Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування 2-х кімнатній хрущовки (двушка, двокімнатної)

  1. Що це таке
  2. центральні питання
  3. Головні умови
  4. Закони та інші нюанси
  5. Узгодження документів
  6. Де і як відбувається процес оформлення
  7. Терміни перепланування 2-х кімнатній хрущовки
  8. Від чого залежить ціна

Про те, чим характеризуються хрущовки, знає багато хто. Це - невелика корисна житлоплощу, суміжні кімнати, маленька кухня, вузький коридор і суміщений санвузол. Перетворювати таке житло має сенс, тільки якщо квартира як мінімум двушка.

З огляду на, що площа зовсім невелика, перепланування інтер'єру 2-х кімнатній хрущовки повинна бути виконана таким чином, щоб в результаті змін кожен квадратний метр використовувався з максимальною користю.

Існує кілька варіантів перепланувань хрущовок-двійок. У мережі можна знайти безліч готових рішень, в які можна привнести власний дизайн. Якщо жодне з них не влаштує, можна підготувати свій унікальний проект з нуля.

При бажанні також можна скористатися консультацією ремонтників, що спеціалізуються саме на перепланування хрущовок - вони можуть запропонувати варіанти, які ніде не опубліковані.

Перед тим як приступити до справи, необхідно скласти схему перепланування, оцінити її попередню вартість, і, найголовніше, - підготувати документи для її легалізації.

Що це таке

Хрущовки будувалися між 60-ми і 80-ми роками. Будівництво йшло величезними темпами, так як була мета забезпечити житлом кожну робочу радянську сім'ю. Звідси - економія на квадратних метрах, невисокий рівень стель і одноманітність типових проектів. Чи буде таке житло зручним для громадян, - ніхто, по суті, і не вникав.

Житлові будинки з квартирами такого типу будувалися заввишки від 3-х до 5-ти поверхів. Відповідно, ліфт і сміттєпровід були відсутні (хоча для багатьох це і плюс, так як відсутні зайві шуми і специфічний запах). Ще один недолік - квартири даного типу не можуть похвалитися хорошою звукоізоляцією.

Якщо говорити про плюси хрущовки, то, крім того, що це цегляний будинок , В квартирах між кімнатами несучих стін немає, тому вони легко піддаються переплануванню. При бажанні можна навіть знести всі міжкімнатні перегородки, щоб вийшла студія .

Але для початку необхідно розібратися, що таке перепланування. Чітке визначення даного поняття дається в ЖК РФ .

Це - конфігураційні зміни житла в результаті таких робіт, як:

  • зведення і усунення стін;
  • об'єднання і роз'єднання кімнат;
  • зменшення / збільшення квадратури житлових відсіків за рахунок технічних приміщень (коридор, прохід між кімнатами і т. д.);
  • зміщення дверних прорізів;
  • зміна статевого настилу;
  • переобладнання відсіків зі зміною їх функціонального значення.

Будь-який з перерахованих вище видів робіт потрібно попередньо узгодити з держорганами. Для цього готується проект, який можна замовити в організації, що має відповідну ліцензію.

На просте ж перебудову в квартирі отримувати дозвіл не потрібен.

До нього можна віднести:

  • заміна дверей, косяків і вікон;
  • утеплення лоджії ;
  • заміна сантехнічного, газового та електрообладнання;
  • установка кондиціонера;
  • обробка стін / стель, поклейка шпалер та ін. косметичний ремонт.

Для організації робіт з перевлаштування проект не потрібен. Можна лише для себе скласти ескіз, де будуть відображені плановані переробки.

Зразок заяви на перепланування житлового приміщення:

Зразок заяви на перепланування житлового приміщення:

центральні питання

куди звертатися

Для того щоб перепланування схвалили, потрібно пройти не одну інстанцію. Головною з них є жілінспекциі. Саме в ній необхідно буде отримати остаточний дозвіл.

