Реклама
Реклама
Реклама

Як розлучитися з чоловіком без його згоди

  1. Чи можна отримати відмову в РАГСі?
  2. Які папери потрібні для оформлення розлучення?
  3. Як розірвати шлюб, якщо чоловік не дає згоди?
  4. Розлучення в РАГСі
  5. Розлучення в суді
  6. Розірвання шлюбу в судовому порядку
  7. підготовка заяви
  8. Порядок розгляду позову в судовій інстанції
  9. Ухилення від відвідування засідань
  10. Якщо немає згоди дружини
  11. Терміни розірвання шлюбу

Для вступу в шлюб потрібна згода обох молодят, але це правило не поширюється на процедуру розлучення. Наприклад, досить часто в юридичній практиці зустрічається питання: як розлучитися з чоловіком без його згоди? Це цілком реально, так само, як і зробити це без його присутності. Якщо зіграти весілля вирішують одноголосно, то при розірванні шлюбу все не завжди так просто. Хтось із пари не може дістатися до РАГСу, або зовсім не хоче припиняти подружні стосунки.

Хтось із пари не може дістатися до РАГСу, або зовсім не хоче припиняти подружні стосунки

Чи можна отримати відмову в РАГСі?

Чи можуть співробітники РАГСу відмовитися зареєструвати розлучення в односторонньому порядку? Якщо чоловік і дружина згодні розійтися, то ніяких проблем не виникає. Достатньо лише звернутися в реєструючий орган з відповідною заявою. Виникає питання, чи можна розлучитися без згоди чоловіка, якщо він відмовляється підписувати заяву. Російське законодавство дозволяє здійснювати розлучення без згоди одного з подружжя. Будь-яка людина, що складається в шлюбі, має законне право перервати ці відносини і отримати документальне підтвердження розлучення. В окремих випадках процес анулювання шлюбного союзу може зажадати більше часу. Відрізнятися буде і сама процедура. Без обопільної згоди ЗАГС може відмовити в розірванні шлюбу, тоді доведеться оформляти розлучення в односторонньому порядку вже в судовій інстанції.

Які папери потрібні для оформлення розлучення?

Повний перелік необхідних паперів залежить від багатьох чинників: чи є діти, чи згодна друга сторона. Але у всіх випадках знадобляться свідоцтво про укладення шлюбу і паспорт. Якщо в наявності спільні діти, то по закону розлучення в односторонньому порядку може бути схвалений тільки суддею. Відповідно, потрібно написати позов, а також супроводити його копіями документів дітей. Якщо шлюб розривається через наявність у чоловіка або дружини згубних звичок і супутніх їм захворювань (алкоголізм, наркоманія), то до заяви також докладають підтверджуючі документи.

Під час поділу спільної власності необхідно подати документи, що підтверджують її вартість на момент подачі позову. Для того щоб визначити вартість, звертаються до експертів, висновок яких і передають до суду.

Як розірвати шлюб, якщо чоловік не дає згоди?

Якщо чоловік не підтримує бажання своєї дружини розлучитися, то допустимо зареєструвати розлучення в односторонньому порядку через ЗАГС або через суд. На вибір методу, як подати на розлучення без згоди чоловіка, впливає ряд факторів, які перераховані нижче.

Розлучення в РАГСі

ЗАГС може анулювати шлюб, якщо обоє з подружжя звернулися зі спільною заявою ЗАГС може анулювати шлюб, якщо обоє з подружжя звернулися зі спільною заявою. Очевидно, що якщо чоловік проти розлучення, він таку заяву підписувати не стане. Чи можна розлучитися без присутності чоловіка, не звертаючись до суду? Так. Підставою для подачі позову про розлучення з чоловіком без його присутності можуть бути нижченаведені обставини:

  • чоловік засуджений на термін понад 3-х років і на момент розлучення знаходиться в місцях позбавлення волі;
  • чоловік недієздатний;
  • чоловіка визнали померлим, або зниклим безвісти.

Якщо ж чоловік живий і здоровий, а також злочинів не скоював, то для того, щоб розлучитися з ним, доведеться звертатися до суду.

Розлучення в суді

Якщо в сім'ї немає дітей і матеріальних претензій один до одного (або вартість спірного майна н перевищує 50 тисяч рублів), то щоб подати на розлучення без чоловіка, досить прийти в мировий суд. Якщо є дитина, або розлучаються чоловік і дружина не можуть домовитися, хто яке майно отримає після розлучення, то подаються відразу дві заяви: про розірвання шлюбного союзу - до мирового суду, про розподіл матеріальних цінностей - в районний.

Розірвання шлюбу в судовому порядку

Навіть якщо чоловік категорично не хоче розлучатися, суд в будь-якому випадку розведе подружжя. Друга сторона може ігнорувати судові засідання, але це лише відстрочить винесення остаточного рішення, але ніяк не вплине на його утримання.

Щоб зрозуміти, як правильно розлучитися без згоди чоловіка, потрібно вивчити порядок проведення цієї процедури.

