Реклама
Реклама
Реклама

Довіреність на отримання товару

  1. Зворотний бік бланка

Якщо організації необхідно отримати товарно-матеріальні цінності або гроші з каси контрагента, то співробітникові, який буде це робити, повинна виписуватися довіреність встановленої форми. Довіреність виписується тільки співробітнику організації, особам які не є працівниками організації видача довіреності не допускається. Якщо організації необхідно отримати товарно-матеріальні цінності або гроші з каси контрагента, то співробітникові, який буде це робити, повинна виписуватися довіреність встановленої форми

Зразок довіреності на отримання товару форма М-2

Довіреність має дві встановлені типові міжгалузеві форми - ф. № М-2 і ф. № М-2а. Форма № М-2 використовується для одноразового отримання ТМЦ у постачальника. Якщо отримання ТМЦ у одного постачальника здійснюється регулярно, протягом певного періоду часу, то застосовується форма № М-2а.

Для обліку видачі довіреностей форма №М-2 служить відривний корінець, який підлягає заповненню та зберігання за хронологією в бухгалтерії. У формі № М-2а корінця немає, облік здійснюється шляхом її реєстрації в спеціальному журналі встановленої форми. Довіреність виписується в одному примірнику.

Зміст статті

Довіреність вважається дійсною тільки при правильному заповненні всіх граф.

У верхньому кутку праворуч треба заповнити коди організації за класифікаторами.
Треба вказати дату складання довіреності, у разі відсутності дати доручення не дійсна.

Обов'язкові до заповнення номер довіреності та термін її дії. За законодавством країни термін дії довіреності може досягати трьох років. На практиці якщо отримання товару відбувається у одного постачальника протягом тривалого часу, то зазвичай довіреність виписується терміном на один місяць, при необхідності, на початку наступного місяця виписується нова довіреність строком дії ще на один місяць. При разовому отриманні товару, час дії довіреності вибирається з умов і термінів оформлення документів, отримання і вивезення ТМЦ і зазвичай не перевищує двох тижнів.

Далі підлягають заповнення рядка з відомостями про споживача і платника ТМЦ, в них вказується:

  • ІПН;
  • Назва організації;
  • Поштова адреса.

Якщо одержувач і платник єдине обличчя, то в рядку відомостей про платника записується «Він же».

Далі прописуються банківські реквізити платника. Рядком нижче вносяться відомості про працівника, якому видана довіреність. У них вказується посада і паспортні дані. ТМЦ видаються при збігу цих даних і даних паспорта пред'явлених одержувачем.

В останніх нижніх рядках на лицьовій стороні вказуються документи, що служать підставою постачальнику на видачу ТМЦ.

Зворотний бік бланка

На зворотному боці бланка знаходиться таблиця, в якій зазначаються всі відомості про одержуваних матеріальних цінностях - номер один по одному, найменування, одиниця виміру і кількість. Графа кількість заповнюється прописом, якщо в графі ще залишилося місце, то залишок прокреслюється. Чи не заповнені рядки і графи в таблиці обов'язково прочеркиваются.

Нижче таблиці ставиться зразок підпису співробітника, на якого виписана довіреність. Довіреність запевняють підписом керівника, головного бухгалтера та печаткою організації. Співробітник, якому видається довіреність, розписується про її отриманні в журналі або на корінці довіреності.

Відривний корінець містить відомості про номер довіреності, термін її дії, співробітника її отримав, за якими документами вироблялося отримання, а також відомості про документ який підтверджує одержання ТМЦ із зазначенням дати і номера.

У разі невикористання довіреності, в силу різних причин, вона здається в бухгалтерію відразу після закінчення терміну її дії. У корінець або в журнал обліку видачі довіреностей вноситься запис «не використано». Невикористана довіреність зберігається у відповідального за їх реєстрацію до кінця поточного року.

Завантажити бланк довіреності на отримання товару форма М-2   (Розмір: 74,5 KiB | Завантажень: 100 929) Завантажити бланк довіреності на отримання товару форма М-2 (Розмір: 74,5 KiB | Завантажень: 100 929)

Завантажити бланк довіреності на отримання матеріальних цінностей форма М-2а   (Розмір: 50,5 KiB | Завантажень 57 889) Завантажити бланк довіреності на отримання матеріальних цінностей форма М-2а (Розмір: 50,5 KiB | Завантажень 57 889)

Завантажити журнал реєстрації та обліку виданих довіреностей   (Розмір: 62,5 KiB | Завантажень: 8 267) Завантажити журнал реєстрації та обліку виданих довіреностей (Розмір: 62,5 KiB | Завантажень: 8 267)