Реклама
Реклама
Реклама

Як укласти договір оренди автомобіля з подальшим викупом (зразок)?

  1. обов'язкові умови договору оренди з правом викупу авто
  2. Як скласти договір оренди автомобіля з правом викупу ( зразок )
  3. Які документи для укладення договору і реєстрації авто вимагає оренда з правом викупу автомобіля

договір оренди автомобіля з подальшим викупом надає ряд переваг для орендаря - майбутнього власника автомобіля. Основним таким перевагою стає доступність придбання авто. Щоб не помилитися з правильним оформленням договору оренди з правом викупу автомобіля, розглянемо в цій статті основні розділи договору, варіанти складання, його обов'язкові умови та порядок реєстрації автомобіля.

Обов'язкові умови договору оренди з правом викупу авто

Як скласти договір оренди автомобіля з правом викупу (зразок)

Які документи для укладення договору та реєстрації авто вимагає оренда з правом викупу автомобіля

обов'язкові умови договору оренди з правом викупу авто

Перш ніж автолюбитель перейде до безпосереднього укладення договору оренди автомобіля з подальшим викупом, йому потрібно визначитися з маркою, моделлю та основними технічними характеристиками майбутнього придбання, а також його викупної вартістю Перш ніж автолюбитель перейде до безпосереднього укладення договору оренди автомобіля з подальшим викупом, йому потрібно визначитися з маркою, моделлю та основними технічними характеристиками майбутнього придбання, а також його викупної вартістю. Всі ці умови і будуть обов'язковими для укладення договору оренди з правом викупу авто. Основні характеристики авто повинні бути вказані настільки детально, щоб можна було з точністю визначити, що це саме той автомобіль, а не якийсь інший. Якщо зазначені обов'язкові умови в договорі не будуть визначені, договір оренди автомобіля з правом викупу буде вважатися недійсним.

У договорі має бути пункт про те, що орендований автомобіль може бути переданий у власність орендарю, таке право передбачено російським законодавством. При цьому право власності може перейти до орендаря як після закінчення терміну оренди, так і до закінчення - за умови, що орендарем внесено всю викупна вартість авто.

Важливо: орендна плата, яку буде вносити орендар, буде і платою за оренду автомобіля, і оплатою викупної ціни авто. Якщо договір буде розірвано до закінчення його дії і без остаточної оплати викупної ціни, орендар не має права вимагати виплачену суму, так як вона є платою за користування і володіння автомобілем.

Як скласти договір оренди автомобіля з правом викупу ( зразок )

За договором оренди з правом викупу авто орендодавець передає в тимчасове користування і володіння транспортний засіб (автомобіль) орендарю за орендну плату. Сторонами в договорі оренди з правом викупу авто можуть виступати як фізичні, так і юридичні особи. Представляти інтереси юридичної особи може представник за дорученням. У такій ситуації в договорі повинні бути вказані дані доручення представника, а екземпляр довіреності прикладений до договору.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Предметом договору будуть визначають автомобіль характеристики, їх слід детально вказати в розділі про предмет договору. Автомобіль підлягає передачі за актом прийому-передачі, який буде додатком до майбутнього договору. У самому акті прийому-передачі слід знову відобразити характеристики автомобіля, його можливі недоліки і відсутність претензій до стану авто з боку орендаря.

Далі в розділ про предмет договору необхідно внести:

  • право орендаря на подальший викуп авто;
  • викупну вартість авто, об'єктивно певну сторонами;
  • порядок передачі орендарю права власності на транспортний засіб.

Важливо: щоб не заплутатися з застосуванням в договорі положень про оренду та купівлі авто, рекомендуємо порядок переходу права власності до орендаря винести в окрему додаткову угоду сторін, яке стане невід'ємною частиною договору і підставою для перереєстрації авто в органах ДАІ. Якщо орендар відмовиться від права викупу авто, така угода полягати не буде. В угоді необхідно вказати факт оплати викупної ціни, що і буде підставою для переходу права власності на автомобіль до орендаря.

Наступні розділи за змістом будуть збігатися зі звичайними положеннями договору оренди транспортного засобу, тому зупинимося на них коротко.

  1. Обов'язки сторін. Основними для орендодавця тут будуть: оформлення довіреності на орендаря, а також передача автомобіля в технічно справному стані, придатному для його використання. При цьому разом з автомобілем повинні бути передані інструменти і документи, без яких використання авто неможливо.
    Для орендаря передбачені наступні обов'язки: прийняти автомобіль від орендодавця і повернути його, в разі відмови від права викупу авто; прийняти на себе відповідальність за ризики, пов'язані з випадковою загибеллю, втратою або псуванням автомобіля, що виникли після його прийняття; проводити ремонт авто; своєчасно вносити орендні платежі.
  2. У договорі потрібно обов'язково прописати детальний порядок внесення платежів, в тому числі терміни і розмір орендної плати.
  3. Відповідальність сторін, а також порядок дострокового розірвання договору прямо передбачені чинним законодавством, а тому в договорі досить вказати посилання на дію закону в разі спірних ситуацій або настання обставин, не передбачених договором. Договір оренди з подальшим викупом авто вступає в силу з моменту передачі авто і діє до дати, визначеної сторонами.
  4. Договір оренди автомобіля з правом викупу повинен бути укладений в трьох примірниках, по одному для орендодавця, орендаря та органів ГИБДД, які здійснюють реєстрацію автомобіля.

Важливо: договір оренди автомобіля з подальшим викупом не потребує нотаріального посвідчення, достатньо простої письмової форми договору.

Які документи для укладення договору і реєстрації авто вимагає оренда з правом викупу автомобіля

Для укладення договору оренди авто з правом викупу необхідні наступні документи сторін:

  • для фізичних осіб - паспорт, документ, що підтверджує реєстрацію за місцем перебування (тимчасова прописка);
  • для юридичних осіб - установчі документи організації (свідоцтва ОГРН, про постановку на податковий облік, статут), документ, що засвідчує особу директора, або іншої особи, яка укладає договір від імені організації (в такому випадку прикладається ще й довіреність).

Важливо: для перевірки юридичної особи можна подивитися виписку з єдиного державного реєстру юридичних осіб (ЕГРЮЛ), видану не пізніше ніж за 30 днів до перевірки. Її може запросити організація в податкових органах. У виписці міститься інформація про статус юридичної особи, що діє воно або, наприклад, в процесі реорганізації. Так само на сайтах арбітражного суду відповідного регіону можна в картотеці справ за реквізитами організації подивитися, не бере чи юридична особа в правових спорах. Така участь не є перешкодою до укладення договору, однак може охарактеризувати організацію з точки зору виконання зобов'язань.

Для реєстрації договору оренди автомобіля з подальшим викупом необхідно надати в органи ГИБДД документи:

  • заяву про реєстрацію;
  • документи, необхідні для укладення договору (див. вище);
  • квитанцію про сплату державного мита;
  • паспорт транспортного засобу (ПТС);
  • договір оренди автомобіля з подальшим викупом з усіма додатками;
  • страховий поліс;
  • реєстраційні знаки, якщо вдавалося.

Не знаєте свої права?