Реклама
Реклама
Реклама

Податок на Дарування: Ставки та порядок їх сплати в місті Дніпропетровськ

Дарування - одна з форм відчуження нерухомого майна (нерухомості, будинки або квартири) Дарування - одна з форм відчуження нерухомого майна (нерухомості, будинки або квартири). Тому не дивно, що багатьох цікавить питання як краще, а головне вигідніше, оформляти відчуження нерухомості, через договору дарування або, все ж, через, знайомі нам, договору купівлі-продажу.

Кому вигідно оформляти договори дарування нерухомості в Дніпропетровську, а головне, чи потрібно за це платити і якщо так, то скільки, ми і розглянемо в даній статті.

Само по собі дарування - це безоплатна передача нерухомого або рухомого майна, цінностей, майнових прав, різних предметів і речей особистого користування, якими володіє дарувальник.

Договір дарування в місті Дніпропетровськ не передбачає отримання предмета дарування тільки після смерті дарувальника (як в заповіті), або в обмін на будь-які послуги і дії з боку обдаровуваного (наприклад, як в договорі про довічне утримання). Фактично ДАРУВАННЯ - це як подарунок вам, просто так.

Але, на жаль, і тут не все так просто, як може здатися на перший погляд. Дорогі подарунки (наприклад: квартира / машина або цінні папери) вважаються таким же доходом, як і будь-яка інша прибуток, а отже, підлягають обов'язковому оподаткуванню.

Але, почнемо по порядку ...

ХТО може дарувати? Дарувальником може виступати будь-який громадянин України або громадянин будь-якої іншої країни (нерезидентів).

ЩО можна дарувати? Предметом дарування може виступати все що завгодно: починаючи від дрібних речей, що знаходяться в особистому користуванні у дарувальника, і закінчуючи, дорогими рухомими та нерухомими об'єктами. У разі останніх, ОБОВ'ЯЗКОВО наявність, правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності на даний об'єкт. В іншому випадку, підстав на розпорядження, і відповідно на саме дарування у дарувальника НІ.

КОМУ можна дарувати? Обдаровуваним може бути хто завгодно. При цьому в цю групу потрапляють як фізичні, так і юридичні особи, і навіть наше з вами держава.

Фактично, учасниками дарування можуть бути абсолютно все. Єдиним обмеженням є ситуація, коли батьки, опікуни або усиновителі, не можуть дарувати майно, що належить, за законом, їх дітям або підопічним (що цілком справедливо).

Розмір ставки податку на дарування залежить від того, хто саме отримує предмет дарування. Розмір ставки податку на дарування залежить від того, хто саме отримує предмет дарування

Тобто якщо дарування відбувається між родичами першого ступеня споріднення, то ставка податку становить - 0%, тобто платити податок не потрібно. До родичів першого ступеня споріднення відносяться: батьки, чоловік і дружина, діти, батьки одного з подружжя, діти одного з подружжя, а також усиновлені діти.

Винятком є ​​інваліди 1 групи, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Саме ці категорії людей, які не платять податок, за отримані в дар предмети дарування, незалежно від ступеня споріднення з дарувальником.

5% - податку на дарування заплатять родичі, які не входять до першу ступінь спорідненості до дарувальника, а також всі інші, які взагалі не перебувають у родинних стосунках з дарувальником.

Найбільшу ставку податку - 15% - заплатять ті, хто отримав свій подарунок (предмет дарування) від нерезидентів. При цьому родинні зв'язки в цьому випадку ролі не зіграють. Тобто навіть якщо ваш дарувальник, доводиться вам родичем першого ступеня споріднення, податок на дарування заплатити потрібно в будь-якому випадку. І він становить, нагадаю, цілих 15%.

Що стосується, безпосередньо, самої сплати податку на дарування, то тут без відвідування податкової не обійтися. Як було написано вище, будь-який предмет дарування, відноситься до доходів (прибутку). Тому обдаровувати особа зобов'язана заповнити та надати податкову декларацію, яку необхідно подати до 1 квітня, наступного за звітним, роком до податкової інспекції за своїм місцем реєстрації. На підставі цього, податкова інспекція, формує платіжне повідомлення, оплатити яке потрібно не пізніше трьох місяців з дня його отримання.

Уникнути сплати податку навряд чи вдасться, та й приховати сам факт придбання нерухомості за допомогою договору дарування тим більше неможливо. Нотаріуси зобов'язані щодня подавати інформацію про всі укладені ним договори дарування в органи державної податкової служби, і повірте, про ваш договір дарування вони навряд чи забудуть. Тому, незалежно від ситуації, приховати цей факт не вдасться. А, відповідно і податок на дарування нерухомості, потрібно буде оплатити.

