Реклама
Реклама
Реклама

Москва / аеропорт Шереметьєво - Путівник вікімандри Wikivoyage

  1. Історія [ правити ]
  2. Особливості аеропорту [ правити ]
  3. інформація [ правити ]
  4. Громадський транспорт [ правити ]
  5. Автомобілем [ правити ]
  6. Південний кластер [ правити ]
  7. Північний кластер [ правити ]
  8. столові [ правити ]
  9. ресторани [ правити ]
  10. Де зупинитися [ правити ]
  11. В аеропорту [ правити ]
  12. В околицях [ правити ]

Шереметьєво - один з чотирьох московських аеропортів , Найбільший аеропорт Росії , Хаб авіакомпанії «Аерофлот». відкрити карту

Аеропорт Шереметьєво (ім. О. С. Пушкіна) розташований на північний захід від МКАД. Він міцно асоціюється з Ленінградським шосе, хоча географічно знаходиться на схід від, а дав йому ім'я селище Шереметьєвський (нині мікрорайон міста Долгопрудний ) І зовсім розташований на Дмитрівському шосе, по якому ніхто в аеропорт не їздить.

Історія [ правити ]

Зазвичай Шереметьєво сприймається як головний московський аеропорт. Цей феномен йде корінням в радянське минуле, коли звідси виконувалися всі міжнародні рейси. Перших пасажирів аеропорт прийняв 11 серпня 1959 року. Побудований на початку 1960-х рр. термінал, пізніше відомий як Шереметьєво-1, був пам'ятником своєї епохи і, мабуть, першим в Радянському Союзі будівлею, що нагадує за структурою сучасні аеропорти з зонами реєстрації і вильоту, кафе для пасажирів, стрічкою видачі багажу. Ще одним оригінальним технічним рішенням став винесений на льотне поле посадковий павільйон - в народі «чарка» або «шайба» - з'єднаний з терміналом ескалаторної галереєю.

До Олімпіади 1980 року було побудовано окрему будівлю для міжнародних рейсів, Шереметьєво-2 (нині термінал F). З двома терміналами - Шереметьєво-1 і Шереметьєво-2, що стоять по різні боки льотного поля - аеропорт прожив майже 30 років до масштабної реконструкції кінця 2000-х, коли поруч з Шереметьєво-2 відкрили ще два термінали (D і E) і провели лінію залізниці. Після цього «центр ваги» остаточно змістився на південну сторону льотного поля, хоча в 2018 році був перезапущений і північний кластер з новим терміналом В. Більш того, обидві сторони льотного поля з'єднали небаченим в Росії способом - підземним автоматичним поїздом (авіаметро), що дозволяє за лічені хвилини дістатися з одного терміналу в інший.

З відкриттям нових терміналів число рейсів в Шереметьєво стабільно, а часом і стрімко зростає. У 2018 році з 45 млн. Пасажирів аеропорт став десятим у Європі за пасажиропотоком, не уступаючи таким гігантам як повітряні гавані Мюнхена і Рима . Зараз це найбільший російський аеропорт, і до того ж єдиний, який домігся успіхів у сфері міжнародного транзиту - багато в чому за рахунок китайських туристів, все частіше літають Аерофлотом.

У 2018 році назва Шереметьєво вирішили «доповнити» ім'ям А.С. Пушкіна. З усіх російських аеропортів тут цю сумнівну ініціативу щодо перейменування сприйняли найсерйозніше, додавши Пушкіна на все таблички і навіть встановивши пам'ятник поетові в терміналі Е. Втім, в системах покупки квитків (навіть на сайті Аерофлоту), не кажучи вже про усного мовлення, аеропорт по -колишньому називається «Шереметьєво» і ніяк інакше.

Особливості аеропорту [ правити ]

На відміну від більшості сучасних аеропортів, Шереметьєво розбитий на два незалежних кластера, з'єднаних підземної лінією «авіаметро». Всі міжнародні рейси виконуються з терміналів південного кластера (D, E і F), а всі внутрішні - або з терміналу D, або з знаходиться по іншу сторону льотного поля терміналу В. примикає до В термінал А використовується бізнес-авіацією, а термінал С знаходиться в процесі будівництва. При міжнародному транзиті через Шереметьєво вам, швидше за все, не доведеться далеко ходити, а ось пересадки між внутрішніми і міжнародними рейсами можуть зажадати зміни терміналу з поїздкою на авіаметро - докладніше див. транзит .

