Реклама
Реклама
Реклама

Грецьким може бути не тільки профіль!

Ні для кого не секрет, що всі ми різні і навряд чи можна знайти двох людей, повністю повторюють один одного анатомічно. Якісь особливості будови ми успадковуємо від батьків, а деякі начебто взялися "від сусіда". Але, чи не про подружню вірність сьогодні мова, а про стопах. Так-так, саме про наших дорогих, які щодня піддаються серйозним навантаженням, особливо якщо людина має зайву вагу.

Ви коли-небудь звертали увагу та те, що стопи мають різну форму? Що стосується мене - я з дитинства розбудовувалася від того, що моя стопа трохи не така, як у більшості друзів. Другий палець був довший першого, від чого я переживала: багато моделей відкритому взутті не дуже красиво виглядали на моїй нозі, тому як часто підошва йде під скіс, який передбачає видатний великий палець. Хтось втішав мене вигадками про те, що у кого другий палець на нозі довше - той і буде головним у сім'ї. Мені це лестило, я розчепірювати пальці і милувалася ними, задумливо примовляючи: "А що, якщо і у чоловіка буде так само?". На що мені відповіли: "Так значить, рівноправність у вас буде". Я досить посміхалася і таки представляла себе главою своєї майбутньої сім'ї.

Так ось, до чого це я. Виявляється, стопи бувають трьох типів: єгипетська, грецька і римська (також її називають "стопою Полінезія").

Виявляється, стопи бувають трьох типів: єгипетська, грецька і римська (також її називають стопою Полінезія)

1. Єгипетський тип стопи. У порядку убування ідуть перший, другий, третій, четвертий пальці стопи і мізинець. Власникам єгипетської стопи приписують такі риси, як м'якість і емоційність, романтичність і довірливість. Стопа єгиптянина (рис. 96), як ми її бачимо на статуях фараонів, відрізняється наявністю найдовшого великого пальця; довжина решти пальців послідовно зменшується. Це тип стопи найбільш схильний до проблем. У взутті порівняно довгий великий палець відсувається латерально (hallux valgus) і через навантаження в передню фазу веде до остеоартрозу плюснефалангового суглоба, створюючи hallux rigidus.

2. Грецький тип стопи. Другий за рахунком палець довший великого і третього пальця стопи. За ними в порядку убування ідуть четвертий і мізинець. Власникам грецького типу стопи приписують свавільно і амбітність, самостійність і цілеспрямованість. Існує надання, що той в сім'ї (дружина або чоловік) глава, у кого «другий палець довший першого». Грецька стопа (рис. 95) характерна для класичних грецьких статуй. Другий палець найдовший, за ним слідують перший і третій пальці, мають майже однакову довжину, а потім четвертий і п'ятий пальці. При такому типі стопи навантаження найкращим чином розподіляються по її переднього відділу.

3. Римський тип стопи. Всі пальці приблизно однакової довжини. Великий палець практично дорівнює другому, далі за зменшенням, але без сильних відмінностей: третій, четвертий, мізинець. Натурам з римським типом стопи приписують прямодушність, простоту характеру. Людям з римської стопою притаманні «впертість» і посидючість, саме ці риси допомагають їм домагатися успеха.Стопа Полінезія (рис. 97), або квадратна стопа, зображується на полотнах Гогена: пальці (по крайней мере, перші три) мають однакову довжину. Така стопа не заподіює ніяких проблем.

Більшість (70-80%) населення світу мають єгипетську стопу, вона є "нормою" з точки зору остеологии. Існує і цілий рух в медичних спільнотах по всьому світу, яке прагнути скасувати термін "Єгипетська", що буде з наукової точки зору правильно. Але ніхто не сумнівається в терміні "грецька", єдине що іноді називають стопою Мортона і характеризують як кістковий дефект. У чому ж однак відміну від інших типів, крім розмір плеснових кісток?

Грецька нога передається у спадок. (До речі так - у моєї мами така ж особливість, а ось у бабусі - вже немає. І коли це в нашу родовід грек встиг вклинитися? Взагалі, у нас по жіночій лінії дуже багато корисних і не дуже ознак передається ...)
Це означає, що у тих, у кого другий палець стопи довшим за інші, є грецькі гени?
Так!
Серед скульптур існує безліч доказів факту існування цієї характеристики греків з найдавніших часів.
ВСЕ давньогрецькі скульптури, які представляють фігури греків, чітко видають цю особливість. І не випадково древні греки зображували її в своїх роботах. Знали чим відрізняються і показали нам. Пізніше римляни, які не мали мистецтвом скульптури, копіювали твори греків і разом з ними грецьку стопу теж перетягнули в своє мистецтво, і таким чином, не знаючи цієї деталі зберегли її для майбутніх поколінь, так як відомо що величезна кількість грецьких оригіналів було знищено за різними причин.

Така ось цікава інформація. Так що "грецьким" може бути не тільки профіль, але і стопа!

Мені цікаво, а який тип переважає в Росії? Ось у мене, наприклад, тип стопи явно грецький. А у вас?

Ви коли-небудь звертали увагу та те, що стопи мають різну форму?
Мені це лестило, я розчепірювати пальці і милувалася ними, задумливо примовляючи: "А що, якщо і у чоловіка буде так само?
У чому ж однак відміну від інших типів, крім розмір плеснових кісток?
І коли це в нашу родовід грек встиг вклинитися?
Це означає, що у тих, у кого другий палець стопи довшим за інші, є грецькі гени?
Мені цікаво, а який тип переважає в Росії?
А у вас?