У разі несплати податку вчасно, за місцем реєстрації обдаровуваного (тобто платника) буде вислано першу податкову вимогу, а через тридцять днів - друге. Крім цього за несплату в призначені терміни податку на дарування, податкова інспекція надсилає і платіжні вимоги про сплату пені і штрафів. Пеня нараховується щодня з моменту прострочення платежу і до тих пір, поки повністю не буде погашено податкове зобов'язання.

Крім пені, платнику, який прострочив оплату податку, необхідно буде заплатити і штраф, розмір якого прямо пропорційний, кількості прострочених днів. Наприклад, при простроченні платежу до 30 календарних днів платнику необхідно буде заплатити всього лише 10% від суми нарахованого податку, а ось прострочення від 31 дня до 90 днів - загрожує штрафом у 20%. 50% заплатять ті, хто прострочив оплату податкового зобов'язання більш ніж на 90 днів.

Крім того, за неподання податкової декларації у визначені терміни, платник повинен заплатити штраф у розмірі 170 грн.

Тепер розглянемо найголовніше, а саме від якої суми береться податок на дарування.

На перший погляд відсотки податку на дарування «маленькими» не назвеш. Але на відміну від угоди, наприклад тієї ж купівлі-продажу, де податок стягується виходячи з ринкової вартості об'єкта нерухомості, в процедурі дарування є істотні відмінності. Податок на дарування береться від суми зазначеної в договорі, тобто для нарахування податку за основу береться сума рівна вартості зазначеної в довідці-характеристиці БТІ, а вона, як правило, в сотні разів менше ринкової. І в цілому, виходить, що ті ж 5-15% податку на дарування складають не таку вже значну суму, як здавалося спочатку.

Але, не дивлячись, на такі «привабливі суми», не поспішайте купувати своє майно за допомогою договору дарування, особливо якщо купуєте його у абсолютно незнайомих вам людей. У договорі дарування, як писалося вище, не встановлюються будь-які було зобов'язання обдаровуваного перед дарувальником. Відповідно, в договорі дарування, не буде вказано і сума, отримана дарувальником від вас, за що купується вами предмет дарування. А це означає, що в разі розірвання договору є ризик залишитися без грошей і житла. Можна звичайно написати розписку про отримання грошей і залучити свідків на час проведення самої операції. Але, чи варто так ризикувати? Адже в будь-якому випадку, без судових розглядів тут не обійтися. А це додаткові фінансові витрати, витрачений час і зіпсовані нерви.

Тому перш, ніж приймати рішення на користь оформлення дарчої, потрібно зважити всі «ЗА» і «ПРОТИ» Тому перш, ніж приймати рішення на користь оформлення дарчої, потрібно зважити всі «ЗА» і «ПРОТИ». Звичайно, якщо справа стосується близьких родичів (наприклад: батьки / діти), або ваших хороших знайомих, і ви впевнені, що все пройде нормально, без будь-яких непередбачених «сюрпризів», тоді можна ризикнути і оформити замість купівлі-продажу, договір дарування . У всіх інших же випадках або коли існує хоча б найменший сумнів, ризикувати все ж не варто, тому що наслідки можуть бути незворотними.

Сподіваюся, що дана стаття допоможе вам прийняти правильне рішення і вибрати саме той спосіб придбання нерухомості, який підійде вам більше всього.

З будь-яких питань і для безкоштовних консультацій звертайтеся >>> « Наші контакти »

Замовити експертну оцінку нерухомості, необхідну при даруванні >>> « Експертна оцінка"

С ув. Агентство «Ексклюзив в нерухомості»

Сайт Агентства нерухомості Estate-ua.com.ua

тел. (097) 900-30-12, (095) 027-61-14, (056) 734-42-01


Про автора:
Про автора:

Крикунов Сергій Сергійович - директор компанії ТОВ "Ексклюзив в нерухомості" міста Дніпро з 2009 року, підприємець з 2005 року. З питань консультації Ви можете звертатися за телефоном +38 (093) 527-40-62, також Ви можете отримувати нові статті з оглядом ринку нерухомості, повідомлення про "гарячих об'єктах", поради покупцям, підказки продавцям і секрети економії грошей оформивши підписку на безкоштовну розсилку на цій сторінці >>>

Читайте також:

ХТО може дарувати?
ЩО можна дарувати?
КОМУ можна дарувати?
Але, чи варто так ризикувати?