Реклама
Реклама
Реклама

Як прописати новонароджену дитину

  1. Як прописати новонароджену дитину в квартиру - особливості процедури
  2. Які документи потрібні, щоб прописати новонародженого?
  3. Де прописати новонароджену дитину?
  4. Як зареєструвати новонародженого за місцем проживання батьків в шлюбі?
  5. Як прописати новонародженого за місцем прописки батька?
  6. Як прописати дитину за місцем реєстрації матері?
  7. Чи обов'язково прописувати новонародженої дитини?

Народження дитини тягне за собою безліч клопотів. Мова йде не тільки про догляд за новим членом сім'ї, а й про юридичних формальності. Поява нового громадянина на світло повинне бути оформлено документально. Одним з важливих питань є питання реєстрації за місцем проживання. Читайте в статті, як прописати новонароджену дитину, з якими особливостями пов'язана ця процедура і що буде, якщо батьки не зареєструють дитини деінде.

Як прописати новонароджену дитину в квартиру - особливості процедури

Процедура реєстрації новонародженої дитини має ряд особливостей. Прописати нового громадянина можна тільки за місцем постійного проживання одного з батьків або опікунів. Згідно з положеннями російського законодавства, не вдасться зареєструвати новонародженого навіть за місцем прописки бабусі чи дідуся, так як проживання дитини окремо від батьків неприпустимо.

Процес реєстрації дитини спрощений:

  • не потрібно згоди власника житлового приміщення або інших осіб, які проживають разом з ним;
  • якщо батьки проживають разом, для реєстрації досить заяви матері;
  • якщо батьки проживають окремо, буде потрібно заяву від обох батьків;
  • співробітники паспортного столу не можуть відмовити в реєстрації, навіть якщо прописка не припустима через маленькій площі приміщення.

Новонароджений всіляко захищений від можливості стати людиною без постійного місця проживання законодавчо. Також державою захищені права матері. Наприклад, не можна прописати дитину до батька, якщо мати новонародженого проти, і не дає своєї згоди. А ось для прописки до матері згоди батька не потрібно.

Однак деякі розлучені жінки з дітьми стикаються зі зворотним проблемою - коли батько дитини не дає згоди на прописку за місцем реєстрації матері. У такій ситуації прописати дитину можна буде тільки при досягненні згоди або за судовим рішенням.

Які документи потрібні, щоб прописати новонародженого?

Щоб прописати новонародженого, потрібно наступний перелік документів:

  • заяву одного з батьків (з ким на одній житлоплощі буде проживати дитина);
  • письмова згода другого (якщо батьки проживають окремо) або заяву матері (якщо батьки проживають разом);
  • паспорти батьків та їх копії;
  • свідоцтво про шлюб батьків, якщо воно є;
  • свідоцтво про встановлення батьківства (якщо батьки не перебувають в офіційному шлюбі);
  • довідка з місця прописки другого з батьків для підтвердження відсутності реєстрації дитини за іншою адресою (якщо пройшло більше місяця з дня народження дитини);
  • виписки з будинкових книг та особових рахунків з місць реєстрації батька і матері (береться в паспортному столі, якщо будинок приватний - будинкова книга повинна бути на руках у власників).

Реєстрація новонародженого за місцем проживання здійснюється безоплатно, тому ніяких квитанцій не потрібно.

Де прописати новонароджену дитину?

Зареєструвати дитину можна трьома способами:

  1. Відвідати паспортний стіл за місцем знаходження житлового приміщення.
  2. Звернутися в МФЦ.
  3. Оформити заяву через портал держпослуги

Щоб прописати новонародженого через держпослуги, необхідно зареєструвати особистий кабінет. Серед переліку послуг буде потрібно вибрати пункт «Реєстрація за місцем проживання або перебування» і клікнути на кнопку «Отримати послугу». Далі слідуйте підказкам системи. Важливо врахувати, що оформлення заявки онлайн не позбавить вас від відвідування паспортного столу. Все одно доведеться прийти в зазначений час і принести оригінали документів.

Щоб прописати новонародженого через МФЦ або паспортний стіл, потрібно слідувати одному і тому ж алгоритму:

  1. Збір документів.
  2. Звернення до територіального відділу МФЦ або паспортного столу.
  3. Заповнення заяви і подача документів.
  4. Отримання розписки про прийом паперів із зазначенням дати закінчення процедури реєстрації.
  5. Звернення в зазначену дату і отримання готових документів.

По суті, процедура практично не відрізняється не залежно від способу подачі документів. Невелика різниця є тільки при визначенні, куди прописати дитину - до мами, тата або обом батькам.

Як зареєструвати новонародженого за місцем проживання батьків в шлюбі?

Якщо завчасно підготувати всі необхідні папери, процедура реєстрації дитини не займе більше одного дня. Покрокова інструкція наведена нижче.

Крок 1 - отримання свідоцтва про народження.

Звертатися за отриманням свідоцтва про народження потрібно в територіальне відділення РАГСу. Якщо батьки перебувають у шлюбі, отримати свідоцтво може один з батьків.

