Реклама
Реклама
Реклама

Дизайн однокімнатної квартири для сім'ї з дитиною

  1. Планування дизайну однокімнатної квартири для молодої сім'ї з дитиною
  2. Як відгородити на функціональні зони і розстановка меблів
  3. Що варто врахувати при облаштуванні інтер'єру кімнати
  4. Як облаштувати дитячу
  5. Ідеї, як обставити однушку
  6. Психологічні особливості зонування
  7. Меблі в маленькій кімнаті і студії
  8. Кольорова гамма
  9. Підлоги, стіни, вікна
  10. декор
  11. Поради щодо оформлення дитячої: відео

В сучасний час не кожна сім'я, що складається з трьох або більше осіб, має можливість придбати простору житлову площу. Нерідко - це маленька однокімнатна квартира невеликих розмірів, в якій буде жити молода пара з дитиною. Але навіть в такій квартирі можливо облаштувати все з затишком і комфортом і створити сучасний дизайн інтер'єру.

Дана стаття підкаже не тільки, як обставити однокімнатну квартиру або студію, але і як правильно зробити перестановку вже наявних меблів з урахуванням зонування та економії простору.

Планування дизайну однокімнатної квартири для молодої сім'ї з дитиною

Головним недоліком однушки в порівнянні з двокімнатної або трьох- є брак простору. Єдина кімната одночасно служить спальнею , Вітальні, дитячій, кабінетом. Тому раціональне облаштування простору має стати головним принципом при створенні дизайну однокімнатної хрущовки . Потрібно враховувати такі моменти, як правильно відгородити всі функціональні зони, залишити меблями так, щоб це не обмежувало рухів членів сім'ї.

Однокімнатні квартири бувають вільної і типового планування
Однокімнатні квартири бувають вільної і типового планування. Квартири з вільним плануванням часто зустрічаються в новобудовах. Така квартира має досить просторі габарити, метраж кімнати становить, в середньому, 50 квадратних метрів. Квартири типового планування зазвичай не відрізняються великими розмірами. Метраж кімнати таких квартир становить близько 17-25 квадратних метрів. В таких квартирах набагато важче втілити будь-які дизайнерські рішення. Якщо в сім'ї двоє дітей, дівчинка і хлопчик, тоді для зонування приміщення краще скористатися особливостями дизайну дитячої для хлопчика і дівчинки разом в невеликій кімнаті .

Від вдалого планування кімнати залежить комфортабельність і зручність проживання для всіх членів сім'ї. Незважаючи на невелику площу, потрібно постаратися вмістити всі необхідні меблі і при цьому не перевантажити інтер'єр.

Як відгородити на функціональні зони і розстановка меблів

зонування приміщення в однокімнатній квартирі для сім'ї з дитиною вкрай необхідно. Якщо кімната досить велика, то її можна зручно розділити на такі функціональні зони:

  • Спальна зона для батьків. У цій зоні можна розташувати трансформується меблі . Наприклад, можна розмістити розкладний диван, який в денний час можна скласти і використовувати для інших потреб. Особливо, такі меблі буде доречна, якщо кімната має невеликі габарити. Вона дозволить заощадити багато вільного простору в кімнаті. Якщо кімната має досить просторі розміри, то можна встановити невелику ліжко для батьків і відокремити її перегородкою з гіпсокартону.
  • Спальна зона для дитини. У дитячій зоні обов'язково повинна знаходитися дитяче ліжко і письмовий стіл, на якому він зможе виконувати домашнє завдання. Цю зону бажано розмістити поряд з джерелом природного світла, недалеко від вікна. Дитячу зону можна відокремити відкритими або закритими стелажами, які одночасно будуть виконувати функцію перегородок і місця для зберігання особистих речей. Стелажі не повинні захаращувати вікна та розташовуватися напроти входу в кімнату. Якщо кімната в квартирі буде зовсім маленькою, то можна підлогу дитячої зони підняти на висоту 50 см. У нішу однокімнатної квартири під підлогою дитячої зони можна буде в денний час ховати ліжко.
  • Зона для гостей. Цю зону можна організувати, якщо в кімнаті є достатньо місця для цього. В іншому випадку гостей можна приймати і на кухні за великим столом.

