Реклама
Реклама
Реклама

Інструкція: як дізнатися свій ІПН

  1. Як дізнатися свій ІПН через інтернет за паспортом онлайн
  2. Як дізнатися свій ІПН на держпослуг
  3. Як дізнатися свій ІПН в інтернеті
  4. Відповіді на типові запитання
  5. Як дізнатися свій ІПН на прізвище без паспорта
  6. Навіщо потрібен ІПН при працевлаштуванні на роботу
  7. Чи потрібен ІПН при влаштуванні на роботу 2017
  8. Чи потрібен ІПН при вступі до коледжу або ВНЗ
  9. Навіщо потрібен ІПН дитині
  10. Навіщо потрібен ІПН дитині в школу
  11. Чи потрібен ІПН пенсіонеру непрацюючому
  12. Чи потрібен ІПН при покупці квартири, нерухомості
  13. Для чого вимагають ІПН в банку
  14. Чи потрібен ІПН для закордонного паспорта
  15. Чи потрібен ІПН для закордонного паспорта нового зразка
  16. Чи потрібен ІПН для іноземних громадян у 2017 році
  17. Чи потрібен ІНН іноземному громадянинові при влаштуванні на роботу

Доброго дня Доброго дня! Вас вітає журнал ПрофіКоммент. У цій статті ми детально розберемо з вами, як дізнатися свій ІПН.

Що таке ІПН? ІПН - це ідентифікаційний номер платника податків в РФ. Податки сплачуються людьми зі своїх доходів в Держава, за рахунок яких утворюються різні програми соціальної підтримки (пенсії, допомоги, безкоштовне медичне обслуговування, освіту, материнський капітал ), А також здійснюється благоустрій інфраструктури - будуються дороги, мости, нові бюджетні установи соціального значення.

Зміст статті:

Як дізнатися свій ІПН через інтернет за паспортом онлайн

На офіційному сайті Федеральної Податкової Служби Росії по цій засланні дізнатися свій ІПН можна за кілька хвилин. На даній сторінці ви знайдете наступну форму для заповнення:

Рис 1: дізнатися свій ІПН на сайті Федеральної Податкової СлужбиРис 1: дізнатися свій ІПН на сайті Федеральної Податкової Служби

Заповніть поля та надішліть запит. Якщо ви раніше зареєстрували свій номер, то система вам його покаже:

Рис 2: сторінка з результатом вашого номера ІПНРис 2: сторінка з результатом вашого номера ІПН

Як дізнатися свій ІПН на держпослуг

Щоб дізнатися свій ІПН на держпослуг, ви повинні спочатку зареєструватися на цьому порталі. Якщо ви вже зареєстровані, то зайдіть на головну сторінку сервісу і задайте в пошуку запит «ІПН». Виберіть підказку «Дізнатися свій ІПН», як показано на малюнку:

Рис 3: Головна сторінка сервісу держпослугРис 3: Головна сторінка сервісу держпослуг

Після того, як відкриється наступна сторінка, ви можете побачити, що інформація надається безкоштовно в режимі реального часу. Для цього натисніть на кнопку «Отримати послугу» як показано нижче:

Рис 4: Натисніть тут «Отримати послугу»Рис 4: Натисніть тут «Отримати послугу»

Буквально через кілька секунд ви отримаєте інформацію з номером свого ІПН:

Рис 5: Ваш ІПН висвітиться тутРис 5: Ваш ІПН висвітиться тут

Варто зазначити, що для отримання даної послуги у вас попередньо повинні бути заповнені дані вашого паспорта, і профіль на держпослуг повинен бути підтверджений. Підтвердити профіль на держпослуг можна у відділенні Пошти Росії. І не тільки. Більш детальну інформацію дивіться на цій сторінці сервісу.

Як дізнатися свій ІПН в інтернеті

Вище описані способи, як дізнатися свій ІПН, найнадійніші. Не користуйтеся невідомими сайтами, де вас попросять вносити ваші дані, особливо паспортні, телефон. Це можуть бути шахрайські сайти і інформація про вас, в подальшому, може бути використана зловмисниками. До речі, дуже корисно знати: список 100 професій, які дозволяють заробляти віддалено

Якщо ви боїтеся вносити паспортні даний на офіційних сайтах від держави, то, щоб дізнатися свій ІПН, найкраще звернутися в податкову службу вашого міста, де вам видадуть копію вашого ІПН, або зареєструють, якщо у вас ще його немає.

ІПН не виникає нізвідки після досягнення повноліття. Його потрібно отримати в податковій інспекції, звернувшись до відділення вашого міста і написавши заяву на його отримання. Також, ви можете замовити ІНН через сервіс держпослуг.

