Реклама
Реклама
Реклама

Відрядження з Польщі за кордон

  1. Соціальне страхування
  2. податок РІТ

Іноземець, який працює в Польщі, може виявитися в ситуації, коли роботодавець захоче відрядити його на роботу за кордон. Таке може статися як у випадку підписаного стандартного умови про роботу, так і в разі умови про роботу, яка є з агентством тимчасової роботи.

У деяких ситуаціях роботодавець працевлаштовує конкретну особу з наміром відразу вислати її працювати за кордон.

Взагалі немає проблем, аби особа, працевлаштоване в Польщі , Була тимчасово відряджено (delegowana) працювати в іншу країну. Слід, замість того, пам'ятати, що це пов'язано з рядом формальних обов'язків з боку роботодавця, який висилає на роботу, а також може мати певні юридичні наслідки для працівника.

Відрядження з Польщі може мати різні наслідки, пов'язані з:

  • а) процесом легалізації перебування та роботи,
  • б) соціальним страхуванням,
  • с) податками.

Перш за все слід пам'ятати, що факт наявності права перебування і дозволу на роботу в Польщі не означає, що працевлаштований на території Польщі робітник може автоматично виконувати роботу в інших країнах, навіть якщо це інші країни Європейського Союзу або дружні ЄС країни в межах Європейське економічного простору ( ЄЕП).

Легалізація працевлаштування робітників в основному регулюється країнами - членами ЄС індивідуально і не підлягає координації на рівні всього ЄС.

Тут слід звернути увагу, що гарантовано ще римськими трактатами з 1957 року свобода пересування робітників, які мігрують в межах ЄС, стосується громадян країн членів ЄС.

Законодавство ЄС довше час не регулювала пересування робітників, які походять з третіх країн.

Це питання було однозначно інтерпретована лише в межах вироку Європейського трибуналу справедливості (єтс) в 1994 році.

Коли єтс затвердив, що окремі держави - члени ЄС не можуть накладати обов'язок отримання дозволу на роботу на роботодавців, які зареєстровані в одній країні ЄС і висилають своїх працівників з третіх країн на територію іншої держави ЄС з метою тимчасового надання послуг.

Умовою вищесказаного є обов'язкове легальне працевлаштування робітників з третіх країн на підставі локального умови про роботу і них легальне перебування в країні, де знаходиться роботодавець.

І хоча цей вирок єтс щодо свободи надання послуг в межах ЄС було винесено понад 20 років тому, практика показує, що делегувати працівників з третіх країн в межах тимчасового надання послуг і тепер не вдається без проблем.

Частина країн ЄС ввела до свого міграційного законодавства спрощення щодо делегованих іноземців і скасувала обов'язок отримання дозволу на роботу.

Однак в деяких країнах ЄС такий обов'язок надалі формально існує або вимоги і процедури, пов'язані з спрощеннями, які базуються на ділі Van der Elst, є настільки складними і тривалими, що в практиці не знаходять застосування.

Прикладом країни, яка ввела вищезгадані спрощення, є Німеччина. Робітники, які делегуються з іншої країни ЄС (в тому числі Польщі) з метою тимчасового надання послуг через їх роботодавця на території Німеччини, не мають обов'язку мати дозвіл на роботу в цій державі, проте повинні отримати так звану візу Van der Elst у відповідному німецькому консульстві в країні, де легально перебувають і працюють.

Віза видається на період надання послуг. Обов'язковими є наявність умови про роботу, яка є з місцевим роботодавцем, і підпорядкування системі соціального і медичного страхування в даній країні ЄС, яка має бути задокументовано наявністю свідоцтва А1 і підтвердження страхування здоров'я, наприклад, у формі Європейської карти медичного страхування (ЕКМС).

У разі делегування працівників на територію окремих держав ЄС роботодавець повинен детально перевірити, які є можливості виконання роботи легально на території конкретної країни і які обов'язки з цим пов'язані, наприклад, чи є можливість скористатися спрощеною процедурою, згідно із законодавством Van der Elst.

Додатковим аспектом до перевірки є питання легального в'їзду та перебування на території інших країн ЄС і сфери Шенген ЄС.