В іншому випадку гостей можна приймати і на кухні за великим столом

Що варто врахувати при облаштуванні інтер'єру кімнати

Підібрати дизайн для однокімнатної квартири досить складне завдання. При підборі інтер'єру необхідно врахувати багато нюансів, які допоможуть грамотно розподілити простір і зробити кімнату вільніше і затишніше. Перед оформленням кімнати необхідно враховувати такі критерії:

  • кількість проживаючих осіб;
  • вік дитини;
  • площа кімнати;
  • висота стелі;
  • розташування віконних і дверних прорізів.

Від усіх цих критеріїв залежить, як саме буде оформлений інтер'єр кімнати, як її необхідно зонувати, які меблі розташувати і які оздоблювальні матеріали використовувати.

Як облаштувати дитячу

Дуже важливим є питання віку дитини. У кожного віку є свої особливості, від чого сильно залежатиме інтер'єр квартири. Вік дитини ділиться на три групи:

  • дошкільний вік;
  • молодший шкільний вік;
  • середній і підлітковий шкільний вік.

дошкільний вік;   молодший шкільний вік;   середній і підлітковий шкільний вік

Наприклад, якщо дитина поки що не ходить в школу в дитячій зоні немає необхідності встановлювати письмовий стіл, а краще розташувати побільше полиць для зберігання іграшок. Крім того, дитячу зону потрібно зробити якомога більш відкритою, щоб батьки могли дивитися за дитиною. Від площі приміщення і висоти стель буде залежати вибір меблів і оздоблювальних матеріалів. Якщо кімната невеликих розмірів необхідно зробити її якомога світліше і просторіше за допомогою різних дизайнерських прийомів.

Якщо кімната невеликих розмірів необхідно зробити її якомога світліше і просторіше за допомогою різних дизайнерських прийомів

Найкращим варіантом буде оформити кімнату в стилі модерн . При оформленні кімнати в цьому стилі можна використовувати компактні меблі і сучасні оздоблювальні матеріали. Оформлення приміщення в стилі модерн дозволить зробити приміщення легше, просторіше і затишніше. Бажано не оформляти інтер'єр приміщення в класичному стилі, так як меблі, характерна для цього стилю, має великі габарити і вимагає більшого простору.

Ідеї, як обставити однушку

Оформлення дизайну однокімнатної квартири починається з підбору кольорової гами та розробки дизайну приміщення. У процесі підготовки ретельно вибираються оздоблювальні матеріали та меблі. Після чого дизайнерський проект втілюється в реальність.

Психологічні особливості зонування

В однокімнатній квартирі сім'ї може бути досить тісно, ​​тому необхідно подбати, щоб усім було комфортно і затишно, адже спільне проживання на такій малій площі може викликати чимало конфліктів. Кожна людина в якійсь мірі потребує власного особистому просторі, тому в кімнаті необхідно чітко розмежувати області. Дуже важливо, щоб кімната була захаращена меблями, так як відсутність вільного простору в тісній кімнаті вкрай небажано.

Меблі в маленькій кімнаті і студії

У приміщенні однокімнатної квартири потрібно розташувати мінімум меблів, щоб уникнути захаращення кімнати. Розмір меблів повинен відповідати розмірам приміщення.

Бажано, щоб всі меблі була виконана з одного матеріалу і гармонійно поєднувалася із загальним інтер'єром кімнати.

В однокімнатній квартирі ідеальним рішенням буде використання меблів - трансформерів. Наприклад, можна придбати підйомну ліжко, яка вбудовується в шафу або сучасний розкладний диван, який в нічний час буде замінювати ліжко. Такі меблі досить ергономічна, вона дозволить в денний час звільняти значну кількість простору в кімнаті.

Для економії місця в спальній зоні дитини можна встановити багатоярусну ліжко. Вона одночасно буде виконувати функцію ліжка і шафи для зберігання речей і одягу. У нижньому ярусі такому ліжку може розташовуватися письмовий стіл.

В сучасний час існує багато варіантів модульної двох'ярусної меблів.

У батьківській зоні необхідно розташувати місткий шафа для зберігання речей. На дверцятах шафи можуть розташовуватися великі дзеркала, які сприятимуть зоровому розширенню простору в кімнаті.

Недоцільно в однокімнатній квартирі встановлювати більшу меблеву стінку від підлоги до стелі. Якщо місця в кімнаті досить, то замість неї можна встановити міні-гірку в зоні відпочинку поруч з диваном. Перед придбанням міні-гірки потрібно точно визначити, яка кількість секцій необхідно встановити.

