Реклама
Реклама
Реклама

Вершини Донецька. Фото з даху МАКО нічні панорами | Донецьк: історія, події, факти - Сайт про Донецьку і його історії

Пропонуємо вашій увазі другий матеріал із серії «Вершини Донецька», який присвячений панорамі Донецька з житлового будинку в самому центрі міста за адресою бульвар Пушкіна, 18б.

Почнемо з того, що цей знаменитий новобуд на бульварі Пушкіна називається зовсім не МАКО, а «БІС». Якщо бути вже зовсім точним, то перед вами 24-х поверховий житловий комплекс «БІС» корпорації «Менеджмент ассетс компані». Витоки назви «БІС» достовірно невідомі, але очевидно, що тут є зв'язок з найменуванням ЗАТ ФПК «БІС Холдинг, яке спочатку було орендарем цієї ділянки землі і замовником будівництва. Однак величезна червона напис «МАКО» постійно вводить всіх в оману, і справжня назва залишається маловідомим.

Складно уявити собі більш обговорюване і засуджуване будова в центрі Донецька. З самого моменту початку будівництва вся громадськість була проти. Як же, як забудовники могли зазіхнути на святе місце Донецька - бульвар Пушкіна? Хто придумав, хто посмів, хто взагалі дозволив будувати таку величезну будівлю в центрі 36-го кварталу? Обурення було настільки високо, що послідувало навіть кілька петицій (з прикладом однієї з них можна ознайомитися тут ), Але всі вони традиційно залишилися без відповіді. Апогей народного гніву був досягнутий, коли виявилося, що зовнішній вигляд фасаду абсолютно не відповідає початковим планам. Один з початкових проектних фасадів виглядав ось так (Фото - http://www.skyscrapercity.com/ ), Але в підсумку будинок не отримав ні облицювання перших п'яти поверхів гранітом, ні численних фризів, ні візерунків - взагалі, не отримав практично нічого з раніше заявлених елементів.

Фактично, після формування коробки забудовник обмежився утепленням фасаду і фарбуванням будівлі. При цьому певний резонанс серед любителів донецької архітектури викликав вибір кольору, який навіть у нас не повернеться язик назвати «теплим відтінком бежевого». В результаті бульвар Пушкіна обзавівся свіжопофарбовані жовтим хмарочосом незграбно-панельного радянського вигляду. Від гучного осуду і народної розправи будинок був врятований тільки своєчасної установкою на даху тієї самої написи «МАКО». Чотири копії величезних червоних букв направили в усі сторони донецького горизонту, недвозначно вказавши всім на компанію-власника будинку. Після цього хвиля обговорення пішла на спад. Далі минув певний час, яке традиційно «все лікує», і тепер будівля сприймається більш спокійно і терпимо.

При певному бажанні можна помітити і позитивні моменти. Наприклад, вибір коричневого кольору віконних рам виглядає цілком розумним, і тепер вони ефективно врівноважують яскравий колір стін. При цьому досить вузький формат будови здається вже обґрунтованим з точки зору займаної території і розміщення у дворі існуючого кварталу. В результаті - місця поруч залишилося стільки, що можна було б звести ще одне таке ж будівля. І те, що проектом не було передбачено зведення сусідньої вежі-близнюки, сприймається вже само по собі як великий плюс.

Головним же і незаперечною перевагою ЖК «БІС» є дивовижний панорамний вид на центр Донецька, який відкривається з вікон і з даху будівлі. Чільне місце будівлі дозволяє розгледіти практично всі об'єкти в центральній частині міста. З точки зору фотозйомки дах житлового комплексу цілком прийнятна і навіть зручна. Вона складається з чотирьох майданчиків, що відповідає видимій блокової архітектури будинку. Кожна з дільниць розташована в різному рівні щодо інших і обгороджена досить широким, але невисоким парапетом. Він практично не заважає зйомці, навіть навпаки - його ширина якраз дозволяє встановити на нього штатив з фотокамерою. При цьому металоконструкції, які утримують кожну з написів «МАКО», можуть бути використані фотографом в якості підставки і опори. Єдиною перешкодою, яка виникає в східному напрямку, є скляна стіна МФК «Пушкінський», але це, мабуть, і все, до чого можна причепитися при всьому бажанні.

