Реклама
Реклама
Реклама

Житомир.info | Директор «Житомиртеплокомуненерго» про нові тарифи на тепло, холодних батареях і економії

В інтерв'ю Житомир.info директор комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин розповів, на скільки зросте тариф на тепло для населення з квітня 2015 року, як підприємство збирається мінімізувати тарифи для населення в березні, чому в квартирах житомирян відключають батареї і яке підприємство він вважає самим безхазяйним і безграмотним в Україні .

- Дмитре Володимировичу, в квітні житомиряни отримають квитанції за опалення згідно з новими тарифами. Для більшості людей вони, швидше за все, стануть шоком. Які кроки робить або має намір вжити ваше підприємство, щоб зменшити рахунки за опалення?

- Ми намагаємося, щоб максимально мінімізувати тарифи для населення не тільки в листопаді, але вже і в березні 2015 року. Є лише два способи перерахунку тарифів. Перший - акт на неналежне опалення. Таких фактів в Житомирі дуже мало - відсотків 7-8. У перших числах березня до нас надійшло 317 дзвінків і 56 письмових заяв стосовно нібито неналежного надання послуг. Жодне звернення не було підтверджено.

Перерахунок починається з +18 градусів і нижче. Ось люди кажуть: ви погано топіть, у нас холодні батареї. Для нас головний показник - тепло в будинку. Якщо ми не будемо зупиняти батареї, ми просто будемо перегрівати будинку. Ми просто людей задушимо. Тому ми це не робимо.

Я для себе поставив задачу, щоб максимально наблизити тариф за тепло - у нас було 7,40 (гривень) сумарний літньо-зимовий тариф, щоб до цього тарифу максимально наблизитися.

Для того, щоб перерахувати тариф людям, я повинен зупинити котельню мінімум на 12 годин. Тоді я маю законне право перерахувати тариф у бік зменшення. Для чого ми людям робимо холодні батареї - не тому, щоб було холодно, а для того, щоб мати підстави перерахувати тарифи. Хоча в квартирах в цей час було 21-22 градуси. Як тільки обсяг спожитого газу і час роботи котельні будуть відповідати можливості перерахунку, (ми зробимо цей перерахунок - ред.). А 5% (вартості) у нас - це мільйон, 10% - це 2 мільйони, які я не візьму з населення, давши можливість перерахунку.

Ми зацікавлені в тому, щоб наші люди платили якомога менше, і мати можливість перерахунку при теплій погоді на вулиці. Тому в березні ми однозначно знайдемо можливість перерахувати людям тариф, щоб вони менше заплатили. Люди в квітні отримають квитанції за березень, які будуть перераховані. І тому коли у людей холодні батареї, це не означає, що у них холодно в квартирі. Ми шукаємо інтервал, щоб за добу зупинити котельню на стільки, щоб можна було зробити перерахунок.

- За якими новими тарифами будуть платити за тепло житомиряни?

- З 1 квітня затверджені нові, збільшені на 77%, тарифи на послуги опалення та гарячого водопостачання для населення. Для споживачів, будинки яких обладнані приладами обліку, тариф складе 622,94 грн. за одну гігакалорію (затверджений 1 серпня 2014 року складав 351,53 грн.). Для споживачів, будинки яких не обладнані приладами обліку, тариф залишить 14,89 грн. за кубометр площі (з 1 серпня становив 8,40 грн.).

- Якщо порівняти ці цифри із середніми по Україні?

- У «Житомиртеплокомуненерго» один з найнижчих тарифів в Україні серед міст, де немає теплоелектроцентралей - 511,23 гривень за гігакалорію без ПДВ та інших складових. Цей тариф нижче тільки у одного підприємства - «Чернівцітеплокомуненерго».

Незважаючи на це, я вважаю, що тариф у 14,89 грн. необгрунтований. Ми повинні працювати більш ефективно для того, щоб не обдирати людей. Хоча насправді він збитковий відсотків на 10, тому що пройшла велика індексація по ремонтам, вартості обладнання. Це називається тариф виживання, який закінчиться років через 2.

- А що буде потім?

- Потім буде 1 квітня, коли люди отримають рахунки 7166 гривень за 1000 кубометрів газу. А у нас, у теплокомуненерго, ця проблема виникне 1 листопада 2015 року, коли ми виставимо перші рахунки за опалення.

- Субсидії якось позбавлять людей від важкого тягаря платежів?

- Субсидія, як ви розумієте, не береться нізвідки. Це з ваших і моїх податків. Тобто, я заплатив податок, і мені ці податки повернули. Субсидія - це приховане оббирання мене самого. А як по-іншому? Я заплатив податки, і мені ці податки подарували.

- Але все ж...

- Субсидії до нинішнього періоду користувалися відсотків 20% людей, які мали на неї право. Тому наскільки вони побіжать оформляти ці субсидії ... Я вважаю, що так, треба оформляти субсидії. Але без монетизації субсидій, пільг на проїзд, дотацій ... Дайте людям гроші. Нехай вони самі вирішують, їздити на велосипеді або тролейбусі, палити газ або дерево. Малозабезпечена населення повинно отримувати живу грошову дотацію. Краще купити собі кефір, ніж палити дорогий газ. Я нормально до цього ставлюся. Тобто, це абсолютно безглузда політика: держава не повинна дотувати держава. Безгосподарність держави не повинна дотуватися самою державою. Це не правильно. Друге. Чи не повинен кожен житель Житомира, Києва, Львова закривати своєю кишенею безгосподарність «Нафтогазу». «Нафтогаз» - це чорна діра. Можете це написати. Це сама безгосподарність, безграмотна організація України, де місячна зарплата прибиральниці більше, ніж ваша річна зарплата. Це не правильно. Тому ми не повинні дотувати «Нафтогаз» через його безгосподарності. Треба припинити це. Комусь не вистачає вольового рішення, щоб це припинити. Тому що це годівниця. Я це говорю, тому що відчуваю це кожен раз. Кожна проблема, кожен закон, кожне нововведення - це проблема, і чим далі, тим глибше ми крокуємо в бездумність, безграмотність і безвідповідальність. І все це прикривається колективною безвідповідальністю, яка називається «Верховна Рада». І приймаються ці безглузді закони.

