Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно заповнити заяву про видачу (заміну) паспорта громадянина РФ в 2019 році

  1. Які документи потрібні
  2. форма заяви
  3. Правила заповнення документа
  4. Особливості оформлення заяви
  5. куди звертатися
  6. Якщо людина недієздатний

Всі росіяни зобов'язані знати, що своє головне при собі посвідчення особи громадяни РФ отримують значно раніше, ніж досягають повнолітнього віку, - в 14 років. Для підлітків, які зіткнулися в перший раз з необхідністю оформлення документів, і для їх батьків актуальними будуть відомості про те, як правильно скласти заяву про видачу паспорта, які треба підготувати документи і куди слід звернутися за отриманням документа.

Які документи потрібні

Які документи потрібні

Процедура оформлення головного документа громадянина РФ для підлітка в 14 років відрізняється від порядку, що діє в інших випадках, при яких виникають підстави замінити паспорт. Які документи потрібні для отримання паспорта РФ вперше? Перш за все, необхідно скласти заяву за формою 1п. У підлітка, вперше отримує паспорт, обов'язково зажадають свідоцтво про народження і один з документів, який підтверджує його державну приналежність до Росії. У такій якості приймаються:

  • штамп на звороті свідоцтва;
  • для дітей, що з'явилися на світ до 2007 року, - вкладиш про громадянство;
  • паспорт матері або батька, опікуна, представника, визначеного згідно із законодавством, з записом про дитину.

Якщо жодного з перерахованих доказів російського громадянського у статусу підлітка немає, то спочатку треба оформити його приналежність до Російської Федерації. Закон вимагає, щоб оформити паспорт підліток повинен протягом одного місяця після дня народження. Таким чином, в разі відсутності підтвердження громадянства Росії у дитини, бажано вирішити цю проблему заздалегідь.

Форма заяви про видачу паспорта неповнолітній громадянину - 1п - закріплена на законодавчому рівні. Як її правильно заповнити, розповімо пізніше, а поки слід зазначити, що в комплект документів ще обов'язково входять 2 фото.
Вимоги до фотографії такі: розмір 3,5 х 4,5 см, від загального розміру фото особа повинна займати не менше 80 відсотків. На підлітка не повинно бути головного убору, сонцезахисних окулярів. Якщо дитина носить окуляри постійно, на фотографії для паспорта не допускаються затемнене скло.

Первинно виданий паспорт громадянина Росії діє 6 років. Після цього він підлягає заміні у зв'язку з віковими змінами зовнішності. Поміняти документ з цієї ж причини закон вимагає і в 45 років.

завантажити зразок заяви заміни паспорта в 20 років (.DOC)

завантажити зразок заяви заміни паспорта в 45 років (.DOC)

Список документів для обміну паспорта включає наступні паперу.

  1. Існуючий паспорт, що підлягає заміні на підставі досягнення двадцяти або сорокапятилетнего віку.
  2. Свідоцтво про народження заявника.
  3. Фотографії стандартного для паспорта формату.
  4. Додаткові документи: надають відомості про дітей не старше 14 років, про укладення шлюбу / припинення шлюбного союзу, військовий квиток.

При отриманні паспорта в перший раз або в разі його обміну заявник повинен внести держмито і підтвердити цей факт.

форма заяви

Отже, звернення з проханням видати паспорт або обміняти наявний документ на новий оформляється на спеціальному бланку. Наш сайт надає можливість завантажити і вивчити зразок заяви про заміну паспорта за формою 1п . У правому верхньому куті бланка розміщено його назву.

Розберемо основні пункти, які є обов'язковими для заповнення.

  1. Під назвою бланка розміщені рядки, куди вписується дата заповнення. Код підрозділу, серія і номер паспорта будуть заповнені працівниками управління МВС з питань міграції.
  2. Розміщення нижче персональні дані пише сам заявник, так само, як і наявність чоловіка / дружини, інформацію про другу половину, батьків.
  3. Наступний пункт - адреса проживання. Законодавство допускає отримання паспорта не тільки за місцем постійної реєстрації, але за адресою тимчасового проживання або звернення. Потрібний варіант відзначається галочкою.
  4. Якщо заявник раніше був громадянином іноземної держави, необхідно відзначити цей факт, вказати рік вступу в громадянство РФ.
  5. Анкета на заміну паспорта містить пункт, в якому потрібно вказати причини подачі заяви: досягнення встановленого законом віку, псування посвідчення особи, зміна зовнішності, статі. Якщо паспорт виходить вперше або через крадіжку попереднього посвідчення особи, треба на цьому наголосити.
  6. Заповнені відомості завіряються власноруч у присутності уповноваженої посадової особи, який засвідчить особистий підпис заявника.