Відповіді на типові запитання

Інн може знадобитися в самих різних ситуаціях. У багатьох випадках, люди не розуміють, навіщо їм потрібно надавати ІПН в різних інстанціях. Давайте розберемося. Якими найчастіше питаннями задаються люди, коли справа стосується ІПН?

Як дізнатися свій ІПН на прізвище без паспорта

ІПН відноситься до особистої інформації та дізнатися її без паспорта не можна. Якби це можна було зробити без паспорта, тоді будь-який сторонній людина могла б отримати доступ до ІПН іншого громадянина, що порушує права персональних даних. Тому, якщо ви хочете дізнатися свій індивідуальний номер платника податків, вам все ж потрібно надати на підтвердження свій паспорт, або інший документ, що засвідчує вашу особу.

Навіщо потрібен ІПН при працевлаштуванні на роботу

ІПН - це просто номер, завдяки якому в податкову службу зберігається інформація про податки, які людина внесла в державу. Від внесених податкових виплат залежить майбутня пенсія. До речі, почитайте тут, як оформити пенсію, якщо не вистачає трудового стажу . Так ось. У податковій інспекції знайти номер платника податків можна за паспортними даними. Це означає, що надавати ІПН роботодавцю не обов'язково. Це роботодавець може настійно вимагати через незнання самого процесу перерахування податків. Однак, роботодавцю, бухгалтерії при роботодавця може бути досить тільки паспортні дані людини. Перераховуючи податкові виплати на ім'я людини, їх і так заносять в систему, де дані зберігаються під ІПН.

Чи потрібен ІПН при влаштуванні на роботу 2017

Роботодавець не повинен вимагати від людини ІПН при працевлаштуванні, так як отримання самого ІПН не обов'язково. Це прописано в 65-й статті Трудового Кодексу.

Відсутність номера ІПН не заважає роботодавцю вносити за працівника податкові внески. Для цього нудні тільки паспортні дані найманого працівника. І взагалі, при працевлаштуванні на роботу від людини потрібен наступний пакет документів:

  • паспорт
  • СНІЛС
  • Військові квиток (якщо людина військовослужбовець)
  • Документи про освіту
  • Трудова книжка
  • Довідки (наприклад, про відсутність судимості або хвороб). Ці довідки можуть бути різними, в залежності від місця працевлаштування

Чи потрібен ІПН при вступі до коледжу або ВНЗ

Державою передбачено повернення 13% податкового збору, якщо учень навчального закладу офіційно працює і паралельно оплачує навчання. Таким чином, для працюючого громадянина, паралельно навчається платно, освіта стає трохи дешевше. Якщо ж людина вчитися платно і офіційно працює, то повернення 13% податкового збору можна направити на навчання дітей або інших родичів.

Навіщо потрібен ІПН дитині

ІПН присвоюється всім громадянам з народження. Так як дитина з самого народження для Держави є громадянином, то він має і ряд прав. Наприклад, бути власником нерухомості ( отримавши спадщину ) Або іншого майна. Відповідно, держава буде направляти йому квитанції на сплату податку за це майно. Так як за неповнолітнього відповідають його законні представники (батьки, опікуни, усиновителі), то вони зобов'язані будуть вирішувати дані питання за нього.

Навіщо потрібен ІПН дитині в школу

Деякі школи у своєму розпорядженні додаткові шкільними програмами, де учні залучаються до суспільно-корисних робіт. Таким як, наприклад, прибирання вулиць, парків, літня практика, чергування. За це дитині може нараховуватися заохочувальна заробітна плата, з якої, відповідно, школа також повинна буде перерахувати податок до Держави.

Якщо в конкретному шкільному закладі не передбачені оплачувані роботи для школярів, то вимога ІПН - бюрократичне оману адміністративного апарату школи. Уточніть цей момент. Якщо це так, то ви не зобов'язані надавати на дитину ІПН в школу. До речі, корисна інформація для майбутніх мам, які документи потрібні для отримання декретної допомоги.

Чи потрібен ІПН пенсіонеру непрацюючому

ІПН необхідний навіть пенсіонеру, і навіть непрацюючому. Чому? Справа в тому, що громадянин, навіть будучи пенсіонером, може укладати угоди купівлі-продажу нерухомості, і з них, як правило, сплачується податок. Також, громадянин на пенсії не позбавлений права займатися підприємництвом. Наприклад, здавати свою нерухомість в оренду. З цих грошей також необхідно сплачувати податки до Держави, так як це є доходом.

