Реклама
Реклама
Реклама

Видворення і депортація з Росії іноземних громадян: поняття, процедура, нюанси

  1. У чому відмінності депортації від видворення?
  2. Депортація і підстави для висилки
  3. порядок депортації
  4. наслідки депортації
  5. Оскарження рішення про депортацію
  6. Кого не можна депортувати?
  7. Видворення і підстави для виїзду
  8. процедура видворення
  9. оскарження видворення
  10. наслідки видворення
  11. Оплата депортації і видворення
  12. Заборона на в'їзд
  13. Перевірка заборони на в'їзд
  14. Терміни заборони на в'їзд
  15. Зняття обмеження на в'їзд
  16. Скасування судового рішення
  17. Прийоми мігрантів
  18. Як уникнути депортації і видворення?
  19. Відео: репортаж з суду по виселенню мігрантів

Сумним закінченням подорожі в Росію може стати депортація або видворення - примусова висилка з країни іноземних громадян, які порушили міграційне або адміністративне законодавство РФ. Термінам «депортація» і «видворення» часто надають однакове значення і ототожнюють, але це неправильно.

Депортацією вважається примусовий виїзд іноземця з Росії в іншу державу. Такий інструмент використовують, коли іноземний гість втрачає законне право на проживання в РФ. Мігрантів змушують добровільно або примусово під конвоєм покинути межі країни. Депортація не рахується покаранням за злочин, це, скоріше, державний метод впливу на людину. Щоб депортувати іноземця досить виконання тільки однієї умови: відсутні легальні підстави для проживання в Росії.

З видворенням ситуація йде трохи інакше. Видворення - це якраз вид покарання на порушення російських законів, при цьому не завжди проступки стосуються тільки міграційного права. Така процедура застосовується, якщо, наприклад, іноземець перетнув кордон за підробленими документами, порушив митні правила чи зробив в Росії злочин, за яке покладається адміністративне покарання.

У чому відмінності депортації від видворення?

Отже, основні відмінності юридичного плану:

  • Депортація іноземних громадян з Росії - інструмент державного впливу, видворення - вид покарання.
  • Видворення відбувається на підставі судового рішення, якому передує розгляд справи про адміністративне правопорушення. Рішення про депортацію приймає керівник ГУВМ МВС (колишня ФМС ред.), Для винесення якого досить лише одного підстави - у іноземця немає права перебувати в Росії.
  • Рішення про депортацію виповнюється протягом 5 днів, постанова про видворення - з моменту набрання ним законної сили.
  • Оскарження в суді можливо в різні терміни. Для вирішення про депортацію дається 3 місяці з моменту, коли мігранту стало про нього відомо, для видворення - протягом 10 днів з дати отримання.

Депортація і підстави для висилки

Депортація і підстави для висилки

Депортація з Росії - примусова висилка мігранта за межі країни через втрату іноземців чи осіб без громадянства (апатриди) легальних підстав для проживання в РФ. Причинами такого переміщення іноземного громадянина найчастіше стають порушення міграційного плану:

  1. Несвоєчасне виїзд з країни після закінчення терміну дії візи або періоду безвізового проживання;
  2. анулювання ВНЖ , РВП , патенту , дозволу на роботу , Які підтверджували законність знаходження в РФ;
  3. Скорочення часу проживання в країні з ряду причин;
  4. Відмова у визнанні іноземця біженцем , Втрата або позбавлення такого статусу;
  5. Незаконний в'їзд в країну (за підробленими документами);
  6. Небажане перебування іноземного гостя в Росії.

порядок депортації

Рішення про депортацію приймає відповідальна особа ГУВМ МВС, про що іноземця особисто інформують і беруть з нього письмове зобов'язання покинути Росію. Якщо добровільного виконання рішення не відбувається, мігранта поміщають в спеціалізований центр і його депортація відбувається вже в примусовому порядку після судового рішення. Але це крайній захід і до неї вдаються тільки, якщо іноземець ніяк не реагує на припис виїхати з РФ.

наслідки депортації

Сама по собі депортація не тягне за собою серйозних юридичних наслідків Сама по собі депортація не тягне за собою серйозних юридичних наслідків. Винятком може стати категоричну відмову мігранта покинути межі країни. Тоді його відправка відбувається після судового рішення вже в примусовому порядку, коли співробітники ГУВМ МВС під конвоєм супроводжують іноземця до транспортного засобу закордонного прямування.

Якщо ж мігрант добровільно залишає Росію, то в подальшому він може повернутися, підготувавши візу, відповідну його цілям візиту. Ще простіше, якщо візового режиму як такого між країнами немає. Але тут варто мати на увазі, що повторне порушення міграційного законодавства призведе до більш серйозних обмежень і в подальшому такий іноземець втратить можливість потрапити в РФ.

Оскарження рішення про депортацію

Рішення про депортацію може бути оскаржене іноземцем протягом 3 місяців з моменту, коли йому стало про це відомо. Якщо справа дійшла до суду і винесено судове рішення про примусову висилку іноземця з РФ, на оскарження відводиться 10 днів.

