Реклама
Реклама
Реклама

Державна програма "Молодій родині - доступне житло" в 2019 році: умови і правила участі

  1. Якими законодавчими актами регулюється
  2. Переваги і недоліки
  3. Умови участі
  4. Хто може претендувати на дані пільги
  5. Вимоги до житла
  6. Розмір одержуваної субсидії
  7. порядок оформлення
  8. Куди необхідно звернутися
  9. Перелік необхідних документів
  10. процедура оформлення
  11. формування черги
  12. Терміни дії даної програми

Заповітна мрія кожних молодят полягає в придбанні власного житла Заповітна мрія кожних молодят полягає в придбанні власного житла.

Вирішення цього питання передбачає розвиток подій в 2 варіантах. Перший - це купити квартиру за допомогою кредитної іпотеки . Другий спосіб - стати учасниками федеральної програми, про яку далі і піде мова.

Якими законодавчими актами регулюється

З метою підтримки молодих, яким складно придбати власне житло, в Російській Федерації була розроблена і затверджена спеціальна програма під назвою «Молода сім'я». Вона є частиною проекту, що реалізовується «Житло».

Його дія спочатку було встановлено до 2015 року. Але дія проекту для молодят було вирішено продовжити, про що в Уряді РФ було прийнято відповідну Постанову. У ньому вказано новий термін завершення програми - 2020 рік.

З юридичного боку дію проекту регулюють такі нормативні акти РФ:

  1. Житловий кодекс;
  2. Розпорядження від 22 лютого 2016 р № 275-р;
  3. Постанова за № 675 від 17 вересня 2001 року Уряду РФ «Про федеральної цільової програми« Житло »на 2002 - 2020 роки;
  4. Додаткова програма «Забезпечення житлом молодих сімей», що є частиною федерального проекту «Житло»;
  5. Чинний нормативний акт «Молодим сім'ям - доступне житло»;
  6. Постанова про затвердження проекту «Молодим сім'ям - доступне житло».

Основне завдання, яке повинна вирішити продовжена до 2020 року програма, - це допомога в придбанні або будівництві власної квартири новоствореним сім'ям. Її дія не поширюється на якісь окремі регіони, а поширюється на територію всієї Росії. Однак, всі юридичні аспекти, що стосуються даного проекту, розробляються регіональною владою вже в місцевих округах. Тому умови участі молодят можуть відрізнятися.

Переваги і недоліки

Позитивні сторони для новостворених сімей, тільки стали на свій життєвий шлях, очевидні:

Однак програма має деякі недоліки і обмеження:

  1. Брати участь в проекті не можуть сім'ї, які вже мають власне житло.
  2. Подружжя повинні проживати разом.
  3. Мінімальних сімейний дохід для двох не повинен перевищувати 21 621 рублів, для трьох - 32 510 рублів.
  4. Кожен член сім'ї (в тому числі і дитина) повинні мати російське громадянство.

Першими приймаються заявки від тих сімей, яким зовсім ніде проживати або умови проживання дійсно потребують поліпшення Першими приймаються заявки від тих сімей, яким зовсім ніде проживати або умови проживання дійсно потребують поліпшення.

Умови участі

Учасниками проекту можуть стати ті сім'ї, у яких житлоплощу на кожного члена нижче затвердженої для їхнього регіону проживання.

Чоловік і дружина можуть бути тільки повнолітніми громадянами РФ.

Граничний вік подружжя встановлений на 35-ти роках, коли вони ще можуть стати учасниками проекту.

Хто може претендувати на дані пільги

На пільги можуть претендувати сім'ї, які потребують житла, якщо:

Вимоги до житла

У програмі під необхідністю поліпшення житлових умов маються на увазі такі фактори:

  • існування в складних умовах, непридатних для нормального життя;
  • площа приміщення занижена і не відповідає вимогам, прийнятим на регіональному рівні;
  • небезпека зараження в разі проживання в комунальному житло з хворою людиною.

Розмір одержуваної субсидії

Реалізація допомоги в забезпеченні житлом молодих сімей відбувається шляхом виплати субсидій в залежності від ринкової вартості в таких розмірах:

Субсидовані кошти автоматично перераховуються на банківський рахунок. Надходять вони з бюджету, який щорічно встановлюється владою для реалізації програми.