Тут слід зауважити, що в'їзд і перебування на території інших країн Шенгену на підставі польської візи (національна віза типу D) або карти тимчасового перебування , Виданої в Польщі, є можливим лише максимально на 90 днів протягом 180-денного періоду.

Соціальне страхування

Особа, яка працевлаштував польський роботодавець, має підкорятися системі страхування в Польщі. Однак в разі відряджень за кордон, якщо робота буде виконуватися на території Європейського Союзу, роботодавець повинен отримати для робочого свідоцтво А1 (у відповідному відділі ZUS), що підтверджує підпорядкування польському страхування.

Такі формуляри видаються в разі виїзду на роботу за кордон і в ситуаціях, коли робочий працює частково в Польщі і частково за кордоном, наприклад, як водій (За умови виконання певних критеріїв).

Якщо для даної особи не було надано сертифіката А1, тоді країна, де буде виконуватися робота, може вимагати заплатити там страхові внески, а в деяких випадках накласти на працівника штраф (штраф за відсутність А1 є актуальним, зокрема, у Франції).

Трапляються ситуації, коли ZUS відмовляє особі, яка виконує роботу в двох або більше країнах, видати А1 з огляду на те, що іноземець не має в Польщі місця проживання.

У разі відряджень ZUS не видасть засвідчення, якщо працівник перед цим не підкорявся раніше системі польського соціального страхування, а роботодавець відразу вислав його за кордон. В цьому випадку може дійти до необхідності страхуватися в країні інший, ніж Польща.

Коли робочого делегують поза межі Європейського Союзу, в більшості випадків працівник автоматично залишається в польській системі соціального страхування, хоча якщо виїзд запланований в країни, з якої Польща має підписану міжнародне умова щодо соціального страхування (наприклад, США), тоді, як правило, необхідно отримати відповідне свідоцтво.

податок РІТ

Система податків функціонує відповідно до кілька інших умов, ніж соціальне страхування. На практиці податки потрібно платити за кордоном, якщо там виконується робота.

Залежно від країни, за обов'язок відрахування податку відповідає або роботодавець (або організація, яка приймає), або робочий. Зазвичай працівник, який підпорядковується системі оподаткування за кордоном, має обов'язок складати там щорічну податкову декларацію.

Часто виникають ситуації, в яких, незважаючи на факт виконання роботи за кордоном, не платяться податки. Це пов'язано з униканням подвійного оподаткування, умова про який Польща уклала з іншими державами.

Зазвичай відсутність оподаткування за кордоном матиме місце, якщо робочий визнається польським податковим резидентом в наступних випадках:

якщо його перебування з метою виконання роботи в іншій країні не перевищує 183 днів (або в календарному році, або в будь-який 12- місячний період - в залежності від умови, які об'єднує Польщу з даними державою),

якщо робочий надалі працевлаштований і отримує заробітну плату від польського роботодавця, а сума його зарплати не переноситься на закордонний суб'єкт.

якщо польський роботодавець не має за кордоном податкового присутності, з яким була б пов'язана робота особи, яка відряджена.

Порушення деякої з вищеназваних умов як наслідок може вимагати оподаткування в країні, де відряджений працівник виконує роботу. При чому кожна країна має власний підхід до оцінки таких умов.

Наприклад, Данія підходить до цього питання дуже суворо: часом навіть багатоденне перебування в країні з метою виконання роботи може послужити причиною сплати податків робочим в Данії.

зауваження

Слід також пам'ятати про те, що в Європейському Союзі панують актуальні правила, згідно з якими роботодавець, який висилає робітника за кордон, має обов'язок забезпечити йому певні мінімальні умови працевлаштування згідно з правом роботи, яка панує в країні, де буде виконуватися робота.

Це стосується, зокрема, мінімальної заробітної плати, обмежень годин роботи або умов безпеки роботи.

Якщо вас висилають за кордон, слід узгодити з роботодавцем умови такого відрядження - зокрема, щоб роботодавець виконав всі обов'язки щодо легалізації перебування та роботи, соціального страхування і податку на прибуток для фізичних осіб (РІТ).