Реклама
Реклама
Реклама

Чи потрібно на смартфонах начебто OnePlus 6 8 Гб оперативної пам'яті?

Смартфони OnePlus 6 продаються з різними конфігураціями оперативної і постійної пам'яті, в тому числі є модель 8 Гб. До сих пір у багатьох навіть дорогих моделей обсяг пам'яті не перевищує 4 Гб. Існує чимало нових ноутбуків і комп'ютерів на Windows і хромбуков з такою ж кількістю пам'яті, не кажучи вже про більш старих моделях. Дешеві смартфони та планшети до цих пір виходять з об'ємом пам'яті 2 Гб. Виникає питання: чи так необхідно мати 8 Гб пам'яті на компактному мобільному пристрої?

Виникає питання: чи так необхідно мати 8 Гб пам'яті на компактному мобільному пристрої

Насправді життєва необхідність в цьому відсутня. І все ж, як відомо, запас кишеню не тягне.

Для чого смартфон використовує оперативну пам'ять



Для будь-якого обчислювального пристрою вірне твердження, що чим більше пам'яті, тим більше додатків можна завантажити в неї одночасно. Це всього лише один з варіантів застосування оперативної пам'яті. Частина пам'яті зайнята ще до того, як стартує Android.

Отже, на що витрачається пам'ять:

  • Простір ядра. Android використовує ядро ​​Linux. Ядро зберігається всередині певним чином стисненого спеціального файлу, який витягується безпосередньо в оперативну пам'ять під час включення пристрою. Ця ділянка пам'яті містить ядро, драйвери і модулі ядра для управління апаратними компонентами, а також кешування даних.
  • RAMdisk для віртуальних файлів. В системі є папки і файли, які не є справжніми. Це псевдофайла, які створюються при завантаженні і містять речі на зразок рівня заряду батареї і швидкості роботи процесора. Директорія / proc в Android є одним із прикладів подібних файлів. Ділянка пам'яті зарезервований для роботи цих файлів.
  • Мережеві технології. Інформація щодо IMEI і налаштувань модему зберігається в NVRAM. Це неволатільная пам'ять, яка зберігається при виключенні смартфона. Інформація передається в оперативну пам'ять разом з програмним забезпеченням для підтримки модема при першому включенні смартфона. Під це також виділяється ділянка пам'яті.
  • Графічний процесор. Графічного адаптера для роботи також потрібна пам'ять. Вона називається VRAM. Оскільки в смартфонах графічний процесор інтегрований з центральним, окрема пам'ять відсутня, тому застосовується оперативна.
  • Решта пам'ять. Все що залишилося, не рахуючи зарезервованих системних файлів, кеша, налаштувань. Тут працюють запускаються вами програми.

Що робити з додатковою пам'яттю

Не зовсім зрозуміло, для чого саме в OnePlus 6 застосовується зайва пам'ять або що розробники збираються робити з нею в майбутньому. Мінімальний обсяг пам'яті в цьому смартфоні становить 6 Гб, максимальний 8 Гб, тому на око різниця може бути непомітна.

Є дещо, що OnePlus або будь-який розробник кастомних прошивок можуть зробити із зайвою пам'яттю об'ємом 2 Гб: зберігати в ній систему цілком.



Колись смартфон HTC M7 став першим на Android з високим рівнем чуйності на дії користувача. Причина в тому, що значна частина системної пам'яті була зарезервована для оболонки HTC Sense. Коли якомусь додатком була потрібна пам'ять, вона не віднімалися у оболонки і не віддавалася цьому додатку. Звичайно, це вело до обмеження числа одночасно запущених програм. Зараз більшість виробників Android-смартфонів надходять так само, певні ділянки завантажувача ніколи не покидають оперативну пам'ять. При обсязі 4 Гб може бути непросто знайти правильний баланс між високою швидкістю роботи і необхідністю кожен раз запускати додаток, яке система видаляє з пам'яті.

При обсязі пам'яті 8 Гб весь призначений для користувача інтерфейс зберігається в ній. Написання драйвера пристрою, який дозволяє DMA (Direct Memory Access) для призначеного для користувача інтерфейсу означає, що пам'ять може бути зарезервована тільки для призначеного для користувача інтерфейсу. Операційна система продовжує керувати введенням-висновком, але інші програми не можуть перезаписувати ділянки пам'яті. Все потрібне для миттєвих жестів і прокручування зберігається в пам'яті і є миттєво.

Це трохи відрізняється від параметра ядра memmap, де резервується простір за межами операційної системи для мережевих пристроїв і VRAM. Операційна система управляє пам'яттю, дані можна отримувати і відправляти, можна створити буфер при виключенні пристрою для запобігання втрати даних. Це рішення використовує стандартну систему Linux LMK (Low Memory Killer) для підтримки роботи важливих процесів. В результаті виходить інтерфейс, який постійно має високий рівень швидкості і чуйності. Це не зачіпає роботу інших додатків і не заважає їм зберігатися у фоновому режимі.

Не забувайте про маркетинг

Навіть якщо для когось це не грає головну роль, більшість віддадуть перевагу смартфону з більш високими специфікаціями. Оперативна пам'ять коштує недорого. Підвищення собівартості кожного смартфона на кілька доларів призводить до підвищення витрат на мільйони, але одночасно підвищує привабливість в порівнянні з могутніми супротивниками начебто Galaxy S9 або iPhone X. Великий обсяг пам'яті надає відчуття, що смартфон буде залишатися актуальним протягом більшого часу, перш ніж застаріє і доведеться купувати новий.



Колись в персональних комп'ютерах щороку спостерігався приріст продуктивності процесорів і відеокарт, тому покупка нових моделей мала сенс і представляла інтерес. Тепер на ринку ПK панує затишшя і весь прогрес перемістився в смартфони. Їх обчислювальна потужність зростає рік від року, розширюючи функціональні можливості. Нещодавно з'являлася новина, що компанія Asus експериментувала зі смартфоном з об'ємом пам'яті 10 Гб, так що і в цьому плані прогрес ще не завершений.

Підводячи підсумок, можна сказати, що 8 Гб пам'яті зараз не є для смартфона необхідністю. Однак, якщо кошти дозволяють, подібний обсяг не зашкодить. У міру поширення таких апаратів розробники додатків на Android напевно знайдуть, чим зайняти цю пам'ять, і тоді менше значення поступово може стати недостатнім.

джерело: www.androidcentral.com

Виникає питання: чи так необхідно мати 8 Гб пам'яті на компактному мобільному пристрої?