У Шереметьєво три злітно-посадочні смуги, що для Росії поки рідкість. З відкриттям в 2019 році третьої смуги помітно спростилися схеми заходу і посадки, скоротився час очікування всередині літака (хоча до третій смузі літак незвично довго їде від терміналу), а ось всередині терміналів навантаження розподілено дуже нерівномірно. Місцями реєстрація, огляд і паспортний контроль проходять легко і невимушено, але часом супроводжуються божевільними чергами. Якщо ви не знаєте всіх нюансів, обов'язково приїжджайте хоча б за 2 год до вильоту - тут, на відміну від інших російських аеропортів, запас часу може виявитися зайвим.

У плані інфраструктури аеропорт досить різноманітний: в ньому є, наприклад, порівняно недорогі точки харчування, але їх доведеться пошукати. За своїм розташуванням, Шереметьєво - окремий аеропорт, з якого не можна цивілізованим чином піти кудись пішки, і навіть в довколишні готелі вам зазвичай доведеться їхати на таксі або замовляти трансфер.

інформація [ правити ]

аеропорт має офіційний додаток , Яке, поряд з табло рейсів, містить детальну схему терміналів з усіма об'єктами (аж до розеток) і можливістю прокласти маршрут від поточного місця розташування до будь-якого об'єкта.

Довідкова інформація: +7 (495) 578-65-65.

Громадський транспорт [ правити ]

Аероекспрес щопівгодини з 5 ранку до 1 ночі, об'єднаний з лінією Аероекспрес щопівгодини з 5 ранку до 1 ночі, об'єднаний з лінією   московського центрального діаметру московського центрального діаметру. Потяги зупиняються на станції Окружна (35 хв від аеропорту), Савеловський вокзалі (45 хв), Білоруському вокзалі (50 хв) і станціях Білоруського напрямку. Квиток в один кінець коштує 500 руб, є й інші варіанти - см. тарифи . У Шереметьєво на виході з терміналу Аероекспрес всіх пасажирів просвічують так, як якщо б ви заходили в аеропорт з вулиці. Після прибуття кожного поїзда перед пунктом огляду вибудовується довга черга; її можна уникнути, спустившись на поверх нижче, де є такий самий пункт огляду, зазвичай абсолютно порожній.

Автобуси з міста:

  • автобуси від Планерна (№ 817) та Річковий вокзал (№ 851) - найдешевший варіант. Оплата за звичайним міським тарифом, діють проїзні і карта «Трійка», а якщо нічого цього у вас немає - можна заплатити безконтактною карткою (42 руб) або купити у водія разовий квиток за 55 руб. Обидва автобуса слідують круговим маршрутом: з Москви автобус 851 спочатку їде до терміналу B, потім навколо льотного поля до терміналів DEF і потім назад в місто, в той час як автобус 817 проробляє цей маршрут в зворотній послідовності, але не під'їжджає до терміналу B (найближча зупинка - «Поліція» в п'яти хвилинах ходьби). Номінальний час в дорозі - 40 хв до терміналів DEF і 50-60 хв до терміналу В, хоча в реальності може бути значно довше через затори на Ленінградському шосе. З урахуванням особливостей маршруту, автобус 851 має сенс скоріше при поїздці з аеропорту, а автобус 817 - навпаки. Крім того, автобусами активно користуються місцеві жителі, тому в денний час доведеться поштовхатися.
  • маршрутки від Планерна (№ 948) та Річковий вокзал (№ 949) зручніше автобусів, оскільки ходять більш «зрозумілим» маршрутом: спочатку до терміналів DEF, а вже звідти до терміналу B. Вартість проїзду - 75 руб.
  • Нічний автобус Н1 слід через всю Москву від Озерній вулиці по Ленінському проспекту і Ленінградському шосе. Режим роботи: з півночі до 6 ранку, інтервал руху - 30 хвилин. Автобус ходить досить пунктуально, що б не говорили таксисти. Оплата за міським тарифом. Автобус відправляється від терміналу D і зупиняється біля терміналу F, в сторону терміналу B не їде. Як правило, цим видом транспорту користуються співробітники аеропорту і місцеві жителі, але можуть зустрічатися особи без певного місця проживання і неформальна молодь.
  • Автобус-експрес курсує під маркою «Аероекспрес» між Ховріно і терміналом В. Квиток коштує 150 руб, оплата кондуктору. Заявлений інтервал руху в 15 хв, за відгуками, не дотримується, а час у дорозі перевищує 20 хв, хоча автобус і слід по швидкісній трасі.

