Реклама
Реклама
Реклама

Які документи засвідчують особу громадянина РФ в 2019 році

  1. Внутрішній паспорт
  2. Перелік документів
  3. закордонний паспорт
  4. Документ з минулого
  5. дипломатичний паспорт
  6. посвідчення військовослужбовця
  7. Інформація для іноземних громадян
  8. Які документи не можуть підтвердити особистість

Кожній людині відомо, що якщо виникає потреба оглянути особистість росіянина, пред'являється загальногромадянський паспорт. Крім цього, у кожного громадянина РФ в різні періоди його життя на руках знаходилися і інші «корочки», що підтверджують, ким є їхній власник. Документи потрібні завжди і скрізь. Без них неможливо здійснити жодне юридично значиме дію, отримати послуги, купити квиток на поїзд чи літак. Але який документ, крім паспорта, засвідчує особистість?

Внутрішній паспорт

Внутрішній паспорт

Найголовнішим документом залишається загальногромадянський паспорт громадянина РФ. Він повинен бути у кожного росіянина, який досяг 14 років. До цього віку особистість дитини засвідчує документ про народження, що видається в ЗАГС. Як ідентифікації паспорта громадянина РФ виступає наступна інформація:

  • головні персональні дані: П.І.Б., вік, статева приналежність;
  • адресна приналежність;
  • сімейний статус;
  • орган який видав документ.

Перший і другий варіант паспорта, що видається в 20 і в 45 років, має обмеження по терміну дії -6 і 25 років відповідно. Після переоформлення документа в 45-річному віці паспорт стає безстроковим. Процедура його отримання і замени- це не право, а обов'язок особи з державної приналежністю до Росії.

Зупинимося коротко на процедурі, як отримати російський паспорт . Практично вона не викликає складнощів. Отримуючи документ вперше, крім заповненої заяви (форма 1П), треба приготувати дві фотографії без куточка, свідоцтво з ЗАГС про народження, підтвердження наявної за конкретною адресою реєстрації.

Повноваженнями оформляти і видавати паспорт в Росії володіє Головне управління з питань міграції МВС РФ і його регіональні підрозділи. Сформований комплект паперів подається в найближчий відділ з питань міграції міста або області, де людина перебуває або проживає. Якщо Відділ забезпечення паспортної та реєстраційної роботи знаходиться за місцем реєстрації заявника, паспорт буде готовий через 10 днів, якщо папери здаються в інший підрозділ - термін буде значно довше - до 2-х місяців.

Здати документи можна в центр «Мої документи». Тоді термін виготовлення паспорта подовжиться на декілька днів. Багато громадян вже відчули переваги користування онлайн-послугами. Зробити заявку на оформлення паспорта можна на порталі «держпослуги».

Основне при собі посвідчення особи важливо міняти вчасно. Допускається звернення до уповноваженого органу в тридцятиденний період з дня народження. Весь цей час документ є дійсним. Після закінчення зазначеного терміну, якщо власник паспорта не поміняв документ, він втрачає юридичну силу, а на винного в порушенні паспортного режиму накладаються штрафні санкції. Які ще в Росії діють посвідчення особи громадянина РФ замість паспорта, розберемося далі в деталях.

Перелік документів

Всі інші папери, що підтверджують особу громадянина Росії, виписуються на підставі даних паспортного документа - він є основним. У перелік документів, які вигідно відрізняються паспорт громадянина РФ, може входити військовий квиток, а також цілий ряд варіантів паспортного документа: закордонний, дипломатичний, службовий. Перераховані паспорта є постійними.

Крім цих різновидів, використовується тимчасовий варіант основного посвідчення особи. Говорячи про те, як виглядає тимчасовий паспорт РФ , Слід зазначити, що його форма є затвердженою. Документ містить основні відомості про громадянина, в ньому обов'язково повинна бути фотографія. Таке тимчасове свідоцтво видається тим росіянам, паспорти яких здані на переоформлення.

завантажити форму тимчасового посвідчення особи (.DOC)

закордонний паспорт

Такий документ в сьогоднішніх реаліях діє в двох різновидах: звичайному та електронному. Другий варіант документа ще називають біометричними і він відрізняється від традиційного за кількома параметрами.

  1. На обкладинці розміщений знак, що позначає наявність електронного елемента (чіпа).
  2. Електронне фото і підпис власника нанесені з використанням лазерного методу.
  3. Одна зі сторінок зроблена з пластику і містить електронний елемент (чіп).
  4. Термін дії - 10 років.
  5. Документ має більшу кількість сторінок, що дозволяє власнику зробити більше поїздок за межі рідної країни.