Після пари вступних пропозицій, перейдемо до фотографій, які вдалося зняти з даху ЖК «БІС».

Просимо звернути увагу, що всі знімки в даному матеріалі можуть бути розгорнутими на весь екран для більш зручного і уважного перегляду. Для цього достатньо просто натиснути кнопкою миші на зображенні.

1. Для початку - фотографія самої будівлі. Поблизу воно виглядає ну просто дуже високим, тонким і стрімким. Висновки про архітектуру і кольорі ви можете зробити самі. Єдиний момент, на який би хотілося звернути увагу - будівля кілька разів перефарбовувати. Спочатку плитки були темнішими, а шви між ними - світлими. Це дуже добре видно на цієї фотографії (Джерело - http://reilalex.livejournal.com ), Де на одній зі сторін чітко помітно поділ «старий-новий колір». Складається враження, що самі замовники були сумнівалися і хотіли вибрати кращий варіант. Як результат, в остаточному варіанті картина все-таки змінилася - шви потемніли, а основний колір будівлі став більш приглушеним. На нашу думку, завдяки цьому невеликої зміни зовнішній вигляд будівлі став більш помірним і прийнятним.

Пропонуємо вашій увазі другий матеріал із серії «Вершини Донецька», який присвячений панорамі Донецька з житлового будинку в самому центрі міста за адресою бульвар Пушкіна, 18б

2. Наш традиційний круговий огляд почнемо з південного напрямку. Тут відкривається прекрасний вид на наше улюблене місто. У лівій частині видно цегляна будівля обчислювального центру Донецької залізниці, а також нові будівлі бізнес-центру (бульвар Пушкіна, 7б) і клубного будинку «Імперіал». Ще лівіше над пейзажем височіє торгово-офісний центр «Green-Plaza», який незначно перекриває громаду Донецького металургійного заводу.

Прямо по центру - витоки бульвару Пушкіна і вулиці Університетській. Також тут добре проглядаються хлібзавод №2 і фасади відреставрованих будинків за адресою проспект Комсомольського, 15 і 17. За ними можна відзначити будівлю Гороводоканала і дах новозбудованого готелю Park Inn by Radisson Donetsk. А зовсім вже далеко в цьому напрямку ледь помітні площа Комунарів і ТРЦ «Жовта каструля» .

У правій частині знімка також можна розглядати величезну кількість об'єктів. Частина з них ми опишемо на наступних фотографіях, а на цій хотілося б відзначити Перший міський ставок, який ну дуже органічно вписується в пейзаж. За ним видніється арена донецького цирку і багатоповерхівки Ленінського району з традиційними телевежами на горизонті. Дивно, але на цей знімок не потрапив практично жоден терикон - для панорами Донецька це рідкісний випадок.

3. Повернувши голову вправо і вниз, ми можемо уважно розглянути перетин вулиці Університетській та проспекту Гринкевича. Якби не яскраві і хаотично розташовані бігборди, розтяжки і вивіски, то створювалося б повне відчуття класичного старого міста. Але і так непогано, даху «сталінських» будинків виглядають дуже цікаво і виразно.

Зверніть увагу, що у дворі сусіднього по діагоналі кварталу розгорнута будівництво, яка дуже нагадує будівництво самого ЖК «БІС» на ранніх етапах. Нам достеменно невідомо, але якщо це будівництво аналогічного висотного житлового будинку, то можна з упевненістю говорити про тенденції, і дуже скоро всі центральні донецькі квартали обростуть висотками.

У правій частині знімка проглядаються парк ім. Щербакова , старий стадіон «Шахтар» і аквапарк «Аквасферра» . На середньому плані праворуч - чергове будівництво чергового житлового комплексу. Це - ЖК «Комсомольський», 24 поверху з усією інфраструктурою, будівництво веде «Альтком». Навіщо Донецьку стільки дорогого і «елітного» житла в центрі - загадка. Швидше за все, це більше довгострокова інвестиція в нерухомість з боку замовника, ніж бажання побудувати, продати і заробити.