Інші автобуси:

  • Автобус № 62К від ст. Химки - ходить кожні 15-20 хв, в дорозі 40 хв. Оплата по обласному тарифу (46 руб у водія), діє карта «Стрілка», міські квитки не діють. У Хімках автобус відправляється з площі на правій (північній) стороні шляхів, якщо дивитися від Москви. У Шереметьєво автобус зупиняється тільки у терміналів EF, до терміналу D НЕ під'їжджає.
  • Автобус № 41 йде з Хімок як 62-й, а потім їде до терміналу В і далі на ст. Лобня , Куди, в свою чергу, прибувають електрички з Савеловського вокзалу. Ходить дуже рідко. Більш регулярне сполучення з лобової - автобуси 21, 31 і 48 від терміналу В.

Автомобілем [ правити ]

Через аеропорт проходить платна швидкісна траса М11, шлях по якій від МКАД займе не більше ніж 10 хв. Проїзд на звичайній машині коштує близько 300 руб вдень і 80 руб пізно вночі з години до шостої ранку (2019).

Безкоштовна альтернатива - старе Ленінградське шосе (траса М10) через Химки, ще як-небудь через ті ж Химки або в об'їзд Хімок через Куркино (з'їзд з МКАД на перетині з вул. Свободи). В обох випадках ви потрапляєте на Ленінградське шосе перед мостом через залізницю поруч з монументом захисникам Москви ( «Єжи»), стоїте там в пробці, після чого звертаєте направо на Міжнародне шосе (термінали D, E і F), ​​або їдете ще 5 км до повороту до терміналу B ( «Шереметьєво-1»). Ленінградське шосе майже завжди стоїть в пробці від МКАД і як мінімум до повороту на Шереметьєво-2. Ще один шлях - по Дмитрівське шосе (траса А104), в кінці мосту через Клязьминское водосховище з'їзд на Хлєбнікова, далі по новій естакаді на дорогу навколо льотного поля (термінали DF - наліво, В і С - направо), але пробки там не гірше Химкинського .

Навколо аеропорту розташувалися численні місця для паркування для особистих автомобілів, які пропонують залишити машину на термін від доби і більше за помірну ціну і забезпечують трансфер в аеропорт. Поруч з терміналами в крокової доступності облаштовані комерційні парковки з підвищеними тарифами. На зручніше і найбільш завантажена парковка в терміналі D. чотириповерховий паркінг розташовується прямо навпроти терміналу і з'єднаний з ним пішохідної галереєю. Вартість паркування: 200 руб / год, 800 руб / добу (2019).

Між терміналами південного кластера доводиться багато ходити пішки. Відстані тут не більше, ніж в будь-якому іншому великому аеропорту, але в порівнянні зі звичайним російським аеропортом - великі: наприклад, від терміналу F до далекого кінця терміналу D йти хвилин 7-10. Можна проїхати на електромобілі за 100 руб з людини.

Між південним і північним кластерами можна за кілька хвилин дістатися на аерометри. Четирехвагонний безпілотний поїзд приводиться в рух тросом. Інтервал руху - 4 хвилини, в дорозі теж 4 хвилини. Проїзд безкоштовний, вагони тісні, людей зазвичай багато. У північному кластері станція знаходиться в підвальному поверсі терміналу В, в південному кластері - в межтермінальном переході між D і E. У поїзді є різні вагони з різними виходами: одні перевозять пасажирів «з вулиці», а інші - тих, хто вже пройшов огляд і знаходиться в «чистої» зоні.

Їхати між терміналами по землі можна хіба що з допитливості або бажання поспостерігати за літаками: користуйтеся маршрутками 948 і 949, рідкісним Хімкінським автобусом 41, а також автобусом 817 в сторону терміналу В і 851 в сторону DEF. Час в дорозі: 20-25 хв через кривого маршруту і частих зупинок.