Інші пункти форми заповнюються співробітниками відомства, в яке громадянин подав документи. Після того, як всі етапи будуть пройдені, і паспорт виданий на руки заявникові, він повинен розписатися в останньому рядку форми, поставивши дату отримання документа.

Правила заповнення документа

Заповнити заяву про видачу або обміні паспорта можна в електронному вигляді. Якщо ж обраний інший варіант - написання від руки, - часто виникають сумніви, якою ручкою заповнювати заяву на заміну паспорта. Писати можна кульковою або гелевою ручкою синього або чорного кольору. Текст складається друкованими літерами. Не можна закреслювати або замазувати написане, допускати помилки, писати абревіатури. Не допускається використання коригувальних засобів. У разі вчинення помилки, треба взяти новий бланк і почати писати заяву заново.

завантажити зразок заяви (форма 1П) зміна прізвища по шлюбу (.DOC)

завантажити зразок заяви в зв'язку з розкраданням (втратою) паспорта (.DOC)

Якщо документи подаються онлайн, то слід знати, як правильно заповнити заяву про видачу паспорта на сервісі держпослуг. Складаючи заяву, треба бути уважним, а після заповнення необхідних полів, перш ніж відправити документ на обробку, уважно перечитати внесений текст, виправити помилки. Буде потрібно докласти всіх необхідних скан-копії документів, фотографій. При внесенні заяви онлайн підтвердженням підпису подавця документації є ЕЦП (електронний цифровий підпис).

Особливості оформлення заяви

При отриманні в 14 років головного посвідчення особи громадянина РФ підліток отримує можливість влаштуватися на роботу, їздити по країні без супроводу дорослих, відкрити особистий банківський рахунок. Як заповнити заяву на отримання паспорта дитині? Вимоги не відрізняються від пропонованих в інших випадках звернення за паспортом.

Внести відомості в форму можуть і батьки, їм це буде зробити простіше і швидше. А ось розписатися на бланку заяви повинен тільки сам підліток, для якого оформляється паспорт.

Якщо з якихось причин паспорт для дитини не був оформлений вчасно, і йому вже більше, ніж 14 років, заяву заповнюється трохи інакше. У пункті «Причина отримання паспорта» пишеться не «досягнення 14-річного віку», а «вперше». Так як в юні роки зовнішність людини зазнає значних змін, виданий підлітку паспорт підлягає заміні через 6 років.

Документ буде доповнений відомостями про військовий, сімейному (в разі укладення шлюбу) статус. При наявності дітей - з'являться записи про них. далі, що потрібно для заміни паспорта в 20 років ? Перелік паперів для оформлення основного посвідчення особи громадянина РФ, який отримує документ не вперше, стандартний.

куди звертатися

Оформленням паспорта займається Управління МВС з питань міграції населення. Звернутися з відповідною заявою громадянин може декількома способами.

  1. Особисто з'явитися найближчим міграційне відділення.
  2. Відвідати багатофункціональний центр «Мої документи».
  3. Через Інтернет. Пройти процедуру реєстрації на сайті держпослуг. Тут можна оформити заяву на отримання паспорта і подати документи в режимі реального часу.

Закон допускає звернення за головним документом не тільки за місцем постійної реєстрації, а й за місцем тимчасового перебування, т. Е. В будь-який КОМ ГУ МВС РФ, що знаходиться в якому завгодно регіоні країни. Якщо на те є підстави, приписані в законі. У цьому випадку термін оформлення паспорта буде більш тривалим.

Якщо людина недієздатний

Що робити, якщо паспорт прийшов час отримати або замінити недееспособному дитині або дорослому громадянину? Власне процедура залишається такою ж. Якщо людина, якій необхідно отримати паспорт, не в змозі в супроводі опікуна самостійно відвідати міграційне відомство, представникам уповноваженого органу зобов'язано виїхати за адресою проживання недієздатної особи.
Якщо інвалід не може поставити підпис, в цій графі ставиться прочерк.

Заміна паспорта через портал держпослуг обійдеться дешевше: Відео

Як заповнити заяву на отримання паспорта дитині?