Реклама
Реклама
Реклама

Дорожня азбука в дитячому саду - кросворди по ПДР фото і картинки

  1. Основні напрямки і форми роботи
  2. Методичні рекомендації до проведення занять за програмою «Дорожня азбука в дитячих садах»
  3. Кросворди по ПДР для дітей
  4. Де знайти кросворди по ПДР для дітей?
  5. Як самостійно скласти кросворди по ПДР?

Сумна статистика ДТП зростає з кожним роком, але найстрашніше, коли жертвами автомобільних аварій стають діти. Як стверджують експерти, основною причиною ДТП є брак знань і навичок поведінки поблизу доріг і автомагістралей.

Таким чином, головне рішення цієї проблеми полягає в планомірній навчально-виховної роботи по формуванню у дошкільнят знань про основи безпеки на автодорозі. З цією метою провідними педагогами і методистами була розроблена спеціальна програма для ДДУ «Дорожня азбука в дитячому садку». Дана програма спрямована на роботу не тільки з дітьми, але і з педагогами та батьками. Головне її призначення полягає в підвищенні обізнаності батьків, дітей і вихователів про запобігання нещасним випадкам на дорогах.

Основні напрямки і форми роботи

  • З вихователями проводяться консультації, організовуються тематичні виставки, тестування, літературні огляди, навчальні майстер-класи, семінари, виготовлення методичних посібників, конкурси педмайстерності.
  • З дошкільнятами - тематичні заходи, прогулянки, театралізовані вистави, читання літератури, бесіди, конкурси, сюжетно-рольові розвиваючі ігри.
  • З батьками - бесіди, батьківські збори із запрошенням співробітників ДАІ.

Які рекомендації для занять в дитячому садку по дитячій абетці

Методичні рекомендації до проведення занять за програмою «Дорожня азбука в дитячих садах»

Ознайомлення дітей з основами безпеки на дорозі повинно проходити в ігровій формі з урахуванням їх вікових особливостей. Починати потрібно з найпростішого - перехід дороги по зебрі і світлофора. У дошкільнят основним видом пам'яті є зорова пам'ять, тому розповідь вихователя рекомендується супроводжувати демонстрацією барвистих картинок. У міру дорослішання дітей перед ними необхідно ставити нові, більш складні завдання. Так, зі старшими дошкільнятами слід вивчати призначення і класифікацію дорожніх знаків і обігравати можливі ситуації на дорозі. Діти повинні дізнаватися «дорожні пастки» і уникати попадання в них.

Формування у дітей знань і навичок безпечної поведінки на автошляхах має проводитися в тісному взаємозв'язку між різними розділами програми розвитку і виховання дітей. Цей взаємозв'язок може знайти відображення в розучуванні тематичних пісень та віршів, ліплення або малюванні дорожніх знаків, конструюванні автодоріг, перехресть.

Закріплення знань може проводитися у формі тематичних заходів, виставок, вікторин. У програмі «Дорожня азбука в дитячому саду» передбачається проведення таких сюжетних ігор, як «ГИБДД», «На зупинці», «Заправочна» та інші. За допомогою цих ігор діти закріплюють знання про ПДР (правила дорожнього руху), вчаться застосовувати на практиці отримані знання, вести діалог, у них формується рольова ланцюг дій. Теоретичні заняття обов'язково треба поєднувати з практичними, оскільки теорія передбачає формування знань, а практика - навичок. Під час походів в кінотеатр, екскурсій і прогулянок на вулицях, дорогах, зупинках громадського транспорту та перехрестях вихователь повинен постійно звертати увагу дітей на дорожні правила, формуючи у них досвід адекватного поведінки.

ВІДЕО

Кросворди по ПДР для дітей

Навчити малюка правильно поводитися на автодорогах, на перший погляд, досить легко, досить пояснити йому правила дорожнього руху, але, в той же час, отримані знання постійно потребують закріплення Навчити малюка правильно поводитися на автодорогах, на перший погляд, досить легко, досить пояснити йому правила дорожнього руху, але, в той же час, отримані знання постійно потребують закріплення. З цією метою педагоги рекомендують використовувати кросворди по ПДР для дітей.

Розгадування кросвордів - це захоплююче заняття, яке з одного боку, допомагає цікаво провести час, а з іншого - сприяє розвитку пам'яті та уяви. Розгадуючи кросворд, дітки вчаться аналізувати, роздумувати і робити висновки. Кросворди універсальні, наприклад, невеликі кросворди можна включати в різні розвиваючі ігри або ігрову програму на дитячому святі.

Використання дитячих кросвордів по ПДР дозволяє вирішувати наступні завдання:

  • Формування знань і навичок поведінки на автошляхах і в їх близькості.
  • Закріплення знань про ПДР.
  • Виховання дітей в рамках відповідальності за власну безпеку і збереження життя і здоров'я інших людей.

Щоб використання кросвордів по ПДР було більш ефективним, перед їх рішенням рекомендується провести закріплює бесіду з наступних питань: Щоб використання кросвордів по ПДР було більш ефективним, перед їх рішенням рекомендується провести закріплює бесіду з наступних питань:

  • Чи обов'язково виконувати ПДР? Що може статися, якщо їм не слідувати?
  • З якого боку треба обходити автобус (трамвай)?
  • Хто такі пішоходи, водії і пасажири?
  • Для чого потрібен світлофор? Що він показує?
  • Як правильно слід переходити автодорогу з наземного і підземного переходу?
  • Як правильно переходити дорогу з двостороннім і одностороннім рухом?

Де знайти кросворди по ПДР для дітей?

У книжкових магазинах можна придбати спеціальні тематичні збірники дитячих кросвордів по ПДР, які містять головоломки для дітей різного віку. Яскраві барвисті картинки обов'язково зацікавлять малюків і зроблять розгадування більш захоплюючим.

Кросворди по ПДР можна скачати з Інтернету і роздрукувати на принтері. Дітки старшого віку можуть вирішувати онлайн-кросворди, які можна знайти на дитячих сайтах.

Дітки старшого віку можуть вирішувати онлайн-кросворди, які можна знайти на дитячих сайтах

Як самостійно скласти кросворди по ПДР?

Складаючи кросворд самостійно, необхідно враховувати, що в ньому повинні міститися питання, що відрізняються за ступенем складності. Якщо завдання будуть надто складними або простими, то малюк втратить до них інтерес. Завдання в кросвордах по ПДР можна скласти у вигляді звичайних або навідних запитань до картинок, наприклад: «Що зображено на картинці: тротуар або проїжджу частину?».

Як самостійно скласти кросворди по ПДР?
Що може статися, якщо їм не слідувати?
З якого боку треба обходити автобус (трамвай)?
Хто такі пішоходи, водії і пасажири?
Для чого потрібен світлофор?
Що він показує?
Як правильно слід переходити автодорогу з наземного і підземного переходу?
Як правильно переходити дорогу з двостороннім і одностороннім рухом?
Де знайти кросворди по ПДР для дітей?
Як самостійно скласти кросворди по ПДР?