І тим, і іншим видом закордонного паспорта громадянин РФ може користуватися, тільки при перетині кордону і перебуваючи в іншій державі.

Документ з минулого

Можна назвати ще один документ, що засвідчує особу, крім паспорта громадянина РФ - радянський «молоткастий, серпастий» паспортний документ зразка 1974 року. Законодавство говорить про те, що паспорт громадянина СРСР, до отримання нового, може вважатися посвідченням особи. Такі випадки скоріше виключення, і якщо у когось такий документ ще залишився як єдине посвідчення особи, краще зайнятися отриманням нового паспорта громадянина РФ.

дипломатичний паспорт

дипломатичний паспорт

Перелік паперів, що підтверджують особу, можна доповнити дипломатичним паспортом. Його може мати далеко не будь-яка людина. Дипломатичний документ оформляється на час, протягом якого його власник знаходиться у відрядженні і виконує свій службовий обов'язок. Коли кінцевий термін не визначено, паспорт видається на п'ять років. У разі, коли відрядження затягується на більш тривалий термін, період дії посвідчення продовжується на цей час, але не більше ніж на 10 років.

Отримання цього виду службового документа здійснюється в Міністерстві закордонних справ. Після завершення відрядження людина повинна повернути дипломатичний паспорт не пізніше трьох днів з моменту в'їзду в країну. Такий же документ оформляється і на членів сім'ї представника дипломатичного відомства.

посвідчення військовослужбовця

Продовжуючи перелік документів, що засвідчують особу громадянина РФ, не можна не згадати про паспорт моряка. Він присутній у працівників морського транспорту, службовців на іноземних та російських судах. А військовий паспорт підтверджує особистість і статус військовослужбовця. Документ діє під час проходження служби.

Військовий квиток виписують чоловікам, які пройшли службу в армії. Але коли військовий - в запасі, документ не буде діяти. Не завжди зрозуміло, що означає в паспорті «військовозобов'язаний». Такий штамп ставиться після проходження служби в армії. Напис означає, що власник знаходиться в резерві, а в разі початку війни він повинен, не чекаючи повістки, прибути на призовний пункт.

Інформація для іноземних громадян

Інформація для іноземних громадян

Який документ може замінити паспорт для особи з громадянської приналежністю до іншої держави? Якщо іноземець вирішує переїхати в Росію, він зобов'язаний мати документ, що підтверджує його особу. На початковій стадії - це дозвіл на тимчасове проживання (РВП). Ще один з документів для іноземців - вид на проживання (ВНЖ). Громадянам деяких країн треба мати свідоцтво на повернення. Що ще в Росії може підтвердити особу іноземця? До таких паперів відносяться: посвідчення біженця та свідоцтво про реєстрацію клопотання про надання статусу біженця.

Які документи не можуть підтвердити особистість

Всі папери з мінімальним обсягом відомостей про власника не можуть офіційно виступати в якості підтверджуючих особу пред'явника. Цей список великий, в ньому знаходяться такі посвідчення:

  • держслужбовця;
  • адвоката;
  • ветерана, інваліда;
  • трудова книжка;
  • студентський квиток;
  • копія паспортного документа;
  • інші.

Перераховані папери є дійсними тільки в зазначеній сфері. Так, автолюбителів жваво цікавить питання, чи можна водійське посвідчення використовувати замість паспорта. На цей рахунок немає однозначно єдиної думки. З одного боку, ця «корочка» відсутній в переліку тих, які можуть підтвердити особу громадянина. З іншого, є підзаконні акти, що говорять про зворотне. Використовувати права можна при управлінні автомобілем, придбання сигарет і алкоголю, отриманні посилки.

У багатьох випадках під час проведення юридично значущий дій потрібно копія основного документа громадянина РФ: приватизація об'єкта нерухомості, оформлення кредиту, великих угод, інших процедурах. Як виглядає нотаріально завірена копія паспорта ? Вона повинна в точності відтворювати дані оригіналу. Копія не повинна містити нечіткі, пропусків. Всі печатки, підписи повинні бути добре видно. Всі листи такої копії нумеруються і прошиваються. На місці склеювання нотаріус фіксує кількість сторінок, розписується, ставить печатку.

Таємниці Російського паспорта: Відео

Але який документ, крім паспорта, засвідчує особистість?
Що ще в Росії може підтвердити особу іноземця?