Перед придбанням міні-гірки потрібно точно визначити, яка кількість секцій необхідно встановити

Кольорова гамма

У тісних приміщеннях з малою площею зазвичай використовуються світлі відтінки в обробці поверхонь, так як вони візуально збільшують простір. Бажано використовувати мінімальну кількість квітів і відтінків при оформленні інтер'єру. Кожну зону кімнати однокімнатної квартири можна оформити в певній колірній гамі. Для батьківської зони ідеально підійдуть світлі, нейтральні тони, а ось дитячу зону можна зробити яскравішою.

Шпалери з великими візерунками і орнаментом використовувати не варто, вони не підходять для малогабаритного приміщення. Якщо ж кімната буде оформлена в темних тонах, то необхідно буде створити додаткове освітлення кімнати. краще використовувати шпалери під фарбу .

краще використовувати   шпалери під фарбу

Підлоги, стіни, вікна

При обробці невеликої кімнати однокімнатної квартири необхідно скористатися правилом розподілу світла. Згідно з цим правилом стеля повинна мати світлий відтінок, стіни можуть бути трохи темніше, а підлогу можна зробити самим темним. Світлі тони можуть значно розширити простір кімнати. Також, з завданням зорового розширення простору добре справляються глянцеві, що відображають покриття, такі як натяжні глянцеві стелі, лакові фарби для стін, шпалери з шовкографією, наливні підлоги , Паркет, покритий лаком, лінолеум з блискучою поверхнею.

Кожну із зон можна декорувати різними оздоблювальними матеріалами. Це можуть бути шпалери, фарби, декоративна штукатурка , Натуральний або штучний камінь. Як підлогових покриттів можна укласти паркет, ламінат, лінолеум, ковролін.

Штори в однокімнатній квартирі повинні бути з легкої тканини. Бажано, щоб вони були прозорими, щоб пропускати багато природного світла в денний час. Важкі штори з темної тканини використовувати не рекомендується, оскільки вони зроблять простір ще більш тісним. На віконні прорізи можна повісити рулонні або римські штори . Вони не будуть займати багато простору і додадуть родзинку в інтер'єр.

Особливу увагу потрібно приділити природного та штучного освітлення. За допомогою штучного освітлення можна не тільки зробити кімнату яскравіше і створити в ній прекрасний інтер'єр. Освітлення, також, є хорошим інструментом для зонування кімнати. Одного світильника навіть в маленькій кімнаті буде недостатньо для сім'ї з трьох осіб. Наприклад, дитина може лягати спати раніше батьків, і загальне освітлення кімнати може заважати йому спати.

В даному випадку ідеальним вирішенням цієї проблеми буде установка нічних світильників з регульованою яскравістю в зоні для батьків. Загальне освітлення в кімнаті може створювати світильник або точкові світильники, розташовані по периметру кімнати. У дитячій зоні потрібно обов'язково встановити настільну лампу з якісним освітленням на письмовий стіл, щоб дитина зберіг зір в процесі навчання. Над ліжком можна розмістити нічний світильник з регулюванням яскравості.

декор

Прості ідеї щодо розстановки елементів декору:

  1. Предмети декору можна розташувати на стелажах і полицях.
  2. Дитячі іграшки та сувеніри, призи та грамоти, які отримував дитина, можна розташувати в дитячій зоні.
  3. На стіні можна розмістити плакати і постери улюблених кумирів музики і кіно, зображення з мультфільмів.

На стіні можна розмістити плакати і постери улюблених кумирів музики і кіно, зображення з мультфільмів

У батьківській зоні можна розташувати фотографії, сувеніри, художні картини . Ідеально впишеться в інтер'єр м'який килим, розташований в центрі кімнати, на якому дитина зможе грати в ігри.

Декупаж меблів в стилі вінтаж Декупаж меблів в стилі вінтаж .

Утеплення балкона і об'єднання його з кімнатою дивіться тут .

Шпалери під фарбування які краще: https://trendsdesign.ru/materialy/oboi/sovety-po-vyboru.html

Поради щодо оформлення дитячої: відео

висновок

тісний простір однокімнатної квартири не стане перешкодою комфорту проживаючих членів сім'ї, якщо правильно розподілити простір і оформити інтер'єр відповідно до визначених правилами дизайну .

Читайте також як оформити дизайн кімнати для молодої людини і дизайн підліткової кімнати для дівчинки .