До речі, на цьому знімку донецька справедливість повністю відновлюється - терикони повертаються.

До речі, на цьому знімку донецька справедливість повністю відновлюється - терикони повертаються

4. Розглянемо фрагмент з попереднього пейзажу більш докладно. На цьому знімку добре видно Перший міський ставок, розрізаний пішохідним мостом, який веде в парк ім. Щербакова з центру міста.

Нещодавно біля цього мосту розгорівся неабиякий скандал - городяни на всі лади обурювалися рекламної розтяжкою води «Моршинська», яка повністю закрила різьблені поручні мосту з боку Південного автовокзалу і тим самим зіпсувала зовнішній вигляд одного з найпопулярніших прогулянкових маршрутів Донецька. У підсумку, замість ефективної реклами компанія отримала загальний осуд і осуд. Найстрашніше в Донецьку - тільки «геркулесовскім язички», але не будемо псувати настрій дорогому читачеві цією гидотою.

Але не мостом єдиним ... Ще на знімку можна розгледіти і нову набережну в парку ім. Щербакова, і ТЦ «Амстор» на вулиці Стадіонної, і цирк «Космос», і готель «Будинок артистів цирку». Також звертають на себе увагу трійка дев'ятиповерхівок на передньому плані по проспекту Маяковського. Як бачите, фасад верхнього поверху середнього будинку утеплює і пофарбований яскравою жовто-помаранчевою фарбою. І з цього приводу у нас є кілька думок.

Зараз дуже багато власників квартир роблять ось таке зовнішнє утеплення, фінальним покриття якого є фарба. Колір фарби вибирається зазвичай в жовтих, бежевих або якихось інших приглушених тонах. А що, якщо городянам проявити трохи сміливості і почати використовувати більш яскраві відтінки? Дивишся - і сіро-похмурі спальні масиви придбали б зовсім інший настрій. Тим більше, що такий підхід зовсім не новий, він активно використовується повсюдно, ось приклади - раз , два і три . І тут хаотичність розташування утеплених квартир якраз зіграє на руку, надавши кожному будинку нестандартний і навіть унікальний вид.

І тут хаотичність розташування утеплених квартир якраз зіграє на руку, надавши кожному будинку нестандартний і навіть унікальний вид

5. На попередньому знімку ми свідомо не звернули вашу увагу на куполи в лівій частині знімка. Виправляємося і показуємо вам більш велике і наочне фото храму Козельщанської ікони Божої матері, який ось так раптово виявляється в стандартному донецькому дворі. Храм виконаний в стилі українського бароко і має одинадцять (!) Куполів. Будівництво тривало близько п'яти років, і 6 березня 2013 року було освячено і відкрито для прихожан.

Територію для зведення храму надало НВО «Механік» (сфера діяльності - ремонт і обслуговування електричних машин, гірничого та промислового обладнання). При цьому розташування храму серед міських багатоповерхівок викликає щире здивування. Дуже цікаво було б дізнатися думку жителів прилеглий будинків (особливо - дев'ятиповерхівки на задньому плані) про таке сусідство. Адже вийдеш ненароком на балкон відпочити - і прямо перед тобою золоті куполи. Якось уже і цигарка не куриться, і стопка з рук випадає. А далі - хочеш чи ні, але мимоволі святістю переймешся.

А далі - хочеш чи ні, але мимоволі святістю переймешся

6. Завершуючи огляд в цьому напрямку, подивимося ще раз на парк ім. Щербакова, а саме - на кільце огляду. Чи то в дитинстві все здавалося таким великим, то чи саме місто так виріс вгору, але зараз здається, що Донецьку однозначно потрібно нова, більша оглядовий майданчик.

При цьому є деталь - обидва центральних парку Донецька розташовані або в низині, або на схилі. Тому якщо нове кільце таки буде колись побудовано (а ми сподіваємося і віримо!), То напевно є сенс розмістити його десь на височині - наприклад, між міськими ставками і Кальміусом . При хвилинному роздумі, в голову також приходить майданчик біля старого планетарію - якраз звідти буде відкриватися чудовий вид на місто, у багато аналогічний увазі з БЦ «Північний» . Але це, звичайно, більше мрії або ну дуже далека перспектива.