Камери зберігання є в кожному терміналі, зазвичай в підвалі або на 1 поверсі. Вартість: 500 руб за першу добу і 250 руб за кожні наступні (2019). У терміналі Аероекспрес чомусь дорожче, там же є автоматичні осередки з погодинною оплатою (ще дорожче). Якщо ви з Шереметьєво відлітаєте, варто мати на увазі, що реєстрація на рейси Аерофлоту відкривається за 24 години до вильоту, тому багаж можна здати заздалегідь, і камера зберігання не потрібна.

Бізнес-зали теж є в кожному терміналі в зоні вильоту (після огляду). Стандартний цінник: 3500 руб за 3-4 год перебування. Крім бізнес-залів існують так звані VIP-зали, де в окремому приміщенні проводиться реєстрація, потім вас без черги ведуть на огляд і паспортний контроль, а якщо пощастить, то і доставляють безпосередньо до літака. Все це оплачується додатково.

Південний кластер [ правити ]

1

Термінал D. Обслуговує міжнародні рейси Аерофлоту, а також внутрішні рейси - переважно сибірського і далекосхідного напрямків. Реєстрація загальна і знаходиться на 3 поверсі, куди виводить довгий коридор від станції Аероекспрес. Термінал відомий довгими чергами біля стійок реєстрації, причому в черзі до «прийому багажу» можна простояти навіть довше, ніж в черзі на звичайну реєстрацію - орієнтуйтеся по обстановці. В районі стійок реєстрації недорогих місць харчування немає. Кращі варіанти - кафе-їдальня «Му-Му» на другому поверсі і фастфуд (McDonalds, Крошка-Картошка) в зоні прильоту на першому. «Чистий» зона внутрішніх рейсів порівняно маленька, для очікування рейсу найкраще підходить столова «Мама Раша», хоча навіть там ціни вище звичайних московських. «Чистий» зона міжнародних рейсів хронічно переповнена, всі крісла зайняті транзитними пасажирами (в основному китайського походження), а на столик в єдиному недорогому кафе - Burger King у виходів 5-8 - можна навіть не розраховувати. Якщо вам потрібно провести тут якийсь час, сміливо вирушайте в термінал Е, де набагато просторіше і зазвичай менш людно. 2 Термінал E. Міжнародні вильоти Аерофлоту і авіакомпаній-партнерів. Чи не запам'ятовується, місцями досить убоге оформлення поєднується з відносною малолюдністю: місця багато, а рейсів на посадку мало. Термінал E - центр Шереметьєвського фастфуду: і в зоні реєстрації, і в чистій зоні є недорогий «Бургер-Кінг». Крім того, в зоні прильоту (1 поверх) знаходиться невеликий магазин, поєднаний з кав'ярнею на кілька столиків, де ціни на десерти і каву помітно нижче, ніж в середньому по аеропорту. 3 Термінал F. Одне з найстаріших будівель аеропорту - в минулому Шереметьєво-2, відкрите до московської Олімпіади 1980 року. Архітектура терміналу відображає уявлення того часу про комфорт і стилі. Колись в будівлі був унікальний інтер'єр зі звисаючими зі стелі металевими трубами і вічним півмороком. На жаль, багато елементів декору прибрали в ході реконструкції, але в зоні вильоту ще залишилися характерні світильники, від яких буквально віє урочистістю тих часів, коли кожен політ на літаку був подією - не пропустіть їх. Дивна, місцями незручне планування в терміналі теж залишилася: стійок реєстрації передує пункт огляду (тобто огляд в цьому терміналі потрібно проходити не двічі, а тричі), зате паспортний контроль знаходиться прямо за стійками реєстрації, тому відстань, яку доведеться пройти від входу в термінал до виходу на посадку, тут мінімально. З терміналу F літають окремі рейси Аерофлоту і все найменш улюблені їм авіакомпанії-партнери. Якщо ви опинилися в терміналі F - обов'язково шукайте лестнціцу наверх, де знаходяться гарна їдальня , ресторан з видом на льотне поле і музей аеропорту . На 1 і 2 поверхах інфраструктура та ж, що і скрізь. 4 Термінал Аероекспрес. Самостійна територія з двома поверхами, щільно забитими різного роду кафе і магазинами. Якщо ви приїхали або їдете, термінал потрібно пройти наскрізь. Тут багато фастфудня точок харчування, за мірками аеропорту порівняно дешевих, а в магазинах можна купити все, що завгодно - від туристичного спорядження до хусток з Павловського Посада .