В ЗАГСі подаються такі документи:

  • загальногромадянський паспорт;
  • довідка з пологового будинку із зазначенням дати, часу і місця народження, ваги і статі дитини;
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу.

Визначиться з ім'ям дитини необхідно протягом місяця після його народження. Якщо за цей термін свідоцтво про народженні не буде отримано, на батьків накладаються штрафні санкції або виноситься офіційне попередження.

Крок 2 пропискою.

У паспортному столі або МФЦ потрібно заповнити бланк заяви за формою № 6. Бланк надасть співробітник.

Всі документи (перелік наведено вище) подаються одноразово. Співробітник забере копії та оригінали паперів і видасть розписку в їх отриманні. У розписці вказується список отриманих документів, ПІБ та підпис співробітника, а також дата, до якої заявник може отримати оформлені папери.

Крок 3 - завершення процедури.

Якщо дитина реєструється в приватне домоволодіння, потрібно також внести запис в будинковій книзі. Також зміни торкнуться паспортів батьків. У графі «Діти» з'явиться відповідний запис.

Термін оформлення всіх паперів варіюється від одного до семи днів. У призначений день необхідно прийти з розпискою і забрати документи. Йти обом батькам не обов'язково - достатньо когось одного.

Як прописати новонародженого за місцем прописки батька?

Процедура реєстрації дитини за місцем прописки батька трохи відрізняється, якщо батьки не перебувають у шлюбі.

Крок 1 - отримання свідоцтва про народження.

Процес отримання свідоцтва схожий з тим, що зазначений вище. З однією важливою поправкою - якщо батьки не перебувають у шлюбі, батько повинен підтвердити своє батьківство. Для цього йому потрібно звернутися в територіальний ЗАГС і оформити офіційний документ із зазначенням, що саме він біологічний батько новонародженого.

В іншому випадку в рядку «Батько» свідоцтва про народження дитини буде стояти прочерк. Відповідно, ніяких прав на дитину у батька, який не підтвердив батьківство в установленому порядку, не виникне.

Відвідати ЗАГС доведеться обом батькам. Нагадаємо, що якщо батько і мати перебувають у шлюбі - достатньо присутності кого-то одного, так як батьком дитини автоматично визнається чоловік матері.

Крок 2 - звернення до паспортного столу або МФЦ.

Необхідно відвідати паспортний стіл або МФЦ за місцем проживання батька. Потрібно присутність обох батьків. Кожен з них повинен написати заяву про прописку дитини.

Батько заповнює заяву за формою № 6, де виявляє бажання зареєструвати дитину на своїй житлоплощі. Мати заповнює бланк, в якому не заперечує, що дитина буде прописаний за місцем проживання батька.

Крок 3 - завершення процедури.

Після передачі документів співробітнику установи заявникам буде видана розписка. У зазначений день необхідно з'явитися за одержанням документів. Реєстрація та оформлення паперів відбудеться протягом семи днів.

Як прописати дитину за місцем реєстрації матері?

Процедура буде аналогічною. Присутність батька не потрібно - мама новонародженого може оформити всі документи самостійно.

Документи батька в разі прописки дитини до матері можуть знадобитися, якщо з моменту народження пройшло більше місяця. В цьому випадку необхідно надати домову книгу або виписку з неї з місця проживання батька, щоб підтвердити, що дитина там не прописаний.

Чи обов'язково прописувати новонародженої дитини?

Реєстрація дитини за місцем проживання - обов'язкова процедура. При ігноруванні цієї вимоги для батьків або опікунів настає адміністративна відповідальність.

Питання реєстрації дитини регламентовані наступними законодавчими актами:

  1. Ст. 20 ГК РФ визначає, що місцем проживання дитини визнається місце прописки батьків або опікунів.
  2. Ст. 65 СК РФ регламентує питання визначення місця проживання дитини при роздільному проживанні батьків.
  3. «Правила реєстрації та зняття громадян РФ з реєстраційного обліку» п. 28 затверджено список документів, необхідних для реєстрації дитини.

Питання, протягом якого часу потрібно прописати новонародженого, не регламентований законодавчо. Однак варто поквапитися. Згідно ст. 19.15 КоАП РФ, якщо громадянин ніде не зареєстрований протягом довгого періоду часу, будуть застосовані штрафні санкції. У випадку з новонародженим штраф виплачується батьками. Його розмір варіюється від 2500 до 3500 рублів.

Якщо батьки або опікуни за будь-яких обставин не могли прописати дитину і вважають накладення штрафу необгрунтованим, вони можуть звернутися до суду. При виникненні труднощів або питань, що стосуються прописки новонародженої дитини, звертайтеся за консультацією до юриста.

Де прописати новонароджену дитину?
Як зареєструвати новонародженого за місцем проживання батьків в шлюбі?
Як прописати новонародженого за місцем прописки батька?
Як прописати дитину за місцем реєстрації матері?
Чи обов'язково прописувати новонародженої дитини?
Які документи потрібні, щоб прописати новонародженого?
Де прописати новонароджену дитину?
Як зареєструвати новонародженого за місцем проживання батьків в шлюбі?
Як прописати новонародженого за місцем прописки батька?
Як прописати дитину за місцем реєстрації матері?