Але це, звичайно, більше мрії або ну дуже далека перспектива

7. Продовжуємо огляд, на черзі - західний напрямок. Тут вже териконів побільше, а центральну роль в пейзажі грає студентське містечко Донецького національного університету. Стрункий ряд з чотирьох будівель студентських гуртожитків задає тон всьому знімку.

Праворуч від студмістечка можна відзначити будівлю БЦ «Офісний центр», розташований за адресою вулиця Рози Люксембург, 12а. Архітектура цього будинку трохи нагадує відомий клубний будинок «Гауді» (вулиця Артема, 90в), але, звичайно ж, вона все-таки більш витримана і помірна, ніж у знаменитого різнобарвного дива. Особливо дивує загострена башточка, а не традиційний для Донецька купол.

Необхідно також відзначити, що за будівлями помітний другої міської ставок, а за ним і трохи лівіше - різнокольорові дахи дорогих котеджів, розташованих в районі елітної дібровний вулиці. Зовсім на горизонті ледве помітний палац культури ім. Куйбишева і навколишній комплекс будівель, що складається з готелю «Європа» і однойменного житлового комплексу.

8. Великий план будівлі бізнес-центру на Рози Люксембург, 12а. Будинок давно зданий і активно використовується - наприклад, в ньому кілька поверхів займає дирекція OTP-банку, а на цокольному поверсі розташований інтернет-клуб. Незважаючи на це, на верхніх поверхах розгорнена будівництво (або ремонт). Швидше за все, мова йде про добудову ще кількох поверхів. але в це випадку вся краса відокремленої башточки повністю втрачається. Загалом - досить дивне рішення.

9. Вид на північний захід. У центрі - перетин вулиці Університетській та проспекту Гурова, а також кілька корпусів Донецького національного університету . За першим корпусом, найбільшим з усіх, все ще видніється будівля 50-метрового басейну. Йому неодноразово підписували смертний вирок, закривали і збиралися зносити.

Свого часу було дуже багато розмов, що територією басейну (та й все дворової площею ДонНУ) активно цікавиться «МАКО-холдинг», і що саме непоступливість ректора ДонНУ В.П. Шевченко в цьому питанні коштувала йому місця. Наскільки ці чутки правдиві - судити не будемо, але сподіваємося, що квартал корпусів ДонНУ залишиться в первозданному вигляді. І якщо вже щось і буде там добудовано - то новий сучасний корпус, а не черговий бізнес-центр або житловий комплекс.

У центральній частині знімка добре видно 15-ти поверховий цегляний будинок за адресою вулиця Щорса, 27/1. Свого часу висотка була безпардонно вибудувана на території саду 14-ї школи. Сам сад при цьому, ясна річ, «сильно не постраждав».

Далі по цій же лінії на фото проглядається «свічка», що будується кварталу «Люксембург», а за ним цілий набір з житлових комплексів по проспекту Панфілова (ЖК «Євроград», ЖК «Центральний», ЖК «Кастл» і втрачається серед велетнів МЖК «Наука »). Якщо вдивитися ще далі, то можна виявити і три споруджуваних богатиря нового комплексу біля «Донецьк-Сіті», і вежа самого «Донецьк-Сіті» і навіть БЦ «Північний» на горизонті.

Якщо вдивитися ще далі, то можна виявити і три споруджуваних богатиря нового комплексу біля «Донецьк-Сіті», і вежа самого «Донецьк-Сіті» і навіть БЦ «Північний» на горизонті

10. Вид вздовж вулиці Університетській. Тут найпомітнішим об'єктом є споруджуваний багатофункціональний будинок на місці колишнього готелю «Дружба». І якщо раніше звання головної бородавки цього району міцно утримувала цегляна багатоповерхівка (вул. Університетська, 48б), то тепер майбутній володар титулу вже заздалегідь відомий.