Усередині південного кластера термінали DEF з'єднані як між собою, так і з терміналом Аероекспрес. Наскрізний прохід між терміналами є і в «чистої» міжнародної зоні: якщо вам не вистачило вільних розеток в «чистої» зоні D або F, пошукайте їх в більш вільному терміналі E. Найдешевша їжа в «чистої» зоні - «Бургер-Кінг» в тому ж терміналі Е з майже міськими цінами.

Північний кластер [ правити ]

5

Термінал А. Вікорістовується бізнес-авіацією. 6 Термінал В. Внутрішні рейси Аерофлоту и других авіакомпаній. Це найновішій и найцікавіший Шереметьєвській термінал, в оформленні которого Використано футуристично стилістика 1920-х рр. - ламані кольорові Лінії, хімерні картинки и даже портрет Маяковського на одній зі стін. У части інфраструктурі термінал більш трівіальній, харчуватіся найдешевше в кафе «Му-Му» біля стійок реєстрації и KFC в зоне прільоту. У «Чистої» зоне недорогих Місць харчування НЕ буває, потім на внутрішню простору и крісел порівняно много: немає Відчуття товкучкі, настолько характерного для терміналу D. 7 Термінал С. Перебудовується. 2 Місце для споттінг. Традиційне місце для споттінг - Старошереметьевское шосе на пів-шляху между північнім и південнімі кластерами, де автодорога проходить за все в 500 м від східного торця ЗПС: для зручності фотолюбителів тут даже обладнана автобусна зупинка з лаконічною назв «На вимогу». Із західного боку льотного поля дорога проходити далі від ЗПС, и Дивитися за літаками Менш зручне. Кроме того, практика показує, что в Шереметьєво літаки Частіше сідають зі сходу. 1 Церква Воскресіння Христового (від терміналу F около 1 км по Старошереметьевскому шосе, ост. «Міжнародний вантажний комплекс»). Симпатичний шатровий храм, побудованій в 2001-02 рр. на замовлення Шереметьєво-Карго - вантажного терміналу аеропорту. Церква добре видно з Аероекспрес. Поблизу Нічого особливого, но можна прогулятіся, если є час. 2 Літак «Іл-62». Перед терміналом В встановлений Іл-62 - перший в Радянський Союзі реактивний пасажирський літак, что віконував міжконтінентальні рейси.

У кожному терміналі є аптека и магазин типу «Товари в дорогу», де продають упаковані їжу по кілька завіщенімі ценам. У зоні вильоту присутні численні магазини tax-free, причому один такий є і в зоні внутрішнього вильоту - тільки без алкоголю.

Банкомати розставлені по терміналах в безлічі. У терміналах південного кластера є як мінімум два офіси Ощадбанку - в терміналі D (3 поверх, навпроти стійок реєстрації) і в терміналі E (2 поверх, по дорозі від Аероекспрес).

Ціни сильно вище середнього, 300-400 руб за чашку кави і 500 руб за маленький сендвіч - в порядку речей, особливо в зоні вильоту. Найдешевші варіанти - в терміналі Аероекспрес і в добре захованих столових для співробітників аеропорту. Тут перераховані тільки не дуже дорогі і не цілком очевидні місця, всі інші ви легко знайдете самостійно.

столові [ правити ]

2

Їдальня, термінал Аероекспрес, 2 поверх. Ця їдальня спритно захована від сторонніх очей за стінкою, в яку впираються ескалатори, що ведуть з третього поверху на другий - помітити її можна, якщо спуститися на другий поверх і піти в сторону терміналу Е до пункту огляду. Розноси, звичайна столовскіх їжа; ціни ті ж, що в попередній. Години роботи відсутні, але відомо, що їдальня відкрита тільки в денний час і, можливо, тільки по буднях.

ресторани [ правити ]

Аеропорт відкритий цілодобово, життя тут не затихає ні на хвилину: літаки справно вилітають навіть пізно увечері і пізно вночі. Майже всі кафе працюють цілодобово, скоротати ніч можна в будь-якому з них - зазвичай звідти не виганяють. Нічні розваги в аеропорту не передбачені.

