Реклама
Реклама
Реклама

Дачна амністія: терміни, категорії, оформлення

  1. Основні категорії майна, що підлягає «дачної амністії»
  2. Спрощене оформлення земельних ділянок
  3. Особливості реєстрації землі у власність
  4. спірні моменти
  5. Спрощене оформлення об'єктів нерухомості

Зміст:

  1. Основні категорії майна, що підлягає «дачної амністії»
  2. Спрощене оформлення земельних ділянок
  3. Особливості реєстрації землі у власність
  4. спірні моменти
  5. Спрощене оформлення об'єктів нерухомості

Радянська влада свого часу щедро роздавали громадянам країни садові ділянки, на яких люди облаштовувалися і будували невеликі будиночки з підсобних матеріалів. Вони обживали свої шість соток протягом довгих років і вже вважали їх своїми, але фактично ніяких прав на них не мали.

В результаті, коли виникла необхідність в реєстрації прав на землю , Виявилося, що величезна кількість садівників не можуть надати на свої ділянки ніяких документів, а, отже, не мають права оформити їх у власність і розпоряджатися ними так, як вони захочуть. Багато хто почав звертатися до суду, щоб захистити свої безпосередні інтереси і цілком передбачувано склалася досить напружена ситуація, пов'язана з величезною кількістю претензій потенційних землевласників один одному і до місцевої влади.

Саме тому виникла гостра необхідність в пошуку прийнятного рішення і прийнятті закону, який здатний би був вирішити всі наявні протиріччя. 30 червня 2006 року було прийнято закон № 93-Ф3 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів РФ з питання оформлення в спрощеному порядку прав громадян на окремі об'єкти нерухомого майна».

У ньому були значно спрощені всі процедури по оформленню нерухомого майна росіян. У народі цей закон отримав цікаву назву - «дачна амністія», терміни проведення її спочатку були встановлені до 1 січня 2010 року. Але згодом виявилося, що далеко не всі встигли до цієї дати скористатися тими перевагами, які надавав закон.

Уряд РФ вирішило відсунути термін закінчення дії закону ще на п'ять років, давши можливість всім бажаючим легалізувати своє нерухоме майно.

Основні категорії майна, що підлягає «дачної амністії»

Головною метою проведення спрощеної реєстрації об'єктів нерухомого майна, було саме офіційне оформлення та виведення з «тіні» тієї величезної кількості самовільних будівель і стихійно організованих садових ділянок, якими була сповнена наша країна на початку 21 століття.

Скористатися правом спрощеної реєстрації мають право дві категорії громадян, які або володіють земельними ділянками, або самовільними забудовами. Для кожного виду майна в законі передбачена своя процедура оформлення і певний пакет документів, які необхідно буде зібрати, доводячи своє право на оформлення в приватну власність будь-якої нерухомості.

Спрощене оформлення земельних ділянок

У законі чітко визначено категорії земель, які можна оформити в приватну власність за спрощеною схемою. Це можуть бути такі види земельних ділянок:

  • садові, дачні;
  • надані для організації підсобного господарства;
  • виділені під індивідуальне будівництво гаража;
  • призначені для ІЖС;
  • отримані в довічне успадковане володіння ;
  • виділені для безстрокового користування.

Всі ці категорії земель підлягають «дачної амністії», терміни закінчення якої перенесені на 1 березня 2015 року.

Особливості реєстрації землі у власність

Існує два критерії, яким повинен відповідати земельну ділянку, щоб його власник міг скористатися правом спрощеної реєстрації землі у власність. По-перше, він повинен бути отриманий до 30 жовтня 2001 року, тобто до того моменту, коли в нашій країні був прийнятий Земельний кодекс РФ. По-друге, виділена ділянка повинен бути тільки виключно в цілях ведення господарства або будівництва будинку. На землі, які були надані для використання в промислових цілях, цей закон не поширюється.

Щоб оформити в спрощеному порядку земельну ділянку потрібно буде надати один з наступних доказів того, що громадянин має право на цю землю:

  • документ про виділення для приватного будівництва цієї ділянки;
  • свідоцтво про право на цю ділянку;
  • довідку, в якій вказані відомості з господарської книги, видана місцевою адміністрацією і яка доводить наявність права на конкретну земельну ділянку;

Крім того потрібно буде надати кадастровий план на ділянку , В тому випадку якщо він був виданий до 1 березня 2008 року. Після цієї дати згідно російським законам на ділянки видаються вже кадастрові паспорта.

Більше ніяких документів для оформлення ділянки в приватну власність за спрощеною схемою не потрібно. По крайней мере, поки не минули строки «дачної амністії», землі сільгосппризначення, призначені для ведення особистого підсобного господарства, досить просто офіційно зареєструвати.

спірні моменти

Нерідко виникають ситуації, коли реальні межі земельних ділянок не відповідають тим, які вказані в офіційних документах Нерідко виникають ситуації, коли реальні межі земельних ділянок не відповідають тим, які вказані в офіційних документах. Закон і в цьому випадку йде назустріч громадянам, дозволяючи їм оформити у власність ті сотки, які належали їм виключно в реальності, а не за офіційними даними.

Але це правило діє тільки в тому випадку, якщо при цьому не будуть зачеплені будь-які інтереси власників суміжних ділянок, а розміри земель не будуть значно перевищувати мінімально встановлений розмір для даної місцевості.

Для вирішення складних спірних ситуацій власникам ділянок доведеться звернутися в суд.

Спрощене оформлення об'єктів нерухомості

Дачна амністія, терміни якої були продовжені до 1 березня 2015 року, дозволяє зареєструвати право власності не тільки на землю, а й на будівлі, які були зведені на цій землі без отримання дозволу на будівництво. Закон передбачає спрощене оформлення наступних категорій нерухомого майна:

  • житлові будинки, побудовані на ділянках, які були виділені під приватне будівництво;
  • садові будиночки, які були зведені на дачних і присадибних ділянках;
  • гаражі, лазні, господарські будівлі, споруджені на земельних ділянках, призначених для ІЖС або організації особистого підсобного господарства.

Для того, щоб оформити право власності на житловий будинок за спрощеною схемою, знадобляться тільки кадастровий паспорт на нього і документи, що підтверджують право володіння земельною ділянкою, на якому він був побудований. Ні дозволу на будівництво, ні підтвердження про введення в експлуатацію надавати не потрібно.

Господарські будівлі, криті двори, прибудови, сараї, лазні та садові будиночки оформити ще простіше. Досить заповнити офіційну декларацію про об'єкт нерухомості, в якій детально описати розміри, матеріал та інші особливості будівлі, а також представити необхідні правовстановлюючі документи на земельну ділянку. Декларацію можна скачати в інтернеті на сайті Росреестра.

Протягом двох тижнів фахівці цього відомства перевірять всі документи і видадуть свідоцтво про реєстрацію прав власності на нерухоме майно.

Відразу ж, як тільки закінчиться «дачна амністія», терміни дії якої спливає вже в самий найближчий час, для оформлення приватного житлового будинку необхідно буде надавати ще й дозвіл на будівництво, а також документ, що дозволяє його введення в експлуатацію.

Тому тим категоріям власників нерухомості, які ще не оформили офіційно своє право власності, можливо, було б набагато простіше зараз встигнути скористатися усіма перевагами, які надає даний закон. Інакше в майбутньому доведеться збирати набагато більшу кількість документів і витрачати на це значно більше часу і сил. Втім, кожен повинен вирішити для себе це питання самостійно.