Думаємо, немає особливої ​​особливої ​​потреби описувати численні розгляди з мешканцями прилеглих будинків, які неодноразово протестували проти будівництва нового гіганта прямо у них під носом. Всі ці події відбувалися не так давно, і вони все ще у на слуху. Підсумки протестів ви бачите на фотографії нижче - будівництво в розпалі і коробка вже майже повністю готова. Постфактум, розуміючи, що вже нікуди не дітися, залишається тільки сподіватися, що вид завершеного будівлі не буде сильно відрізнятися від заявленого . Адже якщо забудовник залишиться вірний проекту, то вийде досить цікаво і тоді претензії можна буде пред'явити тільки до гігантоманії. Але щось не сильно віриться, що хтось буде заглядати в проект - дуже велика ймовірність, що історія з ЖК «БІС» повториться.

Завершуючи огляд знімка відзначимо, що справа відмінно проглядається новий ЖК «Обкомівський», а також частково видно оновлені фасади радянських висоток, розташованих уздовж вулиці Артема навпроти обласної травматології.

11. Переходимо до панорами в північному напрямку. Тут домінантою є йде вдалину бульвар Пушкіна. Дивлячись на його буйну зелень, особливо явно розумієш історичну цінність цього місця для тоді ще індустріального Донецька. Та й зараз така кількість дерев в самому центрі міста не може не радувати.

У центральній частині знімка можна відзначити дуже багато цікавих об'єктів - будинок обласної державної адміністрації , БЦ «Sky City», готельно-ресторанний комплекс «Столичний» , Спасо-Преображенський кафедральний собор, бібліотека ім. Н.К. Крупської , Донецький національний академічний театр опери та балету , А вдалині навіть можна помітити новий корпус готелю «Вікторія» і купол Центрального ринку.

Крупської   ,   Донецький національний академічний театр опери та балету   , А вдалині навіть можна помітити новий корпус готелю «Вікторія» і купол Центрального ринку

12. Куполи Спасо-Преображенського кафедрального собору. На наш погляд, вид саме з цієї точки цікавий ефект, який створює собор на тлі яскравої сучасності будівлі ГРК «Столичний» з одного боку, і розрухою і хаосом балконів дев'ятого гуртожитку ДонНТУ з іншого боку. Виходить класичні «донецькі контрасти» - минуле, майбутнє і свята церква між ними.

Ну а напис «БОРОДА THE BEST» на даху сьомого корпусу ДонНТУ - це взагалі чудово !. Історія появи там такого шедевра заслуговує окремого розслідування. Особливої ​​в світлі того, що «сімку» можуть закрити / продати / знести. Розмови про це неодноразово піднімаються і обговорюються, і особливе зараз - в світлі плачевного стану справ в ДонНТУ.

Розмови про це неодноразово піднімаються і обговорюються, і особливе зараз - в світлі плачевного стану справ в ДонНТУ

13. Купол центрального ринку. Радує, що він залишився в практично первозданному вигляді, і на нього ніби як ніхто не зазіхає. Про процес зведення цієї конструкції на ІнфоДон є відмінна стаття з розділу «Енциклопедія», так що до неї і відсилаємо допитливого читача .

14. Тим часом спрямовуємо погляд на північний схід. Тут нам теоретично чудову панораму перегороджує скляна стіна МФК «Пушкінський». Як і навіщо будувати таке в центральному центрі міста - питання неодноразово розглянутий і навіть вже перекладений в розряд риторичних. Втім, той же «Лондонський огірок» як тільки не паплюжили і засуджували. Але в підсумку якось звиклися і навіть радіють панорамному увазі, що відкривається на Лондон з даху цього будинку.

Навряд чи, звичайно, хтось колись зробить з «Пушкінського» колесо огляду, так що єдине, що ми хочемо відзначити зараз: ну посудіть самі - краще або гірше виглядала б панорама Донецька без цієї будівлі?

Навряд чи, звичайно, хтось колись зробить з «Пушкінського» колесо огляду, так що єдине, що ми хочемо відзначити зараз: ну посудіть самі - краще або гірше виглядала б панорама Донецька без цієї будівлі

15. У східному напрямку відкривається дивно красивий вигляд на лівобережну частину міста. Водна гладь Кальміуса м'яко відображає дерева на березі, добре видно міст через Кальміус і стрічка проспекту Ілліча. Особливо цікаво виглядає багатоярусна забудова висотками, які плавно спускаються до води.

