Реклама
Реклама
Реклама

Про визнання права власності тільки через суд. : Профі: Будівельний Комплекс АТР


Роз'яснення дає Світлана Усова,

начальник відділу Управління Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії по Хабаровському краю.

Права на нерухоме майно виникають з моменту державної реєстрації, яка в нашому регіоні здійснюється в Управлінні Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії по Хабаровському краю.Однако чтобипройті державну реєстрацію необхідно мати документи, що підтверджують право заявника на нерухомість - так звані правовстановлюючі документи. Це можуть бути постанови органів місцевого самоврядування про надання земельної ділянки, різні договори щодо нерухомого майна, свідоцтва про право на спадщину, а також вступили в законну силу судові акти. Зупинимося на останніх докладніше. Яким чином встановлюється право власності на нерухоме майно в суді?
- Люди побоюються судових тяжб, але трапляється, що тільки таким шляхом можна встановити своє право на нерухоме майно. Загальноприйнята це практика?


- Судові позови про визнання права власності - вимушений захід, найчастіше пов'язана з відсутністю необхідних для державної реєстрації документів. Кількість подібних справ, що розглядаються в судах, не зменшується. І нерідко в якості третьої особи до участі в судовому процесі залучається Управління Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії по Хабаровському краю - в цьому зацікавлені і суди і громадяни, які домагаються встановлення права власності.


- Які найбільш поширені причини для звернення до суду з позовом про визнання права власності?


- Причин, на жаль, багато. Серед найбільш поширених наступні:
-правоустанавлівающіе документи не відповідають вимогам законодавства;
- продавець за договором, скоєного в простій письмовій формі, помер, і немає спадкоємців, або неможливо встановити його місцезнаходження
-документи на майно взагалі відсутні і є тільки виписка з погосподарських книг, хоча громадянин володіє майном вже багато років (в основному це стосується об'єктів, що знаходяться в сільській місцевості, в цьому випадку право власності виникає в силу набувальної давності, тобто якщо громадянин володіє майном більше 15 років.)
- самовільне будівництво - немає документів, що підтверджують відведення земельної ділянки, наприклад, ділянку для будівництва надавався кооперативу, або іншим особам, які продали ділянку позивачеві, але договір купівлі-продажу недобудованого будинку або гаража не був оформлений належним чином, тобто право власності за таким договором не було зареєстровано, а в подальшому позивач завершив будівництво і тепер йому потрібно довести, що він мав право побудувати будинок саме на цьому місці, а не самовільно захопив ділянку землі. Причому подібні випадки, на жаль, не підпадають під дію дачної амністії, оскільки відсутні документи, що підтверджують надання землі особі, що завершив будівництво.
Досить часто зустрічаються випадки звернення із заявами про включення майна в спадкову масу. Це буває, коли громадянин за життя не встиг зареєструвати права на нерухоме майно, а після його смерті спадкоємці не можуть отримати свідоцтво про право на спадщину, оскільки відповідно до ст. 1112 Цивільного кодексу РФ до складу спадщини входять належали спадкодавцеві на день відкриття спадщини речі та інше майно.
Але найбільш поширеними залишаються випадки, коли громадяни, зробивши угоду, не звертаються за державною реєстрацією. Приклад. Громадянин N придбав в 2000 році за нотаріально посвідченою договором купівлі-продажу житловий будинок і земельну ділянку, але до кінця справа не довів - державна реєстрація прав та цього договору не була проведена. Значить, і не виникло право володіти і розпоряджатися цим житловим будинком і земельною ділянкою. Громадянин не може прописатися в купленій будинку, не може продати або подарувати його, хоча і вважає цю нерухомість після передачі грошей продавцю своєї. Відповідно до закону, за державною реєстрацією угоди і переходу права власності повинні звертатися обидві сторони угоди, але через кілька років після підписання договору продавець по угоді помер і громадянину довелося звертатися до суду із заявою: про визнання прав на житловий будинок та земельну ділянку, залучаючи в якості відповідачів у справі спадкоємців померлого. Однак визнання його прав в судовому порядку не звільняє від їх обов'язковій державній реєстрації, так як права на нерухоме майно підлягають обов'язковій держреєстрації і тільки така реєстрація прав є єдиним доказом їх існування.
- А якщо у власників будинку немає ніяких документів на земельну ділянку, де розташований будинок?


- І це теж явище не рідкісне. Подібні ситуації виникають через те, що більшість будинків побудовані дуже давно, коли не було суворої регламентації оформлення прав на земельні ділянки, а вчасно приватизувати землю не вийшло з яких-небудь причин. У цих випадках для повного і всебічного дослідження всіх обставин у справі, і прийняття об'єктивних рішень, суд запитує інформацію про зареєстровані права на об'єкт нерухомого майна не тільки в Управлінні Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії по Хабаровському краю, а й в інших органах, здійснюють облік об'єктів нерухомого майна та їх власників до створення Управління.
Якщо предметом позову є житловий будинок на землі, а підставою позову - набувальна давність, то відомості про права на землю запитуються також в Управлінні Роснедвіжімості або в органах місцевого самоврядування. При цьому громадянин повинен довести обґрунтованість своїх вимог. Якщо це самовільне будівництво на неприналежні позивачеві земельній ділянці, то позивач доводить факт будівництва на власні кошти і для себе. Якщо є помилки в правовстановлюючому документі, то потрібно за допомогою будь-яких інших документів, що мають відношення до справи довести факт здійснення угоди. Якщо це набувальна давність, то можна використовувати показання свідків.
Рішення суду про визнання прав на нерухоме майно вступить в законну силу в протягом 10 днів, якщо ніхто з конфліктуючих Сторін не звернеться з касаційною скаргою. Що вступило в законну силу, завірене належним чином, з відміткою про вступ в силу, рішення щодо прав на нерухоме майно є підставою для державної реєстрації.
Хотілося б порекомендувати громадянам відповідальніше підходити до оформлення документів, необхідних для реєстрації прав на нерухоме майно незалежно від того, квартира це, житловий будинок, земельну ділянку або дача, для того, щоб в подальшому не довелося доводити свої права в судовому порядку і нести зайві витрати по сплаті державного мита.

Яким чином встановлюється право власності на нерухоме майно в суді?
Загальноприйнята це практика?
Які найбільш поширені причини для звернення до суду з позовом про визнання права власності?
А якщо у власників будинку немає ніяких документів на земельну ділянку, де розташований будинок?