Реклама
Реклама
Реклама

DOM.RIA - Що таке хрущовка?

  1. Історія виникнення: як будували хрущовки
  2. Скільки метрів в хрущовці
  3. недоліки хрущовок
  4. Варіанти поліпшення планування в хрущовках
  5. планування хрущовок

Хрущовка - цегляний або панельний будинок, побудований за часів Хрущова. Також з хрущёвочних панелей будувалися недокоттеджі-двухсемейкі хрущёвочного дизайну.

«Хрущовки» (а також негативний «хрущоби», від «нетрі») - панельні або цегляні чотирьох-п'ятиповерхові будинки, масово споруджувалися в СРСР під час правління Микити Сергійовича Хрущова і отримали в народі його ім'я.

Хрущовка сьогодні - одна з найбільш поширених різновидів житла в Україні. Свого часу вони зводилися в містах, селищах, а щорічно на ринку нерухомості з таким житлом здійснюється значна кількість угод. Що таке квартира-хрущовка і чому ця нерухомість до сих пір користується популярністю?

Що таке квартира-хрущовка і чому ця нерухомість до сих пір користується популярністю

Історія виникнення: як будували хрущовки

У 50-60 роки минулого століття в Україні та ряді інших країн намітився дефіцит житла через швидкі темпи зростання населення і промисловості, тому була прийнята програма масового будівництва будинків нового типу.

З ініціативи Н.С. Хрущова проекти квартир, що характеризуються фразою «для кожної сім'ї маленьке житло, але своє», отримали велику популярність, а в народі така нерухомість отримала назву «хрущовка». Будинки на перших порах зводилися з цегли, але в 60-х поряд з цим матеріалом стали широко використовуватися і панелі, що дозволило значно скоротити витрати і збільшити темпи будівництва.

Типова архітектура України

Квартири даного типу зводилися в Україні до початку 90-х, а їх ресурс розраховувався на 25 років експлуатації. Але завдяки ремонтам і неможливості змінити своє місце проживання з різних причин хрущовки до сих пір використовуються і для деяких українців є прийнятним варіантом власного житла.

Типові споруди мають 5, рідше - 4,6, 9 або 10 поверхів, а квартири (по 3 або 4 на сходову площадку) в залежності від проекту відрізняються різноманітними плануваннями: із суміжними або окремо розташованими кімнатами, із загальним або роздільним санвузлом, наявністю невеликого балкона, додаткових приміщень та інше.

Що таке сталінка?

Житловими будинками хрущовського типу в більшості випадків проводилася квартальна забудова - в центральній частині населеного пункту або в спальних районах. Будинки цих серій не відрізняються архітектурними надмірностями або великою кількістю декору, все максимально просто і функціонально.

Скільки метрів в хрущовці

Загальна площа хрущовок в середньому проектувалася в таких діапазонах:

  • для однокімнатних - від 28 до 33 кв. м;
  • для двокімнатних - від 30 до 48 кв. м;
  • для трикімнатних - від 48 до 58 кв. м.

Що таке брежневка?

недоліки хрущовок

  • низькі стелі, в середньому близько 2,5 м. У деяких плануваннях цей параметр досягав 2,7 метра. Через таку особливу рису в більшості хрущовок використання підвісних стель або масивних люстр досить проблематично;
  • вузькі внутріквартирні перегородки і міжквартирні стіни. Для поліпшення цього показника в свій час використовували килими, а зараз - сучасні звукоізоляційні матеріали;
  • відсутність ліфта в п'ятиповерхівках. Ця особливість разом з компактністю сходових майданчиків і прольотів ускладнює підняття великогабаритних вантажів в квартиру;
  • мала площа житлових кімнат (в порівнянні з іншими видами будівель);
  • прохідні або суміжні кімнати, вузькі коридори;
  • знос інженерних систем (при відсутності капітального і поточного ремонту).

переваги хрущовок

  • низька вартість в порівнянні з іншими типами житла;
  • розвинута інфраструктура;
  • хороший варіант для нечисленних сімей, одиноких людей, пенсіонерів, студентів;
  • широкий вибір дизайнерських рішень через відсутність несучих стін всередині квартири;
  • наявність вбудованих комор, стельових шаф.

низька вартість в порівнянні з іншими типами житла;   розвинута інфраструктура;   хороший варіант для нечисленних сімей, одиноких людей, пенсіонерів, студентів;   широкий вибір дизайнерських рішень через відсутність несучих стін всередині квартири;   наявність вбудованих комор, стельових шаф

Варіанти поліпшення планування в хрущовках

Запити сучасної людини змінилися і тому квартири хрущовського проекту активно піддаються переплануванням і різноманітним поліпшень. Так, для розширення простору зносяться вбудовані конструкції: комори, гардеробні та стельові шафи. У квартирах з прохідними або суміжними кімнатами найбільшою популярністю при оформленні інтер'єру користуються такі варіанти:

  • об'єднання двох кімнат в одну функціональну зону. Наприклад, зал і кухню - в вітальню або квартиру-студію;
  • використання фальш-стін з гіпсокартону для відділення кімнат (для створення спальної зони або дитячої) і коридору.

Варіанти перепланування двокімнатної квартири хрущовки

Санвузли переробляються в залежності від площі і потреб мешканців. Нерідко забирається перегородка, поєднуючи туалетну і ванну кімнати, а замість звичної ванною встановлюється душова кабіна. Завдяки таким рішенням звільняється зайвий простір, а розташовану поруч комору нерідко використовують для зберігання побутових приладів і установки пральної машини. В цілому, якщо перед сім'єю стоїть завдання купити квартиру придатну для життя і при цьому врахувати обмежений бюджет - хрущовка стане відмінним варіантом.

планування хрущовок

Бувають 1-кімнатні, 2-кімнатні, 3-кімнатні «хрущовки».

Планування «одинички»

Планування «одинички»

Планування «двушки»

Планування «двушки»

Планування «троячки»

Планування «троячки»

Малосемейка - це ...

Що таке квартира-хрущовка і чому ця нерухомість до сих пір користується популярністю?
Що таке сталінка?
Що таке брежневка?