Реклама
Реклама
Реклама

Без вікон без дверей…

фото:   domofoto
фото: domofoto.ru

... повна хата бомжів!

Про самарських погорільців будинку №106 на вулиці Буянова ми писали три роки тому, відразу після пожежі, відразу залишив жителів другого - дерев'яного - поверху без даху над головою і необхідних речей. Довго вони клопоталися про відновлення будинку, що є об'єктом культурної спадщини, але, на жаль, безрезультатно. Погорільцям запропонували тимчасове житло з маневреного фонду в селищі Вінтаєв. Але, побувавши на місці і побачивши, що пропоновані квартири знаходяться в передаварійному стані, вони від такого варіанту відмовилися: хрін редьки не солодший. Зараз хтось із мешканців знімає житло, а хтось у родичів або у знайомих тулиться. І тільки сім'я Михайла Олексійовича Дороша, чия квартира розташована на першому - кам'яному - поверсі і постраждала менше інших, як і раніше залишається в цьому будинку.
І все б нічого, але з недавніх пір жити в напівзанедбане будівлі стало просто нестерпно. За словами Михайла Олексійовича, який звернувся за допомогою в «Соціальну газету», кілька років тому чотири квартири по сусідству, що на першому поверсі, викупив під трактир власник марки «У Палича» А.П. Мербаум. Після пожежі підприємець виставив пошкоджені вогнем вікна і двері, та в такому вигляді і залишив, втративши до нерухомості будь-який інтерес. Не дивно, що з часом будинок облюбували щури, миші і бомжі. Антисанітарія моторошна, онуки з квартири бояться виходити. Бомжі двічі ламали водопровідні труби в підвалі, і нашому читачеві довелося їх лагодити за свій рахунок, та ще й двері до підвалу встановлювати.
Проблема в тому, що приводити будинок в належний вигляд (як мінімум - відновити вікна і двері) ніхто не збирається нібито через те, що власника приміщень не можуть знайти. Скільки б Дорош не звертався з цим питанням до адміністрації Ленінського району, завжди отримував один і той же відповідь: господар-підприємець не знайдений.
- Положення відчайдушне, що робити, не знаємо, - розводить руками чоловік. - Адже без вікон і дверей наш будинок перетворився на кубло.
На офіційний запит газети з адміністрації Самари прийшла відповідь, з якого випливає, що районна адміністрація неодноразово намагалася домогтися від власника ТОВ «Самарський трактир» А.П. Мербаума проведення робіт із закриття приміщення, але той все звернення ігнорує. Що ж в такому випадку робити? На думку муніципальних чиновників, вплинути на власника закладу може тільки обласна влада. А конкретно - міністерство культури, адже будівля на вулиці Буянова, 106, знаходиться в списку об'єктів культурної спадщини (садиба купця Прохорова). Саме мінкульт має право через суд зобов'язати підприємця закрити належне йому приміщення. Муніципалітет такими повноваженнями не володіє.
Крім того, сім'ї нашого читача, так само, як і іншим погорільцям, зареєстрованим за даною адресою, запропонували звернутися в міське управління з житлових питань для вирішення питання про надання житла з маневреного фонду.
«Соціальна газета» продовжує стежити за ситуацією.

Марина Васильєва.

Що ж в такому випадку робити?