Реклама
Реклама
Реклама

Скільки калорій в житньому хлібі?

  1. Скільки калорій в житньому хлібі?
  2. Хочете схуднути? Тоді ці статті для Вас
  3. Цілющі властивості житнього хліба
  4. Калорійність різного хліба на 100 грам
  5. Корисні властивості житнього хліба
  6. Як худнуть зірки: поради та методики
  7. Чи потрібно повністю відмовлятися від хліба
  8. Про шкоду житнього хліба

Житній хліб відноситься до основних продуктів харчування. Головним компонентом цього хліба є житнє борошно. Як розпушувача застосовується спеціальна закваска.

Житній хліб в народі називають «чорним», в порівнянні з пшеничним хлібом, який називають «білим». Такий колір хліба пов'язаний з тим, що при тепловій обробці житнє борошно змінює відтінок в сторону більш темного.

Так склалося, що хліб з житнього борошна протягом декількох століть був одним з головних харчових продуктів населення наших широт. Житній хліб знайшов популярність в 11-12 століттях, коли стали масово вирощувати жито. Основна причина цього крилася в тому, що даний вид хліба був більш поживні і дешевше хліба з пшениці. Так склалося, що хліб з житнього борошна протягом декількох століть був одним з головних харчових продуктів населення наших широт

Скільки калорій в житньому хлібі?

За пекарським властивостями житнє борошно сильно відрізняється від пшеничного. У ній відсутня клейковина, але присутні більше водорозчинних речовин, які накопичують рідину і перешкоджають утриманню форми хліба. З цієї причини замість дріжджів для випікання тіста використовують закваски з підвищеною кислотністю, яка обумовлена ​​дією кисломолочних бактерій.

Хочете схуднути? Тоді ці статті для Вас

Калорійність житнього і пшеничного хліба значно відрізняється. На відміну від пшеничного хліба, який містить 245 калорій, калорійність житнього бездріжджового хліба знаходиться в рамках 160-190 одиниць. Велика частина калорій виходить з вуглеводів, так як на них припадає понад 37% обсягу хліба. Білки становлять близько 5,7%, а жири - близько 0,5% маси продукту.

Під час дієт допускається вживання невеликої кількості житнього хліба, так як він є джерелом важливих поживних речовин. При підрахунку калорій в їжі варто враховувати, що калорійність шматочки житнього хліба, що має вагу в 30-40 г, становить близько 52 одиниць. Під час дієт допускається вживання одного-двох шматочків житнього хліба.

Цілющі властивості житнього хліба

Житнім хлібом називають сукупність сортів чорного хліба, які випікаються з розпушеного тіста, зробленого на основі житнього борошна. Житній хліб завжди шанувався на Русі, і на початку ХХ століття споживання житнього випічки склало близько 65%. І хоч в наші дні цей показник впав на 15%, Росія досі входить в 5-ку найбільших виробників жита

Калорійність різного хліба на 100 грам

Різні види хліба мають певну енергетичну цінність. Приблизні дані на 100 г представлені нижче:

  • Дарницький - 206 кілокалорій;
  • Батон «Міський» - 263 кілокалорії;
  • Гірчичний - 298 кілокалорій;
  • «Цеглинка» - 295 кілокалорій;
  • Паляниця «Домашня» - 300 кілокалорій;
  • Вівсяний білий - 278 кілокалорій;
  • Білий з родзинками і горішками (пропонуються різні добавки) - 342 кілокалорій;
  • Затяжний бездріжджовий (білий) - 233 кілокалорій.

Корисні властивості житнього хліба

Жито завжди вважалася основною злакової культурою на Русі. А виробництво чорного житнього хліба почалося в одинадцятому столітті, причому технологія практично не змінилася. Отримують житній хліб з заквашенного тесту, приготованого з води, солі і житнього борошна, саме закваска дарує виробу неповторний аромат і смак.