Не сплачується податок тільки при отриманні пенсії, так як ця виплата вже є підтримкою від держави, взята з податкових виплат.

Чи потрібен ІПН при покупці квартири, нерухомості

ІПН потрібен як при покупці квартири, так і при продажу. Навіщо потрібен ІПН при покупці нерухомості, адже, здавалося б, ви і так витрачаєте гроші, а платити податки повинен продавець, який буде набувачем і відповідно, при продажу йому потрібно пред'явити свій ІПН. Однак, покупцеві він теж знадобиться.

Справа в тому, що кожна людина повинна платити до Держави податок на майно фізичних осіб. Тобто, якщо ви стаєте власником нерухомості, у вас з'являється необхідність сплачувати податок за своє майно. Тому й потрібен ІПН.

Податок на майно розраховується від кадастрової вартості майна або частки, що належить людині від цього майна за формулою:

Нк = (Кадастрова вартість - Податкові відрахування) x Розмір частки x Податкова ставка.

У формулі присутні дані, які ви повинні взяти з таблиць нижче.

Податкове вирахування:

Рис 6: Податкові відрахування при розрахунку податку на майно

Податкова ставка:

Рис 7: Податкова ставка при розрахунку податку на майноРис 7: Податкова ставка при розрахунку податку на майно

Для чого вимагають ІПН в банку

Якщо людина бере кредит в банку, то від нього можуть вимагати його ІПН або ІПН роботодавця. Банку потрібні ці відомості, щоб упевнитися, що фірма роботодавця легальна і сплачуються реальні податки в Держава з реального доходу. До речі, з цією статтею читають, що робити, якщо нема чим платити кредит.

А якщо клієнт банку хоче покласти гроші на рахунок з метою отримання доходу у вигляді відсотків, то тут теж потрібен ІПН. Адже з процентних доходів щомісяця перерахуються податки в Держава, а відомості будуть зберігатися під ІПН в податковій інспекції.

Чи потрібен ІПН для закордонного паспорта

При отриманні закордонного паспорта може вимагатися вказівку ІПН. Однак, найчастіше, це формальність при подачі заявки через інтернет, наприклад, через портал держпослуг або «Мої документи». Однак, ІПН, може знадобитися при оформленні закордонного паспорта, щоб перевірити людину на предмет сплати всіх податків, перш ніж він покине межі країни.

Чи потрібен ІПН для закордонного паспорта нового зразка

Як і в разі отримання закордонного паспорта старого зразка, ІПН необхідний як формальності при подачі заявки через інтернет на порталі держпослуг або «Мої документи». Якщо ви будете звертатися в міграційну службу, то ІПН не буде потрібно. На офіційному сайті МВС, вказаний список необхідних документів для отримання закордонного паспорта нового покоління. це:

  1. Основний документ, що засвідчує особу
  2. Паспорт нового покоління (якщо його термін дії закінчився)
  3. Дозволи командування (для військовослужбовців)
  4. Військовий квиток з відміткою, або непридатний або обмежено придатний до військової служби, або закінчив проходження військової служби за призовом або альтернативної цивільної служби.
  5. Світлина
  6. Заява в довільній формі з додатком додаткових документів (паспорт, дозвіл на проживання, віза, св-во про шлюб, св-во про народження).

Чи потрібен ІПН для іноземних громадян у 2017 році

Так, іноземний громадянин теж сплачує прибуткові податки в державу, може укладати угоди купівлі-продажу нерухомості, працювати, і тому повинен зареєструвати ІПН. До речі, це цікаво: Що буде з доларом найближчим часом?

Чи потрібен ІНН іноземному громадянинові при влаштуванні на роботу

При офіційному працевлаштуванні на роботу іноземець не зобов'язаний пред'являти ІПН, проте він повинен зареєструвати його в податковій інспекції. Таким чином, прибуткові податки роботодавець зможе сплачувати за паспортними даними іноземного працівника, без наявності номера ІПН. Щоб отримати ІПН, іноземець повинен звернутися в ИФНС (інспекцію Федеральної податкової служби) і надати наступний пакет документів:

  • Заява за формою № 2-2-Облік - про постановку на облік
  • Паспорт з відміткою про реєстрацію за місцем проживання
  • Вид на проживання (для іноземців, які мають постійного місця проживання)
  • Відривну частину бланка повідомлення про прибуття, де є відмітка міграційного обліку.

Заяву необхідно скласти російською мовою, а для документів зробити копії з нотаріально завіреними перекладами.

Що таке ІПН?
Якими найчастіше питаннями задаються люди, коли справа стосується ІПН?
Чому?