Для оскарження іноземець звертається до суду за місцем проживання. За письмовим проханням виконання рішення про депортацію може бути відкладено на час судового розгляду. Якщо суд стане на сторону позивача, то рішення про депортацію вдасться скасувати. Допускається оскарження і без звернення до суду шляхом подачі заяви керівнику ГУВМ МВС.

Скасувати депортацію можна, якщо у мігранта є вагомі підстави, щоб залишитися в Росії:

  • Зареєстровано шлюб з громадянином РФ, є дитина або родичі - громадяни Росії;
  • Мігрант трудиться в Росії на легальних підставах, є патент або дозвіл на роботу, підписаний трудовий договір;
  • Іноземець є студентом російського вузу або іншого навчального закладу;
  • Іноземний гість проходить курс лікування в РФ;
  • На момент депортації у мігранта були дозвільні документи (ВНЖ або РВП).

Кого не можна депортувати?

Під депортацію не потрапляють консульські та дипломатичні співробітники. Не можна депортувати біженців та іноземців, тільки звернулися за отриманням статусу біженця, тимчасовим або політичним притулком.

Заборонено депортувати людей, які втратили статус біженця, але не можуть повернутися на батьківщину з незалежних від них причин: в їхній країні голод, епідемія, йдуть військові дії, при поверненні загрожує небезпека життю та здоров'ю через релігійні, расових або політичних переслідувань.

Видворення і підстави для виїзду

Видворення і підстави для виїзду

Видворення іноземних громадян за межі РФ відбувається в результаті порушення російського законодавства:

  1. Працевлаштування без патенту або дозволу на роботу;
  2. Несвоєчасне взяття на реєстраційний облік ;
  3. порушення правил перетину кордону, транзитного проїзду або перебування в РФ;
  4. Невідповідність заявленої і фактичної мети візиту в країну;
  5. Відсутність документів, що підтверджують право на проживання в РФ;
  6. Втрата документації про право на проживання в РФ і несвоєчасне її відновлення;
  7. Ухилення від виїзду з РФ після закінчення допустимого терміну проживання в країні;
  8. Вчинення адміністративного порушення.

Видворення відбувається на підставі постанови судді або відповідальної особи прикордонної служби.

процедура видворення

Видворення буває двох видів:

  • Добровільний контрольований виїзд. Здійснюється мігрантом самостійно, але під контролем ГУВМ МВС. При ухиленні на іноземця накладаються штрафні санкції та видворення відбувається вже в примусовому порядку;
  • Примусовий контрольований виїзд. Найчастіше призначається рецидивістів - особам, які вчинили правопорушення вдруге за один рік. До виконання рішення про видворення іноземця знаходить в спеціальному центрі.

Вибір того чи іншого виду залежить від серйозності порушення, особистості мігранта і визначається суддею.

оскарження видворення

Оскаржити постанову про видворення можна в судовому або адміністративному порядку. Для судового розгляду питання протягом 10 днів після отримання постанови мігрант повинен подати скаргу в суд. Скасувати вже прийняте рішення вийде, якщо вдасться довести, що видворення з країни порушує права іноземця і є втручанням в його особисте життя. В якості доказів наводять факт наявності дітей, чоловіка, які є громадянами Росії, постійної роботи і стабільного заробітку.

Якщо постанову про видворення приймалося на кордоні відповідальною особою прикордонної служби, то оскарження відбувається шляхом подачі скарги безпосередньо керівнику цього відомства.

наслідки видворення

Адміністративне видворення за межі РФ іноземного громадянина, як уже зазначалося, є спеціальним видом покарання Адміністративне видворення за межі РФ іноземного громадянина, як уже зазначалося, є спеціальним видом покарання. Крім висилки з країни до іноземця застосовуються і обмежувальні заходи. Це заборона на подальше відвідування Росії протягом 5 років - жорстка і безальтернативна санкція, її не можна замінити штрафом і не так просто оскаржити або скасувати. Але така строгість з боку держави продиктована неприпустимістю ігнорування російського законодавства іноземними гостями. Видворення, таким чином, вирішує завдання профілактики подальших можливих злочинів з боку мігранта.

Але і це не все. Якщо постанову про видворення виноситься вдруге, то в'їзд в Росію закривають уже на 10 років. Одночасно з видворенням анулюються і всі дозвільні документи: ВНЖ, патент, дозвіл на роботу і так далі.

Природно, що протягом цих 5-10 років іноземець не зможе отримати візу, дозвіл на тимчасове проживання, звернутися із заявою про вступ до громадянства. Додаткові штрафні санкції при видворення не застосовуються.

Оплата депортації і видворення

Висилка з Росії здійснюється за рахунок:

  1. Самого мігранта;
  2. Запрошуючої сторони, яка взяла на себе відповідальність за іноземця;
  3. Посольства країни, з якої прибув мігрант;
  4. Різних громадських організацій;
  5. Бюджетних коштів РФ.