Але до неї доведеться відвідати наступні організації:

  • БТІ - щоб отримати техпаспорт;
  • проектне бюро або РСО, де можна замовити проект;
  • місцеве пожежний підрозділ;
  • службу газу;
  • санепідемстанцію;
  • департамент капітального будівництва.

Перші дві установи, зазначені в списку, для відвідування обов'язкові. Необхідність звернення до інших служб контролю залежить від того, зачіпаються якісь інженерні комунікації при переплануванні. Якщо так, то відповідні організації також повинні надати свою резолюцію по проекту.

Головні умови

При розробці плану модифікації хрущовки необхідно враховувати конструктивні особливості будинку, а також мати на увазі, які роботи проводити за законом категорично не можна.

забороняється:

  • закриття доступу до газових трубах і стояках;
  • знесення несучих елементів;
  • зачіпання системи вентиляції;
  • перенос ванній / туалету в місце, розташоване над житловою кімнатою сусідніх мешканців;
  • виділення під модифіковану житлову кімнату площею менш 20.25 кв. м;
  • формування житлової кімнати без вікна;
  • залучення до створення проекту компанії, яка не має допуску.

Головна умова - проект не повинен йти врозріз ні з одним нормативним актом, включаючи Житловий Кодекс і різні норми по будівельній і загальної безпеки.

Закони та інші нюанси

У Житловому Кодексі перепланування / перебудови присвячені наступні розділи і статті:

Також щодо перепланування діє безліч нормативів - такі як норми Сніпа і СанПіН. Ознайомитися з ними можна в мережі.

Окремої згадки заслуговує той факт, що деякі власники хрущовок спочатку роблять перепланування без будь-яких документів і тільки потім починають думати, як її узаконити .

Така послідовність дій дуже ризикована і нікому не може бути рекомендована, так як легалізація перепланування вдається не завжди. З упевненістю можна сказати лише одне: в будь-якому випадку це обійдеться дорожче, ніж попереднє узгодження.

По-перше, спочатку доведеться заплатити штраф від 2-х до 2.5 тисяч руб. По-друге, якщо жілінспекциі відмовить в заявці, доведеться звертатися до суду, а для цього потрібно заплатити мито і витратити час. Якщо ж відмовить і суд, то власнику хрущовки за свій рахунок доведеться привести своє житло в початковий стан, що за вартістю буде порівнянно з витратами на що мала місце перепланування.

Узгодження документів

Щоб не мати проблем з подальшим узаконенням перепланування, краще зробити все відповідно до вимоги законодавства - тобто пройти етап узгодження документів до початку робіт по модифікації житла.

І справа не тільки в юридичний бік питання, а й у загальній безпеці. Адже неправильні і необережні дії можуть спричинити за собою аварійну ситуацію, яка при самому негативному повороті подій може привести до руйнування будинку.

Документи на роботи з перепланування можна зібрати самому (якщо є на це час) або ж залучити посередника, який як довірена особа буде супроводжувати весь процес аж до отримання техпаспорта оновленої хрущовки.

Де і як відбувається процес оформлення

Для подачі на узгодження будуть потрібні наступні документи:

З огляду на, що хрущовка не відноситься до об'єкту культурної спадщини, окреме згоду від організації, яка відповідає за пам'ятники архітектури, отримувати не потрібно.

Перераховані вище документи подаються в жілінспекциі. Спеціальна комісія розгляне заяву і всі супроводжуючі його документи, і, якщо проект відповідає всім нормам, видасть позитивне рішення, на підставі якого можна почати перепланування.

Відмовити в узгодженні інспекція може з наступних причин:

  • якщо подані не всі документи;
  • допущені помилки при складанні плану-проекту;
  • в разі якщо відомості, зазначені в проекті, суперечать встановленим нормативам;
  • при наявності недостовірних даних в документах або встановлення факту їх підробки.