підготовка заяви

Стандартне заяву на розлучення включає в себе три частини:

  • формальну: реквізити сторін і суду, а також інформація про дітей;
  • описову: як і коли укладений шлюб, причини розірвання союзу, побажання за місцем проживання дітей і розділу майна;
  • прохальну: вимога розірвання шлюбу, призначення аліментів (якщо необхідно), розділу майна.

Також потрібно додати такі папери:

  • ксерокопію паспорта;
  • ксерокопію самого поданої заяви (для повідомлення другого чоловіка);
  • свідоцтво про шлюб;
  • якщо стоїть питання про опіку над спільними дітьми, то копії їхніх свідоцтв про народження;
  • інші документи, які можуть вплинути на розгляд справи;
  • підтвердження оплати мита.

Порядок розгляду позову в судовій інстанції

Якщо заява, яка подається до суду, було оформлено правильно, то суддя відкриває на підставі позову діловодство і призначає конкретний день судового засідання Якщо заява, яка подається до суду, було оформлено правильно, то суддя відкриває на підставі позову діловодство і призначає конкретний день судового засідання. Як правило, слухання справи відбувається не раніше, ніж через місяць після прийняття паперів судом. Подружжя заздалегідь отримують повідомлення про майбутнє засідання. Питання може бути вирішене менш ніж за годину, якщо чоловік і дружина швидко домовляться між собою. Коли домовитися не вдається або хтось із подружжя ігнорує засідання, то розірвання шлюбу може затягнутися на кілька слухань.

Під час засідання суддя уточнює причину припинення шлюбу, знайомиться з представленими документами, встановлює, чи можливе примирення. Якщо чоловік категорично відмовляється розлучатися, то суддя має право дати йому час на примирення з дружиною.

Після того, як всі питання були вирішені, і суд виніс рішення, необхідно ще 30 днів, щоб воно вступило в силу. Чоловік і дружина отримують на руки відповідну виписку, з якої вони можуть звернутися в ЗАГС для отримання підтверджуючих документів.

Ухилення від відвідування засідань

Навіть якщо одна зі сторін не з'являється на судові засідання, це ніяк не завадить в такій справі, як отримати розлучення без згоди чоловіка. Хоча, створить певні труднощі, так як суддя може кілька разів переносити засідання, щоб дати другому чоловікові можливість взяти участь у вирішенні питання. Але якщо і на третій раз незгодна сторона проігнорує слухання, то суд може прийняти рішення в її відсутність.

Якщо немає згоди дружини

Чи можна розлучитися без згоди дружини? Точно так же, як і в наведеному вище прикладі про відмову чоловіка, розлучитися з дружиною без її згоди можна через ЗАГС, або звернувшись до суду. ЗАГС оформить документ тільки в тому випадку, якщо підставою для пошуку рішення, як розлучитися з дружиною, стала її зникнення безвісти, визнання подружжя померлої, недієздатною, або засудження її на термін більш 3-х років. У всіх інших випадках, якщо актуальна проблема про те, як правильно розлучитися без згоди дружини, потрібно звертатися в суд.

Однак для чоловіків є ряд обмежень в ситуації, коли жінка не дає розлучення. Так, чоловік не може подавати на розірвання шлюбу, якщо його дружина на даний момент вагітна, або з моменту появи на світ немовляти ще не пройшло року. Причому, це правило діє навіть в тому випадку, якщо дитина померла при пологах, або до того, як йому виповнився рік.

Терміни розірвання шлюбу

У найкращому разі від моменту подачі заяви до суду і до того дня, коли подружжя розведуть, пройде трохи більше двох місяців. Якщо ж один з подружжя не є на засідання, не хоче, щоб друга половина з них розлучалася, або сторони довго не можуть дійти згоди, або суддя зовсім вирішив дати парі кілька місяців для того, щоб подружжя помирилися, то оформити розлучення без згоди чоловіка вийде не раніше, ніж через півроку. Якщо один з подружжя подає апеляцію на рішення суду, то справа затягнеться ще на два місяці. Не варто забувати, що навіть коли суд вже виніс рішення, знадобиться ще близько місяця, щоб отримати підтвердження у співробітників РАГСу. Шлюборозлучний процедура досить складна і забирає багато часу, тому важливо заздалегідь розпочати підготовку і збір документів, щоб прискорити результат.

Чи можна отримати відмову в РАГСі?
Які папери потрібні для оформлення розлучення?
Як розірвати шлюб, якщо чоловік не дає згоди?
Наприклад, досить часто в юридичній практиці зустрічається питання: як розлучитися з чоловіком без його згоди?
Чи можна отримати відмову в РАГСі?
Чи можуть співробітники РАГСу відмовитися зареєструвати розлучення в односторонньому порядку?
Які папери потрібні для оформлення розлучення?
Як розірвати шлюб, якщо чоловік не дає згоди?
Чи можна розлучитися без присутності чоловіка, не звертаючись до суду?