок

ЕНВД - це спрощений режим, який можуть вибирати ІП тільки в деяких регіонах. Він підходить для певних сфер діяльності, а також вибирається підприємцями добровільно. Він вважається простим у використанні, так як розрахувати правильно податок не важко.

Підприємці повинні грамотно розраховувати і своєчасно сплачувати збір, щоб не порушувати законодавство і не залучатися до адміністративної відповідальності. Додатково у них є необхідність здавати щокварталу в ФНС декларації по ЕНВД.

джерело

В якій сфері застосовується?
Які показники застосовуються для розрахунку?
Хто є платником?
Що є об'єктом оподаткування?
Куди перераховуються кошти?
В якій сфері застосовується?
Які показники застосовуються для розрахунку?
Хто є платником?
Що є об'єктом оподаткування?
Які замінюються податки?