Реклама
Реклама
Реклама

Здача однокімнатної квартири в оренду: основні етапи і правила :: Маріуполь

  1. Етапи здачі однокімнатної квартири
  2. Де шукати квартиронаймача
  3. Правила укладання договору
  4. висновки

12 березня 2018, 10:47

Висновок офіційного договору оренди на квартиру допоможе власнику не тільки гарантовано отримати гроші по угоді, а й захистити свої майнові права. Офіційний орендодавець зможе без особливих зусиль стягнути в судовому порядку у недбайливих квартиронаймачів гроші на ремонт або купівлю нового майна, якщо старе зіпсовано мешканцями. Офіційна угода також гарантує відсутність проблем з податковими органами.

Етапи здачі однокімнатної квартири

Для укладення успішної угоди необхідно виконати наступні дії.

  1. Визначитися з сумою орендної плати. Для того щоб визначити, чи реально здати однокімнатну квартиру за бажаною ціною, потрібно відвідати сайти рекламних оголошень і дізнатися середню вартість оренди в цікавому районі.
  2. Знайти квартиронаймача.
  3. Зустрітися з потенційним квартирантом. При зустрічі поцікавтеся сімейним станом кандидата і заздалегідь обговоріть всі неприйнятні для вас умови, наприклад, неможливість проживання тварин в квартирі.
  4. Висновок письмового договору оренди, так як правильно здати однокімнатну квартиру можна тільки на підставі письмової угоди.
  5. Передача майна.

Те, як швидко можна здати однокімнатну квартиру, залежить від кількості осіб, які побачать оголошення, і співвідношення ціни і якості, що виставляється орендарем. Третій фактор - це місце розташування нерухомості. У пріоритеті однушки, розташовані в центрі міста або в районах з розвинутою інфраструктурою.

Де шукати квартиронаймача

Знайти орендаря однокімнатної квартири можна кількома способами:

  • Через спільних знайомих;
  • Через рекламне оголошення в газетах і на спеціальних сайтах (можна розмістити власне оголошення про здачу квартири або відгукнутися на чуже);
  • Через оголошення в соціальних мережах.

Найпопулярнішим серед сайтів оголошень по нерухомості в Україні є DOM.RIA. Він містить найбільшу базу свіжих і достовірних варіантів покупки, продажу і оренди нерухомості. Для перевірки оголошень фахівець відвідує квартиру і фотографує її на панорамну камеру, щоб відвідувачі сайту могли побачити реальну картину.

Правила укладання договору

Правила укладання договору

Під час укладання угоди необхідно керуватися ст.ст. 810 -826 ЦКУ, так як здати однокімнатну квартиру офіційно можна тільки шляхом укладення договору оренди. Документ складається в письмовому вигляді, підписується обома сторонами і повинен відображати наступну інформацію.

  • Точний опис об'єкта оренди: адреса нерухомості, в тому числі поверх, на якому розташована квартира, метраж житлового приміщення.
  • Особисті дані про сторони: ПІБ, адреса проживання, паспортні дані.
  • Термін дії договору та порядок його дострокового розірвання. Детально описати ситуації, при яких сторони можуть відмовитися від своїх обов'язків за договором. Наприклад, орендодавець може розірвати договір, якщо орендар порушує санітарні норми. За загальним правилом орендар повинен за три місяці попередити господаря квартири про своє бажання достроково розірвати договір, а орендодавець - за 2 місяці. Однак сторони можуть зменшити ці терміни в угоді.
  • Питання оплати за квартиру. Сюди входить не тільки розмір орендної плати і порядок її внесення, а й оплата комунальних платежів, а також розмір компенсації за псування майна орендодавця.
  • Обов'язки по проведенню ремонтних робіт в квартирі. Перед тим як здати однушку орендодавець повинен подбати про капітальний ремонт, так як відповідно до ст.819 ЦКУ, це є його обов'язком. Порядок проведення поточного ремонту необхідно врегулювати в договорі з орендарем.
  • Правила експлуатації житла. Крім дотримання загальних санітарних, гігієнічних норм і правил спільного проживання в багатоквартирних будинках, слід прописати можливість або неможливість проживання в квартирі тварин, а також порядок прибирання приміщення. Так як здавати кімнату або однокімнатну квартиру часто доводиться молодим людям, можна визначити правила поведінки у вечірній і нічний час.
  • Умови підвищення ареною плати: шляхом підписання угоди сторонами або в односторонньому порядку орендодавцем при повідомленні орендаря в певний термін.
  • Порядок вирішення спорів за договором. Сторони можуть домовитися який суд буде розглядати їх конфліктні ситуації в разі виникнення.

Сторони можуть включити в договір будь-яку іншу інформацію, яку вони вважають важливою.

висновки

Отже, що потрібно знати орендарю при здачі однокімнатної квартири:

  1. Для того, щоб швидше знайти квартиранта, потрібно вдаватися до допомоги друзів, інтернет-сайтів і друкованих видань.
  2. Письмовий договір оренди убезпечить господаря квартири від проблем з податковою і недобросовісними квартиронаймачів.
  3. Договір оренди не вимагає обов'язкового посвідчення у нотаріуса, його можна скласти самостійно по викладеним вище правилам або звернутися до професійного юриста.

Оцінка: 0 Рейтинг: 0

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.