Будь-який з учасників в проекті на надання допомоги молодим сім'ям зможе відстежувати свою позицію в черзі на отримання субсидії. Для цього на сайті Департаменту житлового фонду потрібно перейти на сторінку того регіону, де проживає сім'я.

порядок оформлення

Щоб стати учасником проекту, потрібно зібрати пакет документів для отримання субсидії. Список для різних регіонів Росії затверджується на місцевому рівні. Дізнатися точний реєстр потрібних документів можна на офіційному ресурсі вашого округу.

Куди необхідно звернутися

Звернення потрібно адресувати до Комісії, визнає сім'ї дійсно потребують поліпшення житлових умов. На засіданні розглядається наданий заявником пакет документів і вирішується питання про призначення субсидії протягом 10 днів. Якщо комісія задовольнить заява претендента, то потрібно отримати свідоцтво на субсидію.

Для зарахування учасником проекту в 2019 році потрібно подати заяву з пакетом паперів в виконавчі органи місцевої влади.

Перелік необхідних документів

Зазвичай для звернення в адміністрацію регіону потрібно підготувати такі документи:

Перераховані документи є поширеними, але даний реєстр може доповнюватися в залежності від регіональних нормативних актів. Тому вимоги до необхідних документів потрібно уточнити за місцем проживання. Розглядом паперів і видачею свідоцтв учасникам програми здійснює Департамент житлового фонду.

процедура оформлення

До звернення в комісію відділу з житлових питань районної адміністрації необхідно підготувати пакет всіх необхідних документів.

Загальні вимоги до них такі:

  1. Заява потрібно заповнити в 2 примірниках за встановленою формою. У тексті потрібно детально викласти, чому сім'я бажає стати учасником проекту і для яких цілей потрібна субсидія. Обидві заяви повинні бути підписані чоловіком і дружиною.
  2. До заяви кріпляться копії паспортів та свідоцтв на дітей (якщо вони вже народилися). Подружжя повинні надати копію свідоцтва про шлюб, а для неповних сімей цей пункт пропускається.
  3. Виписку з будинкової книги та документальне підтвердження інформації про житло, де сім'я проживає на протязі 5-7 років.
  4. Довідки про доходи в сімейний бюджет, що підтверджують надалі можливість систематичного погашення іпотечного кредиту у встановлені терміни. В якості таких паперів можна надати:
    • виписку з роботи про середню зарплату;
    • довідку про отримання соціальної допомоги;
    • про наявність рахунку в банку тощо.

Коли пакет буде повністю підготовлений, можна подавати письмове звернення до районного відділу житлового господарства. Це можна зробити обом або одному з подружжя.

Службовець, який приймає заяви, повинен роз'яснити яким чином здійснюється участь сім'ї в проекті. На одному з бланків заяви він ставить вхідний номер і повертає претендентові. Йому можна також адресувати всі питання, що цікавлять подальшого ходу подій. Службовець, який приймає заяви, повинен роз'яснити яким чином здійснюється участь сім'ї в проекті

формування черги

При задовільному вирішенні про прийняття заяви, сім'ю ставлять в чергу на отримання субсидії. Проконтролювати номер позиції в списку можна на офіційному сайті програми за регіоном проживання.

Зверніть увагу, що умови для учасників можуть бути різними в залежності від регіону.

Оновлення програми викликало обурення учасників, тому що було усунуто кілька пунктів:

  1. Вилучена позиція по субсидіях, призначеним для виплати по іпотечному кредитуванню на всіх етапах;
  2. Відсутня можливість придбати квартиру на вторинному ринку.

Терміни дії даної програми

Закінчення проекту було заплановано на 2015 рік, але потім хороша новина для бажаючих брати участь в програмі з'явилася ще 15 квітня 2014 року.

В цей день було підписано Постанову Уряду РФ №323 про продовження періоду дії проекту «Житло» ще на 5 років. Тепер вона буде діяти до 2020 року.

Надання допомоги молодим сім'ям у створенні або придбанні власного житла тепер будуть підтримуватися федеральними та місцевими законодавчими актами.

Опис даної державної програми дивіться в наступному відеосюжеті: