Реклама
Реклама
Реклама

Село в Донецькій області проситься до складу Росії

Вулиця в Росії. Що відразу кидається в очі - доглянутість, таких дитсадків і ДК в Україні не побачиш. Фото Т. Дубовой

Адміністрація Новомиколаївського сільського поселення Матвєєво-Курганського району ( Росія ) Знову піднімає питання про уточнення російсько-українського кордону в селищі Авіло-Успенка. "В черговий раз подаємо пропозицію на рівень уряду. Проблема не вирішується роками, а люди з обох сторін страждають. Цю кордон взагалі прибрати треба!" - обурюється глава адміністрації Сергій Ільїн.

З початку 90-х з'явилося між Україною і Росією "заговорене" місце - називається село Авіло-Успенка. Пройшла по цьому селу межа. Україні дістався "відріз" вулиці з десятком будинків, росіянам - основна частина з магазинами, школами і навіть кладовищем. І б'ються всі ці роки жителі, щоб 13 українських дворів приєднати до Росії, а та натомість віддала б українцям шматок ріллі, та все у них не виходить. І місцева влада обох країн двома руками "за", а справа з мертвої точки не зрушується.

Плакат прикордонники. Варто на кордоні і показує, куди рухатися. Фото Т. Дубовой

Головна "бойова одиниця" Успенського "фронту" - 73-річний Олексій Іванович Кучеренко. Прописаний він у Росії, там же його син живе. В Україні ходить через кордон в гості до дочки, де ми його і зустріли. "Що, батя, знову журналісти приїхали? А толку-то?" - визирнув з машини його син. Чоловік щойно переїхав через російський кордон, а потім український КПП (його відкрили лише для місцевих жителів). Але Олексій Іванович махає на нього рукою і каже, що розповість все як є. А є на кордоні Авіло-Успенки багато чого. Наприклад, знаменитий будинок, який межа "переїхала" навскоси. "Кухня з туалетом значить до Росії відійшла, а решта до України. Добре, господар, він пенсіонер, - чорнобилець, пару років тому домігся, щоб будинок російським вважався", - говорить Олексій Іванович. Ще "пісня" - два будинки, які опинилися на нейтральній території. Російська сторона нещодавно між КПП поставила двометрову огорожу, щоб точно визначити кордон. Але в кривій провулок з двома будинками паркан не зміг пройти. "Один там російський учитель живе і другий - пенсіонер. Туди ніхто не може пройти по закону, крім господарів, - навіть" швидка "не може заїхати", - розповів нам фермер Євген.

Нова митниця. Коли її побудують, жителі Авіло-Успенки зможуть отримати роботу. Фото Т. Дубовой

Українські будинки хочуть приєднатися до російської Авіло-Успенці. Тому що з нашого боку немає ні магазинів, ні аптеки, ні шкіл. Питна вода - в колодязях. До цивілізації - близько 20 км шляху. Правда, влада налагодила в райцентр Амвросіеву і сусіднє село (теж, до речі, Успенку) маршрутки, а з райцентру привозять три рази в тиждень хліб. Але народ за покупками ходить в Росію. "Ну і що, що ціни вище? Паспорт береш і вперед, без паспорта, хоча всі один одного знають, і не пропустять. Гривні там в магазинах не беруть, на рублі міняю", - говорить Євген. Для нього найважливіше, щоб в українську Успенку з Росії провели газ. "По той бік до кордону довели - і все. Все 13 будинків готові підписатися, щоб і у нас зробили", - говорить він. А ось Олексій Іванович упевнений, що проблему потрібно вирішувати кардинально - робити уточнення кордону. "Демаркації цю обіцяли вже багато років. Нам кажуть що буде, буде. А нічого немає. Ніхто нікому не потрібен ...", - з гіркотою зазначає Кучеренко.

Кучеренко: "Кажуть, що буде, буде, а демаркації все немає". Фото Т. Дубовой

Місцеві українські власті говорять, що нічим не можуть допомогти. "Це не компетенція району або навіть області, - пояснює голова Амвросіївського райради Борис Репухов, - В 2010-му зверталися в МЗС з пропозицією, щоб залишилися вдома Авіло-Успенки віддати Росії, а натомість - ріллю. І в 2003-му, і в 2006-му зверталися. Це питання має бути винесено на Міждержавну комісію, щоб Путін і Азаров внесли пропозиції президентам. Але, на жаль, коли на зустрічі двох президентів розглядався документ про демаркацію, наше питання навіть не було внесене в пропозиції ".

На російській стороні села настрою різні. "Все, що було, загуло. Люди звикли, а то, що хтось бешкетує, - робити їм нічого. У мене син тут живе, а дочка в Україні, в Амвросіївці. І нічого", - посміхається пенсіонерка Анна Калашникова з дому поруч з кордоном з російської сторони. І все-таки більшість вважає, що Авіло-Успенка - як і раніше одне село. "Так тут ледь не кожен родичів в Україні має. У мене дочка в Луганську на менеджера вчиться, швидше за все, там залишиться", - ділиться фахівець адміністрації Матвєєво-Курганського району Олена Жданова. Коли ми розмовляли з Оленою, в приймальні адміністрації чекали двоє чоловіків. "Мужики, а як ви до поділу ставитеся?" - запитали ми. "Ми з Моспине, знаєте, де це? А в Авіло-Успенці прописані тільки. Я працював у Воркуті і тепер тут пенсію отримую", - відповів один з них, який виявився дончанином Володимиром.

Е.Жданова. "Дочка - в Луганську". Фото Т. Дубовой

Без роботи, але з бензином

Життя в Росії виявилася зовсім не закордонної. В очі кинулася лише доглянутість дитсадків, шкіл та іншої "соціалки". А ось з роботою в селищі проблема. Крім митниці і податися нікуди. За роботою доводиться їздити в найближчий Курган і орати там за мінімальні для Росії гроші різноробочими (4,5 тис. Рублів - близько 1500 грн.). Середня пенсія - 6 тис. Рублів (2000 грн.). Ціни на продукти, в основному, вище, ніж в Україні. У найближчому сільмазі ми виявили залежався сало по 122 руб. / Кг. (За нинішнім курсом - 41 грн.), Напівкопчену ковбасу - 292 руб. / Кг (97 грн.), Яблука - 97 руб. / Кг (32 грн.). Ціна на хліб-цеглинка така, як і у нас, - 12 руб. (4 грн.) І тільки бензин в Росії дешевше: А-95 на наші коштує 7,5 грн. замість 10 грн. на донецьких автозаправках. "Я коли за пенсією їжджу в Успенку, назад каністри бензину везу. Іноді прикордонники пропускають - стільки ж вивозити взагалі не можна", - ділиться донеччанин Володимир.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Quot;Що, батя, знову журналісти приїхали?
А толку-то?
Quot;Ну і що, що ціни вище?
Quot;Мужики, а як ви до поділу ставитеся?
Quot;Ми з Моспине, знаєте, де це?