Велика територія в лівій частині знімка повністю вкрита зеленню. Тут розташовується Донецьке обласне клініко-територіальне медичне об'єднання - найбільше в Донецьку медичний заклад. На фото добре видно бічну частину відремонтованої 8-поверхового четвертого корпусу ДОКТМО.

У центральній частині знімка - розсип житлових комплексів: ЖК «Європейський» (Калиниский), ЖК «Парковий», житловий будинок ТОВ «ДИСК». Права частина знімка всіяна багатоповерхівками ще радянського періоду, фасади частини з них відремонтовані і виглядають дуже непогано. У правій частині знімка звертає на себе увагу подковообразное будівля в червоних тонах, розташоване практично на березі Кальміусу. Це - новий адміністративний-офісна будівля за адресою Донбаський провулок, будинок 1.

На задньому плані знімка ви можете побачити донецький комбінат хлібопродуктів №1, донецький елеватор, а також громаду терикону шахти «Заперевальній»

На задньому плані знімка ви можете побачити донецький комбінат хлібопродуктів №1, донецький елеватор, а також громаду терикону шахти «Заперевальній»

16. Нарешті, підбиваючи наш огляд до початкової точки, подивимося в південно-східному напрямку. На центральному плані - бульвар Пушкіна, Донецький музично-драматичний театр і амфітеатр біля пам'ятника Пушкіну. По лінії за драмтеатром - перший хмарочос Донецька (знаменитий «тріснув»). За ним видно ЖК «Панорамний» (два будинки - 23 і 24 поверхи).

Праворуч драмтеатру добре видно будівлі «Укртелекому», Ворошиловської районної ради, а трохи далі розташовані монументальний будинок Мінвугілля і найграндіозніший недобуд Донецька - 27-ми поверховий МФК «Конгрес-Хол». На жаль, будівництво останнього тягнеться з 2006 і надій, що воно коли-небудь закінчиться, вже практично немає. Так що донеччани ще довго будуть споглядати цей найбільший бігборд в самому центрі Донецька.

Так що донеччани ще довго будуть споглядати цей найбільший бігборд в самому центрі Донецька

17. Розглянемо деякі деталі ближче. Так, за Ілліча ще перед Євро-2012 оновили фасад прилеглих житлових будинків, так що виглядають вони досить непогано. Враження ж від початку проспекту Ілліча сильно псує несмачна кутова реклама Сармата. Прибрати цей стакан - і цілком собі гарний вид вийде.

18. Крупний план будівлі Міністерства вугільної промисловості УРСР. Незначно обріс бородавками кондиціонерів, але до сих пір виглядає просто чудово. Фото різних років ви можете подивитися в нашому Спеціальному матеріалі з розділу "Машина часу" .

19. Будівля донецької філії «Укртелекому». Класичні радянські форми, архітектура і оформлення 70-х. Підремонтувати б трохи - і буде цілком ще нічого. Безпосередньо за будівлею відмінно проглядається строкате будівлю МФК «Атлант», будинок ОСББ «Мрія» і терикон шахти «Центрально-заводська».

20. На цьому наш круговий огляд від півдня на південь можна вважати завершеним. Але картина Донецька була б неповною не тільки без териконів, а й без ДМЗ. Звичайно, дах ЖК «БІС» - це не найкраща і навіть не гарна точка для зйомки Донецького металургійного заводу, але без нього теж якось нечесно. Адже саме звідси пішла Юзівка, саме так все і починалося. У цьому місці матеріалу був би дуже доречний традиційний рев гудка ДМЗ, але ні відео, ні звуку ми, на жаль, не записали. Просто включите уяву.

21. Але це ще не все! Поки ми розглядали горизонти, на місто почали наповзає сутінки, і картина стала ще кращою. Особливо радував вид західного сонця, насилу пробивається через суворі донецькі хмари.

22. Місто почало включати освітлення і став стрімко хорошеть. Наприклад, другий, більш уважний погляд, на амфітеатр біля пам'ятника Пушкіну дозволив розглядати квіткові орнаменти, розташовані по обидва боки від кільця.