Безсумнівна користь житнього хліба, особливо в холодну пору року, коли людський організм відчуває дефіцит мінералів, вітамінів і корисних речовин Безсумнівна користь житнього хліба, особливо в холодну пору року, коли людський організм відчуває дефіцит мінералів, вітамінів і корисних речовин. У хлібі з житнього борошна містяться незамінні амінокислоти, мікроелементи, мікроелементи, клітковина, мінеральні солі. У складі даного істинно російського продукту знаходяться вітаміни: Е, Н, А, РР, холін і групи В. Серед мінеральних речовин потрібно відзначити наступні: залізо, йод, марганець, хром, молібден, ванадій, кобальт, хлор, калій, магній, цинк , мідь, селен, фтор, бор, кремній, сірка, фосфор, натрій і кальцій. Можна сказати, що в житньому хлібі міститься мало не вся таблиця Менделєєва.

Рекомендується щодня включати даний продукт в раціон харчування. При регулярному вживанні житнього хліба прискорюється процес метаболізму в людському організмі, шлаки і токсини виходять з помітною регулярністю. Вважається, що хліб з житнього борошна виводить шкідливий холестерин з судин. Рекомендується споживати житній хліб людям при нерегулярній або недостатню роботу кишечника. Цей продукт знижує в кілька разів загрозу захворювання на цукровий діабет, запобігає утворенню онкологічних захворювань, зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Слід їсти житній хліб людям, які страждають недокрів'ям, занепадом сил і низьким рівнем гемоглобіну в крові. Виняткова користь такого виробу помічена лікарями при наявності стану депресії, саме вітаміни Е і групи В допоможуть позбутися від недуги. Вважається, що жінки повинні щодня з'їдати по невеликому шматочку житнього хліба в якості профілактики розвитку онкологічного захворювання молочної залози.

Позитивний вплив даного ласощі визнають і дієтологи. Вони радять вживати житній хліб людям, що страждають ожирінням. Продукт відрізняється низькою калорійністю, здатністю задовольняти почуття голоду і ефективно спалювати жири.

Як худнуть зірки: поради та методики

Як схудла Пугачова насправді Як схудла Пугачова насправді   Як схуд Басков: зоряні секрети стрункості   Як схудла Адель   Як схудла Бородіна після других пологів Як схуд Басков: зоряні секрети стрункості Як схудла Адель Як схудла Бородіна після других пологів

Чи потрібно повністю відмовлятися від хліба

Теоретично повне виключення хліба з раціону можливо. Однак слід розуміти, що організм повинен брати звідкись вітаміни, які містить випічка. Іноді краще зменшити кількість хліба і вибирати низькокалорійні варіанти. Кілька причин вживати цей продукт:

  • З'їдаючи всього 200 грам хліба в день, ваш організм отримує мінімальний запас білків, потрібних дорослій людині. Калорійність білого хліба при цьому вище, ніж чорного.
  • Перекус у вигляді бутерброда при активного життя - це хороша альтернатива фаст-фуду. Робити його краще з шматочком нежирного м'яса і овочами.
  • Висівковий хліб допомагає роботі шлунково-кишкового тракту. Він очищає кишечник і сприяє схудненню.

Про шкоду житнього хліба

Але немає нічого ідеального на планеті. Навіть чорний хліб, активно пропагований прихильниками здорового способу життя, теж має свої шкідливі якості.

Наприклад, він більш кислий, ніж пшеничний. Це властивість чорного хліба дає стійкість проти дії цвілі. Саме тому чорна окраєць популярна як універсальний продуктовий запас для мореплавців. З іншого боку стає небажаним продуктом харчування для тих, хто страждає від хвороб кишечника - виразок, підвищеної кислотності, кольок.

Ті вітаміни і корисні речовини, які є в складі чорного хліба, засвоюються трохи гірше, ніж вони ж в складі пшеничного. В результаті, тільки в грамотно спланованому раціоні житній батон буде кращим джерелом вітамінів, ніж білий.

Та й калорійність житнього хліба, хоч і менша, ніж у білого, але все одно висока. І тому, вибираючи хліб в магазині, завжди замислюйтесь про те, яка кількість цього продукту в раціоні є для вас оптимально можливим.

loading ...

Скільки калорій в житньому хлібі?
Хочете схуднути?
Скільки калорій в житньому хлібі?
Хочете схуднути?