Реклама
Реклама
Реклама

Працювати на совість - закон порушувати

  1. 23 червня
  2. 25 червня

Олександр МАРТИНЕНКО

У радянські часи художники-карикатуристи ставили цих людей в один ряд з вашингтонськими імперіалістами, Боннського реваншистами, тюхтіями-господарниками і погано вихованими працівниками торгівлі. Мова про чиновників. «Били» їх так само нещадно, як американську воєнщину. Діставалося їм за тяганину, окозамилювання і байдужість до насущних проблем громадян. Щось знайоме, чи не так?

23 червня Олександр МАРТИНЕНКО   У радянські часи художники-карикатуристи ставили цих людей в один ряд з вашингтонськими імперіалістами, Боннського реваншистами, тюхтіями-господарниками і погано вихованими працівниками торгівлі

День державної служби

Пройшли роки, а любові до чиновників (а їх в країні понад 90 тис.) У народу не додалося. І багато в чому вони подібне ставлення заслужили. До перелічених вище недоліків додався ще один - хабарництво. Такого, як зараз, розгулу корупції серед номенклатурних працівників в СРСР не було. Ось недавно Мін'юст оприлюднив звіт про «досягнення» державних службовців за минулий рік: загальна сума збитку від адміністративних порушень (т. Е. Хабарів, відкатів і ін.) Досягла 1 млрд. 800 млн. Грн.

Так що не дивно, якщо хтось, хто не має відношення до чиновництва, дізнавшись про існування власної червоної дати у держслужбовців, вигукне: «Ну зовсім сором втратили! Ще свято їм подавай! »

Справедливості заради відзначимо, що з'явився він завдяки ООН. У 2003-му Генасамблея прийняла резолюцію, де було сказано, що сфера державного управління відіграє важливу роль в житті різних країн. Тоді ж було встановлено День державної служби Організації Об'єднаних Націй, який щорічно стали відзначати 23 червня. А Україна вже підтримала міжнародну ініціативу і ввела у себе таке профторжество.

Варто сказати і про те, що, скільки б ми не метали блискавки в чинуш, обійтися без них не можна. Поки не припинилася життя на Землі, будуть існувати держави, а управляти ними - бюрократи. Інша справа, що їх влада не може бути безмежною. Недарма Ленін ще 110 років тому писав, що народ не повинен бути рабом чиновників. З іншого боку, Володимир Ілліч розумів необхідність спеціально підготовлених для подібної роботи людей і говорив: «Ми не утопісти. Ми знаємо, що будь-який чорнороб і будь-яка куховарка не здатні зараз же вступити в управління державою ».

Сучасна Україна даний ленінський принцип виконує досконально. Є в країні спеціальне відомство, відповідальне за підготовку чиновних кадрів, - Національне агентство з питань державної служби (Нацдержслужба).

До речі, співробітники цієї установи на початку 2013-го офіційно були визнані людьми несумлінними, хоча в той же час мають шанс стати бездоганними. Як це розуміти? Пояснюю: з 2007 р працівників агентства (тоді воно називалося Головним управлінням держслужби) нагороджували відомчою відзнакою «За сумлінну працю». Тепер цю нагороду скасували і запровадили іншу - «За бездоганну працю». Мін'юст наказ голови Нацдержслужби перевірив, визнав юридично правильним і зареєстрував. Так що працювати сумлінно співробітникам відомства тепер закон забороняє. Зате вимагає, щоб дорікнути їх не було в чому.

25 червня

День митної служби

«Була в мене митниця, були контрабандисти. Зараз митниці немає - контрабандистів немає », - з гіркотою говорив Верещагін, чарівний герой« Білого сонця пустелі ». Його слова згадалися півроку тому, коли розпустили самостійну структуру - Державну митну службу. Втім, митниця нікуди не поділася: тепер вона стала департаментом Міністерства доходів і зборів.

Чи не зникли і контрабандисти - мало не щодня приходять повідомлення про улов, який потрапляє в мережі працівників митниць. Так, в аеропорту «Бориспіль» у пасажира рейсу Бейрут - Київ було вилучено ... 15 мавп. Господар помістив приматів в ящики для перевезення дрібних тварин, а потім запакував всю цю «тару» в два великі валізи і здав в багаж (�� як тільки мавпочки не задихнулись під час польоту?). Вантаж було задекларовано, але спеціальний дозвіл на перевезення мавп було відсутнє. Підсумок - конфіскація.

А ось в Одесі був інший випадок. Митники, оглядаючи поштові відправлення, адресовані зарубіжним одержувачам, за допомогою спеціального апарату просканували одну посилку. Виявилося - всередині орден Червоної Зірки, викарбуваний, як потім з'ясували, в роки війни в Афганістані. Відправити його збиралися в Канаду. І зробити це намагалися незаконним чином: вивозити орден можна тільки при наявності офіційного дозволу, якого не було. Тому «зірочку» хитромудро сховали, а сама посилка мала вигляд книги. Хтось явно хотів заробити на продажу бойової нагороди іноземному колекціонеру. Але не вийшло, всі хитрощі зловмисника виявилися безсилі проти спецтехніки.

І ще про одне успіху борців з контрабандою, мабуть, варто сказати. Колектив художньої самодіяльності Академії митної служби, що в Дніпропетровську, цієї весни здобув перемогу (між іншим, другий рік поспіль) на конкурсі «Студентська весна». Спочатку на сцену в парадному обмундируванні вийшли барабанщиці академії, потім курсанти продемонстрували вміння танцювати гопак. Вокальні номери також виявилися на висоті. В результаті журі нічого не залишалося, як дати майбутнім митникам «добро».

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Щось знайоме, чи не так?
Як це розуміти?
? як тільки мавпочки не задихнулись під час польоту?