Заборона на в'їзд

зазвичай заборона встановлюється обмеженнями ГУВМ МВС, а й ряду інших державних відомств також надане таке право. Це Росспоживнагляд, Міністерство юстиції, МВС, СЗР Росії, ФСБ, Служба з фінансового моніторингу.

Є два види обмеження:

  • Заборона на в'їзд РФ;
  • Постанова про небажану перебування іноземця в РФ.

Причини, які призвели в забороні, можуть бути різними, але зазвичай вони пов'язані з порушенням російського законодавства:

  1. Неодноразове ухилення від сплати податків;
  2. Два або більше проступків в рік (штрафи через порушення правил дорожнього руху сюди теж відносяться);
  3. Надання підроблених документів при в'їзді;
  4. Перевищення термінів проживання в РФ;
  5. Непогашена судимість в РФ і іншій країні;
  6. Винесено постанову про видворення (в'їзд обмежений на 5 років).

Буває, що обмеження накладаються з міркувань безпеки і з метою оборони країни.

Перевірка заборони на в'їзд

Дізнатися про наявність заборони на в'їзд конкретного іноземця можна на новому офіційному сайті колишньої ФМС - гувм.мвд.рф. Для формування запиту потрібно ввести у відповідні графи ПІБ, стать, дату народження, громадянство і дані паспорта. Перевірка проходить за списком небажаних в Росії мігрантів, яким заборонений в'їзд в Росію. Матеріал носить ознайомчий характер і вимагає уточнення і перевірки. Відповідь на запит приходить досить оперативно. Можливі варіанти:

  • Заборона на в'їзд в РФ не встановлено;
  • Є обмеження на в'їзд (вказуються терміни - 3, 5 або 10 років).

Перевірити свій статус на сайті гувм.мвд.рф краще заздалегідь, ще до візиту в Росію, це дозволить уникнути неприємної ситуації на кордоні.

Терміни заборони на в'їзд

Обмеження на 3 роки чекають іноземця, якщо він:

  1. Незаконно знаходився в країні понад 120 днів і більше;
  2. Мінімум два рази притягувався в адміністративній відповідальності.

Заборона на 5 років можливий за таких обставин:

  • Неодноразове порушення міграційного режиму на протязі року;
  • Ведення незаконній трудовій діяльності (робота без дозволу або патенту)
  • Залучення до адміністративної відповідальності два і більше разів (штрафи по лінії ДАІ теж вважаються);
  • Злісне порушення міграційних правил.

Депортація або видворення вдруге обмежать в'їзд в РФ на 10 років.

Зняття обмеження на в'їзд

Зняття обмеження на в'їзд

Є два варіанти в'їхати в Росію: законний і не зовсім. Перший має на увазі скасування заборони в правовому полі. Другим часто користуються нелегальні мігранти. Йдеться про скасування заборони на в'їзд в установленому законом порядку і отриманні нового паспорта іноземцем, якому обмежили можливість побувати в Росії протягом найближчих 5-10 років.

Скасування судового рішення

Не завжди мігрантам вдається зняти накладені обмеження до закінчення їх терміну дії. Це неможливо зробити, якщо вступило в силу постанова про видворення і воно не було своєчасно оскаржене (або апеляція не змінила судового рішення). Але спробувати можна буде. Для цього потрібно підготувати заяву і подати її до суду. Мотивувати прохання про зняття заборони потрібно істотними доказами. Суд може встати на сторону позивача і зняти заборону. Тоді яке набрало законної сили рішення потрібно передати в міграційну службу і можна в'їжджати в Росію.

Прийоми мігрантів

Деякі мігранти користуються хитрощами, щоб знову потрапити в Росію. Повертаючись на батьківщину, іноземець отримує паспорт на нове ім'я і оформляє візу в РФ вже під іншим прізвищем. Для міграційної служби така людина - це зовсім інший мігрант, який не значиться в її базі як порушник, була внесена до чорного списку, його даних немає серед осіб, яким закритий проїзд в Росію. Якщо при перетині російського кордону раніше виселений іноземець використовує змінені дані, то при встановленні такого факту співробітниками прикордонної служби, цих громадян не пропустять до Росії і обмежать в'їзд вже і по новій прізвища. А якщо при перетині кордону мігрант використовує фіктивні документи, то йому не тільки закриють в'їзд на 5-10 років, а й можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Як уникнути депортації і видворення?

Уникнути депортації і видворення можна при відповідальному ставленні до документів, що підтверджують легальність проживання в Росії. Своєчасно продовжувати візи, дотримуватися термінів безвізового в'їзду, вчасно пролонгувати вид на проживання. І не забувати, що неодноразове і злісне порушення російського законодавства призведе до видворення і заборони на в'їзд в РФ в майбутньому.

Відео: репортаж з суду по виселенню мігрантів

Відео: спеціальний репортаж, "Депортація"

також рекомендуємо:

У чому відмінності депортації від видворення?
У чому відмінності депортації від видворення?
Кого не можна депортувати?
Як уникнути депортації і видворення?