Терміни перепланування 2-х кімнатній хрущовки

Терміни розгляду заяви на перепланування зазвичай коливаються від 1-го до 2-х місяців. Без отримання схвалення починати роботи не має сенсу, так як, по-перше, можна отримати штраф, по-друге, якщо заяву в результаті не буде схвалено, доведеться знову все переробляти, щоб повернути вихідну планування хрущовки.

Якщо жілінспекциі відмовить в узгодженні, то терміни можуть затягнутися, оскільки перш ніж подати нову заяву, необхідно почекати, поки пройде три місяці. Крім того, потрібно буде виправити всі зауваження, які будуть вказані у відмові, що надається комісією в письмовому вигляді. Можливо, буде потрібно навіть скласти новий план-проект і заново пройти процедуру його узгодження в наглядових органах.

При такому сценарії узгодження може зайняти близько 6-ти місяців. Але і при повторній подачі заяви ніхто не гарантує, що відмова не буде отриманий знову. Як і після першої подачі заявки, так і після повторних, власник хрущовки може подати скаргу до суду, якщо вважає, що відмова не підкріплений відповідними нормами закону. В цьому випадку процес може затягнутися ще на кілька місяців.

Перед зверненням до суду краще проаналізувати ситуацію з фахівцями, щоб не витрачати час і гроші даремно, враховуючи, що і суд може дати відмову у визнанні рішення жилинспекции незаконним.

Це може статися, наприклад, коли будівля за ступенем зносу в зв'язку з давньою датою його побудови непридатне до організації в ньому перепланувань. При такому варіанті розвитку подій про перепланування хрущовки, на жаль, доведеться забути.

Зразок технічного паспорта квартири:

Зразок технічного паспорта квартири:

Від чого залежить ціна

Оцінити точно вартість перепланування двушки в хрущовці досить складно.

На остаточну суму витрат впливають кілька факторів:

  • де буде замовлятися план-проект;
  • хто буде вирішувати питання узгодження;
  • скільки інстанцій необхідно буде пройти в процесі отримання резолюції;
  • які видозміни житла будуть проводитися (кількість порушених перегородок, ступінь складності модифікацій і т. д.) та із застосуванням яких будматеріалів.

Якщо мова йде всього лише про перебудову хрущовки, то воно, звичайно ж, обійдеться дешевше.

На дозвіл офіційних питань, пов'язаних з переплануванням, підуть приблизно такі суми:

Вид послугОрієнтовна вартість (грн.)

Отримання попередньої документації в БТІ (поверховий план, технічний паспорт + експлікація) 5 тис. Отримання дозволу у пожежного нагляду, СЕС, газової служби та т. Д. 5-30 тис. (В залежності від кількості організацій) Підготовка та затвердження плану-проекту 5-90 тис. (в залежності від складності) Оформлення посередником 20-100 тис. (в залежності від масштабу перепланування) Оформлення довіреності для посередника 1,5 тис. Отримання в БТІ нового техпаспорта 2 тис. отримання нового свідоцтва на собственн сть (якщо мала місце зміна кількості кімнат в хрущовці) 1 тис. Консультація у різних фахівців від 1 тис. за 1 консультацію Узаконення раніше виконаної перепланування в суді 15-60 тис.

Якщо говорити про витрати на здійснення самої перепланування в хрущовці, то вони індивідуальні і залежать:

  • від міста, в якому розташоване житло;
  • від підрядника і його цінової політики;
  • від обсягу робіт і якості матеріалів.

Наприклад, щоб демонтувати стіну в Москві, потрібно заплатити від 10-ти до 20-ти тисяч руб. Щоб змінити дверний проріз, доведеться заплатити близько 15 тисяч.

Оформлення перепланування будинку Оформлення перепланування будинку

проводиться досить легко, тому що немає сусідів, які можуть перешкоджати процедурі.

Читайте також , Скільки коштує узаконити перепланування.

Куди скаржитися на незаконне перепланування сусіда - дивіться тут .