23. Досить ефектно в пізніх сутінках виглядають і дахи будинків на перетині вулиці Університетської і проспекту Гринкевича. Глибокий синій колір, відбитий від ще досить світлого неба, додає картині прямо-таки казкову таємничість і відразу навіває дитячі спогади про героїв Х.К. Андерсена і братів Грімм.

24. Далі за вже традиційним колі поглянемо на перетин вулиці Університетській та проспекту Гурова. Тут теж відкривається цілком захоплююча світлова картина, яка не залишає ніяких сумнівів, що ми знаходимося в абсолютному центрі Донецька. А раптовий смайлик в вікнах першого корпусу ДонНУ змушує і нас мимоволі посміхнутися. Посміхнися місту і він посміхнеться тобі!

25. Щедро освітлений бульвар Пушкіна справляє сильне враження. Численні вуличні ліхтарі складаються в одну безперервну світлову павутину, яка розповзається по всій фотографії. Залишилося домогтися того, щоб «павук» діставав і до самих околиць Донецька - і буде нам щастя.

26. Вночі Спасо-Преображенський кафедральний собор видно так де добре, як і днем ​​- завдяки яскравій і ефективної підсвічуванні. ГРК «Столичний», який проглядається на тлі собору, також має підсвічування. Сучасну, динамічну, яка висвітлює будівлю усіма переливаються кольорами райдугами. Іноді колір «Столичного» стає насиченим червоним. Вид православного собору на тлі цього кольору мимоволі змушує задуматися і згадати про історію та загадки місця, на якому було зведено собор.

27. МФК «Пушкінський» в своєму нічному вигляді вже не так впливає на міський пейзаж. Частина скляного фасаду висвітлюється зсередини, частина - відображає навколишній світ. При цьому три останні ряди стекол мають власну переливається підсвічування, яка ще органічніше вписує скляного бовдура в нічну картину міста.

Бульвар Пушкіна при цьому все так само прекрасний. Його святковий вигляд не псують навіть ліхтарі з різною колірною температурою, хоча може бути саме так все і було задумано.

Його святковий вигляд не псують навіть ліхтарі з різною колірною температурою, хоча може бути саме так все і було задумано

28. Нічна картина площі Леніна, драмтеатру і амфітеатру за ним. Центр міста просто купається в вогнях до самого горизонту.

Фотографуванню постійно заважає яскравий екран, встановлений на будівлі №127 по вулиці Постишева. Мимоволі доводиться робити кілька дублів, щоб зловити момент, коли це око Саурона демонструє не надто яскравий рекламний ролик.

Мимоволі доводиться робити кілька дублів, щоб зловити момент, коли це око Саурона демонструє не надто яскравий рекламний ролик

29. Кілька деталей. Якісно і розумно спроектована підсвічування будівлі Мінвугілля робить його вночі мало не краше, ніж днем. Цікаво, що коли мимоволі починаєш перераховувати колони на фасаді, то їх виявляється десять, а точкових джерел підсвічування - дванадцять.

30. «Green Plaza» красиво підсвічується по периметру, а на тлі видатний вогні ДМЗ. Як не крути, а саме «Green Plaza» найбільше підходить для фотографій «минуле-сьогодення-майбутнє». Її не сфотографируй, а такий підпис так і проситься.

31. Ну і наостанок хотілося б відзначити, що всі чотири написи «МАКО» вночі світяться червоним кольором. Сфотографувати у нас це навряд чи б вийшло, ну так ви ж і сам бачили, чи не так?

Ось такою вийшла наша панорамний екскурсія по центру Донецька. Сподіваємося, вам було цікаво дивитися і читати. По крайней мере, нам фотографувати було цікаво!

Дякую за увагу!

Фото і текст - Сергій Цололо и Денис Козленко .

Попередні випуски:
1. Вершини Донецька. Бізнес-центр «Північний»


Як же, як забудовники могли зазіхнути на святе місце Донецька - бульвар Пушкіна?
Хто придумав, хто посмів, хто взагалі дозволив будувати таку величезну будівлю в центрі 36-го кварталу?
А що, якщо городянам проявити трохи сміливості і почати використовувати більш яскраві відтінки?
Сфотографувати у нас це навряд чи б вийшло, ну так ви ж і сам бачили, чи не так?