Де зупинитися [ правити ]

Крісла в зоні очікування придатні для того, щоб лежати, але спати на них неможливо через шум. У відкритій зоні крісел помітно менше, ніж бажаючих, тому знайти вільний ряд теж буде непросто. Якщо у вас попереду вся ніч - сміливо шукайте готель в околицях аеропорту: вони не дорожче, ніж в самій Москві, і в готелях зазвичай годують сніданком, що теж істотна економія. Ночувати в аеропорту - дорого і не дуже комфортно.

В аеропорту [ правити ]

1

Зал підвищеного комфорту «Байкал», термінал D, 2 поверх. Погодинна оплата - 3 ч: 2000 руб, 6 ч: 3000 руб, 12 ч: 5000 руб. Аналог бізнес-залу, розташований до зони контролю і тому орієнтований не так на пасажирів бізнес-класу, а на будь-яких пасажирів, готових заплатити. На відміну від інших бізнес-залів, де є тільки крісла, «Байкал» пропонує кілька розгороджених ширмами ліжок, на яких можна поспати. Душ (370 руб за півгодини) доступний усім бажаючим, включаючи тих, хто за перебування в самому залі не платив. 2 Капсульні готель «Повітряний експрес» , Термінал Аероекспрес, 5 поверх (до паспортного контролю) і термінал Е (в чистій зоні за паспортним контролем). Погодинна оплата, одномісний номер - 4 ч 3400 руб, 8 ч 4800 руб, 12 ч: 6200 руб. Це не капсульний готель, а, як жартують постояльці, найдорожча в Росії общага - невеликі кімнати зі зручностями, але часто без вікон. Номери бувають одномісними, а також двомісними з однією або двома ліжками. Двомісні - всього на 10-15% дорожче одномісних. Судячи з відгуків, умови так собі, стінки тонкі, може бути шумно. Частина готелю знаходиться в транзитній зоні, і це єдиний варіант для тих, хто змушений сидіти в аеропорту, не маючи можливості перетнути кордон.

Поруч з терміналами розташовані три великі мережеві готелі - Raddison, Park Inn і Novotel, куди можна дійти пішки, іноді навіть не виходячи на вулицю. Ціни починаються від 6000 руб за одномісний номер.

В околицях [ правити ]

Готелі в околицях Шереметьєво зазвичай пропонують безкоштовний трансфер в аеропорт.

3 Готель «Авіатор»

, Міжнародне шосе, вл. 3. ☎ +7 (901) 541-56-45. Одномісний номер: 2800 руб. Номери на 1-4 чоловік, з зручностями. На сайті заявлені тарифи на 6 ч і 12 ч, але через інтернет можна забронювати тільки добовий. Є кафе. Хороші відгуки. 4 Готель Кора-VIP , Старошереметьевское шосе, в районі терміналу А. ☎ +7 (495) 926-76-09, +7 (926) 308-28-00. Одномісний / двомісний: 2320/3440 руб. У кожному номері вигоди. Хороше поєднання ціна-якість, є кафе. 5 Готель «Шереметьєво» , Дер. Ісаково, вул. Запрудне, 29. Двомісний: 2800-3200 руб. Новий готель, що більше нагадує заміський будинок на березі ставка. У кожному номері вигоди і без, є загальна кухня. Дуже хороші відгуки, але пишуть, що для повного щастя не вистачає кафе або хоча б магазина.

Вся територія аеропорту покрита безкоштовним, швидким і досить стабільним Wi-Fi інтернетом - шукайте мережу _Sheremetyevo Wi-Fi. Для доступу потрібно авторизуватися через SMS на російський номер.

Місцевість навколо Шереметьєво - не найпривабливіша в Підмосков'ї, та й їхати в аеропорт довго, тому, якщо між стикувальними рейсами у вас менше 4-5 ч, сміливо шукайте тихе місце в одному з терміналів і присвятіть час планування нових подорожей або роботі. Якщо часу більше, можна з'їздити в Москву , Причому для надійності краще Аероекспрес, який доставить вас прямо в центр. Також можна поїхати в Химки , Де зупиняються експреси «Ластівка» на клин и Твер : Якщо ви прилетіли вранці, а відлітаєте пізно ввечері, такий маршрут цілком реальний. У самих Хімках теж є кілька пам'яток, які не становлять, втім, великого інтересу. При бажанні можна доїхати до Лобні і з'їздити звідти в Дмитров - один з історичних міст Підмосков'я, але це варіант ще більш виснажливий, в основному через непередбачуваність дороги від аеропорту до Лобні.