- Давайте все ж повернемося до тарифів. Вони, по-вашому, прийнятні для більшості населення?

- Це здирницькі тарифи. Що можна зробити? Навести порядок в «Нафтогазі» раз. Друге - це оборотні кошти. Є два види роботи економіки України. Є бюджет економії, а є бюджет розвитку. Зараз наш уряд йде за першим сценарієм. Бюджет економії призводить до втрати робочих місць, згортання програм, тобто, це тупиковий шлях. Тому нашим можновладцям треба зробити висновки і почати робити бюджет розвитку. Для того, щоб робити бюджет розвитку, потрібно частку обороту підприємства постійно залишати в оборотних фондах, але прописати квотування, щоб воно було прозоро. Щоб ці гроші не крали, а залишалися в обороті підприємства, будь-якого. І чим більше підприємство виробляє, тим більше воно має мати оборотного фонду. Але для цього потрібно мати мізки, щоб такі закони прописувати. Ми (ЖТКЕ - ред.) Такий шлях пройшли, тому що в 2011 році ми домовилися, знайшли «золотий» консенсус з «Нафтогазом». Я пояснив першому заступнику (глави) «Нафтогазу», що якщо ми не візьмемо гроші в оборот, а візьмемо і «тупо» заплатимо «Нафтогазу», ми ніколи в житті не зможемо відійти від цих 40 відсотків оплати за газ. У нас перший рік було 42%, другий 67%, третій 82, а четвертий - 100%. Тобто, 2014-й рік ми закінчили 100-відсотковою оплатою за газ грошима, а з пільгами і субсидіями - взагалі 129%. І цей рік буде такий же. Насправді ми зменшили заборгованість, просто люди зараз не платять, бюджет не платить. Тобто, ми збільшили заборгованість на 40 млн. Грн., Дебіторська заборгованість 73 мільйони. Тобто, у нас є колосальний ресурс, щоб цю дебіторку зменшити і заплатити за газ. Необгрунтовано зняли різницю в тарифах, вона виникне, вона буде, і в будь-якому випадку держава буде зобов'язана її повернути. А там ще буде мільйонів 25 тільки за перше півріччя. Тому ми однозначно мільйонів на 20-30 зменшимо заборгованість по газу. Але це ми зробимо як підприємство, яке витрачало гроші на енергоефективність, заходи. Ті, хто цього не робив, як були в поганому становищі, так і залишаться.

- А можна дізнатися, в чому конкретно виражається енергоефективність підприємства «Житомиртеплокомуненерго»?

- У нас пройшла дуже серйозна капіталізація. Ми реально на питому гігакалорію зменшили споживання газу на 40%, електроенергії на 40%. Зараз наше підприємство в 10 разів зменшило тепловіддачу в мережах. Це мільйони гривень. Нехай навіть в 5 разів зменшити втрати - 600 тисяч кубів, мул 60 мільйонів реальних грошей.

- Що ці реальні показники дають окремо взятому споживачеві, адже суми за опалення приходять досить кругленькі?

- Дуже багато дають. Люди платили б не 511 грн., А 600, 700 за гігокалорій. Чи не 14,89 грн., Які ми перерахували, а більше. Я не хочу «скакати» в ці цифри. Я їх поки не бачу, не розумію. Поки не наведуть порядок в «Нафтогазі», я ці цифри не сприймаю. Наші люди багато років платили 7,30 грн., Стали платити 8,40. Там, де є лічильник і де є можливість перерахунку, платять набагато менше. Тобто, 8,40 реально заплатило, може бути, 50% населення. І то листопад перерахували на мільйон вісімсот, березень перерахували. Тобто, це буде не 8,40, а 7,80 - 7,90 грн. Інші міста вже платять дорожче на протязі всього опалювального сезону, тобто, з листопада 2014 року. Середня ціна по Україні - 11,40 грн. Тобто, ефективність нашої роботи відбивається вже зараз, всю зиму відбивається на людях. Тобто, якщо у нас буде 14,89 (тариф за 1 кв. М) - в інших регіонах буде 18-20 гривень. Це не нормальна ціна, але вона така буде при існуючому підході. Треба міняти підходи Мінпалива та будувати систему паливно-енергетичної безпеки в Україні ...

- Спасибі за інтерв'ю.

Житомир.info

Які кроки робить або має намір вжити ваше підприємство, щоб зменшити рахунки за опалення?
За якими новими тарифами будуть платити за тепло житомиряни?
Якщо порівняти ці цифри із середніми по Україні?
А що буде потім?
Субсидії якось позбавлять людей від важкого тягаря платежів?
А як по-іншому?
Вони, по-вашому, прийнятні для більшості населення?
Що можна зробити?
А можна дізнатися, в чому конкретно виражається енергоефективність підприємства «Житомиртеплокомуненерго»?
Що ці реальні показники дають окремо взятому споживачеві, адже суми за опалення приходять досить кругленькі?