Реклама
Реклама
Реклама

Поради з облаштування місця зберігання ручного і електроінструменту

Рано чи пізно, в кожному будинку знаходять прописку ті чи інші інструменти, призначені для будівництва і ремонту Рано чи пізно, в кожному будинку знаходять прописку ті чи інші інструменти, призначені для будівництва і ремонту. Насамперед в житло з'являються молоток, одна або кілька викруток, цвяхи, шурупи і ще якась дрібниця. Згодом цей список може суттєво розширитися. Особливо, коли справа відбувається в заміському будинку або господарі житла - люди захоплені ремонтом і всілякими переробками. Якщо мова йде про міську квартирі, то, як правило, інструменти зберігаються в шафах передпокої, на балконі або антресолях. На присадибних ділянках складські функції виконує гараж, в якому найчастіше відсутня навіть натяк на який-небудь порядок. А чи можна організувати зберігання інструменту так, щоб він займав не дуже багато місця і при цьому був завжди доступний?

Що робити, якщо інструментів багато, а місця мало Що робити, якщо інструментів багато, а місця мало? Звичайна меблі, як правило, не дуже підходить для зберігання лобзиків, рубанків, дрилів і тому подібних пристроїв. Полку в кухонній шафі або висувною меблевий ящик може просто не витримати маси розвідних ключів, молотків та іншого добра, а через велику глибину меблів виникають труднощі з пошуком потрібної деталі. Неодмінно якась дрібниця загубиться. Куди зручніше відкриті стелажі з міцними металевими полицями. Подібні вироби випускаються і готовими до застосування, і у вигляді окремих блоків, з яких можна зібрати конструкцію потрібного розміру. Глибина стелажа (30-40 см) дозволить зручно розмістити значну частину інструментів і обладнання, при цьому збережеться хороша оглядовість і доступність. На передньому краї іноді роблять страхувальний бортик, який запобігає падінню речей з полиці при необережних маніпуляціях власників.

Викрутки, стамески, гайкові ключі і тому подібні вироби можна зберігати і на спеціальних багатосекційних полицях, влаштованих точно так же, як стійки для ложок, виделок і інших столових приладів. Рамка з отворів, зроблена з особливо міцного пластику або металу, підвішується на стінку, в отворах мають у своєму розпорядженні відповідний за розмірами і масою ручний інструмент. Вироби з намагнічуватися металу можна розміщувати на полицях-стендах з намагніченого заліза - так само, як кухонні ножі.

Якщо багато вільного місця на стінах, часто використовують систему гачків і цвяхів Якщо багато вільного місця на стінах, часто використовують систему гачків і цвяхів. У підвішеному стані інструменти завжди на виду і легко доступні. Так зручно зберігати набори однотипних предметів або об'ємні речі (наприклад, струбцини, мотки дроту), які в шафі або на стелажі зажадали б занадто великого простору.

А ще ручний інструмент комфортно зберігати в спеціальному ящику або кейсі. У невеликому міському господарстві місткого ящика може вистачити для всього будівельно-ремонтного набору предметів. Хіба що для бувалих майстрів потрібно кілька ємностей, в яких можна буде розкласти інструменти по їх типовий приналежності: гайкові ключі - в одному місці, а дриль, свердла, насадки для дриля - в іншому. Досить зручні і «тематичні закладки», наприклад, ящик, в якому знаходиться все обладнання для ремонту автомобіля, або кейс з комплектом «все для пайки».

Особливу увагу слід приділити облаштуванню місця зберігання видаткової дріб'язку з числа кріпильних елементів (цвяхи, дюбелі, шурупи, саморізи і т. Д.). Найкраще тримати їх в спеціальному ящику. У ньому передбачена велика кількість відділень, кожне з яких щільно закривається. Такий ящик краще окремих невеликих баночок, які легко втратити в плутанині, що панує на полиці. Для розміщення великої кількості різнотипних кріпильних елементів випускаються багатосекційні полки-кассетніци (складові полки) з різною кількістю осередків. З таких кассетница, як з окремих модульних секцій, можна складати сховища будь-якого обсягу.

У продажу є різні по місткості і величиною ящики для інструментів У продажу є різні по місткості і величиною ящики для інструментів. Переносні моделі зазвичай мають довжину 10-26 дюймів. Окремо відзначимо органайзери, що не перевищують своїми габаритами автомобільну аптечку. Але існують і об'ємні ящики-візки, які зручно транспортувати. У більшості ящиків є вкладні лотки (один або кілька), в кришці зазвичай передбачено відділення-органайзер для дрібних деталей. Виготовляються всі ці сховища з пластика або металу. Міцний пластиковий ящик мало в чому поступається металевому, але важить значно менше і тому зручніше при роботі, особливо якщо інструменти доводиться часто переносити з місця на місце.

Що стосується цін, то все ящики і кейси можна умовно розділити на дешеві, доступні і дорогі Що стосується цін, то все ящики і кейси можна умовно розділити на дешеві, доступні і дорогі. До перших відносяться вироби майстрів з Південно-Східної Азії - часто навіть без будь-якої торгової марки. Рангом вище розташовується продукція російського виробництва, а також деяких китайських торгових марок, що відрізняється в кращу сторону від китайських же виробів noname. Ще вище - вироби відомих американських і європейських брендів. У цій категорії ціни на переносні моделі ящиків для інструментів набагато вище, але і якість виготовлення на висоті. Міцний пластик виключає можливість деформації корпусу або випадання ручок. Засувки часто виготовляються з металу. У моделях великих розмірів (особливо в ящиках-візках) можуть бути передбачені алюмінієві вставки, які збільшують жорсткість конструкції. Розкладні системи забезпечують швидкий і зручний доступ до всього вмісту візка.

При виборі ящика обов'язково оціните добротність його конструкції. Подивіться, чи є ребра жорсткості, металеві засувки, чи надійна ручка для перенесення. Чи не занадто надійні ящики слід транспортувати дбайливо, сильно не навантажувати, а особливо цінний інструмент краще взагалі в них не класти.

Фото: журнал "Додому. Інтер'єри плюс ідеї"

А чи можна організувати зберігання інструменту так, щоб він займав не дуже багато місця і при цьому був завжди доступний?
Що робити, якщо інструментів багато, а місця мало?