Реклама
Реклама
Реклама

Курильські острови: морська інфраструктура, авіасполучення і перспективи

Фото: rulandinfo.ru

12 грудня 2017, 10:56

Частина напрямків програми розвитку цієї території вже виконана

Начальник відділу департаменту стратегічного планування Міністерства економічного розвитку Сахалінської області Микола Сурков розповів соціально-економічному розвитку Курильських островів і планах на майбутнє.

- Микола Борисович, розкажіть, в якому становищі зараз знаходиться повітряна транспортна інфраструктура островів? Що ми маємо зараз і які перспективи чекають?

- На сьогоднішній день на одному з островів Курильської гряди - Ітуруп - функціонує новий аеропорт «Ясний». Його побудували ще в 2015 році, і він сповна виконує свої завдання. Варто відзначити, що, хоча юридично він не позначений як всепогодний, на ділі саме таким і є. Раніше, в 2012 році, була проведена реконструкції льотного поля в аеропорту Менделєєва на Кунашир. Там побудували новий термінал. При цьому вже в наступному році на острові планується встановити курсо-гліссадну систему. Це дозволить літакам не залежати від таких факторів як погана погода і хмарність. Устаткування, до слова, вже куплено - залишилося змонтувати і протестувати. У підсумку ми очікуємо поліпшення регулярності рейсів на Кунашир - цей показник наблизиться до 95%.

На Шикотане і Парамушир були побудовані два вертолітні майданчики. Зараз вже прийнято рішення звести там злітно-посадочні смуги для прийому літаків. Поки йде розробка проекту. Якщо нам його скоро схвалять, то реалізувати його вийде вже в наступному році. Після цього авіакомпанія придбає два нових літака. Тим самим істотно покращиться логістика з цими островами. Зараз проблема в тому, що до цих островів доводиться добиратися перекладними, через інші регіони. Це нонсенс.

- Курильські острови знаходяться в слабкій транспортної доступності по відношенню як до материка, так і до головного острова області Сахаліну. Як йдуть справи з морськими перевезеннями?

- Цей напрямок також опрацьовується. Протягом останніх 10 років була реконструйована вся морська інфраструктура на Курилах. Наприклад, в 2009-2013 роках були створені глибоководні причали на Шикотане, Кунашир і Ітуруп. Також прийнято рішення побудувати два нових судна, так як наявні транспортні засоби не задовольняють потреби з перевезень на острови. Очікується, що до їх споруді приступлять в 2018 році. Вони будуть розраховані на 150 пасажирських місць. Також на них буде перевозити вантажі, автомобілі. Кораблі обладнають пристроєм для навантаження-розвантаження. Обидва судна побудують в льодовому виконанні. Це дозволить не переривати навігацію на період складної льодової обстановки. До речі, для плавання на Північні Курили також заплановано судно до споруди. Трохи меншого розміру, ніж ці. Він планується на 50 пасажиромісць. Корабель буде ходити від Петропавовска-Камчатського до Північно-Курильська.

Також нами запланована капітальна реконструкція пірсу в Малокурільское і проектування нового в Північно-Курильські.

- Як проходить реконструкція об'єктів дорожньої інфраструктури на острові Кунашир?

- До 2025 року на Курилах повинні заасфальтувати всі центральні вулиці, під'їзди до об'єктів соцкультпобуту і дороги, які за вимогами підходять під асфальтування. У цьому напрямку ми будемо орієнтуватися на готовність муніципалітетів на проектування відповідних дорожніх робіт. І, відповідно, фінансувати ці роботи. За кілька років на островах завершили асфальтування великих населених пунктів. Зокрема, на Ітуруп повністю заасфальтували дороги міста Курильська, сіл рейдові і Китовий. На Кунашире в Південно-Курильські у нас закінчується асфальтування центру, триває асфальтування магістралььной дороги до села Головнін. У наступному році ми закінчимо ділянку дороги до аеропорту. Також запанірувати будівництво траси на Шикотане між селами Малокурільское і Крабозаводское для здійснення маневрування вантажопотоками. Там є діючі пірси. Всього по островам в містах та селах потрібно прокласти близько 50 кілометрів асфальту. Між населеними пунктами - 150.

- На якій стадії знаходиться забезпечення функціонування мереж зв'язку Курильських островів в єдиній мережі електрозв'язку Росії?

- Урядом Росії було прийнято рішення про будівництво оптично-волоконної лінії. Поки вона пройде по південному кільцю Курильської гряди. Вона повинна зв'язати східне узбережжя Сахаліну з островом Ітуруп в районі Курильська і Китового, Кунашир в районі Південно-Курильська, Шикотан в районі Крабозаводское. Магістральна лінія буде досить потужною, щоб забезпечити потреби населення в інтернеті аж до 2050 року.

- На якому етапі перебуває будівництво сучасного житла і комунальних інженерних систем на островах Кунашир, Парамушир, Ітуруп і Шикотан?

- Сьогодні стоїть завдання - забезпечити введення 100 тисяч квадратних метрів на всіх островах. Гроші на ці цілі виділяються щорічно. Так, до 2025 року вже розплановано вкласти в будівництво житла понад 4 мільярдів рублів до 2025 року. При цьому, в Північно-Курильські закриємо потреби населення в соціальному житлі і поліпшення житлових умов до 2022 року. На інших трьох островах розвиваються кілька напрямків: формування як ринку іпотечного житла, так і умов для іпотечного будівництва індивідуального житлового та поліпшення житлових умов громадян.

- Яка ситуація з будівництвом і реконструкцією об'єктів соціальної інфраструктури?

- На Курилах було заплановано будівництво 11 освітніх об'єктів. З них 2 уже введені в експлуатацію - це дитячі садки в Південно-Курильські і Північно-Курильські. Ще один відкриють буквально на днях. Також на Південних Курилах буде побудована або реконструйована інфраструктура охорони здоров'я. У плані звести 4 об'єкти. З них 2 центральні районні лікарні в Південно-Курильські і Північно-Курильські, фельдшерсько-акушерський пункт на Кунашир, ділянка лікаря загальної практики на Шикотане. Крім цього вирішується питання з культурними об'єктами - їх планується три. Так, в наступному році в Малокурільское побудують будинок культури з бібліотекою. Той об'єкт, який зараз виконує ці функції, не відповідає сучасним вимогам. У Південно-Курильські ДК завантажений на 120% - у місцевого населення він користується популярністю. Тому там було прийнято рішення створити центр культурного розвитку. Також профільний об'єкт буде побудований в Сєверо-Курильськ. Його особливістю стане те, що в ньому буде розташовуватися ще відділення філармонії. Крім того, в найближчому майбутньому з'являться дві нових спортивних споруди. У Південно-Курильські буде зведений спортивно-оздоровчий комплекс і адміністративно-побутова будівля поруч з уже існуючим хокейним кортом. Всі об'єкти зводитимуться поступово і їх введуть в експлуатацію до 2025 року.

сюжети: далекий Схід , Сахалінська область Микола Борисович, розкажіть, в якому становищі зараз знаходиться повітряна транспортна інфраструктура островів?
Що ми маємо зараз і які перспективи чекають?
Як йдуть справи з морськими перевезеннями?
Як проходить реконструкція об'єктів дорожньої інфраструктури на острові Кунашир?
На якій стадії знаходиться забезпечення функціонування мереж зв'язку Курильських островів в єдиній мережі електрозв'язку Росії?
На якому етапі перебуває будівництво сучасного житла і комунальних інженерних систем на островах Кунашир, Парамушир, Ітуруп і Шикотан?
Яка ситуація з будівництвом і реконструкцією об'єктів соціальної інфраструктури?