Реклама
Реклама
Реклама

Налаштування GoPro для зйомки 360 ° відео

  1. Дозвіл і частота кадрів
  2. Баланс білого, кольоровість і різкість
  3. Якщо ви хочете зібрати сферу швидко і якісно, ​​використовуйте такий варіант:
  4. Якщо ви плануєте проводити додаткову обробку в редакторі відео, то на етапі зйомки використовуйте такі...
  5. межа ISO
  6. експозиція
  7. Режим низької освітленості
  8. Зберемо всі ці настройки в зведену таблицю
  9. Ще кілька дуже важливих моментів

Вважаю, у вас вже є 6 камер GoPro і утримувач. З меню налаштувань ви також знайомі, тому не будемо зупинятися на тому, які кнопки натискати. В такому випадку, постараюся швидко розповісти про параметрів для зйомки 360 ° відео, і чому саме такі значення варто виставляти.

В такому випадку, постараюся швидко розповісти про параметрів для зйомки 360 ° відео, і чому саме такі значення варто виставляти

Дозвіл і частота кадрів

Якщо ваша установка для зйомки на увазі використання 6 або 7 камер, то вибирати слід тільки режими зі співвідношенням сторін 4: 3. Тільки так можна захопити всю сферу і максимізувати області перетину (накладення), за якими потім софт буде проводити склейку. Якщо ми говоримо про GoPro Hero 4, то ключовими режимами будуть:

  • 2,7K 4: 3
  • 1440p (вкрай рекомендується)
  • 960p

Після вибору дозволу задаємо частоту кадрів. Тут теж є свої нюанси. Для кращої синхронізації при постобробці частота кадрів повинна бути вище. Однак не надто високою, інакше це знизить різкість і деталі почнуть губитися. Наші рекомендації:

  • Режим для зйомки статичних сцен з максимальною роздільною здатністю: 2,7k 4: 3, 30fps
  • Універсальний варіант для більшості ситуацій: 1440p, 60fps
  • Якщо плануєте використовувати slow-motion при подальшому редагуванні: 960p, 120fps

Баланс білого, кольоровість і різкість

Майте на увазі, що для зміни цих налаштувань потрібно включити режим Protune.

Якщо ви хочете зібрати сферу швидко і якісно, ​​використовуйте такий варіант:

Для балансу білого задавайте температуру згідно висвітлення сцени, що знімається:

  • сонячне світло 5500 K
  • білі флуоресцентні лампи 3000 K
  • в похмурий день 6500 K

Кольоровості потрібно задати варіант «GoPro color».
Що стосується різкості, то тут скоріше справа смаку - або high, або medium.

Якщо ви плануєте проводити додаткову обробку в редакторі відео, то на етапі зйомки використовуйте такі параметри:

Баланс білого - «CAM RAW».
Кольоровість - «Flat».
Різкість - low.

Такі настройки дадуть відеоматеріал з мінімальною кількістю спотворень і більшим обсягом даних (тому що бітрейт вище), що відкриває додаткові можливості при постобробці.

межа ISO

Не бійтеся виставити максимальне значення - ISO 6400. Справа в тому, що в цьому параметрі ми задається не значення світлочутливості, а саме її межа. Тобто якщо камері буде вистачати світла, вона і сама не підніме ISO до такого значення. А в більшості ситуацій такий рівень і не знадобиться. Тому, якщо у вас немає будь-якої конкретної причини задавати інше значення, нехай межа залишається на рівні 6400.

експозиція

Є тільки одна ситуація, в якій виправдана роздільна корекція експозиції для камер, що знімають одночасно. Це зйомка статичної сцени з яскраво вираженим джерелом світла (наприклад, сонцем). У подібному випадку та камера, яка спрямована на сонці, буде виглядати темною плямою на підсумковому сферичному відео. Щоб такого не сталося, її варто переекспоніровать (від + 1/3 EV до +2 EV). Те ж саме може бути доречним для камери, спрямованої на темний підлогу - її можна недоекспонувати (від -1/3 EV до -2 EV).

Режим низької освітленості

Обов'язково відключіть low-light mode, так як він дозволяє камері самостійно адаптувати частоту кадрів під конкретну освітленість. У підсумку це можемо привести до рассинхронизации відео і неможливості зібрати сферу. Якщо знімається сцена темна і статична, то вже краще знизити частоту кадрів, на скільки скільки це можливо, аж до 24 fps.

Зберемо всі ці настройки в зведену таблицю

Параметр «Швидко і якісно» «Для постобробки» Low light OFF OFF Spot meter OFF OFF Protune ON ON White balance Згідно знімається сцені Native Color GoPro (насичений і контрастрий) Flat ISO Limit На свій розсуд На свій розсуд Sharpness High або Medium Low Exposure compensation тільки для деяких статичних сцен тільки для деяких статичних сцен

Ще кілька дуже важливих моментів

  • Перед початком зйомки переконайтеся, що всіх камерах задані однакові настройки (крім рідкісних описаних вище випадків). Особливо важливо щоб збігалися дозвіл і частота кадрів, без цього склеїти 360 ° відео взагалі не вийде.
  • Позиціонує установку з камерами так, щоб ключовий об'єкт зйомки не перебував на стиках.
  • Не використовуйте режим SuperView, таке, відео склеюється, так як воно програмно розтягнуто по краях.
  • Перевірте дату і час у всіх камерах. Однаковий час створення файлу вельми допомагає при синхронізації.

І на закінчення пару слів про дозвіл кінцевого файлу. Ви сміливо можете ігнорувати будь авторитетне зауваження про максимально допустимому співвідношенні сторін або розмірі файлу. Справа в тому, що зараз практично весь 360 ° контент відтворюється онлайн, через веб-браузери або мобільні додатки. Тобто якщо у глядача не найновіший смартфон, то на його екран браузер сам автоматично виведе зменшену по вирішенню та якості версію цього ролика.

Таким чином, при виборі параметрів зйомки не підлаштовуватися під те, на чому буде відтворюватися ваше відео. Знімайте з тими параметрами, які найкраще підходять для конкретної ситуації і дозволять досягти максимальної якості картинки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.